icon

Ako motivovať dospelého človeka na prácu?

Dnes o 06:47

Baby, je vobec nejaka moznost dostat dospeleho cloveka do prace? Parazituje na rodicoch, ktori budu za 4 roky na dochodku, dochodok vyratany predbezne maju rodicia, ziadna slava. Do toho dotovat dospelych nepracujucich, ktori ziju mimo realitu.
Nie je v mojich moznostiach rodicov financne dotovat, mam manzela a budeme mat rodinu.

anonym_119847
•
Dnes o 07:59
@anonym_autor

@minenkaa Tak vies co, nebude mi prijemne, ked rodicia budu zit z ruky do ust.

@anonym_autor Rodičia časom zomrú a bratia budú zanedbaní, určite začnú piť. Vtedy im začni dávať alkohol, cigarety a peniaze, nech sa ich čím skôr zbavíš. A ak zostane nejaké dedičstvo, prepis to na seba. Tu iná cesta nie je, hádam sa o nich nechceš starať?

katkazatka
•
Dnes o 08:07

Nedavaj im ani 5 €. Keď pôjdu o pár rokov do dôchodku, nech si sa našetria čo najviac peňazí a keď na dôchodku nebudú mať, tak nech sa o nich postarajú ti dvaja darmožrači.

anonym_1b31e6
•
Dnes o 08:11

Tvojich rodicov a bratov zmenit nemozes, jedine co mozes zmenit je tvoj postoj k nim. Cize davat im jasne najavo, ze ty ich nebudes ani podporovat ani za nimi hnoj cistit. Su to4 dospeli ludia maju zdrave ruky/nohy a mozu si porobit vsetko a aj ist robit. Cize na buduce ked ich pridem navstivit a matka mi nakaze poumyvat schody, by som jej jasne povedala, ze to robit nebudem a nech to robia ti co tam byvaju. Cim skor im ukazes, ze s tebou nemozu zametat a citovo vydierat ta tym lepsie

patrike
•
Dnes o 08:19

Su dospeli, svojpravni, je na nich, akosi zariadia zivot. Aj ked ti je ich luto, nedotuj ich. Je na nich, aby si doma urobili poriadky. Navstevuj ich dalej, nejake poziadavky typu cosi tam umyvat slusne a razne odmietni "neprisla som sem pracovat, na to mate tuna mojich bratov povalacov".
Priprav sa na problemy s dedicstvom, tam by bolo vhodne presvedcit ich, nech ti byt daruju, lebo inak ti ostanu v byte neplatiace socky generujuce dlh. Za tej podmienky by sa dalo uvazovat napriklad o tom, aby si im platila naklady na byvanie.

patrike
•
Dnes o 08:20
@katkazatka

Nedavaj im ani 5 €. Keď pôjdu o pár rokov do dôchodku, nech si sa našetria čo najviac peňazí a keď na dôchodku nebudú mať, tak nech sa o nich postarajú ti dvaja darmožrači.

@katkazatka Este by som odporucal tie dochodky posielat na ucet, aby mali paraziti tazsi pristup k peniazom.

autor
•
Dnes o 08:31
@patrike

Su dospeli, svojpravni, je na nich, akosi zariadia zivot. Aj ked ti je ich luto, nedotuj ich. Je na nich, aby si doma urobili poriadky. Navstevuj ich dalej, nejake poziadavky typu cosi tam umyvat slusne a razne odmietni "neprisla som sem pracovat, na to mate tuna mojich bratov povalacov".
Priprav sa na problemy s dedicstvom, tam by bolo vhodne presvedcit ich, nech ti byt daruju, lebo inak ti ostanu v byte neplatiace socky generujuce dlh. Za tej podmienky by sa dalo uvazovat napriklad o tom, aby si im platila naklady na byvanie.

@patrike No, to skor este na mna mama nakrici, ze nech to idem umyt tu chodbu. Ale je to smutno-smiesne.

anonym_ad0fb5
•
Dnes o 08:32

@anonym_autor neurobíš nič, rodičov by som vynechala, tí názor nezmenia, skôr by som rázne povedala bratom, že ak nezačnú makať tak ich aj s rodičmi vyhodia na ulicu lebo to neutiahnu. Na každú maminu požiadavku ohľadom umytia chodby atď. by som reagovala "Ale ja tu nebývam, máš tu dvoch chlapov, ktorí majú celé dni na to umyť tú chodbu. Ako ti dnes pomohli?" a viac by som sa nebavila. Absolútne nijaké peniaze by som im nedávala. Chápem starosť o rodičov ale je to ich rozhodnutie. Ak chcú žiť v biede kvôli darmožráčom, tak nech žijú. Nebudeš sa predsa starať o 4 dospelých ľudí.

motylik2559
•
Dnes o 08:32
@anonym_autor

@minenkaa Tak vies co, nebude mi prijemne, ked rodicia budu zit z ruky do ust.

@anonym_autor Mozno to vyznie kruto, ale byt tebou, tak sa spytam tych dvoch lemrakov, ze raz ked sa zial rodicia pominu a oni nebudu mat ziadne pracovne navyky, ci maju teda viziu byt bezdomovcami🤷‍♀️ A taktiez rodicom by som povedala, ze to ze ich dotuju im len ublizuje a nepomahaju, lebo raz sa budu musiet o seba postarat, ale tazko ked maju obe ruky lave a lemrave. A tam by som skoncila tymito dvomi vetami aj na ich strane, aj na strane rodicov. Max prist ich pozriet a ked ti mama da mop,ze maju sluzbu, tak im povedz,ze ty si neprisla upratovat, ze ma doma dospelych capov, aby to robili. Ze si ich prisla pozriet ako sa maju a nie byt dalsiu polhodinu v prdeli umyvat chodbu. Akoze rodicom sa ma pomahat, ale toto co robia oni je skor vyuzivanie, ked vedia, ze mas svoju domacnost, pracu a doma maju dvoch capov, ktorí len zmykaju peniaze od nich a este tebe daju po prichode umyvat chodbu? No vykaslala by som sa na to a povedala,ze aj do buducna ich dojdes pozriet ako sa maju a nie tam upratovat. Su tam v podstate styria dospelí a ty co tam nezijes im mas upratovat? Nebud blba. A financne im nepomahaj, lebo ty nie si povinna zivit alebo hocijako inak dotovat dospelych capov, ktorí si len lemraví...

patrike
•
Dnes o 08:38
@anonym_autor

@patrike No, to skor este na mna mama nakrici, ze nech to idem umyt tu chodbu. Ale je to smutno-smiesne.

@anonym_autor Zacne kricat ? Slusne povies : prisl asom kvoli vam, nie kvoli praci. Dakujem, neprosim, idem prec, nabuduce pridem, len ak ma nebudete obtazovat ulohami.
Nauc sa ozvat a byt tvrda, sucasne slusna.

anonym_1b31e6
•
Dnes o 08:43
@anonym_autor

@anonym_autor a ty si nesvojpravna? Vsak mas vybornu poziciu - zacne ti rozkazovat a kricat na teba - sa zodvihnes a ides domov - co sa ti stane ked to neurobis? Nedaju ti peniaze na desiatu? Neuvari ti veceru? Neoperie ti? Alebo ako ta moze realne potrestat??? Kolko mas rokov prosim ta???

autor
•
Dnes o 08:47
@patrike

@anonym_autor Zacne kricat ? Slusne povies : prisl asom kvoli vam, nie kvoli praci. Dakujem, neprosim, idem prec, nabuduce pridem, len ak ma nebudete obtazovat ulohami.
Nauc sa ozvat a byt tvrda, sucasne slusna.

@patrike Ona inak komunikovat nevie, ona hned krici. Cely zivot to tak robila.

autor
•
Dnes o 08:48
@anonym_1b31e6

@anonym_autor a ty si nesvojpravna? Vsak mas vybornu poziciu - zacne ti rozkazovat a kricat na teba - sa zodvihnes a ides domov - co sa ti stane ked to neurobis? Nedaju ti peniaze na desiatu? Neuvari ti veceru? Neoperie ti? Alebo ako ta moze realne potrestat??? Kolko mas rokov prosim ta???

@anonym_1b31e6 Ved teraz uz by som reagovala presne tak. Vtedy nie, vtedy som z nej mala este strach.

anonym_de18ea
•
Dnes o 08:57

A nepracujúci človek čo robí celý deň? Ani škola ani práca? Nevíme si to predstaviť, že by som len doma sedela a pozerala seriály...

negymama
•
Dnes o 09:02
@anonym_autor

@patrike Ona inak komunikovat nevie, ona hned krici. Cely zivot to tak robila.

@anonym_autor no zaujimav, ze na tie dva zdechliny nakricat needela, aby daco spravili.

autor
•
Dnes o 09:05
@anonym_de18ea

A nepracujúci človek čo robí celý deň? Ani škola ani práca? Nevíme si to predstaviť, že by som len doma sedela a pozerala seriály...

@anonym_de18ea Nic, uvaria polievku, nieco upracu. Inak nic, ani do obchodu nejdu.

negymama
•
Dnes o 09:09

Predpokladam, ze ani ked si byvala doma to inak nebolo.
Chlapcekovia nemuseli nic, a ty si makala jak sprosta, lebo vsetko boli "zenske" prace.
Sa ti uprimne cudujem, ze mas starosti o takych rodicov.

tvoji rodicia su prepac za vyraz zaostali a neschopni vidiet do buducna. Lebo keby ano, tak by urobili vsetko pre to, aby zo vsetkych svojich deti urobili samostatne schope bytosti.
Ja mam dve dcery a za tym dvoch synov, a ziadne rozmaznavanie preferovaneho pohlavia u nas neexistuje. Vsetci sa pridaju k tomu, co treba. Ucim deti aj hospodarit a mat fin. gramotnosti. Jedno uz pracuje, a traja starsi okolo 17 -18 rokov uz mali aspon obcasnu brigadu. Im robilo radost mat vlastne peniaze, s ktorymi mozu robit co chcu. Neviem si predstavit mat doma dospele nestudujuce dieta bez prace.

negymama
•
Dnes o 09:13
@anonym_autor

@anonym_de18ea Nic, uvaria polievku, nieco upracu. Inak nic, ani do obchodu nejdu.

@anonym_autor katastrofa, to urobi aj moj 15 rocny, bezne si od 12-13 sam uvaril, v 14stich uz piekol zakusky. Aj do obchodu zbehne. Starsi 17 rocny vie vsetky prace okolo zahrady, ovlada naradia - kosacku, frezu, vrtacku, horak, motorovu pilu, sekacku na konare - v 12stich uz betonoval s muzom.

basullinka
•
Dnes o 09:15

A ako to fungovalo , keď si bývala ešte s rodičmi? Robila si všetko ty ako "dievča"? Aj keď myslím, že odpoveď je jasná ...

negymama
•
Dnes o 09:16
@basullinka

A ako to fungovalo , keď si bývala ešte s rodičmi? Robila si všetko ty ako "dievča"? Aj keď myslím, že odpoveď je jasná ...

@basullinka to je jasne , ze to tak bolo, poznam tie typy rodin.

autor
•
Dnes o 09:18
@basullinka

@basullinka Ano, vsetko ja som robila, upratovala, varila. Aj za nich dvoch riesila vsetky veci, zhanala som im potvrdenia na urad prace, pisala im cv, inak bol krik.

basullinka
•
Dnes o 09:22
@negymama

@basullinka to je jasne , ze to tak bolo, poznam tie typy rodin.

@anonym_autor tak si hlavne sama musíš uvedomiť, že ty nie si povinná riešiť všetko za nich a ani nie si povinná preberať zodpovednosť rodičov za svoje dospelé deti. Ty máš svoj život a jednoducho by som to prestala riešiť a nepomáhala im. Je to medvedia služba a robíš to na úkor svojej rodiny.

@negymama áno, ale celkom ma zaujímalo, že do akej miery to bolo.

anonym_e0c40a
•
Dnes o 09:22
@anonym_autor

@anonym_autor ty keď začne mama dvíhať hlas sa máš postaviť, poďakovať za návštevu s ísť preč

Uvedom si, že ty si vzor pre scoje deti a prepáč za úprimnosť zatiaľ dosť slabý vzor

Načo tam chodíš? Ak chceš vidieť rodičov tak ich pozvi na kávu a zákusok niekde v cukrárni

anonym_e5500a
•
Dnes o 09:23
@anonym_autor

@anonym_autor nuž,keď si necháš,tak trp a staraj sa o darmožráčov

autor
•
Dnes o 09:30
@anonym_e0c40a

@anonym_autor ty keď začne mama dvíhať hlas sa máš postaviť, poďakovať za návštevu s ísť preč

Uvedom si, že ty si vzor pre scoje deti a prepáč za úprimnosť zatiaľ dosť slabý vzor

Načo tam chodíš? Ak chceš vidieť rodičov tak ich pozvi na kávu a zákusok niekde v cukrárni

@anonym_e0c40a Ja uz to tak robim, toto bolo kedysi, ze som to trpela. Uz to netrpim.

eleanor2510
•
Dnes o 09:31
@anonym_autor

@2691 A comu? Mama + otec + dvaja bratia, ktori nepracuju a zivia ich rodicia.

@anonym_autor ty si sem uz pisala, a nie raz, vsak? Ked tvoji rodicia nie su schopní so synmi nic urobit, ty uz duplom nic neurobis. Rodičom nedavaj peniaze ani nahodou, oni si takyto zivot vybrali, tak nech znasaju nasledky sami. Nie ze ta premoze lutost, dospelych lenivych zdravych chlapov netreba lutovat.

autor
•
Dnes o 09:33
@eleanor2510

@anonym_autor ty si sem uz pisala, a nie raz, vsak? Ked tvoji rodicia nie su schopní so synmi nic urobit, ty uz duplom nic neurobis. Rodičom nedavaj peniaze ani nahodou, oni si takyto zivot vybrali, tak nech znasaju nasledky sami. Nie ze ta premoze lutost, dospelych lenivych zdravych chlapov netreba lutovat.

@eleanor2510 Ano, uz davnejsie.

negymama
•
Dnes o 09:34
@basullinka

@anonym_autor tak si hlavne sama musíš uvedomiť, že ty nie si povinná riešiť všetko za nich a ani nie si povinná preberať zodpovednosť rodičov za svoje dospelé deti. Ty máš svoj život a jednoducho by som to prestala riešiť a nepomáhala im. Je to medvedia služba a robíš to na úkor svojej rodiny.

@negymama áno, ale celkom ma zaujímalo, že do akej miery to bolo.

@basullinka do akej miery?
napriklad 6 rocne dievcatko nosilo na stol taniere a jedlo, aj s mamou a starsi brat aj s otcom a dedom, za vrchstolom ako pani sa davali obsluzit. To boli svagrovci
Alebo moja svokra , ktora sa uprimne rozplakala /najprv som myslela ze zartuje/, ked sa dozvedela ze "zensku" pracu ako tlacenie kapusty do suda som nerobila ja ako zena /len tak mmch v 7 mesiaci teh./ ale moj muz, jej syn.
Mojho muza alebo synov svokra na navsteve okrikovala ked sa isli chytit umyt riad po sebe /doma ich tak ucime/, že ci su tepli , pupuši, ked idu robit zensku pracu.
ech...a ine a ine.
Napr. v nasej rodine sa nikdy pojem "zenska" praca ani nepouzival. vzdy sa pomenovalo konkretne...treba umyt riad, podlahu, kosit atd. Urobil to ten kto vedel a bol schopny, podla veku, zdravia a sily.

eleanor2510
•
Dnes o 09:36
@anonym_autor

@anonym_autor preco tam este stale chodis? Preco si to nechas? Prepac, tiez mi neprides celkom v poriadku. Normalny clovek so sebou nenecha zametat, aj ked su to rovno vlastni rodicia. Vypestuj si nejake sebavedomie a toto ihned zatrhni. Aky priklad davas svojim detom?

autor
•
Dnes o 09:38
@eleanor2510

@anonym_autor preco tam este stale chodis? Preco si to nechas? Prepac, tiez mi neprides celkom v poriadku. Normalny clovek so sebou nenecha zametat, aj ked su to rovno vlastni rodicia. Vypestuj si nejake sebavedomie a toto ihned zatrhni. Aky priklad davas svojim detom?

@eleanor2510 Chodim tam len minimalne na navstevu. Uz si nic nenechavam, ani zametat so sebou.

eleanor2510
•
Dnes o 09:40
@anonym_autor

@eleanor2510 Chodim tam len minimalne na navstevu. Uz si nic nenechavam, ani zametat so sebou.

@anonym_autor tak v tom aj pokracuj. A ani nad nimi nerozmýšľaj. Chapem, ze ta to trapi, ale naco si odoberat energiu na nieco, co sa neda ovplyvniť? Predpokladam, ze mas svojich starosti dost, tak toto proste vytesni zo svojho zivota a hotovo.