icon

Ako efektívne spravovať čas v hektickom dni?

maranta_leuconeura
14. nov 2024

Aj vám sa to stáva? Permanentne mám pocit, že som v sklze - v práci aj v osobnom živote. Ak mám 8 hodín pracovať (plus hodina cesta), 8 hodín spať (plus 3 hodiny dokopy ráno a večer na prebudenie, na hygienu, jedlo atď), ostanú mi tak 4 hodiny na zábavu, vzťahy, zdravý životný štýl, starostlivosť o domácnosť, o seba, koníčky, zabezpečenie obživy a iného okolo života, ničnenetobenie-aj to treba, ako napríklad čítať MK. A to vás asi zdvihne zo stoličky, že nemáme ani s mužom ešte deti, takže čo sa vlastne sťažujem 😁 Dajte tipy ako sa vyrovnávate s tým, ak nestíhate!

dankabetka
14. nov 2024

@maranta_leuconeura ahoj...tak ja asi prekvapim, ale mam dve deti a spim aj 9 hodin denne.... Vstavam o 6:10 o 7:00 uz sedim v kancli za Pc, o 15:00 koncim, sice ma potom caka domaci kolotoc...nakup, vybrat deti z institucii,nejake tie ulohy, príprava vecere a znie to neuveritelne ale my sa stihneme este vecer aj pohrat a precitat knihu, o 20:00 su deti v posteliach a o 21:00 najneskor 21:30 aj ja v tej svojej...je pravda, ze na nic ine behom pracovneho tyzdna nemam cas a vlastne ani energiu, ale priznam sa ja uz ani nemam zaujem , niecomu sa venovat pocas tyzdna, este taka rutina : nakladam mycku,vybera muz, kazdy den ide pracka , takze vyvesat a zobrat suche a to je cele k mojmu volnemu casu... Ak mam cas na seba, ze su deti s tatom prec...spim...vyborne straveny cas 😉..to je moj konicek 😅... Vsetky ostatne aktivity presuvame na vikend....

luccija
14. nov 2024

@maranta_leuconeura a to nechodíš na krúžky, rodičovské, cvičiť mimo domu, za rodičmi atď....ale ste dvaja treba tie povinnosti nejako rozdeliť a veľa ľudí si vydýchne a nájde čas len cez víkend.Mne veľmi vyhovovala práca na smeny

doriiis
14. nov 2024

Preto nerobím 8 hodinovky.Vzdy si vyberám prácu,kde robím 12 tky a mám celé dni voľna.
Aj keď teraz ma kvôli zaucaniu čakajú ranné zmeny celé 3 mesiace.Ale o 15:00 som doma už a muž sa o všetko stará,kým tu ja nie som.🤷🏻‍♀️

malasandrika
14. nov 2024

@mama_ tak ja som prioritne kupovala nehnuteľnosť tak, aby som všade mala blízko. Lebo logicky sa nenasťahujem do Vrakune či satelitu a potom fňukám, že mi to dlho trvá do práce

reanda
14. nov 2024

@malasandrika keby sa vsetky tie 'telata' nastahovali tam, kde ty, tak by ste sa tam asi nezmestili 🙄

0silvia0
14. nov 2024

@maranta_leuconeura ja som momentalne v rovnakom mode ako ty, cize uz bez deti. Ale mam cinnosti akesi zrychlenejsie ako ty, mi pripadas nejaka suchtava, prepac. Nespim 8 hodin, ale len 6,30-7. Rano pol hodinu sa chystam a pol hodinu vencim psa, kym idem do prace. Kazdy den doma cvicim, kazdy den nieco upracem. Ked varim, som zvyknuta varit rychlo, ale viem ze niekto robi okolo varenia strasne ceremonie a mordovisko. Moja kolegyna sa navzdycha okolo jednej babovky ked ma piect a pre mna je to 5-minutova zalezitost a pecie sa to same. Asi je to o cloveku, o energii a o zvyku. Pri detoch sa clovek nauci inak ficat.

mama_
Autor odpoveď zmazal
lonely66
Odpoveď bola odstránená
reanda
14. nov 2024

takyto styl zivota som nestihala nikdy.. ani ma nikdy nebavil a nedaval mi zmysel.. ano, treba si urcit priority a verit tomu, ze sa to da aj inak.. alebo uveris tomu, ze si 'rozpistana', neschopna, pomala a leniva a ze jediny zmysel zivota je predsa dohnat sa do hrobu s peciatkou, ze si to zvladla

nynia
14. nov 2024

Ide tu o nastavenie priorít 8hod určite nepracuješ každý deň, Ja mám cestu 45min tam aj späť ktorú sa snažím využiť buď "oddychom" pri pesničkách alebo sebarozvojom - poddcasty a do večera cez pracovné dni už nič náročné nerobím a venujem sa len sebe, kamarátkam alebo si idem zabehať... Cez víkend upratujem, periem, nakupujem (tieto 3 činnosti mi spravidla zaberú jedno doobedie keďže poriadne doma ani nie som nie je veľa neporiadku), aktívne oddychujem, chodím na výlety atď. Nemám pocit, že toho času je málo an keď cez týždeň chodím domov ololo 18-19, hygiena mi zaberie cca 30min a až do 23 môžem sa venovať čomu chcem, ráno vstávam 6:30 mám hodinu na prípravu a idem preč.

minenkak
14. nov 2024

@nafka0483 prach sa neutiera každý deň,neperie sa každý deň a koľko trvá dať do práčky, minútu,povysávať vysávač ráno pustím ,prídem domov je povysavane, sušiť koľko trvá,preložiť z práčky do sušičky,načo žehliť,poskladam hneď zo sušičky,košele a blúzky susim pekné zavesené a prefuknem parou, variť ako čo polievka dám do hrnca zeleninu a drbnem tam krúpy,paradajková dám do hrnca paradajky uvarím pomixujem smotana korenie a polievka hotová ,mäso v rúre dám do rúry okoreníme dám časovač ,medzi tým ogabem kuchyňu,ďalej pustím film zacvičiť si a nákup som písala robiť na týždeň,úplne v pohode mi ostane ísť sa ešte večer prejsť,čas na dobrý sex ,zahrať sa video hru ,len tak ležať sprcha desať minút a spím ešte miestom ani zakrytá

hederamonstera
14. nov 2024

Kolko hodin denne si na mobile? Ked kuknes statistiku v mobe ;)

lindous
14. nov 2024

Ja obdobia, kedy nestíham zvládam dosť ťažko a som potom riadne vyfľusnutá a potrebujem oddych, ale pre mňa obdobie, ktoré nestíham znamená deadliny a 12-13h práce denne aj cez víkendy... v takéto bežné dni, ako si opísala to takto nevnímam a to to máme celkom podobne časovo, keď som to tak spočítala, len mám pocit, že sa na to trošku inak pozeráme... napr. dnes - ráno som vstala a o nejakú hodinku som odchádzala z domu, ale to som sa ráno motala, vychutnala si čajík, raňajky a dala 10 minút jógy, čiže aj nejaká starostlivosť o seba aj pohyb som mala... pol hoďka cesta a 8 hodín som bola v práci, tá ma baví, takže to je plus a počas obeda som potrkotala s kolegyňami, zasmiala sa, strávila nejaký čas s kamoškami.. cestou domov som sa zastavila v obchode, doma som bola asi o 17:30 a odvtedy kým nepôjdem o nejakej 23 spať beriem ako čas pre seba/pre nás s partnerom.. áno, aj som rýchlo navarila, ale však robím to pre seba (pre nás), snažím sa zdravo vrámci toho zdravého životného štýlu, ktorý spomínaš a aj tú vaňu dám, ale to je pre mňa tiež relax, jeden deň v týždni ideme do fitka a jeden deň na plaváreň, spájam pohyb, koníček a kvalitne strávený čas s priateľom... bežná každodenná údržba domácnosti nám netrvá nejak dlho, väčšie upratovanie je cez víkend, rovnako ako návštevy rodiny, rande s kamoškami, či výlety vo dvojcii, ale nie všetko po každé, ako je chuť a čas...

malasandrika
14. nov 2024

@reanda hovoríš o sebe? Nevieš slušne diskutovať? So svojou primitívnou poznámkou tichučko šúchaj nohami, Tvoj názor ma nezaujíma

euka210
14. nov 2024

@maranta_leuconeura ...my uz asi par rokov hasime to, co hori...na volny cas su u nas len nedele...

grof_monte_christo
14. nov 2024

Mne sa dost uľavilo, odkedy pracujem z domu. Odpadá chystanie sa do práce a cestovanie. Okrem toho stíham spraviť nejaké domáce práce aj cez pracovnú dobu, keď je obdobie menej prace. Minimalne oprať, ozehliť a upratať každý den kuchyňu. O 16 som niekedy hotová s prácou aj domácimi prácami a mam čas pre seba.

reanda
14. nov 2024

@malasandrika nie, bohuzial pisem o tebe.. primitivnemu vsetko primitivne

malasandrika
14. nov 2024

@reanda Očividne som trafila klinec po hlavičke, keď takto reaguješ. S jednoduchými ľuďmi sa nezvyknem hádať, aj tak by neporozumeli argumentom.

dskjhfdlkdjhl
14. nov 2024

@maranta_leuconeura Mam velku vyhodu, cesta do prace mi trva 7 minut a este som aj velmi sikovna, robotu neodkladam, upratujem priebezne, neprekrastinujem a stiham sa venovat aj konickom. A mam aj deti, aj ked uz velke, ale stihala som aj ked boli male.

cafelatte
14. nov 2024

Stíham, lebo prácu mám na 4 hodiny 2 min od domu na pešo, každý deň varím čerstvé a každý deň cvičím. Vstávam o 6 a v kľude sa vychystam na 7:30, spim 9 hodín.

elzena2
14. nov 2024

@dankabetka to znie tak zvláštne, akoby ste nemali žiadne nepredvidatelne alebo extra aktivity, ktoré narusia vas režim. Mne by to takto v teorii tiež mohlo fungovat,len každý jeden boli tyzden nieco: príde navsteva (=treba lepšie upratat), rodicovske (=vecer pre jedneho rodica v keli, plus ten druhy ma na starosti aj deti, aj domacnost, tak je zase sklz), detska choroba (treba menej pracovat=minus hodiny v praci, viac s deťmi =trpi domacnost), kadejake bediedky (nestiham vecer varit), vyzdvihnut balik, povinne nepovinny teambuilding atd... My ideme tak na doraz, ze ked sa nico vyskytne a to teda fakt furt sa nieco najde, uz plan nevychadza. Ani žiadne krúžky nemate, kam by ste ich museli vozit a vyzdvihovat? Alebo vy dospeli žiadne fitko, žiadny beh vecer? Take nejaké veľmi okresane mi to príde z tvojho opisu.

sissy27
14. nov 2024

@maranta_leuconeura tak netreba mat iluzie, ze kazdy den spravis vsetko, treba si to rozdelit. Praca - 5x do tyzdna, kava s kamoskou 1x, fitko 3x, upratovanie v sobotu, kniha kazdy den po 30min…atd.

ivangeline
14. nov 2024

A to všetko musíš v ten jeden deň za 4h? ;D Akoze aj oddychovať, aj sa socializovat, aj koníčky, aj nákupy? Veď si to rozvrhni. … k zvyšku čo písali, jo hold pravda, kto ma viac povinnosti, urobí ich rýchlejšie, každý si rozbehne deň podľa priorít, a uberie, kde mu to nevadí.. Ja sa tiež vychystam za 10min. Keď mám horší deň, tak za 15 a utekám na bus. Keď som nemala deti, domácnosť nebola priorita. Mne nevadí odísť z bytu a nechať neumyté taniere. ;D Aj pri 5tich deťoch v cez lepšie dni, prečítam knihu za týždeň. Cez horšie za 3tyzdne. To je môj relax. Každý ma iný. Momentálne stíham aj večer 30min cvičiť… Pred deťmi to bola hodina. A 3x za týždeň posilka alebo beh.

guiseppinka
14. nov 2024

Aktualne: rano vstanem, dam sa dokopy, nachystam deckam desiatu, sebe ranajky, zobudim baby, ucesem ich a odchadzam z domu na vlak, cestujem do prace okolo 2 hodin, 6 hodin robota, pri troche stastia 1,5 hodiny spat, cestou raz za cas nakup. Pridem domov pustim pracku, najeme sa (vari muz), poucime sa alebo skontrolujem ulohy, doriesime to a chystame sa na spanok... ranajkujem vo vlaku, upratujem cez vikend alebo ked mam cas... a to sa este stihnem aj stretnut s kamoskami a povybavovat milion veci...

lenka.25
14. nov 2024

No takto to vyzera , keď nič nemusíš . Jedno dieťa a hneď zistíš ako je dôležité si čas zorganizovať a zrazu stihnes všetko 😂 . Ja ešte denne vozim dcéru na tréningy / zapasy , čiže po práci niekedy ani nejdem domov , iba vyzdvihnem dcéru a začína mi druha šichta . Logicky vtedy neupratujem , nevarim svojpravněu dospelému mužovi trojchodovú večeru , ale napíšem mu, nech niečo kúpi , keď on pôjde z práce a hneď mám hodinku ušetrenú . A mat 4 hodiny denne na zábavu /zdravy životný štýl , ci ako si to tam písala je akože málo ? Denne urocite neuptatujes , nevaris cez týždne asi sviečkovú , čiže tieto činnosti musíš mat raz / dva a máš času a času na aktivity aké len chceš

elzena2
14. nov 2024

@guiseppinka 3,5 hodiny každý den vo vlaku?😲 Či máš aj homeoffice obcas?

aams
14. nov 2024

Time management, mam psy a dieta a som sama. Praca , kruzky ,moje treningy a aj vencenie je denna rutina. 🙂 lepšie si zorganizovať cas a da sa to

guiseppinka
14. nov 2024

@elzena2 tak max 3x do mesiaca... inak denne... ale uz len do decembra...

saxana000
14. nov 2024

Trochu kopni do vrtule alebo sa nauc robit viac veci naraz.ano naozaj sa da prat susit vysavat varit kojit aj pisat ulohy v jednej a tej istej chvili..odkedy.mam deti mam vela novych spotrebicov ktore mi predtym nechybali.umyvacka susicka roboticky vysavac a ten najlepsi a najvyuzivanejsi je manzel.. polavis z narokov byt uz nebude nastajlovany 24/7 lebo tam je omrvinka tam papuce tam farbicka kocka lega plysaci v kuchyni na stolicke vecer ich samozrejme pozbieras ale rano tam budu sediet zas.upratujem priebezne 20 minut mi na zrkadla baterie stoly a kuchynu staci.kazdy den prejdem este nieco navyse.okna robim polrocne rovnako skrine pred letom a pred zimou.chce to system a paradoxne cim menej casu mam tym viac toho stihnem a zrazu je aj navarene aj pradlo popratane aj deti vyluftovane aj nafarbit sa stihnem ani chlpata strapata po svete nechodim a este si aj film pozreme knizku precitam nechty nalakujem.. a este sa niekedy aj nudim tak obsivam dierky na kolenach

ninanikalova
14. nov 2024

@maranta_leuconeura bože ja keď tu vidím rady urazených mamičiek že nespi 8 hodín ani sa nečudujem čo je potom z tých detí keď sú matky spánkovo deprivované. Zo spánku určite neuberaj aspoň pokiaľ môžeš ten je veľmi dôležitý v každom veku. Tiež si neber k srdcu ako tu poniektoré pomaly strihajú ovce zatiaľ čo ťahajú domácu štrúdľu 😂. Áno matky ste super ženy ale to že vy to zvládate ( a často krát ste z toho totálne vyšťavené a nemáte čas na seba) neznamená že niekto iný to chce mať rovnako. Skôr podľa mňa je to normálne (až bežné v tejto dobe) trochu nestíhať, rýchla doba nám to neuľahčuje, skôr by som dala že kukni či nemáš nejak veľa času na soc. sieťach ono sa to občas nezdá ale vie to zožrať veľa. Niečo sa dá stihnúť aj spolu s inou aktivitou. Neviem ako to máš v práci, ale známa sa vždy cez obednú pauzu chodievala aspoň prejsť okolo firmy (má sedavé zamestnanie) nech má človek aspoň pocit že niečo pre seba urobil no a ten zvyšok ideálne spojiť príjemné užitočným. Napr. ísť cvičiť s kamošmi alebo tomu podobné aktivity. Človek si aj pokecá aj pre seba niečo spraví, to isté platí napr. pre varenie zavolaj známych na večeru spoločne si uvarte navečeriate sa a pekný spoločenský večer za vami za nie veľa času. Meal prep je tiež super tip ako ušetriť čas. Dá sa stíhať veľa len človek občas musí vymyslieť ako na to 😁♥️