Ako nájsť čas pre seba pri hektickom živote?
Jedno dieta 5r chodí do škôlky druhé dieťa 10r do školy. Robím vo výrobe umožnili mi od 7 do 15 pracovný čas. Ráno utekám s deťmi do škôlky a školy potom do práce. V práci celý deň na nohách často ani na záchod nemôžem ísť nie to ešte najesť sa v kľude. Poobede rýchlo pre deti, so staršou robiť úlohy, variť, prať, upratovať neviem čo skôr. Pri staršej musím sedieť lebo sama nespraví úlohy, mladšia sa chce hrať stále ma ťahá preč. Do toho domáce práce. Na varenie som vykašľala jeme cez týždeň chleba so salamom alebo pasteky parky atď niečo rýchle na prípravu. Veď sa najeme v práci deti v škôlke škole. Milujem keď rodina mi povie že mám manžela nech mi pomáha v domácnosti, lenže on pracuje od rána do 17 pokiaľ dôjde domov je 18 hodín. Doma nerobí nič, zapne si telku trochu sa pohrá s deťmi. Kamošky ma chápu a ľutujú že mám 2 malé deti za sebou a je to sakra ťažké starať sa o ne. No nevedia mi poradiť kde si nájsť čas na seba. Stále som nervózna dôjdem domov neviem co skôr robiť, potom len kričím na deti nech mi dajú pokoj nech si môžem na chvilu si sadnúť a mať ticho. Je to na zblaznenie. Cez víkend dohanam čo cez týždeň nestíham. Chodíme von s deťmi aj s manželom no nevládzem ani na výlet ísť. Potrebujem si oddýchnuť a nič neriešiť len bohužiaľ to sa nedá.
10ročné dieťa si má robiť úlohy samé. Čo nechápe prebrať, vysvetliť a učivo už iba preskúšať.. Mám doma 10ročného chlapca a jeho povinnosť po príchode zo školy je naučiť sa, urobiť si úlohy a ešte má čas zjesť olovrant a zahrať sa, kým sa vrátim z práce. Nieje to ideálne to viem, ale bohužiaľ je to najkratšia pracovná doba akú som zatiaľ našla a som s ním sama. Čiže 10ročný si urobí svoje povinnosti a potom prídem domov ja.. Chodím neskôr ako ty a stíham všetko. Je pre mňa nepredstaviteľné nestíhať ,kebyže pracujem do 15🙈 A muž nech sa zapája do domácnosti v ktorej žije aj on.. To že fungujete tak, že ty robíš všetko a on nič, je už problém toho "ako si si naučila"...odkedy pracuješ sa to malo zmeniť a prácu doma ste si mali deliť. Od toho sú dvaja. Takže sa nevyhovárať, lepšie si zorganizovať čas, deti viesť k samostatnosti a gramotnosti a nevidím najmenší problém.
ako písali dievčatá vyššie, musíš si to lepšie zorganizovať. Podľa mňa si vystresovaná z toho, že nič nestíhaš a do toho ešte aj deti vyžadujú, že sa im budeš venovať a kričia, aby si sa s nimi prišla hrať. Po príchode zo školy by som deťom dopriala malý oddych, ak ho potrebujú a potom by sa išlo na úlohy. Spýtala by som sa, že z čoho majú úlohy a nechala dcéru, nech si ich píše sama, chodila by som ju len kontrolovať, či si ich píše. Môj ma 9 rokov a píše si ich sám. Niekedy ich má hneď, niekedy kuká do steny ale vždy ho upozorním, že je škoda presedieť voľný čas za stolom a on veľmi rýchlo pochopil ten systém, že čím skôr spraví povinnosti, tým skôr má pokoj. Ak niečo nevie, tak sa opýta ale inač sedí v izbe sám, prípadne niekedy sedí v kuchyni a ja pri ňom varím. Mladšia tiež môže dostať nejaké pracovné zošity, omalovávanku, pustiť si rádio Junior alebo audio rozprávku. Prípadne môžte navariť večeru. Je mi jasné, že to nie je pomoc v pravom zmysle, ale aspoň máš obidve deti zamestnané a ešte aj niečo varíš. Keď sa budú chcieť s tebou hrať, tak im povedz, že teraz musíte isť upratovať, že to rýchlo spolu upracete a potom sa môžte hrať. 5 a 10 ročná ti vedia aj s vešaním prádla pomôcť. Minimálne ti ho vedia podávať ale tým pádom ich máš obidve zase zaujaté a nie si v strese, že na teba kričia aby si sa išla hrať. Môžte si k tomu aj nejaké pesničky pustiť, môžu si na striedačku vyberať aké pesničky chcú. Sú to už veľké deti a treba im postupne pridávať povinnosti, nemáš byť sama na všetko. Mala si s tým začať už dávnejšie ale stále lepšie teraz, ako nikdy. K mužovi sa vyjadrovať veľmi nechcem, podľa mňa je dosť unavený, keď chodí o šiestej domov. 10 ročnú by som ani ja nepustila samu na krúžok električkou v tejto dobe. Ja som chodila električkou od cca 11 rokov a pre mňa to bolo akurát, dnes by som sa bála pustiť také dieťa samé
Deti sa majú hlasno hrať, v škole aj škôlke sa musia kontrolovať a tlmiť, niekde musia paru vypustiť. Prádlo povesat dokážu aj mladšie od tvojich, prípadne ti ho môžu podávať, neverím, že to s tebou od mala robiť nechceli. Takisto chleba so salamou dokáže nachystať už aj 5-ročné dieťa.
Ak si ich však nikdy k ničomu nepustila, lebo veď ty to vieš spraviť najlepšie, tak sa nečuduj, že teraz sa im nechce.
Takto možno vedeli by mi pomôcť pri varení a upratovanie no vyzeralo by to ako keby bomba vypadla. Radšej všetko spravim sama a rýchlejšie. A mám pokoj. Lenže ja nie som doma o 15tej, vtedy končím len v práci. Pokiaľ dôjdem do škôlky a školy vybrať deti a pokiaľ dôjdeme domov je aj 16,30 hodín. A keď majú deti krúžok tak tam ich zaviesť rýchlo ísť domov a za hodinu sa vrátiť pre ne tiež to trvá časovo. Potom jasné že nestíham všetko doma porobiť. A manžel ma len sekiruje prečo je špinavé zrkadlo alebo prečo nič nemáme na jedenie. To je len príklad no vždy niečo si nájde čo mi vyčítať.
@letfenixa Čo môžem zmeniť asi nič. Nič nám nepomôže jedine vydržať pokiaľ deti vyrastú.
Treba deti učiť samostatnosti. Už by sa mali vedieť sami hrať aj sami učiť. Učenie len skontrolovať. Keď prídeš domov dáš im jesť a potom jednoducho si ľahni na pol hodinu a daj im trebárs aj pozrieť zatiaľ telku. Oddýchneš si, resetujes sa a môžeš pokracovat. Ja mám 9 ročnú a pomôže riad umyť. Samostatné chodí na niektoré krúžky, väčšinou sa sama učí. Ja len kontrolujem. A učí sa veľmi dobre.
Ja mam tiez toho dost, presne tiez chodim s malym na kruzky , potom po neho . Moj maly je extra narocne dieta od mala, cize tiez sa sam nezahral ale skusala som postupne roky aby si zvykal. Maminka si teraz vypije kavu a oddychne potom sa zahrame, tu kavu som pila hodinu on si zatial nieco maloval, skladal alebo pozeral telku. Vecere ja nerobim pre vsetkych kazdy si nieco uchmatne, akurat dietatu. A cez tyzden neupratujem. Ak chyba nieco v chladnicke tak napisem manzelovi cestou z prace kup....... No keby mna takto sekiroval pre poriadok, kludne by som mu povedala, nech si tu inu zenu pohlada co bude vsetko stihat 🙂 So mnou by nevykrutil, ja by som sa nedala, pre mna je moj klud a pohoda ovela viac ako vsetko ostatne. Poriadok neriesim, upratujem ked sa da raz za tyzden.
Veľká chýba, keď mama všetko urobí sama lebo to vie najlepšie. Ja som mala tiež také pohnútky, ale múdrosť hovorí výdrž a daj priestor iným...časom sa naučia a ty si budeš užívať. Tak to aj je...konečne vidím výsledky. Manžel nevedel upratovat keď sme sa vzali...teraz je podstatný rozdiel...aj keď k dokonalosti je este ďaleko ...ale hlavne, že mňa chrbát neboli. Moja 9 ročná dcéra už upratuje tip-top. Ako v svojej izbe musím napomenúť, väčšinou rozprávku pozerá keď je naučená a poriadok v izbe...keď si spomeniem 🤣. Keď sa chytí upratovania v inej izbe alebo riadu v kuchyni...to je tip-top. Zatiaľ nechcem pravidelne, aby pomáhala, skôr cez vikend. Má toho veľa, ale už začínam niekedy aj cez týždeň.
Ja cestujem do práce 15 km každý deň z dediny do mesta máme dom záhradu .. syn je len jeden síce ale robím do 17-18 každý deň . Manžel v zahraničí . A veru aj varím 😂🤪 a syn ma poruchu pozornosti je 7mak musím sa aj s ním poučiť a aj mám čas pri telke poležať neviem ako to ja robím 🤪😂
@angelous1991 Jaj jedno dieťa je ako žiadne dieťa. Je rozdiel mať 2 deti s malým vekovým rozdielom.
Boze zena, ale ty nemas deti s malym vekovym rozdielom. 5 rokov je skor velky rozdiel. Navyse uz ich mas odrastene. Nie su to 4 a 2 rocne deti, ktorym este musis utierat zadok alebo menit plienky. Ty mas len leniveho manzela a zle zorganizovanu domacnost. Aj ked budu mat 18 a 13 budes fnukat rovnako, ako teraz, lebo ich nevedies k ziadnej zodpovednosti v domacnosti. Uz davno mali mat nejake povinnosti, minimalne starsia dcera.
tvoj najvacsi problem je tvoj muz...jednoznacne by sa mal zapajat viac do dennych povinnosti.
TY si si dobrovolne vzala muza ktory ma takyto old school nazor na delenie domacich prac a starostlivosti, takze je ti jasne ze zmenit to by znamenalo vela neprijemnosti...preto negujes vacsinu rad od dievcat. S tymto postojom ti zial ostava len trpiet dalej a cakat kym to skonci. Akokolvek.
Tak to si na omyle. Mať jedno dieťa je žiadne dieťa. Jedno dieťa sa nemá s kým pohrať...vyžaduje viac pozornosti. Evidentne máš problém aj s jedným dieťaťom a tu také sprosté reči vedies. Nauč svoje deti samostatnosti. Lebo najväčšia chýba je v tebe. Je až smiešne ako sa staxujes pri dvoch veľkých deťoch.
Autorka-Ty si presne ten pripad, ze vsetci sa maju lepsie od Teba a teda Ti nepomoze nic, lebo ziadna rada nie je dobra.
Malý rozdiel je 1-2r. Ty máš veľké hepy! Tá staršia má o chvíĺu pubertu! Jasne,čakaj pokiaľ vyrastú! A do vtedy ich obskakuj. Plačú,že nechcú pomáhať? Veď prečo by mali,sprostá mamka urobí. Veď nech muž viac zarobí a zožeň si slúžku,lebo žiadna rozumná rada na teba neplatí. Moje deti( tiež mám 2😊+mamu zo zníženou mobilitou) by kľudne mohli roniť slzy po celú dobu vysávania. Ale urobili by to! A ak zle,tak by vysávali nanovo!
Vydržať cca 4 roky takto a potom to už bude lepšie, to veľké bude čoskoro samostatné...a potom zostane na intenzívnejšiu starostlivosť len menšie dieťa...a skús sa nestresovať, pri intenzívnych povinnostiach pár rokov ubehne rýchlo a potom bude väčšia pohoda, ešte sa budeš aj nudiť...nenechaj si kričaním na deti pokaziť tieto roky, možno ťa to neskôr bude mrzieť,cak máte starých rodičov, tak skús cez víkendy dávať deti aj tam, aby si si mohla oddýchnuť.
Autorka ako vravím, presne ten typ, ktorý si všetko spraví sam, lebo len on to vie najlepšie a potom sa sťažovať aké to máš ťažké 🤦🏼♀️🤮.
Tak moja rada pre teba znie - pokračuj v tom čo robíš a ako robíš, deti nemusia nič, manžel nemusí nič, lebo aj tak to nespravia tak dokonalo ako ty. A kľudne si masti ego tým, že máš deti s malým vekovým rozdielom 🤣🤣🤣. Tebe niet pomoci, keďže ani pomoc nehľadáš 🤷
@janinah
🙂 ahoj ano. Zo zaciatku jeho maly proborovy a teraz taky tiez priborovy s vacsimi zubkami. Mrkvu nakrajam na tenke pasiky a on pokraja na kusky. Makke zeleniny ako cuketu, papriku, rajciny, uhorku, šampiňóny pokraja sam. Ale teda nie klasickym ostrym nozom, ktory pouzivame my. To neexistuje. Takze ano, dam mu taky akoze nôž 🙂
Niektory davaju aj fakt oszre a to je teda aj za mna privela.
Autorka, akože nehnevaj sa na mňa, ale máš dosť veľké deti. Ja mam medzi 2 a 3 dcérou rozdiel necelý rok. To bol zahul vtedy, ale zvládli sme to plus syn mal 5 rokov keď sa najmladšia narodila.
A momentálne fungujem podobne ako ty, pracujem od 7-15,muz pracuje na rannu a poobednú smenu. Čiže ráno sa musia chystať do školy samé pretože ja už o 6 odchádzam z domu a muž bud o 5 keď ma rannú, keď ma poobednú tak občas ich za vezie ráno do školy on.
Ked mame obaja rannú tak po práci rovno idem do obchodu (sme zvyknutý každý deň čerstvé pečivo), prídem domov, starší majú zväčša už porobené úlohy, s mladšou sa učíme ešte, trošku slabšie jej ide škola a potrebuje viac pomoci. Pri učení sa striedame s mužom. Varím tak každý druhý deň, niekedy aj každý deň normálne teplé jedlo. Ak treba poupratovať alebo mam robotu v záhradke tak vari muž, par jedál dokáže urobiť.
Ale teda keď ma poobednú tak do večera fungujem sama.
Musíš si jednoducho len zorganizovať prácu v domácnosti inak a neľutovat sa a zapriahnut aj ostatných členov rodiny
Ťažké bolo keď som nastúpila späť do práce po RD, jedno dieťa 3 roky, druhé 4 roky, obe šli naraz do škôlky, plus syn bol tretiak, ale prežili sme to, po pár týždňoch sme už mali super režim, takže nevidím dôvod prečo ty fnukas a hľadáš len dôvody prečo sa to a tamto neda
Autorka, no co Tu napisat.
5 rokov je velky rozdiel, maly je do 2 rokov.
Ja som vdova s 5 rocnym, Sama, samucicka v Londyne a davam to. Uprimne? Ked Bude mat syn 10 rokov, tak toto su moje ocakavania od neho: vsetky domace peace budeme robit spolocne. A aby som s 10 rocnym robila domace ulohy? To je vtip? Ja som sa ako 12 rocna starala o umierajucu babku, tak naozaj nevidim dovodu, aby tvoja rodina sedela na riti a Ty si padala na hubu.
Muz chodi na 8, tak rano predtym ako odide moze vylozit umyvacku, 10 rocna zavesi bielizen z pracky, popripade zvesi zo susica.. 5 rocna sprace zo stola, povysava kuchynu. Ked toto urobite, pridete do cisteho bytu.
Ked sa vratite z roboty, tak 10 rocna Bude cvicit na hudobny nastroj , robit domace ulohy a Ty s 5 rocnou budete varit veceru. 5 rocna by mala byt uz zrucna s nozom a supacom na zemiaky.
10 rocna a 5 rocna prestrie stol.
Muz sa vrati z roboty, kazdy den mu zaukolovat roboty na 20-30 minutes s detmi - prezliekanie postele, povysavanue, umytie kupelne a podobne. Nikto nebude cumiet do bedne a nikto SA nebude ulievat.
M e sa toto osvedcilo so synom. Cez vikend Tu potom nestresujem, lebo je upratane a mozeme chill out.
Tie 15 minute roboty zmakneme cez tyzden.
@oslo1 lenže autorka písala,že jej deti PLAČÚ,keď musia niečo urobiť🤣🤣🤣🫣 toto mala začať oveľa skôr. Teraz už sú ,,vychcané" a zmení ich jedine tvrdšou metódou. A to zase niéeee,lebo je jednoduchšie sa sťažovať!
ja pracujem od 19-2 moje deti 6 a 10 spia u mojej maminy. rano o 6 idem za nimi pripravim im ranajky desiatu oblecenie zobudim ich zaveziem do skoly a skolky. potom si idem este ľahnúť od cca 8-9:30 vtedy sa budí starká ktorú opatrujem. postarám sa o ňu dám jej lieky, ranajky, oblecenie potom idem na nakup varím upratujem na obed idem po školáka najeme sa a robíme si úlohy potom ho vozím na kruzky a idem po skolkara. potom po skolaka na kruzok, pohrame sa, dam im večeru a idem do práce. moj muž robí na týždňovkach doma je len každý druhý víkend.
@dusankomoj presne, to máš pravdu... Deti treba zapájať omnoho skôr, postupne.
Moje sa tiež nejdu pretrhnúť, často sa im nechce, ale také veci ako upratať si komplet izbu to musia, nešla by som im riadiť izby, maximálne im umyjem okna, a ako si spravia tak majú ale musia pomáhať aj inde, pozbierať prádlo zo šnúry, ísť kúpiť par veci do obchodu, odložiť čisté riady, povysavat, pozametat, syn často mužovi v garáži pomáha, ale to všetko sme riešili odmalička, postupne sme im pridávali povinnosti.
Napríklad zvykneme vystavať a umývať podlahy 3x do týždňa a pri vysávanie sa striedajú, vždy jeden z nich to ma na starosti a ja už len rýchlo umyjem
@sashenocka007 klobúk dole, to máš dosť náročné, hlavne tu pracovnú dobu, kedysi ešte za študentských čias som tak robila, ale už nikdy viac, mala som úplne prehodeny spankovy rezim
..toto tu už bolo 100x len vek detí vždy iný..
..ale☝️... nikdy nechýba "deti má ťahajú preč od telky"
Čo chceš vlastne čitať k tvojej situácii?.. napíš...napíšeme,aby si bola konečne spokojná...
@tiezjedna ale on taky domased bol vzdy. To ona nezmeni. Zmeni len svoje nastavenie a mala zmenit pristup k tej 10rocnej. Ano, surodenci nemaju preberat role rodica ale ako pardon😅 venovat sa sestre, ist prikladom, travit spolu cas ako surodenci - to nie je o vychove, to je surodenecky vztah, ktory sa tiez buduje. Vzdy sa starsi surodenci vedeli postarat o mladsich, neviem co sa dnes z toho robi taka veda. Potom tu pisu matky nastrocnych a 20r ze sa nevedia z rodicov. bytu pohnut a nevedia co so zivotom. No lebo to sa buduje uz tu.

A hlavne ak si vybudujete nejaký rituál, všetko pôjde ľahšie. My sme si detske izby kazdu sobotu upratali sami, najstarší brat povysvaal a mamka utrela podlahy namokro… keď sa práca rozloží nie jeho až tak hrozne a áno u nás utieral prach najmladší súrodenec asi od 5-6 rokov a zije, je zdravý, ambiciózny vojak. Pedant. Deti sa vychovávajú aj zdravým budovaním pracovných návykov od mala… môj názor