Ako konečne začať žiť?
Ahojte, od malička ma rodicia učili šetriť a hospodáriť s peniazmi. Nikdy som rodičov neprosila kupovať zbytočne veci. Prvý mobil som si kúpila sama za svoje peniaze. Všetky peniaze co som v detstve dostala mi rodicia odkladali na vkladnú knižku. Moja mama je odo mňa o polovicu strašia. Rozumej 40r a 20r. A ona ako som sa odsťahovala z domu začala veľa nakupovať, ma plne všetky šatníky. Keď som s nou žila ja tak sme mali oblečenie len tak akurát a kým sme ho nezodreli tak sme v ňom chodili. Od 15 som si zarábala sama na brigáde popri skole. Lenže mne toto šetrenie až tak prerástlo do hlavy ze ja si nedokážem na seba kúpiť vec drahšíu ako 10€. A aj to max z bazáru. V obchode si pre seba nekupujem veci. Jednoducho to nedokážem takto míňať peniaze. Dieťaťu aj mužovi kúpim v pohode ale na seba neviem minút a hnevá ma to lebo veci mam staromódne. mam malú skrinku s oblečením ktoré nosím dookola. Aj muž mi už hovoril nech si nakúpim co potrebujem, s peniazmi totiž biedu nemáme. Ale ja to neviem, neviem peniaze minút na nové nevi pre seba a tak veľmi by som sa chcela pekne obliekať. Včera zrovna mama prišla ze bola s otcom na nákupy vo veľkom meste a znova si nakúpila hŕbu moderných veci. Fakt krásnych a tie veci ju omladina ešte o 10 rokov. Ja si nedokážem obliecť ani bundu ktorá nieje pod zadok lebo sa bojím ze mi na chladnú kríže. A taktiež keď už kúpim tak z bazáru. Ani topánky si nové nekupujem. Manželovi a dieťaťu kupujem každý mesiac niečo nové ale sebe to nedokážem, ako mam už premôcť toto že si neviem nakúpiť. Mne je hrozne ľúto peňazí vyhodenych na oblečenie. Mam len 20 ale chem byt pekná pe svojho manžela chcem sa vedieť pekne obliekať. Ako to robiť prosím vás. Inak áno, minule som si pár legíny nových kúpila ale ešte som ich ani nevytiahla lebo musím najprv zodrat staré. Chápete tie staré majú malé dierky na kolenách ale stále sa dajú nosiť po dome... No hotová choroba co vám poviem 😀
Tak ja toto poznám 🤣 dcérka ako z časopisu a ja pomaly už zodrate topanky. Pri dcérke neriešim sveter za 16€ ja na seba mam problém kúpiť za 10€ 😃 ale keď som mala tvoj vek som si dopriala... každopádne skôr na tvojom mieste by som sa snažila nakontaktovat niekoho kto móde rozumie. Nech ti vytvorí základ šatníka a ty si budeš veci len dokupovať veľa žien má veľa oblečenia a ..... z toho, majú pocit ze šatník je stále prázdny a možno takéto nakupovanie ta oslovi pretože budeš mat jednak pocit ze si dala peniaze za niečo co skutočne využiješ, budeš rada nosiť a v konečnom dôsledku nekupujes zbytočne/niektorí sa vedia pozrieť na šatník komplexne TJ jednu vec budeš v kombinácii moct nosiť na niekoľko spôsobov a k niekoľkým prilezitostiam/
Tak neviem, u mna by neprešlo chodiť v deravych veciach ani doma a už vôbec nie šetriť na sebe... Včera som si kúpila 300eurove tenisky a teším sa z nich ešte dnes ako decko a to teraz nehovorím aby som sa akože chválila, ale je tu táto "materiálna téma" tak preto... Ja rozmýšľam štýlom, že pracujem a vôbec nie málo, je to na úkor voľného času ktorý by som mala, chcela ho tráviť inak než v práci ale nedá sa a preto si zarobené peniaze chcem aj užiť. Aj utrácať treba, mať mieru, ale treba.... Každý nato, čo mu robí radosť. Či už je to kozmetika, návštevy salónov, doplnky do domácnosti, oblečenie alebo cestovanie či hocičo iné.. Neprežila by som taký život, že by som si nerobila radosť materiálnym vecami.. Ale tak ja som iná, ja sa úprimne teším z nových vecí, najviac z tých drahších ktoré si bežne nedovolím kúpiť ale 3-4x do mesiaca ,ale často pred kúpou aj pár týždňov zvažujem, či toľko za to vyhodím, alebo nie..
Inak napr mne príde divne kupovať použité topánky a to som ich už veľa po sebe predala... Ale reálneho by som so nikdy nedala na sebe obuv ktorú nosil niekto iný.. Keď nič iné, tak sa nato pozri z tohto hľadiska že si mladá a chodíš oblečená nemoderne a chceš to zmeniť.. Na začiatok si možno daj "záväzok " ze každý mesiac si kúpiš v obchode niečo za 50e. Rifle, tričko, sveter, mikinu či topánky... To je jedno čo, niekedy to bude jedna vec, niekedy aj 2-3. A takto si obmeň šatník postupne.
Budes vo veku svojej mamky budeš tiež mat plne skrine 😄😄😄 moja mama, ked sme boli male si nic nekupovala a teraz keď su sami dvaja v hniezde doma, tak chodia ako geisenovci haha... Moja mama ma asi 10 vetrovky a bundy, kabáty na každú sezónu 🤦♀️ problém je v tom, ze chodí este do roboty a každý den, je s tými istými tak preto asi chce mat stále niečo iné na sebe.... Ja som robila stále na smeny, nepotrebovala som mat stále niečo na sebe iné 😄😄😄
Ja odporúčam vrelo kapsulovy šatník,pozri si na nete,instagrame,na YouTube ....všade máš toho plno,takže kúpiš si síce o niečo drahšie nohavice,kabát,džínsy...ale len jedny a aby k sebe všetko ladilo, kupuj len farby,ktoré máš rada a ktoré sa k sebe hodia, tak nebudeš zbytočne míňať a ponosis tie veci s kľudom aj 10 rokov...ja mam napr.pyzamo ešte od 13 tích a teraz mam 40. Bolo stále prane používané ale taky materiál, že stále vyzerá rovnako samozrejme farba trochu vybledla aj sako čierne klasické z HM ka mam v skrini asi 15 rokov,keďže elegantne chodím minimálne aj malé čierne šaty tak isto vyše 10 rokov v skrini najdôležitejšie sú podľa mňa aj tak kvalitné pekne topánky, ktoré sa ti páčia a dajú sa obuť ku všetkému ci športovému ci elegantnému kvalitná kabelka tiež nemusí byť z koze,mam 1 crossbody,ktorú som už aj prala 3 x v práčke a stále vyzerá rovnako, tu mam už asi 5 rokov a nosila som ju nonstop,pekne slnečné okuliare a pekne 1 náušnice a môžeš mať oblečené úplne hocičo. Ak sú na oblečení diery to už vyhadzujem,ak má škvrny,ktoré sa nedajú oprat dám zafarbit,dat urobiť batik....a keď máš umyté vlasy, si čistá umyta,nemusíš mať na sebe značkové a super moderné a sexy handry, dôležité je aby sú sa ty cítila v pohode, pekne a pohodlne. Tak ako aj vyššie už radili kúp si za každú sezónu 1-2 krajšie veci,ktoré potrebuješ doplniť a v pohode ti vydržia aj roky,nemusíš mať 10 svetrov,10 mikin,20 dzinsov....ani 15 búnd ci šiat. Základ sú pekne pohodlné a dobre padnuce džínsy,zopár kvalitných pulóvrov, tričiek,nejaké sako na príležitosti a jedny malé čierne šaty,1 klasické lodičky,ktoré sa ti hodia ku všetkému a kvalitný pekný kabát,či bunda neviem co preferujes. Kvalitný neznamená len drahy a značkový, ale hlavne sa musíš v tom cítiť pohodlne,inak sa stane,že tu vec potom nebudeš mať rada a skončí nenosena na dne skrine.
Odporucam ti kurz Kapsulovy satnik od fashionspy, ukazuje v nom ako si vyskladat nadcasovy a stylovy satnik z par kuskov, mne sa teda uplne dostala do hlavy 🙂
Ďakujem vám všetkým fakt mi tie komentáre pomohli a teda pokukám a postudujem niečo o tom kapsulovom šatníku. Inak ako som písala, mamina ma plne skrine kabátov a búnd. V stredu si kúpila znovu bundu a kabát a dnes znova ďalšie, 😅😂 asi zájdem na návštevu a co to si popozeram 😄
@autor Pošlem ti niečo do správy o odevoch atd..mne to poslala pani z MK( Green...isto viete, dokonale zladená aj s chalanmi...má môj obdiv 😉)
Musíš mi napísať..anonymne to poslať neviem 😁
Ja mam to iste..sebe nekupim a ak max 10 eur🤣 a tak ak vyzeram, akurat teraz riesim to iste
@elisebah91 aj mne to pls posles? 😅
@zoeeoz uz som kukni...
@elisebah91 dakujem pekne 🙂
Dobre ti tu ženy radia. Mňa by ešte zaujímalo, čo sa stalo, že vaši zrazu otočili o 180° a z totálneho žgrlošenia prešli v podstate na rozhadzovanie?
Ahoj, tiež si myslím, ako už tu bolo napísané, že by bolo fajn, keby si vyhodila psychológa.Podľa mna v tom bude nejaký blok z detstva.
Takže ako keby som to pisala ja. Presne takto som sa naucila setrit v prvom manzelstve ked sme mali malo peňazi,stavali sme velky dom mali sme deti a 14 aj 16h. Denne sme pracovali podnikali ,aby sme to zvladli. Ja som tak setrila ze este teraz mam veci z pred 20 rokov,niektore este v pohode niektore uz vyhadzujem na hamdry na umyvanie a podobne. Vo vseobecnosti som setrila velmi az chorobne ale len na sebe. Synovi som v pohode kupila botasky za 145 e ale sebe tricka a teplaky len z pepca za 5e. Az teraz v druhom manzelstve som to pochopila ,ze ked nieco dostanem od manzela nove tak ma to velmi potesi a uz to inak zacinam vnimat. Vies ten clovek v tvojom pripade mama a v mojom ex nam vstepili do hlavy take sprostosti ,ze sme si to tak osvojili ako nasu samozrejmost. Dokonca ani najest sa v restauracii som nebola dlho schopna az dovtedy pokym som nepochopila ze to je sucast zivota a clovek si aj takto moze sprijemnovat zivot. Ano peniazky stale sporim ale uz s mierou. To co potrebujeme vsetci to si doprajeme. A ked sa na to spätne zaspominam tak za tych 22 rokov zivota s mojim ex som si vlastne nic neuzila,nikde sme neboli na dovolenke a nic som ani poriadne nemala,ked som od neho odchadzala. Drela som ako sprosta a nic som si nedopriala. V zivote som nebola ani u kozmeticky,ani na nechty a dokonca ani u kadernicky. Takze zivot treba zit.
Autorka, pridi ku mne, preskolim ta. Februar som dala na handry 300€. Skoncil mi rodicak a nastupila som ho prace a prisla na to, ze nic poriadne nemam. Takze postupne zakladne veci.
Inak kabat mam za 220€, ale s kašmirom. Ja nechapem, ako moze jedna zena nechciet vyzerat pekne, aj pred manzelom a robi zo seba chuderu, ked nemusi…
V prvom rade nerozumiem, prečo ti tu ženy radia psychológa. Zmyslom života má byť míňanie peňazí na handry? A ak to nerobí, potrebuje psychológa? Šibe vám? Veď je to úplne v pohode, každý sme iný a každý žijeme nejako a nemusíme robiť všetci všetko rovnako. Autorka, prečo si myslíš, ze je to niečo zlé? Ja ti fandím, bazáre sú super, nepodporuj najšpinavší priemysel. A v hoď si z hlavy predstavy typu, teraz idem súrne minút 45 eur na seba. To už čo je za blbosť. Kúp si vec vtedy, keď ju potrebuješ, a kúp si takú, čo sa ti páči. Popozeraj slovenské značky. Ja som podobná ako ty, ale teda kupujem v bazaroch aj deťom, ale krásne veci, značkové, akurát lacnejšie a z druhej ruky. Nikto to nevidí, kde som to kúpila, veď je to jedno. Sebe som dokázala kúpiť legíny Abraka, slovenska výroba, recyklované, stoja 60 eur...a hlavne som musela začať chodiť do práce, aby som si dopriala, lebo tam už aj chceš nejak vyzerať. Na MD to môže byť v podstate jedno. A keď tak, veci mi kúpil muž, keď niečo pekné našiel.
@vespertine psychologa sme jej radili preto lebo to potrebuje aby si budovala obraz svojej sebahod otu a potom aj sebaucty
to ze si nedokaze na seba kupit
to ze si sebe nenalozi jedlo (a caka kym si daju vsetci duplu ) a potom jej mozno ostane
to neni v poriadku
@vespertine Ved jej piseme, ze nemusi si vela veci kupovat ale ani fast fashion. Ale ze chodi v roztrhanych leginach uznas, ze nie je ok. A odhliadnuc od toho, ze v dnesnej dobe sa to s nakupmi handier prehana, tak nase pra pra babky ako zili? Chodili neupravene? Vsetky tie krasne kroje a cipky boli lacne a konzum to nebol? Nie, nema to s nakupmi prehanat, ale k zenam paradenie akosi patri, podtrhuje to nasu zenskost. Sama vidis, ze po tom jej cast duse tuzi, druha cast ju vini a karha, ze si to nezasluzi. A to nie je ok. Zasluzi si to.
@dadis a, autorka ma len 20r čiže mlada baba.. Tu mi vážne viac sedí parádenie, ako drat na sebe legíny do rozpadnutia, hoci nové už ležia v skrini..
Ja keď nájdem vhodné padnuce šaty, nemám problém si jch kupit v troch farbách 😁 a nemám žiadne výčitky.. Proste pekne oblečenie k žene proste patrí.. Aj k mužom 😁 nie je to žiaden extrem.
@dadis No v prvom rade si môže aspoň na začiatok cibriť vkus. Zisťovať, aké materiály sú kvalitné. Nájsť svoj štýl. Všetko bez nakupovania. A potom, keď bude túžiť po jednej veci...tak potom môže pomaličky začať pracovať na tom, aby si ju kúpila. Trebárs ju mat týždeň v košíku v eshope, a po týždni si povedať, áno, chcem to, a kúpiť si. Ale minúť z fleku 45 eur na 8 veci zo Sinsay len preto, aby si dokázala, že si zaslúži...ide na to úplne zo zlého konca. Skrátka najskôr je potrebné vôbec po niečom túžiť, a až potom si to dopriať.
@mk22 Moja babka, z otcovej strany, ktora zonrela, ked bol este maly, nikdy do prace nechodila. Len okolo domu, deti a praca vo vinohrade. Teta spominala, ze po jej smrti hadam 30parov lodiciek si delili v rodine a tucet siat 🙂 Ze bola jednoducho paradnica, krasne sa obliekala a dedko jej vzdy doprial - v nedelu chodievali do mesta na kavicku a prechadzku. A to zomrela pred 55 rokmi (zomrela bohuzial pomerne mlada), ked neboli este ziadne globalne znacky 🤷♀️
@dadis ženy a parádenie proste k sebe ide. Ja rada nosím nohav. kostymy, lodičky a teda mam ich viac než dosť.
Mama mi vždy povie.. To máš nove😁 a potom dodá, áno kúp si, ja som sa tiež paradila, keď som bola mlada😁
Ja mam 43r no vkusne oblečko kvalitná kabelka a dobrý parfém riešim každý den😁 rada a bez výčitky.
Detto moja dcéra, partacka a najlepší kritik😅
Ja si myslím,že nie je cieľom nakupovať a vyhadzovať peniaz za nejaké oblečenie a handry. Aj z bazara a sekaca sa dajú nakúpiť pekne a kvalitne kúsky, a taktiež nemusíš mať plnú skriňu.
Mne príde,že tvoji rodičia kým vás mli dom šetrili,nekupovali a ako ste odišli, tak zrazu nevedia čo s peniazmi ,tak nakupujú do zblbnutia lebo nevedia čo s peniazmi,čo s toľkými časom. Ja keď mi deti odrastu a odídu,tak budem investovať peniaze do seba,koníčkov,cvičenia a cestovania,nie do handier.
A aj tebe by som odporúčala, radšej si už prestuduj kapsulovy šatník a taký si zariad, nebude mať nutkanie nakupovať veci čo vlastne ani nevysmosis a každý kúsok bude ladiť s ďalšími. Len hlavne neprepadni šialenstvu nakupovať veci, či už mužovi alebo dieťaťu či sebe,lebo aj z toho sa vie vytvoriť závislosť.
Prepac,ale to si sa vydavala v 16-tich?
Ked pises,ze kabat od manzela mas uz 4 roky a mas teraz 20
Neviem,ci to tieto baby tu tak baví vymyslat si kraviny,ale nejak mi to cele zavaňa vymyslom.
Totiz,myslim si,ze keby si bola tak chorobne šetrna,šetrila by si aj na muzovi a dietati ,nie len na sebe
A to je problém si kúpiť cez bazár niečo pekné? Nie je nutné kvôli tomu chodiť do obchodu a vysoliť za oblečenie plnú sumu. 🙄
Kým som nemala dieťa, nakupovala som len nové veci a plno ich aj stalo v skrini. Veľkú časť som potom predala alebo darovala. Teraz kupujem výlučne už len bazárové nové kúsky, alebo veci v top stave ako nové za super cenu a neviem si to vynachváliť. Keď si predstavím aké sumy som už ušetrila, no vážne sa nemienim vrátiť k predošlému spôsobu nakupovania. 😀 Finančne sme na tom pritom tiež úplne ok, no keď už musím niečo kúpiť v obchode, tiež sa mi občas zatočí hlava z tých cifier. 😅💁Skús si teda radšej nechať poradiť od kamarátky s vkusom a kľudne ďalej nakupuj v bazároch, len moderne.
Chudák tvoj muž. On si nezaslúži, aby si sa pred ním prezentovala v pekných slušných šatách, ak vieš, že by ho to tešilo? Ja už neviem, kam naša spoločnosť dospela. Pred 100 rokmi, keby sa žena premávala v starých pozošívaných legínach nieto doma, ale aj vonku, tak by si mysleli, že bezdomovec. Vytratila sa elegancia, kvalita, dôstojnosť.
Autorka, skús si prečítať knihu Madame Chic od Jennifer L. Scott.
Tešila by som sa na tvojom mieste, že si taká. A pozri na nete ako si zriadiť kapsulovy šatník...budeš top a budeš mat prázdnu skriňu

Ahoj, som na tom podobne 😁 odporučim ti kúpiť drahé =kvalitné veci čo sa nemenia, napr cizmy čierne na opätkoch, čierny, biely kabát a iné...a keby ťa aj muž podporil, alebo ešte lepšie šiel s tebou kúpiť ..ja som minule videla krásne zimné čižmy, decentne, elegantné na opätku...proste super...ale v zľave 54€, išla som odpadnúť. Som vravela mužovi o Tom, že mi treba, lebo tieto mi už pretekajú, ale že za 50€ som si topánky nikdy nekúpila...a on, mala si si ked ti treba... nečakala som túto reakciu, tak som išla najbližšie po nej a už neboli...takze aj ja som sa poučila...nečakať, konať...fakt odev, obuv ktorá vždy a ku všetkému pôjde neváhaj, kupuj...