Ako motivovať mamu k upratovaniu a zorganizovaniu?
Ahojte,
mám 29r, mamina 56r.
Už viac rokov trvá, že mama zhromažďuje veci - všetko možné. Skladuje to všade možne, zapratáva každú poličku a šuflík.. čistotná je - poumýva, poupratuje, povysáva každý deň, ale toto zhromažďovanie vecí je hrozné ☹. Hovorí že nemá čas, chuť. Posledné roky som jej na sviatky pokupovala knihy, kartičky na upratovanie, pozerali sme spolu relácie na upratovanie a reorganizovanie domácností, atď... Ponúkala som sa jej veľmi veľakrát, ale väčšinou to skočí miernou hádkou, že na ňu s tým útočím a že je unavená a mám ju nechať..
Ja žijem s priateľom 3 roky, obaja sme si odniesli z domu podobnú "traumu" z tohto, a máme celkom minimalistický byt, nezapratávame ho, robíme často poriadky kedy prehodnocujeme či nechať / nenechať si niečo, posunúť ďalej..
Chcela by som jej v tom pomôcť, byt majú rodičia pekný, ale naozaj zaprataný.. Otec to nerieši a zdá sa mi že začína byť tiež taký škrečok.. Chcela by som aby sa tam mama cítila dobre, veľakrát je nervózna že ako to tam vyzerá, ale nič s tým neurobí. Už sa mi minuli nápady, čo a ako na ňu skúšať.
V máji sa mi narodí bábo, bude to ich prvé vnúčatko, možno ju skúsiť motivovať cez to ? Aby tam bolo viac miesta, atď... Neviem ☹
Ďakujem za všetky rady
Nechaj ju tak. Má čisto, upratuje. To, že má veľa vecí, kým ty máš rada minimalizmus, je jej vec. Nežijete spolu, tak v čom je problém?
@vyrovnanaosoba Akým právom?! Mňa by neskutočne vytočilo, keby mi niekto za mojej neprítomnosti vyhodil moje veci, o ktorých on rozhodne, že sú mne zbytočné.
@vyrovnanaosoba vyhodiť im byt bez ich vedomia? No neskutočne by ma nasrala
Mas ju nechat. Comu si nerozumela,ked ti to niekolkokrat zopakovala? Ked to zbiera,asi ju to bavi,ma z toho radost,tak preco jej vnucujes svoj zivotny styl?!? Mozno jej sa nepaci tvoj prazdny nabytok a najradsej by ti tam dala rozne doplnky. A robi to? Otravuje ta s tym? Tak s tym prestan aj ty.
To, ze ty zijes minimalisticky je tvoje rozhodnutie... uprimne aby mne dieta hovorilo, co mam robit a co mam vyhodit a co nie 🙄 Upratane ma, cisto, to je zaklad a nic viac by ta zaujimat nemalo.
Nedonútiš ju nijak. Ja by som akurát po narodení dieťaťa trvala na tom, aby všetko bolo zabezpečené tak, aby to bolo bezpečné pre batoliace sa dieťa, ak teda máte chodiť na návštevy. To znamená žiadne nastavané nestabilné kopy a veže z kníh, krabíc, hrncov atď. Navrhla by som trebárs vyčlenenie jednej (alebo viac, podľa počtu izieb v byte) miestnosti, ktorú si môžu do ľubovôle zapratať, ale kuchyňa, obývačka, chodba, kúpeľňa, kde sa tmolia aj návštevy, budú normálne.
Mam 53 a teda neskutocne by ma vytocilo, keby mi deti nieco vyhodili bez mojho vedomia a preto, ze sa im to zda zbytocne a ze mi to zapratava izbu. Jedna vec je naozaj zhromazdovat veci tak, ze nie je kam stupit ci hrncek polozit a druha vec mat viac veci, ako niekto iny povazuje za potrebne. Mna napriklad minimalizmus skor rozculuje... nechapem, ako moze niekto tocit 5 triciek a jeden sveter a to iste sa tyka vybavenia bytu. Je to jej zivot, jej rozhodnutie a pokial sa ty nemusis starat o nu a ten byt, zdrz sa komentara. Maximalne jej mozes povedat, ze by to vyzeralo lepsie, keby obyvacka bola vzdusnejsia a to je vsetko.
Moja mama je minimalistka, to jej mam akoze zapratavat byt preto, ze my styria chtiac- nechtiac mame viac veci ako ona, co zije sama? 😃 Zvlastna logika...
Ked je z toho nervozna, ma moznost to riesit. Od teba to berie ako utok, ako vidis. Nemozes s tym nic robit, nemozes zasahovat do inej domacnosti, jedine ze by ta poziadala o pomoc.
@h2 tiež by ma to naštvalo. len preto, že si niekto myslí,že mám prepchytý byt? Ja som zástanca minimalizmu a môj otec bol ,,zberateľ,, a aj svokra je a bol aj svokor,n a toho sa nikto nechytá. Ale všade je poriadok, tak akým právom by som im mala vyhadzovať ich veci, len preto, že ja si myslím, že ich majú veľa a sú nepotrebné? Len raz by mi niekto niečo vyhodil bez môjho súhlasu, tak by letel z môjho bytu
Ja som nikde nenapísala, že jej to chcem vyhadzovať. Napísala som, že vidím že aj ju to trápi, len sa nejako nevie naštartovať. Väčšina z Vás si tu ide svoje :D
Písala to tu iná prispievateľka hneď v prvom príspevku, tak sa k tomu vyjadrujeme. Napríklad ja som o tom písala a adresovala som to jej, nie tebe.
K tomu, že ju to trápi: možno ju to trápi, lebo jej to stále vyčítaš. Keby ju to trápilo naozaj, tak tie veci vytriedi a vyhodí aj sama.
Čo tak to skúsiť s upratovaním, keď je doma? Vystihnúť, keď bude mať dobrú náladu a ponúknuť sa, že jej ty upraceš jednu skrinku, ona nech len sedí a "dozerá". Alebo sa jej opýtať, či niečo nevyhodiť, ak vidíš, že to nepoužíva a zavadzia to. A takto po malých krokoch trochu usporiadať jej byt, nech aj sama vidí, že je to lepšie.
a čo ti má povedať, keď jej to stále otrieskavaš o hlavu? Nechaj ju tak, ak bude chcieť, sama tie veci vyhodí.
No len pomoct jej s tym kusok po kusku. Zobrat plastove prepravky, vypratat spolubs nou/nimi nejaku cast izby, policu, kut a veci, ktore by mali ist prec, dat zatial do prepraviek/krabic. Pripadne rovno triedit na predatelne (inzercia, FB...), darovatelne (znami, inzercia, FB), vylozitelne ku popolniciam (niekto si zoberie) a take na vyhodenie. A hned tie prepravky dat mimo bytu a postupne ich riesit.
Ja som tiež mala v skriniach dosť veľa vecí, ktoré som už dlho nenosila. Bolo mi ich ľúto vyhodiť. Raz prišla dcéra s vnučkou a len sa ma spýtala, či by som tie veci čo nenosím nedala charite. Tak sme sa do toho pustili, bolo toho zopár vriec a cítim sa aj lepšie, že som spravila dobrý skutok. Opýtaj sa jej, či je ochotná to darovať charite.
@lenja123 uprimne sa pytam - ty to takto u niekoho robis?
@madeincssr poziadala ju o pomoc? Ty sa zjavujes s prepravkami v domacnostiach ludi a vyhadzujes im veci?
trapi ju ta situacia? tak urcite... jedine preto, ze jej to vycitas a ze ako sama hovori, na nu utocis... nechapem, preco mas potrebu to na "nu skusat". ponukala si sa jej a nic... nema proste zaujem. o co vlastne ide? ked nechce, tak nechce. od kontajnerov snad domov veci nenosi a dvere zatvorit vedia... preco jej ako dcera potrebujes organizovat zivot/ domacnost? to mate nejak vymenene role?
a to naozaj viem, o com hovoris. moji rodicia a najma mama to ma uplne rovnako. a co mam robit? obcas to aj potriedi, ale potom zase nakupi dalsie kvanta somarin. ludia za sociku zili v nedostatku a zrejme si to teraz potrebuju kompenzovat a skreckovat veci, ktore realne nepotrebuju. budem sa s nou o tom hadat? no nie, naco si kazit vztahy. svoju domacnost si zariadim, ako uznam za vhodne a do inej nos zbytocne nepcham, ked nie je zaujem.
Nic s tym nespravis, lebo ked uvoľnis jednu poličku, tak za mesiac bude plna. Cize mozno ked uz maju plno aspon nebudu dalej zbierat. Mne sa podarilo vypratať dom zberateľov az po maminej smrti. Jedine do coho som sa nepustila bola povala, lebo na to by som potrebovala kontajner. Trvalo mi to asi 3 mesiace, ked som chodila s plným kufrom auta do zberneho dvora 🙈🙈. Otec to uz potom neriesil, ze vypratávam. Nastastie si nasiel taku priatelku, ze ho drzi na uzde aby nenakupoval a nenosil hovadiny. Nechaj to tak, maximalne mozes povedat mamine, ze ked bude chciet nejaku skrinu vypratať, tak jej pomôžeš alebo ked budu na dovolenke, jej spravis nejaky maly poriadok ale tak aby si to nevsimla. Cize z casu na cas povyhadzujes dve tri igelitky.
@betulinka1 Už zase? To vážne toľkým z vás pripadá normálne vyhadzovať rodičom veci? Ty by si sa ako tvárila, keby si prišla z dovolenky a zistila by si, že ti zatiaľ mama povyhadzovala veci?
Nezasahovala by som do ich domácnosti, to, ze tebe sa to tam nepaci je tvoja vec, okrem toho zijes inde. Ked im to bude naozaj vadit, tak zacnu veci triedit aj sami, alebo ta mama zavola, aby si jej pomohla. Mozno sa niekomu nepaci ako zijem, ved kazdy ma iny styl, kazdy preferuje nieco ine, ale aby mi sem dosiel napriklad syn organizovat, vyhadzovat, urcovat a robit prednášky, to nie. Mne sa tiez nepáči ako zije ten, alebo tamten, treba si ale uvedomiť, ze kazdy si zije podla seba a nie na náš obraz. Je to ich domácnost, nie tvoja. Moji svokrovci zili rovnako, tam sa uz chodit nedalo, tolko mali veci a moji rodičia tak ziju tiež, vekom sa to zhorsuje, moji su uz 70+.
@h2 ja tiež žasnem, čo tu niekedy čítam. Prísť do inej domácnosti a rozhodovať o tom, čo vyhodím a čo nie. Ja by som jej ,,ruky dolámala,, Keby som mala police od podlahy po plafon plné niečoho, nikoho nič do toho, ani mojich detí. Jej mama jej tiež asi nenosí kvety, dekorácie a pod, pretože podľa nejje jej byt prázdny, chladný, neútulný a čo ja viem čo ešte. Kde toto tí ľudia v sebe berú.
@ibatanecnica Nechcem si predstaviť, čo by tu nastalo, keby tu bola diskusia, že svokra chce neveste vyhadzovať jej veci za jej neprítomnosti, lebo svokra má pocit, ze nevesta zhromažďuje zbytočnosti. Ale robiť to rodičom je pre niektoré (nemyslím autorku, tak nech sa hneď nerozčuľuje) zjavne úplne v poriadku. 🙄
Nechaj ju tak, ona je spokojna, aj ked nervozna mozno skor z tvojich pripomienok. Ja som mame tiez chcela takto pomoct. Vypratala som vsetky moje veci a rozdelila ich, co beriem a co sa moze vyhodit, ako stare ucebnice, oblecenie co nikto nebude nosit, blbosticky co som si zbierala ako dieta. To som dala do krabice, ze to vyhodi. Myslim si, ze ta krabica je stale tam. V byte pribudaju skrine a komody hoci tam byvaju len 2 a nie 4 ako volakedy. Tak isto som pretriedila hracky s ktorymi sa hraju vnucata, ze co bolo polamane, alebo uz chybali suciastky, tak som dala do krabice a stale to je pri tej policke 🤦🏽♀️. Upratane ma stale, dokonca lepsie ako ja 🤷🏻♀️.
Ja mam sesternicu, co vidi chce mat. Kupuje blbosti, zaprata si dom. Ziju 2 ludia v 5izbovom dome a nemas prazdne miesto. Nemas u nej kam stupit, kde si sadnut a dat hrncek s cajom. Dvor a terasa to iste. Je to jej zivotny styl, pre mna bordel, pre nu normalna vec. Jej mama sa s nou uz aj povadila, nepomaha. Ona sa tak citi dobre. Na co ju menit. Ja tam nezijem ani nikto z nas. Ked pridem domov tak si uzivam moj minimalizmus. U nej ma hlava boli z toho chaosu.
Tieto ročníky majú traumu z nedostatku ešte z čias socializmu preto škrečkujú, zásobujú sa, zahlcujú sa všetkým možným, všetko sa ešte na niečo zíde atď. My - deti vnúčatá si zas nesieme tieto mini traumy z preplnených priestorov :D Tiež som sa nedávno osamostatnila a zatrhla som všetky poličky, vitrínky a iné "bordel" priestory kde sa môžu hromadiť a skladovať zbytočnosti. Mamu už nepreprogramuješ. Raz bola babka dlhodobo v nemocnici - vypratali sme jej jednoizbák, 1. niesla to ťažko, 2. do pár týždňov to bolo v pôvodnom stave.

A čo tak to nechať tak? Píšeš, že byť majú čistý, čiže žiadna mastnota, prach...toto by mi stačilo, keď v byte nefajcia, necítiť tam plesne, tak by som nemala problém tam ísť aj s bábätkom.
Druhá možnosť je, že ich poslať na nejaky pobyt aspoň víkend a za ten čas im vypratať byt. 😃 Otázne je, či by neboli nahnevaní, že si im vyhodila ich "spomienky". Nikdy nevieš, prečo všetko odkladajú.
Môj bývalý svokor mal takú komoru, či šopu, a tam od perinky keď bol bábätko, až po svadobné dary a kosačky, kolesá z prvých bicyklov atď.