icon

Ako milo odmietnuť pomoc rodiny?

16. okt 2025

Len sa chcem vysťažovať. Som posledné dieťa v rodine , každému som pomáhala keď mali bábätka, kočikovala , bola som teenagerka , bavilo ma to. Upratala som , zobrala deti von, a často ma žiadali o pomoc, teraz mám dieťa a príbuzní sa hrnú pomôcť mne, lenže mna to znervózňuje. Ja si rada robím poriadok podľa seba, dieťa ma baví, nechcem ho dávať kočíkovať ani strážiť, ja si toto obdobie náramne užívam so všetkým čo k tomu patrí. Ako milo dať najavo že nechcem pomoc. Už som sa ohradila čiže netlačia na mňa, ale sú urazení že im nedovolím nič u mňa robiť. Ani kúpiť . Ja si užívam že môžem sama vyberať veci, manžel mi do toho nekeca že aké oblecenie a hračky kupujem tak si užívam že všetko môžem vybrať ja.

enmery
16. okt 2025
@nicoletta98

Ja sa inak veľmi bojím, že ak by som raz bola matka, tak budem nejaký prehnaný typ, ako je napríklad tato pani/slečna. To sa človek s tým narodí alebo jedného dňa len tak zobudí? Dá sa tomu vyhnúť?🤣 naozaj ma to zaujíma

@nicoletta98 To je celkom dobre vysvetlené napr pri tých helikopterových rodičoch.

autor
16. okt 2025
@enmery

Ty si fakt mimo. Dúfam, ze si raz ako babka sni raz nepokočikuješ. Odpovedať nevieš, z čoho by si bola nervózna. Sú na najlepšej ceste dodržať si aj manželstvo. Lebo teraz síce drží, ale aj on bude postupne chciet čas len 2 sem tam, nie 3.
A o tých helikopterovych rodičoch si fakt prečítaj, predpokladám, ze ako milujúca matka svojmu dieťaťu nechceš ubližovať.

@enmery 🤣 ja z teba nemôžem . Prepáč musim odpisovat lebo potom píšeš viac a viac a mna bavia tvoje odpovede

tatiana288
16. okt 2025
@anonym_autor

@enmery 🤣 ja z teba nemôžem . Prepáč musim odpisovat lebo potom píšeš viac a viac a mna bavia tvoje odpovede

@anonym_autor Zbytočne to hrotíš, rovnako ako diskusiu tu. Nepíšeš koľko rokov má dieťa, akým spôsobom s ním trávia čas ostatní a koľko toho času je. @enmery má pravdu, tento prístup nie je prospešný ani pre teba, ani pre dieťa.

anonym_b495ab
16. okt 2025

Neodbocili ste uz dost od témy? Strasne to obe strany hrotite. Želáte si jedna druhej bodaj by si mala dvojčatá alebo taku nevestu atd. Ved ju nechajte tak ked nechce pomoc.

autor
16. okt 2025
@tatiana288

@anonym_autor Zbytočne to hrotíš, rovnako ako diskusiu tu. Nepíšeš koľko rokov má dieťa, akým spôsobom s ním trávia čas ostatní a koľko toho času je. @enmery má pravdu, tento prístup nie je prospešný ani pre teba, ani pre dieťa.

@tatiana288 založia som tému ale obrátila sa na inú tému. Tak prilievam benzín vieš . Aspoň sranda nech je keď už rady k téme sú asi len jedna zatiaľ.

michaelam2
16. okt 2025

@anonym_autor a ked je tvoja mama u vas tak ako moze travit cas s dietatom? Co je zle na tom ze ho vezme kocikovat? Ved to neber ako pomoc tebe ale ako to, ze babka chce travit cas so svojim vnucatom a budovat si s nim vztah.

anonym_b495ab
16. okt 2025
@enmery

@nicoletta98 To je celkom dobre vysvetlené napr pri tých helikopterových rodičoch.

@enmery tak ale toto nemôžeme vediet ci je autorka helikopterovy rodič. Nevieme o nej ani výchove dokopy nic. Iba ze nepotrebuje pomoc lebo ma muža a dobru robotu a chce to zvládnuť sama.

enmery
16. okt 2025
@anonym_b495ab

@enmery tak ale toto nemôžeme vediet ci je autorka helikopterovy rodič. Nevieme o nej ani výchove dokopy nic. Iba ze nepotrebuje pomoc lebo ma muža a dobru robotu a chce to zvládnuť sama.

@anonym_b495ab Ale ved túpomoc nedostáva. Rešpektujú to. Prečo podľa mňa je taký rodic?Pretože vyslovene napísala "bola by som nervózna". Tak som sa opýtala preco by bola nervózna, keby jej vlastná mamka, ktorá vychovala aj ju, išla na polhodinu raz za 2 týždne pokočikovat, odpoveď žiadna. A vlastne neodpovedala na nič.

ivik4
16. okt 2025

Krista pana tak nech sa paci povedz babkam nieco v style : viete co , vdaka za pomoc ale ja si spravim vsetko najlepsie a keby ste nieco chceli robit s mojim dietatom bez mojej pritomnosti alebo len tak za mna, bala by som sa ze mu ublizite lebo ja to viem lepsie,pripadne ze jednoducho neverim Vasim schopnostiam a mas vyriesene. Tu mas radu, mozes to pouzit. Nech zbytocne netrpnes ci tvojmu dietatu neublizuju.
Ak raz budes chora ty aj tvoj manzel nemozes sa ale stazovat ze Vam dieta bude nervne a uvrieskane ak by nedaj boh sa musel on niekto postarat ,teda pomoct Vam, kedze bude zit v bubline a nebude naucene na inych ludi. S tym ale pravdepodobne pocitas.
Vidim ze si sa urazila na odpovede tu , ale naozaj zbytocne lebo Ti nepisu vobec odveci.

tatiana288
16. okt 2025
@anonym_autor

@tatiana288 založia som tému ale obrátila sa na inú tému. Tak prilievam benzín vieš . Aspoň sranda nech je keď už rady k téme sú asi len jedna zatiaľ.

@anonym_autor Ak chceš relevantnú radu, musíš napísať viac.

anonym_055cbc
16. okt 2025

@anonym_autor ja som si dieta tiež nerobila preto, aby sa on staral niekto iný, tiež si ho užívam a s mužom ho milujeme najviac na svete. ALE ty nemáš žiadne vlastne záľuby? Kamarátky, s ktorými môžeš vybehnúť na kávu bez “plus1”? Nepotrebuješ psychohygienu a byt občas niekde, hoci aj doma, iba sama? Alebo si užiť “rande” s mužom len vy 2?

Ja som teda mala krasny život aj pred dieťaťom, a občas sa rada k nemu vraciam - hoci len na tu hodku, dve. A vôbec si preto neprídem ako sebec. 😉

anonym_b495ab
16. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor prilievas benzín lenže si nepríjemná vysmievas sa a potom su nepríjemne naspat na teba

amdornik
16. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor môžem sa opýtať, koľko majú babky a dedkovia rokov? alebo teda tí ľudia, ktorí sa ti hrnú pomáhať?

anonym_b495ab
16. okt 2025
@enmery

@anonym_b495ab Ale ved túpomoc nedostáva. Rešpektujú to. Prečo podľa mňa je taký rodic?Pretože vyslovene napísala "bola by som nervózna". Tak som sa opýtala preco by bola nervózna, keby jej vlastná mamka, ktorá vychovala aj ju, išla na polhodinu raz za 2 týždne pokočikovat, odpoveď žiadna. A vlastne neodpovedala na nič.

@enmery ja sa jej nezastávam, tiez sa mi nepáčia jej reakcie ani to ze dokopy nic neodpisala. Len ja tiez nechcem pomoc s detmi. Mam dve s rozdielom 1r9m takze zišlo by sa vela krat. Lenže mam mamu, ktorá nie je pomoc. Ta pride povie mi toto mas zle toto nerobíš dobre toto varis nanič a sama si za to mozes ze si chorá napr. Takze vnímam aj druhu stránku ak niekto pomoc nechce, u mna skrz zle vztahy.

enmery
16. okt 2025
@anonym_b495ab

@enmery ja sa jej nezastávam, tiez sa mi nepáčia jej reakcie ani to ze dokopy nic neodpisala. Len ja tiez nechcem pomoc s detmi. Mam dve s rozdielom 1r9m takze zišlo by sa vela krat. Lenže mam mamu, ktorá nie je pomoc. Ta pride povie mi toto mas zle toto nerobíš dobre toto varis nanič a sama si za to mozes ze si chorá napr. Takze vnímam aj druhu stránku ak niekto pomoc nechce, u mna skrz zle vztahy.

@anonym_b495ab Ale ved ty vieš, preco to nechceš. Tvoja matka z Teba robi neschopnú, to by nechcel pomoc nikto. Ale sama si aj napísala, ze pomoc by sa teraz niekedy fakt zišla. Lenže táto mamička je len urazenýá a doteraz netuším, prečo by bola nervózna, keby išlo jej matka len raz za 2 týždne pokočikovat. To nie je normálne.

zana124
16. okt 2025

@anonym_autor podla mna im podakuj, ze su ochotni ti upratat a kupovat, ale ze to s prehladom zvladas zatial sama. Ak chcu kupovat hracky, tak im povedz svoje kriteria. Napriklad: nechcem aby moje dieta bolo obklopene plastami, nechcem navyse nicit zivotne prostredie dalsim zbytocnym odpadom. Chcem aby to boli hracky, ktore vieme vyuzit v neskorsom veku. Chcem aby to neboli ruzove farby, ani modre, ale neutralne. Oblecko chcem z bio bavlny, telovu kozmetiku bez parabenov a konzervantov. Alebo jednoducho, ze nechces dieta zahlcovat miliardou hluposti. A ked pride na sviatky, rovno im posli, co si pre dieta vybrala ty a z toho nech uz oni kupia na co maju. Ked je dietko este male, tak povedz, ze jednoducho je male a nechces ho este od seba davat na kocikovanie. Su taki, co pochopia a aj taki, co nie, ale to ty neovplyvnis, len si zi tak, aby ste boli spokojni vy a nie sesternica z piateho kolena.

anonym_b495ab
16. okt 2025
@enmery

@anonym_b495ab Ale ved ty vieš, preco to nechceš. Tvoja matka z Teba robi neschopnú, to by nechcel pomoc nikto. Ale sama si aj napísala, ze pomoc by sa teraz niekedy fakt zišla. Lenže táto mamička je len urazenýá a doteraz netuším, prečo by bola nervózna, keby išlo jej matka len raz za 2 týždne pokočikovat. To nie je normálne.

@enmery no mozno si z nas robi srandu, ako napisala ze sa bavi ked prilieva benzín. Urcite by pomohlo keby objasnila situáciu. Ťažko sa radi ked nic nevieme. A hlavne ked uz nechce dat dieťa tak môžu ist spolu kocikovat. Lenže nevieme ake su vztahy ci sa stretávajú ako casto vidi rodina babatko ani ake staré je babatko. 🤷🏼‍♀️

anonym_d6780b
16. okt 2025

Ja viem že moja odpoveď bude irelevantná keďže nechceš pomoc, ale čo by som ja za to dala 😟😟

zana124
16. okt 2025

Pre vsetky komentujuce, ktore dookola omielate, ze nechce dat kocikovat babkam. Toto konkretne napisala: “Som posledné dieťa v rodine , každému som pomáhala keď mali bábätka, kočikovala , bola som teenagerka , bavilo ma to. Upratala som , zobrala deti von, a často ma žiadali o pomoc, teraz mám dieťa a príbuzní sa hrnú pomôcť mne, lenže mna to znervózňuje. Ja si rada robím poriadok podľa seba, dieťa ma baví, nechcem ho dávať kočíkovať ani strážiť, ja si toto obdobie náramne užívam so všetkým čo k tomu patrí.” Z toho sa da dedukovat, ze nejde o babky. Kedze asi tazko kocikovala ako teenagerka deti svojej mamy a pomahala im doma s upratovanim. Skor ide o sesternice a takychto vzdialenejsich pribuznych.

sss777
16. okt 2025

@anonym_autor
Dieťa je asi ešte maličké, takže je prirodzené, že s ním chceš tráviť čas. Ja by som slušne poďakovala a povedala im to tak, ako si to napísala tu.
Ja som si tiež čas s deťmi užívala, takže rozumiem, ako sa cítiš.
Čomu ale nerozumiem, sú tie konštrukcie, že požičaj dieťa rodine, aby ti ho v budúcnosti chceli strážiť.
Ja som za 8 rokov ani raz nepotrebovala postrážiť, deti chodia k starým rodičom, lebo chceme a máme dobré vzťahy, nie preto, lebo si neviem zorganizovať starostlivosť o vlastné deti.

ghoul_
16. okt 2025

@anonym_autor normálne ich odmietni

anonym_cb442e
16. okt 2025

Ty radsej cim skor zmen svoje nastavenie, kym v rodine zacnes liezt vsetkym poriadne na nervy. Si totalny sebec, vies to? Prezradim ti tajomstvo. Ked na hodinku-dve das pokocikovat raz tyzdenne babo babkam, tak sa vobec nic nestane, Ak chcu kupit veci, nech kupia, ved si predstav aku radost maju stari rodicia z vnucatka. Prehanas to a extremne. Potom sa necuduj, ked ti nikto nebude chciet pomoct v buducností, lebo ano, aj ked to teraz odmietas, raz nejaku pomoc budes urcite potrebovat, to mi ver.

zana124
16. okt 2025
@anonym_cb442e

Ty radsej cim skor zmen svoje nastavenie, kym v rodine zacnes liezt vsetkym poriadne na nervy. Si totalny sebec, vies to? Prezradim ti tajomstvo. Ked na hodinku-dve das pokocikovat raz tyzdenne babo babkam, tak sa vobec nic nestane, Ak chcu kupit veci, nech kupia, ved si predstav aku radost maju stari rodicia z vnucatka. Prehanas to a extremne. Potom sa necuduj, ked ti nikto nebude chciet pomoct v buducností, lebo ano, aj ked to teraz odmietas, raz nejaku pomoc budes urcite potrebovat, to mi ver.

@anonym_cb442e ved ona nepise o babkach a dedoch, ved co neviete citat? Pise o tom, ze ona ako tinedzerka kocikovala deti v rodine a pomahala im a teraz oni chcu pomahat jej. Cize ktovie ake sesternice, alebo bratrancove zeny.

anonym_ce4cef
16. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_ce4cef nehroť do extrémov, nikde nepíšem že braním stretávať sa. Ale keby mám takú skúsenosť ako babka, tak sa z toho isto nepobobkujem.

@anonym_autor sorry polhoďka kočíkovania babkou a ony ti preberú úlohy? Pre mňa až choré

dory11
16. okt 2025
@anonym_autor

Načo? Aby ja som bola nervna? To nestojí za ich radosť 😅. Nechápem prečo nie sú radi že majú pokoj. Mali pomoc keď ju chceli a ja nechcem pomoc . Nemusia sa revanšovať . Ja by som im tiež nepomáhala keby oni nechceli a nežiadali o to

@anonym_autor kľudne a slušne mama /svokra / teta/sestra neviem koho ide viete čo nepotrebujem teraz pomoc nejako keď budem potrebovať poviem vám ja si to užívam ako to je ale môže prísť na návštevu alebo prídem ja v mojom dieťaťom budete budete ho vidieť atď .
Ja som to tak slušne vydiskutovali z mojich rodinou aj veľkí často mužovej okrem svokrocov rodinnej známej .

Tiež som bola ten typ že som v rodine deti strážila ja hlavne tete a ujovi a oni mne na oplátku pomohli v inom tak som to tete vysvetlila a že premna je dôležité že ich mám a to že som im pomohala by som robila zas a znovu ale ja odnich zatiel takýto typ pomoci nechcem vyhovuje mi toto v čom mi môžu a že ich hlavné mám ( ich pomoc je nie o Tom že mi pomáhajú dieťaťom alebo z domácností ale v inom ) aa keď môžem že im aj teraz môžem z najmladších 2rocnim ak potrebujú .

revikat
16. okt 2025

@anonym_autor neviem, koľko si po pôrode, ale ja som to mala podobne ako ty, prešlo ma to cca po 3 mesiacoch po pôrode. Myslím, že to ešte dobiehali hormóny, lebo som bola v režime "Mama Levica" a nikoho okrem manžela som nechcela k malej pustiť.
Babky samozrejme chodili na návštevy, ticho som tú hodinku strpela, zo svokry sa mi až ježili chlpy od nervov, ale teraz keď má už naša kočka viac ako rok, tak som za kočíkovanie a hranie babky a vnúčaťom vďačná. Môžem si odbehnúť k lekárovi, vybaviť drobné pracovné záležitosti, dieťa je zvyknuté na babku a aj ona je už uzrozumená s našimi zásadami. Sem-tam to ešte zaškrípe, ale keby som doteraz zostala tvrdohlavá ako po pôrode, tak by som musela volať a platiť cudzích ľudí, aby mi pomohli s malou, keď je treba. A ver tomu, že vždy niečo vybehne...

pieksamaki
16. okt 2025
@anonym_autor

Mám prácu kde viem prispôsobiť čas dieťaťu. Čiže asi nebudem potrebovať ani neskôr. Ale však zas nebránim im stretávať sa. Len nechcem aby robili moje úlohy, lebo ja si ich užívam.

@anonym_autor. Skus najst balance medzi dat priestor druhym byt užitočnymi a povedať ze nie neprosím si vašu pomoct momentálne, mozno v budúcnosti.........mozno nejak tak

anonym_180347
16. okt 2025

@anonym_autor Tú radosť to ti nikto neberie, ale je to tak trochu sebecké,nemyslíš? Veď aj starý rodičia majú právo si občas pokočíkovať a pohrať sa s vnúčikom či vnučkou.Aj občas niečo kúpiť. Veď oni sa na tú rolu určite tešili a samozrejme tým si vytvárajú vzťah. Nikto netvrdí, že stále,alebo často, ale určite ich ukracuješ o to načo majú nárok. Buď rada,že chcú. Veď dieťa predsa potrebuje su zvykať aj na iných ako teba a muža. Dieťa je aj manželove a určite mu to nepadne dobre ak nedáš ani jeho rodine. To je sebeckosť. Nemusíš byť s ním 24/7 len ty a muž. Raz ešte budeš aj rada ak ti pomôžu. Tvoje správanie mi príde detinské a veľmi nezrelé.

anonym_180347
16. okt 2025

@anonym_autor Dievča zlaté tu tak raz padneš na hubu a poriadne.

doriiis
17. okt 2025

Ja ja ja a ešte raz ja. Lenže tvoje dieťa potrebuje aj kontakt s inými ľuďmi, jak si ty a tvoj muž. Si strašne sebecka A tvoje sebectvo najviac škodí tvojmu dietatu