icon

Ako nájsť čas pre seba pri hektickom živote?

23. feb 2024

Jedno dieta 5r chodí do škôlky druhé dieťa 10r do školy. Robím vo výrobe umožnili mi od 7 do 15 pracovný čas. Ráno utekám s deťmi do škôlky a školy potom do práce. V práci celý deň na nohách často ani na záchod nemôžem ísť nie to ešte najesť sa v kľude. Poobede rýchlo pre deti, so staršou robiť úlohy, variť, prať, upratovať neviem čo skôr. Pri staršej musím sedieť lebo sama nespraví úlohy, mladšia sa chce hrať stále ma ťahá preč. Do toho domáce práce. Na varenie som vykašľala jeme cez týždeň chleba so salamom alebo pasteky parky atď niečo rýchle na prípravu. Veď sa najeme v práci deti v škôlke škole. Milujem keď rodina mi povie že mám manžela nech mi pomáha v domácnosti, lenže on pracuje od rána do 17 pokiaľ dôjde domov je 18 hodín. Doma nerobí nič, zapne si telku trochu sa pohrá s deťmi. Kamošky ma chápu a ľutujú že mám 2 malé deti za sebou a je to sakra ťažké starať sa o ne. No nevedia mi poradiť kde si nájsť čas na seba. Stále som nervózna dôjdem domov neviem co skôr robiť, potom len kričím na deti nech mi dajú pokoj nech si môžem na chvilu si sadnúť a mať ticho. Je to na zblaznenie. Cez víkend dohanam čo cez týždeň nestíham. Chodíme von s deťmi aj s manželom no nevládzem ani na výlet ísť. Potrebujem si oddýchnuť a nič neriešiť len bohužiaľ to sa nedá.

Strana
z6
matahari62
24. feb 2024

...celu diskusiu som necitala...ale
S detmi by som o pomoci v domacnosti primeranej veku a samostatnosti nediskutovala. Musia a hotovo. Co z nich vyrastie? Tvoj manzel??
A manzela by som kopla do zadku...si sluzka? Nemas narok aj ty leharo pri telke? Delba povinnosti 50:50 nic? Ved deti su aj jeho...v domacnosti zije tiez...ci nie?

portret7
24. feb 2024

Treba si urcit priority… po vyzdvihnuti deti urobit ulohy so starsou… potom ist von alebo cokolvek s detmi…hocico, to ti pomoze sa odreagovat…ked pride muz z roboty, skuste spolocne pripravit veceru (jednoduchu, max do 30 min na stole), vecera… ak si unavena, tak domacnost proste neries, pripadne si daj stopky na 15-20min. a vyslovene iba v tomto casovom intervale poohadzuj najnevyhnutnejsie. Podla mna nemas dobry timemanazment alebo chces vsetko stihat… treba nieco proste vypustit alebo viac zapojit muza… pozri, nie vsetky mame domacnost tip top pocas vsednych dni… mysli aj na seba, ta domacnost neutecia😉

cecilia29
24. feb 2024

Skus si prečítať toto
https://www.martinus.sk/661857-ako-byt-stastna-...

Je veľmi tenká. Dáš to veľmi rýchlo. Jedna nedeľa tu stačí . Ja ta veľmi poučovať nemôžem. Zatiaľ som na rodičaku. Ale vidí sa mi , že všetko robíš sama. 10 rocne dieta nie že by malo, ale musí mať povinnosti. Hlavne učenie zvládať aj samo. 5.rocne zvládne už za sebou aspoň upratať. Ale obe deti potrebujú teba. Tak im určite venuj čas kedy sa porozprávate o škole, škôlke, kamarátoch, nech maju naplnenú citovú nádobu a pocit ze si tu pre nich . Ale nebuď ich animátorkou na cele popoludnie a večer
Ja mam deti 1,5r , takmer 4r a takmer 6r. A teda už musia za sebou aspoň čo to upratať. A vždycky im vysvetľujem, že ja to sama nezvládnem, že sa napr uvarím aby sme mali čo jesť a oni musia pomôcť v niečom inom.
Manžel nech si zapne telku večer keď idú deti spinkať.
Ono je to únavné už len vstávať skoro, ťažko pracovať a potom prist domov a pracovať zase. Iné by bolo ak by si mala práci čo ťa napĺňa. Ty máš prácu , ktorá ťa unavuje. Skus preto využiť čas popoludní a večer. Pranie, žehlenie, upratovanie si nechaj na sobotu. Večere jednoduché a zdravé.Ty si daj čas na relax - možno knihu, kávu ci čaj v kľude pri časopise. Kedze celý deň doma nie ste, predpokladám, ze neporiadok tam nie je. Ale určite si úlohy rozdeľte. Ak je celá domácnosť na jednej hlave, je to náročné.

kukuk29
24. feb 2024
tamta
24. feb 2024

Sa Vam čudujem, ze ešte reagujete.. Jasný troll.. Taky hlúpy nemôže byť jednoducho nikto..

eva233
24. feb 2024

Čítala som asi polovicu diskusie a vyšlo mi z toho nasledovne...
Nestíhaš lebo to máš/ máte celé zle nastavené.
Áno mať dve deti môže aké nemusí byť masaker, niektoré deti sú viac niektoré menej samostatné, ale bez ohľadu na to sa všetci v rodine musia podieľať na chode domácnosti. A je jedno či majú 5r alebo 40. Ty si sa pravdepodobne od začiatku stavala do role, že všetko treba mať pod kontrolou, lenže povinnosti pribúdajú a nikto ti s nimi nepomáha, lebo muž aj deti si tak zvykli. Už si tak vynervovana, že ti vadí aj to, že sa deti hrajú áno hádzanie vankúšov je pre 10-5r hra a hlavne ak ta 10r musí sedieť v škole +doma nad úlohami musí sa niekde vyšantiť. Neviem či to bolo spomenuté, ale keďže ste z BA asi bývate v byte, neviem akú fyzickú prácu má tvoj muž, ale aby prišiel domov o šiestej a občas sa pohral s 5 a 10r to nie je podieľanie sa na chode domácnosti a teda záhradu asi neryluje, nerube drevo a pod...
Raz by mi povedal, že to iné ženy zvládajú v tom momente mu poviem paci sa ukáž mi ako to zvládajú, lebo ja to sama nedávam a môže začať robiť všetko sam a týždeň by som nepohla prstom nech si veci zariadi.
Pekne by som si sadla najskôr s mužom a potom celá rodina a spravila by som reorganizaciu povinnosti ci sa im to páči alebo nie a keď sa im nepáči prosím tam sú dvere môžu ísť.
Neperiete hádam každý deň, ale teda ukázať 5r a 10r ako rozdeliť prádlo, dat prať a vyvesat to isté s umývaním riadu po večeri pokojne to párkrát do týždňa zvládnu. Ty môžeš napríklad niektoré dni navariť na viac dní a je. Ani ja som nevedela variť keď som mala 20r a naučila som sa a navyše keď jete na večeru pastiky Parky a vajíčka to pokojne môže chystať chlap a keď nevie naučí sa . Minimálne párkrát do týždňa. V piatok by som deťom dala tzv samostatný deň teda úlohy nech si urobí staršia sama a už len skontrolujem a nech ma cez víkend pokoj a mladšia nech sa sama potichu hra/ upratuje izbu/ utiera prach/pomáha tebe v kuchyni .... Zatiaľ môžeš navariť dopredu na víkend a cez víkend sa venovať detom/ mužovi sebe. A ze ich to nebaví povedz im ze ani teba aj ty by si išla radšej na manikúru alebo sa "hrať" ... Každý v domácnosti ma svoje práva ale ma aj povinnosti, no vo vašej domácnosti ste si to nastavili, že oni majú práva a ty máš povinnosti a tak to nefunguje. Nefunguje to ze ona sa chce ísť hrať tak všetci sa idú hrať lebo ona ma na to právo alebo ze chlap je unavený z roboty tak ma pravo oddychovať, na to máš právo aj ty. Skúste si dohodnúť, že napríklad dva víkendy budete tráviť spolu ako rodina, jeden vikend/ sobotu budeš mat pre Seba a otec bude s deťmi, v nedeľu kľudne opačne ty s deťmi a on ma deň pre seba a jednu sobotu si nechajte vy pre seba ako manželia- deti dat na 2 hodky do detského kútika so stráženim a vy môžete ísť na masaz/ obed/ kino a večer keď deti Zaspia si spravíte romantiku pri víne.... Proste cez týždeň povinnosti a cez víkend oddych. Všetko sa dá len treba chcieť prečo áno.... A nie ze prečo nie...

katkaseiner
25. feb 2024

Ako prepac, tiez pracujem v Bratislave, ale do nej denne aj dochadzam vyše hodiny. Deti mam 11 a 8 a obe chodia na kruzky v ramci dediny same. Keby sme byvali v meste, tak minimalne starsia dcera by ai riesila vsetky kruzky uplne sama. A tie blizsie by si riesil aj syn.
Mas vybornu pracovnu dobu, ver mi, maloktora ma taku. Starsie dieťa sa uz ma ucit same, ty max pomoct s tym co nechape alebo skontrolovat. Mensie tiez nepotrebuje animatorku. Ja pracku pustim aj o 19tej ked pridem domov, 21.00 vyložím. Manzel mi povysava ak treba, ja varim na dalsi den este vecer po 19tej (nekupujeme si obedy, varim viac druhov na viac dni). Jaj a moj relax je max prechadzka vecer so psom a muzom - hodinova. A ano, tiez padam na hubu a nevstavam o 6... O 6 uz takmer sedim vo vlaku smer Ba. Deti chodia peso do skoly. Jednoducho hovor s muzom. Mozno ani nevie ako sa citis. A deti ved k samostatnosti...nie si sluzka kyora musi doma spravit vsetko

mantilka
25. feb 2024

Žienky, ma pobavila autorka. Jedno dieťa je žiadne dieťa. Ale keď jej povieme , že treba učiť samostatnosti, tak ani jedno dieťa neučí 🤣. Kebyže tu všetky máme jedno nesamostatne dieta a vzťah s manželom nula bodov, tak rovnako padame na hubu. Ešte stále nepochopila, že chýba nie je v počte detí ale v jej prístupe. Stačilo by len pár povinnosti presunúť na spolubývajúcich...lebo matka musí vždy najviac zvládnuť...ale riešením je lepšie hystericky vrieskať po deťoch a vyžadovať doma ticho. Opičia láska, nedám im prácu ani bit nebudem ...lebo mňa bili. Ale budem v kuse unavená, nas.ata... Mimochodom nikto tu nehovorí o bití deti. Ja nie som za bitie. My doma učíme k správnemu prístupu povinnosť a potom zábava. Samozrejme po príchode domov oddych, jedenie...ale do hodinky sa ide na povinnosti. Keď sú povinnosti t.j. učenie, poriadok v izbe...nasleduje zábava.

ivik4
25. feb 2024

@mantilka ja nenormalne milujem tu vetu o jednom ziadnom dietati.
Jasne, to ziadne male dieta si same nachysta jest, same zbehne do skolky , same si odsere doma ocrky, netreba mu na x rokov prisposobovat pracovnu dobu, same sa aj prebalovalo , navarilo a mozeme pokracovat do nekonecna

mantilka
25. feb 2024

@ivik4 túto vetu keď niekto povie...no slepica

janickacrazy
25. feb 2024

@ivik4 to určite vymyslel chlap 😀

dskjhfdlkdjhl
25. feb 2024

Ak je podla autorky jedno dieta nic, tak potom neviem, kde ma ona problem, ked ma iba o jedno viac ako nic😝

mantilka
25. feb 2024

@dskjhfdlkdjhl To má teda nenapadlo , že nič a jedno 🤓

nikitka444
1. mar 2024

Končím o pol 5-17h, deti mame rovnako staré. Muž má 4x nočnú za týždeň, varím každý deň. Keď sa chce, dá sa. Občas padám na hubu, ale dá sa zvládnuť

tenerifka
2. mar 2024

@nikitka444 tu sa neriesi, co sa da, ale ze manzel je kkt

Strana
z6