Ako nahovoriť manžela na druhé dieťa?
Ahojte damy, dlho som rozmyslala ci napisem, ale zda sa mi, ze vy tu mate recepty na vsetko. Na tuto temu som diskusiu nenasla, teda ak je, asi ma admin zastavi... Mame 3 rocnu dcerku a ja uz rok naznacujem manzelovi, ze by sme mohli mat druhe dieta. Mam uz svoj vek - 36 rokov a uz sa citim dost unavena, preto si myslim, ze mat druhe je vhodne, aj kvoli dcerke ktora ma 3 roky. Vytvorila som si vlastne podnikanie a dari sa mi, hlavnou zivitelkou som v rodina ja - takze to nie je otazka financii. Muz stale hovori, ze je to o pocite, ze este nie je na to nastaveny, ze sa na to neciti a nechce o tom vobec debatit, ze co tym mysli. On ani nikdy neplanuje takze neviem, ci sa mam popozerat po dietatku, ktore by som si zobrala do staroslivosti. Ja sa uz aj bojim nadhodit temu dieta, lebo hned je zle, uz je na to podrazdeny, ale zaroven rok tuzby po dietati je dost. Mate niektora s tymto skusenost a ako ste chlapa zlomili?
@m.i.r.i , tak som si prečítala argumenty tvojho muža a otvorila ústa dokorán 😲 - to aj taký exoti existujú 😀 😀 .
Prepáč že sa smejem, len pre nezainteresovaného človeka tieto argumenty vyznejú fakt dosť smiešne a mimo aspoň môjho chápania sveta a života. Len škoda, že táto v podstate absurdná vec tak vážne zasahuje do vášho partnerského vzťahu ....a toto je fakt smutné 😒 .
@m.i.r.i Mirka zlata.. pridte niekedy na vikend ku nam.. ked bude vidiet, ako sa tie nase 3 zlaticka vedia spolu pekne pohrat, pobit, potom vystiskat.. tak mozno pochopi, ze sice surodenec na jednej strane sice prvorodenemu nieco vezme, ale na druhej mu toho da ovela viac. A tvoj muz vyzeral byt v pohode.. 😉 🙂 Ja viem, ze on ma tie svoje dovody, mozno viac ako iny ocko je presvedceny o svojej pravde, kedze je s Erickom na materskej on.. a aj ked ty si v podstate cele dni len vo vedlajsej miestnosti, tak nema to ako ti ockovia, co idu do prace a vecer ked si oddychnu, tak sa trochu povenuju deckam a zase ich odovzdaju manzelkam.. Mozno ked bude Erik vacsi... 😵
@dana_l
@bodka70
@emily76 babulky, ved ja nesuhlasim tiez s ani jednym z tych bodov 😀
Keby ste vedeli kolko sa nasurfujem a hladam clanky o surodencoch, o tych kladoch co prinasaju, aby Erik nebol sam....a ked sa vam nejakej bude chciet, tak mi mozete spravit body- zhrn tych plusov co by nam druhe dieta prinieslo 😀 nam aj Erikovi....lebo to by som muzovi potom dala na chladnicku 😀 😀 😀
@emily76 jooj, no ale ved moj muz je v pohode 😉 deti miluje, kedysi robil sam au-paira v Anglicku, staral sa o 3 chlapcov a asi 2 roky..a s detmi to vie, o nasho maleho sa vie postarat super..ved vidite vsetky, ze v tom to nie je, ze by mu deti vadili..to ani nahodou..on je super inak 😀 😀 Len tato zatatost s tymito argumentami, to je hrozneeee....
a co sa tyka navstevy u vas, to by som brala..hehe...on skor videl par navstev co u nas boli- priklad- kamoska, 2 chlapci ( 5 a 2r)..ked k nam nebehli, dom hore nohami..vsetko lietalo, skakalo..krik, rev...bitky..ked sme boli u nich, nieco podobne...ona sama sa stazuje, ze ako si myslela, ze sa budu spolu hrat uz v takom veku a to len same bitky, plac, sacanie...divy dom..a moj muz to nazval antikoncepcia 😀 a tym, ze on surodencov nemal, tak je tazko mu vysvetlit, ze tieto veci proste k surodencom patria, ze sa aj pobiju aj ponadavaju, ale napriklad spravni surodenci vonku jeden druheho obrania, dokonca sa spolcia voci rodicom 😉
no ale to surodenectvo je len jeden z argumentov teda..viac mu tam skripu tie zuby a bezmocnost, neschopnost pomoct drobnemu clovieciku..minule nieco povedal, ze si mozeme adoptovat dieta z korey, uz take aspon 3 rocne..co bude mat vsetky zuby 😀
@dana_l nemam ani kamosky na strazenie a pomoc..to nie...ale je pravda, ze byt v zahranici je este o to ine..ajja som zila vonku nejaky cas a preto som aj utekala domov ked sme chceli dieta...nechcela som zit tak daleko
ale prave to, ze sme sa aj zo zahranicia vratili a rodicia nic...teda za 2 roky co mame Erika nik s nim iny nebol ako my dvaja z muzom..ani na hodinu...to je proste zas iny pribeh, nechcem to tu rozpisovat, ale zatial sme na neho naozaj len my dvaja..a nik nam ho nepostrazi..tak druhe dieta je v takom pripade pre muza nocna mora
A ano - to uz prvemu "urobil", ale prave ze sa uz poucil, ma dost.. 😉 ale jasne, ze ja s tym vsetkym nesuhlasiiiiim...
@emily76 a este jedno - na jednej strane by som takuto rodicovsku odporucila vsetkym muzom, nech si to skusia, hlavne ti mozno co nie su nikdy doma a oni "tlacia" zeny do dalsich deti.. 😉 ale na druhej strane zistujem, ze chlap vie byt este ovela viac ustrachany a ma strach z tej obrovskej zodpovednosti ako zena ked si tu kazdodennu starostlivost sam vyskusa...pre niekoho to je mozno super, pre mna v istej miere tiez, ale niekedy je to na maslu....ked ja mam byt ta co muza musi upokojovat, ze nic hrozne sa Erikovi nedeje..a to ma 120 kil a je to inak riaden chlap co sa nikde nestrati 😉
@m.i.r.i vies co, podla mna to ma "zafixovane" od svojich rodicov. ty nevies co mu vraveli ako vyrastal - hlavne ked nebol vobec planovany - ale asi nieco v style - ako je ti dobre byt jedinacikom. mas vsetko pre seba. dame ti vsetku svoju lasku a nemusis a nikdy o nic delit.
spytaj sa ho ako sa citil byt jedinacikom. ci nevidel nikdy ziadne zapory. moje starsie su dve ale i tak sa pytaju ci k nam nepridu ine deti sa hrat. tak si neviem predstavit ako sa hra jedinacik, ked je len jedno dieta ktore potrebuje rovesnikov (nie dospelych) s ich myslenim a moznostami socialneho prostredia na svoj rozvoj.
@dana_l no to tiez nie je uplne tak - vztahy v rodine boli zle, jeho vychovala skor babka ako rodicia...tiez nechcem ist do podrobnosti, ale ani zdaleka nemal vsetko a hrdy status jedinacika...v 18 odisiel do sveta a zil v roznych krajinach 12 rokov...a velmi dobre sa tam vypracoval, makal na sebe..nic mu z neba nespadlo...
a pritom mi stale vravi, ze mu surodenci nikdy nechybali, ze kamaratov mal dost a aj my musime nasho maleho drzat pri detickach, nech sa kamarati chodia k nam hrat..nech chodi na kruzky ak bude chciet..v septembri ide do skolky, chodi s nim do materskych centier medzi deti..na ulici ich je v jeho veku tiez dost, co sa stale spolu hraju..a ze kamarata si mozes vybrat, ale surodenca nie.. a aj on si vybral kamarata podla toho ako si s nim rozumel, ked mali spolocne zaujmy, nazory a vsetko..a surodenec ti je dany a musis ho tak brat a len zato, ze je to tvoja krv- a to si nemusia deti sadnut...plus ja mam sestru, vychovane sme v sudrznej rodine z laskou, ale odjakziva uplne rozdielne povahy..a na detstvo mam uzasne spomienky, stale sme boli spolu, az na par rokov v puberte, ked sme mali radsej kamosky, ale nas vztah je taky vlazny...nerobime si zle, to nie, v kutiku duse sa lubime, ale tym ze sme ine a mame inych partnerov nas zivot inam smeruje a je to potom akoby celozivotne porovnavanie, surodenecka rivalita v tom, kto sa ma "lepsie" v com, v com je ta druha horsia ci lepsia..porovnavanie nasich deti..a z mojej sestry to dost citit..tak moj muz mi to stale dava na oci, ze pozri, toto ja tiez pre nase dieta nepotrebujem........
ale uplne s tebou a vsetkymi suhlasim baby..ja sa tak snazim mu argumentovat vsetkym tym co mi tu aj vy pisete...ale je to tvrdohlaveeeec
@dana_l neviem na základe čoho si dovoľuješ napísať, že ja mám materiálne priority ?! netušíš, za akých okolností som ja mala dieťa, čím som si všetkým prešla... ja neviem aké to je byť tri roky s dieťaťom doma a všetky účty nechať na niekom inom, tak ako ty zjavne nevieš čo to je, byť na všetko sama, tak láskavo nesúď. Pred svadbou chlap sľúbil aj tri deti, lebo sám nevedel, čo to obnáša, ale keď zistil, tak svoj postoj prehodnotil, ale to vám tu poniektorým zjavne vadí a považujete to za zradu, nie aby ste sa tešili, že máte vedľa seba chlapa, ktorý používa aj hlavu... a vždy platí jedno: dávaj pozor na to, čo si želáš - mohlo by sa ti splniť, ale nemusí ťa to urobiť šťastnou.
btw. ešte ani jedna z vás neodpovedala na otázku: ak by to bolo naopak, že tvoj muž chce dieťa najviac na svete a ty rozhodne nie, tak mu ho vynosíš, len teda aby bolo ako on chce??
@dana_l ja si myslim, ze peniaze su veeeeeeelmi veeeeelmi dolezite a nehanbim sa za tento nazor🙂dieta nezije len z lasky a ulohou rodicov je ponuknut mu slusne podmienky na zivot, nie zivorenie...kto ma deti za kazdu cenu a nema im co ponuknut je podla man velmi sebecky, bohuzial dnes je tazka doba...ako mas pravdu pracu clovek moze stratit ale nie je rozumne rodit dieta napriklad do financne nestabilnej rodiny...
@sissy27 super odpoved. ved potvrdzujes moj prispevok ze si sa rozhodla na zaklade financneho hladiska a mne to vyhadzujes na oci ze ti to pisem? najskor precitaj co pisem a co ty vlastne napises. ja som ta neurazala len konstatovala. ak vies len osocovat druhych tak radsej nikam nepis.
@amouramour povedz mi kolko penazi je treba mat aby si mala vobec dieta? mna by to velmi zaujimalo. kedze pre teba su peniaze veeeeelmi dolezite.
dufam ze nie si taka urazliva ako osoba v prispevku nad tebou.
@sissy27 nečítala som celú diskusiu, len reagujem na tú časť, čo v prípade, ak manžel chce druhé dieťa a môj názor je opačný... my sme takéto čosi riešili. samozrejme normálne ľudsky, on mi povedal, prečo ho chce teraz a prečo si myslí, že je ten správny čas.... a nakoniec ma prehovoril, nie preto, že by som to robila len kvôli nemu, ale v mnohých veciach som mu musela dať za pravdu a musím uznať, že aj môj postoj dosť dobre prekukol...
@amouramour - tak tak peniazky su treba, aby nevnzikali hadky, neboli spory, nervy, pri kazdom nakupe v obchode, nepozerat stale na cenovky, moct si kupit aj nieco na seba, nie len pre deti.. nehovorim jasne o tom, ze treba detom 30 parov topanok, ale dvoje za sezonu treba kazdemu, netreba mat skrinu na prasknutie, ale v podedenych veciach sa deti v skolke ci skole budu hanbit a podobne... treba si to poriadne premysliet. Ak sa financna situacia po nastupe do skolky zlepsi - da sa ist do toho, trochu sa uskrominit rok dva. Ale take ako zit s dvoma detmi v garzonke ci jednoizbaku, no to by som nedokazala, viem, ze niektory nemaju na vyber, ale vedome mat do takejto situacie druhe dieta je blaznovstvo.
Veru mat deti je AJ o peniazoch a nema to nic s materializmom, ale zo zdravym rozumom. Kolko uzivim - tolko mam.
My zijeme v zahranici, na vsetko som sama, manzel od nevidim do nevidim, a ja truba chcem tretie dieta. Holt drahy je nalomeny, ten zvysok poriesime o rok-dva, ked na neho s tymto napadom vybehnem, ze by to chcelo realizovat 😉
@sissy27 vies, ono aj vekom sa trochu inak pozera na situaciu. ja v tvojom veku som si tiez myslela ze musim mat vela penazi aby som si vobec zalozila rodinu.sporila som do buducnosti. tie peniaze su teraz kdesi inde ako som ich povodne planovala ale nelutujem. ako clovek starne tak i jeho nazory sa menia. nemyslim teraz len na deti a podobne. ty teraz urcite budes penit ako si to vobec dovolujem taketo cosi napisat a este tebe. v tvojom veku by som asi tiez penila. teraz uz nie. uz som starsia a skusenejsia.
je to proste tak. to nezmenis. i ked s tym nesuhlasis.
@amouramour ja tiez v tomto suhlasim...ako ak si niekto trufa na deticky aj ked to financne nie moc dobre zvlada, je to jeho vec, ale zasa my sme v tomto s muzom teda za jedno, ze detom musime vediet aj dozicit dostojny zivot..a nehadat sa doma kvoli financiam...takze ja sama ak by som mala mat financne problemy, tak asi zvazim kolko deti budem mat...
@anjelicek26 no super, tak manzel je uz nalomeny na tretie? To ti tisko zavidim... 😉
@m.i.r.i vies mna by ozaj zaujimalo co si predstavujes a ine mamicky pod pojmom dostojny zivot pre dieta? co vsetko sa mu musi zabezpecit a dat aby si si povedala ze budes mat dieta?
a musis tie veci mat akoby "zabezpecene" hned od zaciatku ako sa ti dieta narodi ci uz pred narodenim alebo si povies ze "cestou sa na to nazbiera"?
@m.i.r.i - fu tak pre neho je to piate, ma uz dve velke baby z prveho manzelstva, to sa tazsie lame, co tam nejake tretie 😅
@dana_l - ak mozem odpovedat - chcem aby moje deti mali vlastnu izbu. netreba dve - staci jednu, ale dostatocne velku. Kazdpoadne nemienim nocovat v obyvacke alebo mat spolocnu spalnu s detmi - uz len kvoli tone hraciek a moznosti, aby sa mohli utiahnut, ked chcu sukromie a ked JA potrebujem zavriet dvere a ist to niekam rozdychat.
Chcem im varit zdravo a chutne, nie podla toho, co penazenka dovoli. Chcem im splnit ich zelania. Nehovorim, ze dostanu kazdu hlupost, ale ak si nieco zelaju - dostanu to. Chcem vediet svojim detom plnit sny. Chcem ich vediet poriadne obliect, nech sa nemusia hanbit. To nemusi znamenat gap, next, ralph lauren. To moze znamenat aj tesco oblecenie. Ale pekne, ciste, nie vytiahnute a recyklovane z obdobia 15 rokov dozadu.
Chcem , aby som si vyberala skolku a skolu podla kvality, nie podla penazi - rozumej vzdialenost nie je problem - mame auto. Rovnako vieme zaplatit extra poplatky spojene s lepsou skolou. Chcem vediet zaplatit dcerke balet, tenis, kone, plavanie - COKOLVEK si bude priat robit bez toho, aby som jej musela povedat - bohuzial srdiecko na tanecnu/vytvarnu... dopln vhodne nemame....
Su to temy, co nechcem riesit kazdy den. Manzel zaraba dobre, ja inak tiez, od septembra idem nazad do prace. Aby sme sa mali fajn.
@anjelicek26 pekne si to napisala. nieco podobne chcem i ja pre moje deti. i ked ja som momentalne v situacii kde im tie extra programy zabezpecit nemozem. nejake programy maju ale urcite nie vsetko co by som si zelala. tiez neviem ci by oni tam chceli ist - ved su predsa len este male. ale teraz je teraz a potom je potom. co bude o par rokov neviem ale dufam ze potom uz takyto problem mat nebudem.
tuto otazku som nedala aby som niekoho urazila. berte to ako keby reporterka robila reportaz a pytala sa ludi. ja vas neidem posudzovat podla odpovedi ci ste odpovedali "podla mojho nazoru". len taka zvedavost kto si to ako predstavuje.
@dana_l - saska teraz nema tiez nejaky extra program, lebo skola ju dost vycerpava. Jedine, co miluje je jazdenie kazdu nedelu, to si nenecha ujst. V juli sa stahujeme, v skole ma cez obednu pauzu (dve hodiny) moznost baletu a nejaky hudobny nastroj (klavir ci gitaru zvazujeme, uvidime, co malu ocari), v sobotu by sme chceli zacat tenis (chodili by sme obe) a kone jej nechame na nedelu. Tu maju deti neporovnatelne vela kruzkov 5-6 do tyzdna, ale tak skola je len do tretej, v nemecku ju bude mat do piatej.
@anjelicek26 hovoris mi z duse...lepsie by som to nezhrnula..
a
@dana_l chapem aj teba co myslis- preto je na zvazeni kazdych rodicov co ten slusny a dostojny zivot pre ich deti znamena.
Vies, ja osobne som nikdy nebola vychovavana materialisticky, nikdy sme toho extra vela nemali, ale zili sme tak normalne priemerne..a teraz si presne zakladam na veciach ako vymenovala anjelicek....a zas na mna neplati velmi, ze "da sa aj viac uskromnit" pripadne "Ked ini prezili, tak aj my prezijeme" lebo ja nechcem aby moje deti len prezivali, ale mali priestor, moznosti, zdravu stravu, splenene sny...a to sa da aj v skromnosti, slusnosti, ale bez odtrhania si od ust ci nutnosti obracat kazdy cent
ahojte, ja som bola jedináčik ale bez otca, takže viem, čo to obnáša. Keď som bola malá, veľmi mi to nevadilo, ale neskôr áno. S vekom som si uvedomila, že keď sa niečo zmelie, rodina je to jediné, čo ťa na svete podrží, stále Ti skôť pomôže brat, sestra ako kamoška. Kamošky sú v tvojom živote na určitý čas samozrejme sú aj výnimky, ale rodina je tu vždy pre teba, ale samozrejme, tiež existujú výnimky. My sme mali prvé bábo obaja po tridsiatke a manžel veľmi druhé nechcel kvôli tomu, že nemáme veľkú rodinu a súrodencov a samozrejme nemáme ani dvadsať, ak by sa náhodou niečo stalo... Ja som ho dlho lámala na druhé bábo. Nechcela som,
aby bol malý sám na svete, keď tu už my dvaja nebudeme. Bolo to ťažké rozhodnutie, lebo nemáme súrodencov, ani obaja otcov, veľmi nám nemá, kto pomôcť. Ale nakoniec som ho zlomila a splnilo sa mu to,
po čom stále túžil má malú princeznú. Stále totiž túžil po dcére. Oplatilo sa. Keby šlo o mňa ja by som prijala ešte aj tretie, hoci som mala dosť ťažké pôrody, ale manžela už na ďalšie určite nepresvedčím. Som rada, že som rada. Mám dve zdravé krásne deti - párik a snažím sa ich viesť k tomu, aby sa mali navzájom radi a pomáhali si. Dúfam, že sa mi to podarí a vydrží im to aj do dospelosti.
@dana_l ja sa dokonca ani za to nehanbim🙂vies ked uz si zarabas peniaze a platis zivot a vies kolko co stoji, tak ozaj zvazujes...slusne je mat na hypo, stravu - bez preratavania kazdeho centu, mat na neocakavane vydavky a moct zobrat aj niekam dietatko🙂zaplatit mu veci v skole, moct ho poslat na vylety...atd...
ja si uvedomujem aj pohlad muza - je to celkom narocna uloha a noz na krku zivit rodinu kde zena uz napriklad niekolko rokov pri opakovanej materskej nema ziaden prijem...
a treba bohuzial vzdy ratat aj s tym, ze s detmi ostanes mozno aj sama...ci to zvladnes...
a navyse ty nezijes asi na sk...pravdepodobne su tam ine podmienky...ale ja jednoducho nepochopi rodiny tu na slovensku, ked maju nizky prijem a zena na tretej materskej uz doma, rodina ma jeden velmi maly prijem, to je zivorenie a aj na tie deti to vplyva...a uprimne neberiem nikomu -stalo sa nam nahodou...bud dieta chcem alebo sa chranim...
@dana_l ty si niečo usúdila, tak sa pýtam, neviem prečo teraz zrazu máš problém napísať čo si myslíš... hádky rada nemám a na internetovej diskusii ma nikto uraziť nemôže... a na tvoju otázku, čo si predstavujem pod pojmom dôstojný život pre dieťa - úplne súhlasím s @anjelicek26 , akurát že mám staršie dieťa ako ty a teda aj jej potreby a želania sú inde ako v čistých plienkach alebo hrať sa na ihrisku s loptou. samozrejme nedostane všetko čo si zmyslí, ani zďaleka, ale takisto jej nepoviem, že nepôjde na školský výlet ako jediná z triedy a pod.
🙂 mňa nahovára muž na druhé dakedy už neviem čo mu povedať druhe by som určite chcela ale neskor lebo si neviem predstaviť či to zvládnem necítim sa na to ešte OBDIVUJEM priam UZNÁVAM MAMIČKY ktoré maju detičky po roku 😉
@nasta197 no tak to ale aj ja..ja obdivujem vsetky co maju menej ako 3 rocny rozdiel...uf...🙂 Ale to je zas ina tema a aj tu ine diskusie na to, aky je dobry vekovy rozdiel 😉 Ja by som rada tak 5 rokov..ale no..neviem ci vtedy nebudem mat tak akurat psa....ked muza nezlomim
@magmu inak moj raz zahlasil, ze keby este sme vedeli, ze druhe bude dievcatko, tak to by bral viac- ale nie z dovodu mat parik a neviem co..ale ze on si nevie predstavit mat rovnako rad obe deti a ze by ich stale porovnaval a nas maly je uz taky dokonaly, ze mat dalsieho chlapca, ktory by v niecom taky dokonaly nebol tak by ho mozno nemal tak rad 🙂 ale dievcatko by bolo aspon ine pohlavie, tak to uz by mu automaticky neslo tak porovnavat, lebo ak by bola ina, tak by si to odovodnil, ze ved to je dievca a tamto chlapec.. no uznajte...ten moj muz je asi trosku sisi.. 🙂

@m.i.r.i odpovedz mu ze vsetky jeho argumenty od bodu 1-6 su veci ktore on ani nikto iny neovplyvni a tym padom su to neopodstatnene nepodlozene hluposti.
k bodu 7 - my sme tu sami a nemame ziadnu pomoc. vy na svk predsa len mate kamaratky ktore by mohli pomoct - na vymenu. ale nam tuna nikto. takze i to je neopodstatneny argument.
podla toho co pises ze povedal tak vlastne nemal mat ani to prve dieta. lebo to vsetko tomu dietatu urobil a v urcitom zmysle tymi vecami bude prechadzat - vztahy ku kamaratom.