Ako efektívne rozdeliť domáce povinnosti s partnerom?
Ahojte mamicky, mozno na prvy pohlad trapna tema ja viem - ze ved vy musite vediet co vam treba robit. Ano zda sa to byt jednoduche ale v nasom pripade nie je.
Ide o to ze coskoro sa chystam po materskej nastupit do prace a nechcem aby sa zopakoval scenar z mojich tehotenstiev a zaciatkov po porode. Moj muz je ako teliatko co sa nevie zorientovat v tych vsetkych cinnostiach v domacnosti a kolo deti.
Pocas tehu a po porodoch som vsetko brala na seba lebo on je z tych ktori ked mozu nemontuju sa do domacnosti a nikdy nepovedia: ved nechaj to mozem spravit ja alebo sam od seba, ved to spravim ja, to a to idem spravit lebo ved oci vidia a logika nepusti ze to treba spravit - to co treba robit stale dokola takmer kazdy den za dnom, nic nove. Jemu to nedojde. Ked nepoviem a necham ho nic mu nedojte - reakcia: ale ved on vie. Ked poviem co ma spravit, som zrazu diktator. A ja som fakt unavena vsetko mu hovorit ved chod, sprav, odnes, podrz.
Proste chcem aby sme to mali podelene doma a aj pri detoch. Ze je jasne ze toto robi on a toto ja. Lebo nie som ochotna letiet do prace upachtena lebo musim vsetko nachystat a aj jemu aby bolo navarene lebo ma home office, potom upachtena po deti a do nocnych hodin upratovat a chystat na dalsi den a zase na ukor mojho spanku.
AKO TO MATE PODELENE V DOMACNOSTI VY, RESPEKTIVE CO ROBI CHLAP V DOMACNOSTI A CO SA DETI TYKA STAROSTLIVOST, VOZENIE DO SKOLKY A SPÄT. AKE CINNOSTI ROBI CHLAP ?
PS: zistila som preco zeny mavaju poporodne depresie (ako ja). Ano aj hormony hraju dolezitu ulohu. Ale na vine su hlavne neschopni partneri ktori netusia co maju robit a v nicom potom nie su zene napomocni tak bodaj by ju fakt neporazilo.
Dakujem za cenne rady
On nie je teliatko len sa mu nechce a ty skáčeš ako okolo maľovaného vajca. Spíš zoznam čo treba robiť a nech si vyberie polovicu, to bude jeho práca a ty sa toho nechytaj.
@katkajurcova chlapovi treba na rovinu povedať, toto urob. Nestačí naznačiť a čakať. Po takmer 20 rokoch. Rovno treba povrdat, ukáž a povedz teraz. Nie o hodinku či dve . Teraz. Fungujeme a žijeme. Čakať, že si uvedomí je nezmysel. Chlap vníma veci inac
Rano vozi dceru do skolky ten kto zacina v praci neskor - mame pohyblivu pracovnu dobu takze kto nema skory ranny call.
Jeden chysta malu, druhy vylozi umyvacku a chysta ranajky.
Obed vari ten kto ma dlhsiu obednu pauzu (pracujeme vscsinou z domu).
Po dceru ide ten co rano zacal skor cize moze skor skoncit.
Jeden chysta veceru, druhy sa hra s dcerou.
Nalozim pracku, on prelozi do susicky a potom z nej vyberie.
On kupe, ja uspavam.
Nakupy vybavi on s dcerou a ja zatial upratam, alebo objedname tesco donasku.
Striedame sa, doplname, kto ma prave cas tak robi co treba.
Cez vikendy robime vela veci spolu.
@denkabemommy hah ze navarit, ked dostal ulohu navarit a vosiel do kuchyne nevedel ani ako sa vola taky bol zhrozeny a strateny ako Alica v krajine zazrakov. Raz sme sa dohodli ze spravi pecene kura. X krat som mu opakovala vecer vopred nech ide do mraziaka po mäso aby sa do rana rozmrazilo...ano ano pojde ved neni blby. Rano som nekontrolovala, bola som u lekara. o 12h na obed sa pyta...a kde je to mäso ? Totalne mimo.
Trosku si to vyhrotila. Na vine su neschopni partneri, ktori netusia co maju robit? Na vine je tvoj blby vyber partnera, ktory sa sam nevie postarat o jedlo pre seba a rodinu kym je cely den na HO.
@bludna ano mas bohuzial svätu pravdu :D ale uz je trochu neskoro .... presne toto je ten problem :D
Neviem si dosť dobre predstaviť, ako si to predstavuješ - ak doteraz nepomáhal, lebo nemusel - čo myslíš, ako zareaguje, keď mu prednesieš zoznam činností, ktoré bude mať odteraz na starosť on? pripadá mi to ako 'zmena' po týždni v Zámene manželiek, prepáč.
My to nemáme podelené v zmysle 'toto' ja a 'toto' on, fungujeme tak nejak spontánne. Raz varím ja, raz manžel Raz vysávam ja, raz on. A takto to máme vo všetkom, ja tomu hovorím 'každý chvíľku ťahá pílku" 🙂 tak ak chceš zmenu, začni hneď zajtra a požiadaj ho, aby ti pomohol. Je tvojím partnerom, nie ďalším dieťaťom, ani spolubývajúcim. Možno nevie navariť, ale očistiť zemiaky zvládne, či? vyniesť smetie, povysávať, vyložiť umývačku - tieto veci vie už aj môj prvák. Tak snáď to zvládne aj dospelák 😉 Držím ti prsty.
Autorka , ťažko mi reagovať , lebo ja som bola od dvoch čiarok na teste až doteraz v podstate sama na dcéru a to ma cez dva roky ( muž ako sme zistili že som tehotná kúpil starší dom a v podstate dodnes na ňom maká plus časovo náročná práca ). Takže si predstáv , že sú aj ženy , ktoré boli ( a ešte aj sú ) samé na deti , ako by si zvládala sama byt s deťmi roky ? Ale i keď ja som sama bola a v podstate aj som lebo dni noci robí a maká na dome , tak stále mám uňho istotu že keď ma voľno , dcére sa venuje , pomáha celá jeho rodina , zabezpečuje nás finančne , nezenie ma do práce . Takže ja od neho za pár voľných chvíľ nebudem chcieť , aby navaril , opral , upratal hĺbkovo . Ja od neho chcem “chlapské” roboty , samozrejme aj pomôcť upratať ked nestíham , ale ja som s dieťaťom ešte doma , on všetko zariaďuje , dáva nám nie len spomínané materiálne , ale aj citové zázemie . Dcéru miluje ale ani jej meno detskej lekárky nevie . Lebo vybavovačky sú na mne a mne to tak vyhovuje . Nevyčíta mi nič , dopraje mi , keď ma voľno , venuje sa nám . Tak nenadávaj toľko na svojho muža keď máte asi teda viac deti .
@katkajurcova pocas manželstva dával deti do školky on, vyberala som ja. Po školke som zostala vacsinou vonku na ihrisku, on ma niekedy vystriedal. On robil nákupy, mal auto, ja som dochadzala vlakom. Večeru som riesila ja, obedy sme mali v instituci.
Tvoj neschopný chlap potrebuje vecny jasný rozhovor. Určite si, či bude deti ráno vodit, a zaobstara celu rannu rutinu, alebo naopak vyzdvihovat. Tiez by popri HO mohol zvládnut nákup s tým, ze mu dodas presny zoznam. Ak chce od teba, aby si mu varila obedy, musí ti večer nechat priestor a postarat sa o deti - pripravit do postele, precitat knizku. Upratovanie odpadne - ked nebudete doma, stačí 1x týzdenne vacsie upratovanie, ktoré sa zvládne za 2h. Prala som vždy priebezne, vyložit pračku a poskládat prádlo je otázka 10 minut, to som vždy riesila ja.
Ano, já som toho robila viac, muž navyse chodil 2x do tyzdna domov až okolo osmej a skoro každý druhý víkend bol preč.
Nuz ked "nevie" co a ako tak mu budes musiet hovorit. Resp. Nechala by som mu kazdy den zoznam co treba dnes spravit. Zo zaciatku 2-3 veci nech neni chudatko v soku a postupne pridavala...
Opis nasho fungovania ti nepomoze, moj muz je rovnaky rodic ako ja a aj clen domacnosti, ktory ked vidi, ze je plny kos na pradlo da poprat, ked treba povysavat povysava... to je o danom cloveku... a ver mi, keby tvoj muz chcel, vie aj on co treba... ale naco by chcel, ked v konecnom dosledku vsetko spravis aj tak ty.
Moj brat je taky "rozmaznavany" synacik a partner, ked zil sam, mama sa mu sama vybrala pozehlit, popratat, lebo on chudatko nevie. Ked ma partnerku, tiez okolo neho skace ako okolo malovaneho vajca a jej to zacina vadit...
len je zaujimave, ze ked "musel", vedel si aj popratat aj navarit aj pozehlit 😁 to zeny robia z muzov chudatka a teliatka a pritom oni len vyuzivaju ponukany komfort.
Tak podla toho co opisujes, že nevie ani len mäso vybrať z mraziaku, by som to asi vzdala od začiatku. Prídeš akurát o svoje zdravie.
Jemu nič nechystaj na obed, neboj naučí sa aj variť keď bude hladný..
Napíšte so teda ten zoznam a nech si vyberie, čo chudáčik zvládne no
Daj na papier zoznam a vyves na chladničku ak nespraví čo má tak to za neho nerob jednoduché.
P.s ženy nemajú popôrodné depresie z chlapov. Ale nedá mi že ženy ktorých chlap je neschopný pred dieťaťom, neschopný po prvom dieťati majú ženy aj ďalšie deti a potom sa stazuju
@sense ano som blba. Vies ja som mala priklad z domu ze zena je otrokynou domacnosti a az do poslednych sil taha co sa da ved musim byt dobra gazdinka a postarat sa o chlapa musim tak sa to patri. Aj moja najlepsia kamoska tak robila. Lenze casom som zistila ze som akurat tak ja ta hlupana a moj styl nie je normalny v dnesnej dobe. Skoro som odpadla ked sesternica hovorila ze manzel jej robi ranajky. A pocas HO je so starsim dietatom aby sa ona mohla venovat mladsiemu. Ju to nezaujimalo. A spusta inych vypomoci co robil jej manzel to bolo ako sci fi. A samozrejme aj bud varil alebo objednal pre nich dospelych donasku lebo ved kedy by ona stihala varit iba ak detom. Odvtedy sa to snazim menit a je to sakra tazke :(
Už je neskoro, mala si zaviesť "pravidlá" hneď na začiatku, po prípade po prvom dieťati...píšeš o viacerých pôrodoch, takže predpokladám, že máte minimálne 2-3 deti. To je vážne sakra neskoro "naučiť" muža ako to v rodine funguje...
@katkajurcova aj u nas to tak bolo, muzske/zenske prace... mama co robi vsetko.. vyssie pisem akeho skveleho "domaceho muza" mama vychovala z mojho brata 😂 nastastie ja som mala celkom jasno v tom, ze takto to v mojom zivote nechcem...
ty si daj hlavne pozor aby si tak nevychovala aj svoje deti... muz je mozno uz strateny pripad, ale na detoch vies pracovat kym sa este da. Ked sa zobudis o par rokov, ze ti nik z nich nepomaha v domacnosti, este len vtedy si budes trieskat hlavu o stenu.
Ako mozes s taktm chlapim zit? Ja by som s takym ani dieta nemala. Lenive tela. Ani by ma nehlo varit mu, ked je na HO.
@jajka257 chlapovi nic netreba narovinu niekolkokrat hovorit, co ma robit. Iba ak by bol idiot. Normalny chlap to urobi sam od seba.
@stanulienkat ano su taki jedinci ktori sami od seba vedia co treba, bezny homo sapiens na to jednoducho pride. Mozno v durhom zivote budem rozumnejsia a vyberiem si lepsie.
@katkajurcova ja som isla do prace na plny uvazok, ked mala dcera vzdy rok (najprv jedna a potom druha), vzdy jeden z nas zacinal v praci o 8,00 a ten druhy bol doma, a o 16,00 sme sa vystriedali. Ten co zostal doma mal na starosti varenie, prechadzku-preliezky alebo ist na plaz (podla rocneho obdobia kupanie v mori alebo len hra v piesku), prevadzkovy poriadok, dat dieta spat na obed. Muz mal vzdy na starosti dlazky(vysavanie a umyvanie), ja pranie. Kupelne ako kedy na striedacku a prevadzkovy poriadok tiez za pochodu. Deti vyrastli, bolo to len prechodne obdobie, kde sme isli obaja na plny plyn
@katkajurcova tak si sadnite, a napíšte zoznam kto čo bude robiť. Ak má navariť večeru a nenavari, tak nachystaj len sebe a deťom, ak bude mať na starosti prádlo a neposklada/nepozehli, tak zas len svoje a buď mu to dojde alebo smola.
Alebo teda nech zaplatí niekoho kto to príde spraviť.
Prípadne nech vás teda živí a to buď ženou v domácnosti
Hlavne mu prestaň variť obedy ,nech si to zháňa sam a hneď mas o starosť menej .takisto ak je doma tak ráno nech ma na starosti ranajky desiatu a rozvoz detí plus upratanie po nich.ty nastupujes poobede vyzdvihnes deti a urobíš večeru .
@katkajurcova tá však buď sa dohodnete, že máte veci pol na pol. Aj ty prispievat rovnako finančne aj on sa rovnakým dielom starať o domácnosť a deti. Alebo keď to nepôjde a bude sa ohrnat, že to nevie, tak sa vykašli na prácu (tak ako sa on vykasle na tú domácnosť a starostlivosť o deti). Roztrhať sa nedá..a nervy má človek len jedny.
@sidicek tak si to aj predstavujem 🙂 diki
@katkajurcova ved normalne chod do prace, nechaj mu dieta..... On si poradi, ked bude musiet. My zeny mame stale pocit, ze musime mat vsetko pod kontrolou, ale nemusime. Uz aj to je oslobodzujuce nemusiet rozmyslat nad tym, co budu jest.... Hladom neumru, raz alebo dva krat bude chlieb s maslom, a ked to s tebou nepohne, nauci sa aj uvarit
@katkajurcova my sme doma obaja, muž komplet pracuje z domu (čaká, kým sa dostavajú kancelárie), ja po x rokoch pracovného oddychu znovu roztáčam kolotoč. Napriek tomu denne obed kvôli nemu nevarím. Ak varím, tak aj pre seba, ale často sa ideme spoločnej najesť do miestnej reštaurácie, alebo si odtiaľ obed objednáme. Ráno manžel vstáva s deťmi, tie sa oblečú (majú veci nachystané), urobí im raňajky, mne kávu😍, zbalia si svačiny, ktoré im pripravím ja ešte večer do chladničky. Ja si rada pospím, takže vstávam väčšinou, keď odchádzajú z domu - vozí ich zásadne on, ja len vtedy, keď nie je doma, alebo je chorý. Zo školy už jazdia busom, takže vozíme iba na krúžky, väčšinou zase manžel. Čo sa týka domácnosti, tam jeho asistenciu nijako extra nepotrebujem. Keďže som doma, tak všetko potrebné robím priebežne. Ale muž funguje spôsobom - vidím bordel, upracem. Vysaje, odloží, vyberie myčku, uprace s deťmi ich izby. Neperie, nesuší, nevarí (našťastie😂). Cez sezónu seká trávu, vysáva bazén, robí to automaticky, keď je treba.
@katkajurcova fuuuu tak toto bude veľmi ťažké. Neviem ti poradiť, ale drzim ti palce. Zrejme pomôže, keď mu nebudeš robiť nič. Ak je hladný, nech si navarí.
@earlgrey nie je neskoro. Môj otec sa naučil variť (mama ho naučila), keď som mala 10 rokov, brat 7, mama zmenila prácu a začala chodiť na týždňové školenia.
@katkajurcova napr keby sa u nás stala tá situácia s kuraťom, nechala by som ho, nech si to 'vyžerie'. Môj muž bol z domu zvyknutý, že o domácnosť sa starajú ženy, keďže mal okrem mamy aj 2 sestry, on s bratom sa starali o vonok. Napriek tomu vie zastať práve v domácnosti, keď bol rok na PN, normálne nakupoval, varil, bol so synom, keď bol chorý, vysaval, vesal prádlo,... Syna vediem od mala k domácim prácam. Nech vie, že SAMOSATO nerobí u nás.
@katkajurcova skuste robit veci spolu, nech sa nauci. Aspon cez vikend. Potom napis harmonogram na kazdy den a on nech si odfajkne, co spravi. Casom si mozno zvykne a bude to lepsie. Nekritizuj ho, ale povzbudzuj

@katkajurcova u nás to je podelené automaticky, každý robí čo vidí, že nie je urobené. Nuž, jednoducho povedz mužovi, že buď budeš v domácnosti a on bude zarábať na vás všetkých alebo pridá ruku k dielu 🙂. U nás do školy a škôlky nosím deti ja. Varíme viac menej na striedačku cez víkend, cez týždeň zvyčajne ja, keďže robím z domu. Muž chodí so synom na hokej, ja s druhým na tanečnú. Upratujeme obaja, komu sa chce viac. Keby to tak nefungovalo, urobím zoznam prác, čo má urobiť 😅