Ako efektívne zvládnuť domácnosť s dieťaťom?
zienky, potrebujem nejaké rady, prídem si mierne neschopná ale ja sa neviem vymotať z kruhu vecných domacich povinnosti. Som na RD, dcéra má 19 mesiacov ale je to strela, neobsedi so žiadnou hračkou dlhšie ako 2-3 minuty, vkuse kdesi lieta, behá.. Popri RD pracujem, ale len z domu, tak na 4 hod týždenne. Žijeme v dvojpodlažnom dome, hore 110m2, dole tiež. Muž je mimo dom od 7-18tej. Môj deň vyzerá asi takto: okolo 6:30 mala vstane, hygiena, oblecieme sa, urobim nám raňajky, atd. Okolo 8:30-9:00 ideme buď von, alebo niekde ak potrebujem čosi vybaviť. Okolo 11:30 mala obeduje, idem ju uspať, spi cca 1-1,5 hodinky. Ja za ten čas sa najem, dám prať a pod, pripadne dovaram obed ak mala pred spanim len polievku. Keď sa zobudí, tak zase jedlo, prezliekanie atd a väčšinou ideme von, pripadne sa hráme dnu. Muz príde o 18tej, spolu veceriame, potom ideme malú chystať do postele - jeden ju kupe, druhý chystá mlieko, pyzamo atd. Mala nechce zaspať pri mužovi, tak musím uspavat ja, muž si niekedy ľahne s nami ak je unavený. Kým mala zaspi je tak 20:30 cca. A vlastne potom upracem kuchyňu, hračky, varim na druhý deň, či idem pracovať a okolo 23 už len dám dokopy seba a odpadnem do postele.. Cez víkend sa snažím aspoň základný poriadok (kúpeľne, povysavat, prach), no je to boj, lebo muž chce aj výlet stále, aj na záhrade si robiť svoje a potom sa hádame že kto stráži a kto robí.. A ja proste neviem kedy robiť normálny poriadok? Kedy žehliť? Kedy umyť napríklad skrinky v kuchyni atd.. Každý deň čosi upracem a každý deň to vyzerá ako keby som sa nestaratala o dom vôbec. Ako to máte vyriesene? X krát som bola na návšteve kde boli aj deti a dom vyzeral super.. A nás ako smetisko 🙈 Take veci, že vytriediť šatník malej, predať malé veci, sebe urobiť šatník atd to sú asi len sny… Pri malej sa mi nedá nič, ju to nebaví, a potom mi len pobehuje a rozhadzuje všetko ak sa jej nevenujem :/ Upratovačku som mala, upratala, ale za 1 deň neporiadok rovnaký (ale aspoň kúpeľne boli čisté 😀)
Žehliť ja roky nežehlím deťom som žehlila veci do roku potom už nie, upratujem len to čo nutne a vždy som varila na dva dni až tri dni aj deťom keď boli malé som navarili viacej potom zamrazilo a na obed vytiahla hračky som nechávala tak však za pól hodinu boli rozhádzané všade proste sa venuj malej a keď spí ľahni aj ty poriadok tip top nemý žiadna z nás
Viem čo prežívas,síce je to už dávnejšie ale pamätám si to úplne presne ,ja som dokonca pedant mam okolo seba rada poriadok.ked sa narodil prvý syn bola som psycho len som bola pri ňom a potom som bola na hlavu z bordelu.kazdu chvilu keď spal som len pratala,no psycho .výsledok toho všetkého bol že som stratila mlieko lebo som išla full.ale tak stalo sa poučila som sa a pri druhom som to nejak neriešila ,a vieš čo keď som bola kľudná ja tak aj ten poriadok sa nejak udržoval akoby zázrakom 🤣viem že ťa to mrzí ale naozaj je to tak že mala bude len rast a rast a porobis si neskôr všetky tie veci ktoré vyžadujú viac času ,ako skrine a podobne .pokiaľ manžel nemá nejaké ostré výhrady naozaj to nerieš nejak prehnane.uvidis že keď to budeš brat inak tak budeš oveľa viac stíhať ako keď stále len myslíš toto by som mala a tamto by som mala .
Povedz to muzovi, ze sa ta tie jeho komentare dotknú. Ze sa citis potom neschopná a robis co mozes. Ze treba aby si si cez vikend od malej oddýchla a proste v sobotu a nedelu pojde s malou von a ty si oddychnes aspon na dve hodinky. Cez tyzden ti s malou noc nepomoze, Cize aspon cez vikend by sa patrilo. A komentare by si mohol odpustiť. Ak vidi hracku na zemi, treba ju odlozit a nie komentovať. Hracka sa sama neodloží. Druha rada, o 20:30 zaspi dieta, pusti mycku, daj sprchu a o 21:00 si sadni na zadok, k telke, ku knihe, k muzovi. Len tak buďte spolu. Omrvinky budu aj zajtra, je uplne jedno, ze ich utries ako chystáš ranajky. Paradoxne pri rozvodoch muzi ženám málokedy vytknú, ze neupravovala, nechavala omrvinky, nemal som kazdy den veceru, radsej som bol v zahrade ako s dietatom ale vacsinou povedia, nemala na mna cas, uz sme si spolu nevedeli pozriet ani film, bola unavena, nervozna, nieco som urobil a ona to mne to dorabala, nebolo nic dobre co som spravil, nedala mi priestor byt s dietatom. 🤔🤔🤔 to len na zamyslenie
Skus jej nejakým primeranym spôsobom vysvetliť ze napríklad tie čistiace prostriedky nesmie vyťahovať napríklad, jednoducho určiť nejaké hranice...
Život na RD s jedným dieťaťom by nemal byt len o na varení a ist von a uspavat...
Nemyslím to v zlom, ale ja som mala 4 ročného syna keď sa nám narodila dcéra a do roka druhá dcéra a jednoducho mala sa musela naučiť chápať ze sa netoci všetko len okolo nej...ja napríklad som mala aj detskú ohradku v ktorej sa vedeli všetky deti pekne pohrať... Aj 45 minút, len som si ich nemohla veľmi všímať a mala som ju v kuchyni, popritom som si v kľude navarila alebo upratala a deti sa samé hrali.
Neviem si predstaviť ze by som si nemohla nájsť na seba ani chvíľu času, asi by som sa scvokla... A to môj muž tiež pracoval v tom čase od 6 do 16 alebo aj do 18 niekedy
Ale mam kamošku ktorá si tak naučila syna, že sa mu na 110 percent venovala vždy, malý ma vyše 3 roky a nemôže sa od neho pohnúť, musí ho kŕmiť, všetko ho baví 2 minúty a celé dni len vymýšľa aktivity pre neho
Ahoj da sa ti skôr vstať kým spí malá? Ak áno, zapni práčku, požehli, daj varit, umy kúpeľňa, wc... podľa možností... Potom spoločne raňajky, upratovanie hraciek do boxu, zbežne poriadok, riad, spálňa, potom prechádzka... naobedovať sa... povysávať, spánok, oddychni si aj ty s nou, kludne pospi... Potom olovrant alebo, čo papká, hranie, prechádzka, večera, kúpanie /sprcha pomôže aj muž, ty zatial mozes niečo iné...večer uvidis co stihnes alebo oddych...
Dôkladné upratovanie som robila ked deti spali.. Postupne...často až večer...
Náročné dieta ťa potrebuje viac , no postupne sa môže naučiť zabaviť aj samé... hranie...
Mam tri deti s minimálnym vekovým rozdielom ...
Už sú väčši ,dokonca školáci ale ak ti môžem poradiť porob si niečo každý deň aspoň pol hodinku .nech toho nemáš veľa a netreba veľa upratovať .nech aj muž pomôže ....
Roboticky vysavac usetri kopu casu.
Mam extra hyperaktivnu 19m dceru. Ja jednu miesnost upracem, ona vyhadze dalsie 2...alento rychlo pozbieram a tak dokola. Ak mi napises ip,poslemnti fotky,ako tp vyzera,ked robim "velke upratovanie" napr.v kuchyni alebo v satniku😆 je to o nervy,mne ju nema kto postrazit vobec. Ja sa teism do prace od septembra, ze si "oddychnem" 😂
@chodec15 🤣🤣 mas pravdu uplnu. sla som napisat autorke, ze mam 3 male deti (4,3 a 1r)... Ze ked ak chce mat lepsi pocit, nech pride ku mne na navstevu 😂
Muž si este nezvikol🤣. Ja viem co to je, aj ako sa citis. My sme to mali rovnako. Vsade hracky, furt pindal ten moj😂. Stale hadka,ze je bordel a neviem co. Jemu velmi pomohlo ist na matersku, a velmi rychlo pochopil, ze pri nej sa neda😅. Teraz kazdemu chlapovi,vravi ktory frfle, nech si to ide vyskusat😅. Neboj bude dobre. Dnes je z nej velka skolkarka, a doma partacka. Mamine pomaha upratovat, varit. Tatovi zase asistuje pri majstrovani podava srobovaky a skrutky. Sice po svojom ale aj tak neva.
A to upratuješ každý deň? A tiež nevaríš každý deň... malej treba dat hračku ktora ju zaujme alebo aj telku pusti, veď zijeme v modernej dobe, ja si neviem predstavit, keby som niečo nestihala pri dvoch deťoch, a to mne uz o 5 rano vstavali..mala som emsdzi nimi rozdiel 22 mesiacov cize babatka boli stale obaja.. do 9 som mala navarene boli sme vonku popripade na nakupe, ked sme prisli som im dala jest dala spat a za ten cas som bud upratovala alebo oddychovala poobede znovu von .. treba si rozdelit pracu, nerobit vsetko naraz v jeden deň a hrať sa na supermamu, tiež sme iba ženy, tiez sme iba ludia, iba mami
@hederamonstera nemusis reagovať 😃 a stale si stojim za svojim .. ty vychovavas dieta, alebo dieťa teba ?
@lulu0123 len na to musi niekto pozbierat bordel zo zeme. U nas fungoval robot.vysavac pred detmi. Pri nich ani nahodou, ho nahanaju, tlcu, odtlacaju, sadaju nan, chudak to uz aj vzdal a ja tiez. Rychlejsie to mam rucne povysavane ako kym hento obehne podlazie
Toto bolo aj u nas stále v kolecku a nič poriadne, malá bola strela, sama sa nezahrala do 5rokov teda zahrala, ale musela som byt pri nej a pozerať ako sa hra. Ako náhle videla že nemá majú pozornosť už riadila inde 😅 teraz sa na tom už iba smejem.
Jedine čo ti viem povedať je to len obdobie z ktorého vyrastie, a netrápit sa zbytočne keď nie je všetko na 100%, roky bežia hrozne rýchlo, užívaj dcerku kým je mala, na bordel aj tak nik spomínať nebude ale na spoločne chvíle spolu áno 😍
Venuj sa hlavne dieťaťu,bordel netečie,bohužiaľ.bude ťa čakať 😂😂😂ale dieťa vyrastie,toto obdobie sa už nevráti,tak sa sama zbytočne nestresuj
Toto je zrovna taký vek dietata 1 - 3 roky, kedy sa jednoducho nedá mať doma poriadok 🤷🏼♀️
Nerob co nemusíš, upratuj len raz za deň ideálne až vecer pozhrnat hračky do 1 krabice, buď co najviac vonku s malou.
Cez víkend posli muza s ňou von na 2 -3 hodinky vtedy si porob co treba, je to efektívnejšie ako ked mas za chrbtom drobca co 5 x rýchlejšie rozťahuje ako ty stíhaš spratavat
Tiez som mala kamosku vzdy mala doma tak krásne, cisto ale dieťatko také ze sedelo a hodiny sa s niečím hralo.
Zato moju hračky začali zaujímať tak v 3 rokoch, dovtedy len niekam vyliest, niečo rozbiť, zničiť, vytiahnuť, preskúmať, každých 5 minút iná činnosť a takáto bola proste od bábätka.
S ňou sa nedalo robit nič, také ze pod ideme spolu nakladať práčku, jasne pomohla mi tam dať jednu vec ale kým som donakladala prádlo tak ta mala opica mi zatiaľ stihla nahadzat všetku kozmetiku spolu s kefkou a toaletakom do wc misy … a takto to bolo zo všetkým a vsade, ju sa nedalo ani na sekundu spustiť z oci, také kktiny dokázalo to dieťa vymyslieť ze som nechápala.
je to asi velmi individualne podla toho ake mas dieta. Napisem preto iba v skratke co sa mne osvedcilo, dieta 2.5 roka ale nemusi to vyhovovat aj tebe. Ja muza cez tyzden vobec nemam doma plus este mame psa.
- Planovat si den, co cca chces spravit a kedy (toto spravim ked bude spat, toto spravim aj s nou za zadkom) a drzat sa toho
- Rano vstat skor ako dieta a porobit si v klude co potrebujes. Ja davam vecer prat na odlozeny start, teda cca o 5 rano sa mi pusti pracka, ked vstanem uz je oprane a davam do susicky a po ranajkach vytahujem. Ked ide dieta na obed spat dame do skrine, podava mi vesiaky, robime to spolu.
- co trva iba chvilu (do 2 minut) spravit hned. Napriklad idem dcere obliect tricko, je jej male, polozim ho na postel odfotim. Ked spi dam inzerat.
- robit paralelne aktivity. Napriklad dcera sedi na zachode, ja umyjem umyvadla v kupelni. Alebo kupe sa, umyjem zrkadlo.
- kupit boxy na hracky a vecer ich tam vsetky zo zeme hodit
- zapajat dieta do aktivit, stale nieco nove. Pri kuchynskej linke ma uciacu veyzu, niekedy jej staci ze tam pri mne stoji a kresli si alebo jej dam s niecim sa hrat, olupuje vajco, akoze kraja atd, mam ju pri sebe a mozem varit
- ked budete vonku nebude mat kto robit bordel. Teraz ide leto tak sa to da. Inak sme chodili von iba 1x za den, to staci.
- varit na 2 dni, jednoduche jedla, zamrazit polievky, sucha vecera. Ja varim max pol hodinu.
- po obede pozametam kuchynu obyvacku, vysavam raz za tyzden, prach tak zbezne, nezehlim
- minimalizmus (menej veci = menej bordelu)

@autorka tak by ma jeho komentáre na margo stavu domácnosti nezaujímali.