Ako motivovať mamu k upratovaniu a zorganizovaniu?
Ahojte,
mám 29r, mamina 56r.
Už viac rokov trvá, že mama zhromažďuje veci - všetko možné. Skladuje to všade možne, zapratáva každú poličku a šuflík.. čistotná je - poumýva, poupratuje, povysáva každý deň, ale toto zhromažďovanie vecí je hrozné ☹. Hovorí že nemá čas, chuť. Posledné roky som jej na sviatky pokupovala knihy, kartičky na upratovanie, pozerali sme spolu relácie na upratovanie a reorganizovanie domácností, atď... Ponúkala som sa jej veľmi veľakrát, ale väčšinou to skočí miernou hádkou, že na ňu s tým útočím a že je unavená a mám ju nechať..
Ja žijem s priateľom 3 roky, obaja sme si odniesli z domu podobnú "traumu" z tohto, a máme celkom minimalistický byt, nezapratávame ho, robíme často poriadky kedy prehodnocujeme či nechať / nenechať si niečo, posunúť ďalej..
Chcela by som jej v tom pomôcť, byt majú rodičia pekný, ale naozaj zaprataný.. Otec to nerieši a zdá sa mi že začína byť tiež taký škrečok.. Chcela by som aby sa tam mama cítila dobre, veľakrát je nervózna že ako to tam vyzerá, ale nič s tým neurobí. Už sa mi minuli nápady, čo a ako na ňu skúšať.
V máji sa mi narodí bábo, bude to ich prvé vnúčatko, možno ju skúsiť motivovať cez to ? Aby tam bolo viac miesta, atď... Neviem ☹
Ďakujem za všetky rady
žiť a nechať žiť, také si už počula? Aj keď ide o mamu a ty máš asi dobré úmysly, ale ona je svojprávna a je to jej život
Baby, trošku mimo autorkinej otázke, ale zato k niektorým príspevkom o vyprataní poza chrbát...ja som raz čítala príbeh /neviem, či pravdivý, ale určite sa mohlo stať/ o chlapíkovi, čo vypratal svojej mame dom od "haraburdia", no problém bol v tom, že stará pani mala v jednom zo starých kresiel zašité pod matracom celé svoje úspory. Takže tak...
@wilkova nuž za chyby sa platí, ako sa hovorí, takže netreba strkať nos do niečoho, čo sa nás netýka
A preco je zle, ze ma plne policky, sufliky. Ak ma cisto tak v pohode. Co ta do toho, aj ked je to mama. Mne vadi velmi prave minimalisticky styl, "stetilne" bez drobnosti, blbosticiek od deti, starych spomienok a neviem co. Tiez mam plno. Je mi tak dobre a urcite aj vasim. Nie je stara, nesvojpravna, nechaj ju zit. Ani tym neublizi vnucatu
Však keď to mamine tak vyhovuje nech tak ma. Nechápem prečo sa musíš do nej starať, keby chcela tak s tým sama niečo urobí🙂
@liv1 je to jej zivot. Tam by stacilo poupratovat, ani by vyhadzovat nemusela. Len vsetko co je po stole, zemi , policiach dat na svoje miesto. Ale tam nema asi nic svoje miesto.
Ona povie, ze je unavena z prace. Cely zivot su sami dvaja, keby mala deti by videla co je byt unaveny z prace a doma dalsia sichta okolo deti.
Ale ziju si pre seba, vyhovuje im to. Netreba to riesit.
@benit ved ona si svoje deti už vychovala :D takže si to zažila, či ako 56 ročná ma otehotnieť?
@gabriela2952 Ona nepíše o autorkinej mame. Pozri si, komu je adresovaný ten komentár a čo písala. Toto je o tej sesternici. 😉
@h2 to nemení nič na tom, že človek vie byť unavený aj keď deti nemá. Proste tieto staracky, kto ako zije...
@gabriela2952 Jasné, že môže byť unavený. Ale ty si reagovala na úplne inú situáciu. Tá bezdetná sesternica nie je unavená si to upratať. Má to tak, lebo to tak chce.
@h2 jasne, ved ja som nečítala všetko a úplne to sedelo ku popisu autorkinho príspevku.
@h2 lenže nie je zbieranie ako zbieranie. U niektorých ľudí sa to vyvinie do psychickej poruchy, a je potrebný psychiater.
@ autorka máš pocit že to hromadenie veci je už chorobné?
Je smiesne mat traumu z toho , ze niekto ma v byte viac veci ako ty. Nechaj ju, nech ma co chce. Ked tak sa ponukni na velke upratovanie, ze jej pomozes, ale pises, ze spinu nema, len ma kopu veci. A to je vsetko. Neries, ries si svoju domacnost.
Ak nakupuje bez rozmyslu a tak sa jej zbieraju veci, skor ju motivuj, ze usetri, a moze ist na welness, dovolenku radsej ako veci zbierat...
napr moja mama ma tiez kopu nezmyslov, v kuchyni ma korenicky co maju hadam liter, zavadzaju, viete si predstavit ako je to pouzitelne, ak tam kazdy rok nasype plno byliniek doplna a proste uz to ani nevonia, riadov ma milion sad, misiek, sacickov, somarin... mam to riesit? no nie.. alebo nova spajza, zapratana kravinami, boxami, krabicami, vsetkym moznym len jedlom velmi nie :DDD izby detto.. dokonca aj kancelaria v praci.. proste to su taky ludia a nema ona traumu, nemusi zhromazdovat.. proste to tak ma rada. Uz aspon oblecenia prestala nakupovat ako zmyslov zbavena :DD Ja tiez podla chlapa mam v izbe zbytocnosti, lebo pre neho su zbytocnosti, veci co mame na vysivanie, sitie, vyrabanie :DDD
@misiak7777 presne tak, ja mám autizmus a hromadim keď som v strese, lebo je to súčasť môjho ocd prvku spojeného s dg a potom nechcem vyhodiť, lebo mi je ľúto..., mám tiez čisto, ale kopu veci, čo mi netreba, akurát má to cumim a idem sa pokúsiť niečo vyhodiť 🥲
@nela6 lepsi pocit budes mat, ked predas (inzercia, FB skupina), darujes (dtto), alebo aspon nechas niekde na zastresenom mieste, nech si niekto zoberie. A satstvo aspon do "humanackeho" kontajnera.
@madeincssr robím to tak 🙂 som rada ak to niekoho ešte poteší, no idem rychlo vytriedit kým som odhodlaná. 🤭
@gabriela2952 je to odpoved a pisem o svojej sesternici keby si citala🤣
@benit keby si čítala aj ty ,tak by si zistila, že ma na to upozornili ;)
@gabriela2952 reagujem len na tvoj prispdvok, kde si ma oznacila. Asi to s tebou nema zmysel. Mas pravdu. Ja som chcela aby mala jej matka deti🤦♀️
@benit ja som tiež na to len reagovala, lebo som nečítala celú diskusiu. A pritom tebe môže byť jedno ze je tvoja sesternica unavená len z prace :D
@autorka, pytas sa ako mamu motivovat, jednoducho - prestan do nej hucat, ak je to jej tema, tak jej povedz, ze sa nechces hadat, ale ak bude chciet pomoct, tak si tu pre nu a nechaj to na nu. Aspon uvidis ako velmi je to jej tema a jej vlastna motivacia alebo kolko z toho si ty a tvoja motivacia mamu preucit.
K minimalizmu - davala som si to cca pred rokom na status - velitelka toho Marie Kondo ma konecne deti a konecne zistila, ze nie, clovek nemoze mat stale cisto a su situacie kedy ide upratovanie bokom - velmi ma to pobavilo. Aj ty s manzelom pockaj na situaciu, ked budete mat deti a to nie jedno v tej bezovo bielej izbicke ale aspon 2-3 deti, ktore si budu moct aj same vybrat, napr. zaves alebo nieco do izbicky a ktore budu chciet napr. tvorit a mat aj veci ako sisky, kamene a podobne. Citaj polozartom, samozrejme naj vam to u vas doma vydrzi. No rovnako tak nechaj mamu, nech ona ma svoj zivotny styl. Nie kazdy vidi vo vaze lapac prachu. Kazdopadne ak to pride od nej, tak bud tam pre nu a bud pripravena upratovat.
Pride mi neskutocne arogantne upratovat rodicom - nie ponuknut sa a pomoct ale navzdory ich planom, robit veci za nich alebo dokonca proti nim.
Budes mat tiez viac rokov. Predpokladam, ze budes nadsena ak dojde mlada, co si povie, ze tie okna bez zaclon a zavesov vyzeraju prazdno, kancelarsky, a policky su smutne, jak keby vas vykradli a zacne zutulnovat. Ona mozno bude ficat viac na danskom hygge a tak verim, ze budes nadsena, ze sa ti dom plni svieckami a lampami a vankusmi a dekami. Mimochodom, po Kondo stoji za to precitat si cosi o tom ako zariaduju domy Francuzky alebo cosi zo skandinavskeho Hygge, nech to mas kus vyvazene a nech si mozes budovat vlastny styl.
K tomu upratovaniu ano - ak je spojene s obsedantno-kompulzivnou poruchou alebo aj inou, tak zbieranie vie byt sucastou diagnozy.
A ano aj inak su teorie, psychologicke, psychoanalyticke, ktore hovoria, ze clovek zbiera intuitivne veci a nechce sa ich vzdat, ak ma horsie obdobie, ak je stres vyssi - pretoze inklinujeme vztahujeme sa najviac k inym ludom a ak ti nie su, tak sa zacneme k veciam. Preto tolko starych ludi na to trpi, lebo su sami. Teda skus aj nenasilnu variantu - bud pre mamu castejsie pritomna, nie v svojich temach a naucnych videach, ktore s nou kukas ale pre nu, pre to, co trapi ju. Mozno zrazu najde priestor, cas, chut a energiu urobit poriadok s vecami, ktore drzi a nechce pustit.
Tych strategii a teorii je viac, preto sa nediv, ze aj tu ti pristalo viacero pohladov. Plus kazdy vychadza aj sam zo seba, zo svojich skusenosti. Ja by som tiez nechcela, aby poriadok robil niekto za mna a nezelala by som si to ani ako niekto v mladsom veku, nie vo veku mami. Jednoducho je to neuctive, nelaskave a vobec velmi agresivna taktika.
A este spominane clanky na zaver
https://www.idnes.cz/onadnes/moda/marie-kondo-u...
https://refresher.sk/129963-Odbornicka-na-uprat...
A este pohlad preco minimalizmus a tato metoda nie je pre kazdeho
https://www.idnes.cz/onadnes/moda/uklid-marie-k...
Toľko príspevkov a nedozvedeli sme sa čo vlastne zhromažďuje?a zhromažďuje a kupuje zbytočne, alebo má všetkého veľa?nikdy by som mamu netlačila, aby so mnou pozerala relácie o upratovaní.Pre niekoho som aj ja zhromažďovac veľa oblečenia, capic, topánok, časopisov, sviečok v komode, postelneho pradla...ja som bola pred Vianocami a rodičov upratať bola som v šoku koľko má mama čistiacich prostriedkov ja mám asi 3 ona zvlášť na kachličky, vaňu, wc, spary, nábytok, dvierka kuchynskej linky chodila som ovesana z poschodia na poschodie flaskami.
Moji rodičia tak isto do času zhromažďovali všetko . Všetko im trebalo, všetko zbytočne len odkladali. Nič nikdy nevyhadzovali od šiat po nábytok ešte z roku pána . Prišli na to sami , že sú to len veci. Nechať tak. 🙂 dôjde aj k tomu “upratovaniu” zbytočnosti .
@gabriela2952 booooze, tu islo to zetiez zhrna a ma vsade vsetko. A pisala som, ze nech si zije vlastnym zivotom ked jej to vyhovuje, ale mas posledne slovo. Uz radsej nepis. Alebo citaj.
@h2 uplna hruuuza. Neviem si predstavit mame vyhadzat veci a to ma 70 za chvilku. Nie 56 rocnej aktivnej zene 🤪. Ani keby 80 mala. Takto teda nie.
Sice ona mi povyhadzovala male veci, resp. z cias, ked som bola chuda a teraz to lutuje, lebo to boli dost uni veci a dcera by to uz vynosila.

Nervozna je akurat tak z teba a nie z tych veci. Inak by ich vyhodila aj sama.