Ako naučiť dieťa vďačnosti za darčeky?
Ahojte. Napíšem anonymne, lebo tak trošku tuším, že budem za nevďačnicu… Idem sa vám viac menej vyrozprávať, lebo ako sa blížia Vianoce, tak ma to ťaží.
Moje dieťa má všetko. Má všetky možné hračky, naozaj prebytok. Blížia sa Vianoce, on ani nič nechce, po ničom tak naozajstne netúži. Však ako by aj mohol, má všetko. Ja som z toho nešťastná. Na každý sviatok dostáva kvantum vecí. Lebo však rodičia, starí rodičia, iní príbuzní… dokopy nájde minimálne 9-10 balíčkov pod rôznymi stromčekmi. Lebo však každý mu chce dať. A nie že by som bola nevďačná, že ho majú radi… ale on už nevďačný je. Neváži si hmotné veci absolútne. Rozbalí darček a hľadá další a další a nakoniec sa čuduje, “akože toto je všetko?” Reálne ho zaujme 1 vec, ostatné len niekde pohodí. Rodina nadšená a ja v duši trpím. Vyrastá z neho materialistický chamtivec.
A ja neviem čo s tým. Ako vniesť vďaku do týchto pretekov v štýle “ja mám preňho lepší darček ako ty” ?
Nedajú si povedať. Nikto nechce prísť s maličkosťou, nikto nechce kúpiť vec, ktorú potrebuje. Každý len zábavky a najlepšie čím väčšia vec alebo čím viac, tým lepšie.
Stojím pred dilemou, čo tento rok urobiť s našimi Vianocami… rozmýšľala som, že mu zabalím iba knihu, ale tuším, že bude smutný, aj keď si číta rád, bude čakať hračku čo si želal, ale tú bude mať inde u rodiny ☹️ neviem či sa na to chcem pozerať ak by ho to rozplakalo. Ja by som bola najradšej, keby mu ostatná rodina nedala nič, alebo sa zložila na jeden dar pod náš stromček. Ale to samozrejme nejde. A mne to kazí celé sviatky a to ešte nie je ani december 😫
Už som rozmýšľala, že nejaké hračky darujeme, aby chápal… no mám aj druhé dieťatko a zas až tak dobre na tom finančne nie sme, že by som hračky teraz rozdávala a potom malému kupovala, keď dorastie 😏
Ja ani neviem, čo som týmto výlevom chcela povedať, ale ak ste dočítali až sem, ďakujem. Všetky vaše komentáre si rada prečítam…
Tak potom ti už 2 roky nepribudaju 🤷 písala si, že ty nekupujes, od svokry už neberieš a keď tie co dajú ďalší príbuzní napr. darujes, máš po probléme.
Ved povedz rodine, nech nekupuju. My sme sa tak po case dohodli, ze darceky dostavaju len doma. My 3 deti, svagrina 4...tiez kopec hraciek, nikto s tym nemal problem. Lebo tiez nas hneva ten materializmus.
Píšeš že chodí do škôlky . Čo tak sa dohodnúť svokrovci jedny a aj druhý kúpiť spoločný darček tašku do školy . Nájdi si presnú teda tvoj syn ktora sa mu páči a myslím že sa vyrieši toho omnoho viac . Alebo ty čo majú viac peňazí tak tašku ty čo menej tak napr školske pomôcky . Presne na papier vytlačiť ktoré to majú byť . Peračník, perá ,ceruzku , pastelky .Keď nechceš až dávajú hračky tak treba využiť takúto možnosť a ty máš o starosť menej
@nikpa sem tam kúpia aj dobrú vec. Cca 10% si nechávame. A napriek tomu má toho plno. Mal toho plno aj pred 2 rokmi, niečo som vyhodila, niečo pribudlo. Chodíme na 5 vianočných návštev a všade darčeky 🤯 a ja tiež kúpim, napríkad spoločenské hry a stavebnice. S tým sa zahráme spolu a dlho. No je to aj tak neúnosné…
Hmmm, tak potom nauc synceka hracky darovat, aspon si uvolnite miesto v izbicke a nejake dieta, ktore je menej obdarovavane bude mat obrovsku radost ♥️♥️ skoda penazi, lebo ozaj ste mohli ist na vylet/pobyt za tie peniaze (alebo aspon ciastocne mohli na to prispiet) a posielat im fotky vysmiateho maleho ako sa clapka vo vodicke a spusta na tobogane… co uz
@mariska1989 takto si želal magnetickú stavebnicu. Už jednu krabicu doma mal, tak že nejaké menšie doplnky sa kúpia. Obaja kúpili obrovské krabice a ďalšie hračky k tomu. Napriek dohode. Zložit sa na jeden darček neni šanca. Pred 1-2 rokmi sme kupovali bicykel za skoro 400, dali nám po 100vke obe strany, paráda myslela som že vybavené. Omyl. Pod stromčekom ďalšie kvantá plastového odpadu 😖
@euka210 chcem im to povedať. Každý rok sa o to snažím. Ešte to nepochopili ☹️
Nič iné už sa len pohádať že proste nie a basta . Že čo není tomu rozumieť . S niektorými je proste ťažko no . Ešte že tento problém u nás nemáme . Ak kúpia tak už skôr oblečenie a drogériu . A u najmenšej sa pýtajú čo také až kúpia dobré . Treba asi o tom poriadne debatovať jedine stále a stále dookola
@janababana vôbec nemá problém s darovaním. Sám mi pomáha triediť hračky, ktoré sú pre menšie deti… lenže vkuse pribúda… škoda peňazí - to je presne to čo cítim. Lebo my na to možno tak úplne nemáme. A keby nám dali po nejakom poukaze, alebo pár € na výlet, určite by sme to ocenili. A syn sa kúpe rád, z tobogánov by sme ho ani nedostali. Ani z Bounce parku som ho nevedela dostať 😃 Ale s poukážkou sa nezahrá pod stromčekom 🙄 radšej nakúpme plastové kraviny čo poletia o pár mesiacov von z bytu.
@mariska1989 veď debatíme. Musím vymyslieť ako na nich 😏 no aspoň moja polka rodiny ako tak pochopila. Škoda že muž ma väčšiu rodinu 🙈
Na deti nechod cez ich veci, ale cez rozpravky, filmy. Kde bude ta vlastnost o ktorej sa chces bavit ukazana. Napriklad je vo veku, ze by sa mu mohla pacit Lindgrenovej Gretka a Betka - to je kniha je tam aj o chudobnych ludoch, o dievcatku, co preto kradlo... alebo rovno keby si mu nasla serial, ten sa volal Margyt, tento:https://www.csfd.sk/film/119532-margyt/prehlad/ ... to su strasne mile rozpravky, nasa ich dokoloa bola pozerala,... su tam presne ukazane vsetky rozdiely v mani a nemani veci... len to musis dietatu takto naservirovat, tu citlivost k druhym mu pestovat. Proste sa nebat aj take hlbsie veci uz mu ukazovat...
A muž im to povedal ? Nebudú jeho viac akceptovať ? .
@jumama ďakujem … toto určite skúsim
@mariska1989 áno hovoril aj muž, ale on chce byť ku všetkým zdvorilý a úctivý a milý a byť ostrejší sa k starším ľuďom nepatrí… tak to asi nemá taký efekt. A napríklad babka tá si povie, ja mu chcem kúpiť auto za x€ a hotovo. Nič iné neexistuje.
Preco by bol nevďačný? Za to, ze sa pohra s par hrackami 2-3 dni? Alebo ze povie, to je vsetko? Zbytocne sa stresujes. Za mna je to normalne. Z mojej strany rodiny je moj syn jedine dieta. Tetky, brababka atd. vsetci mu vsetko nosili od mala. Ja som to robila tak, ze som mu nechala pohrať sa co ho aktualne zabavilo a ostatne som supla do postele. A v zime, ked sme boli viac doma, tak som vytahovala a zase odlozila dalsie. A to som len pocula, jeeeej na toto som zabudol, ze mam….. jemu bola hodnota jedno. Teraz ma 10 rokov a je mu uplne jedno aku ma hracka hodnotu, potesi sa čomukoľvek. Uz je jasne, ze neschovavam hracky ale aj triedi, ze ked pride jeho bratranec a nieco sa mu paci, tak mu sam povie zober si, ja sa s tym nehrám. Minule nabalil aj suseda. Praveze mam pocit, ze tym, ze mal vela vela a vela vsetkeho nemal a nema v sebe to, ze to je moje ale vzdy sa vedel podelit a aj rozdať. Vobec nie je nejaky zgrlos. Skor naopak.
Celkom ta chapem, my uz mame tiez problem, co malemu kupovat. A to ani nedostava az tak vela ako vy. Teraz bude mat narodky 5r, tak som sa ho nedavno spytala, ze ci nema na narodeniny nejake velke prianie, ci po niecom netuzi. A on, uplne vazne, ze ano, ze ma jedno prianie. Tak som bola cela zvedava, co to bude a spytala som sa ho. A on ze: "Tenky igelitovy sacek." :D Potreboval to do nejakeho projektu, ktory mal rozrobeny 🙂
No máme podobný problém. Momentálne má naháňajú "Ježiškovia", že čo si prosí, a nie že ja, ani syn (bude mať 5) nevie povedať, čo by si želal. Tiež mám pocit , že už mám všetko. Ani by som nepovedala, že nevďak, ale proste oni ho tiež doslova zavalia kopiskom darčekov a on už po čase aj prestane vnímať, čo dostal. 90 percent veci už nechávame tam, lebo ja to už ozaj nemám kam dávať. Načo ďalšie autíčko, ďalší plyšák, ďalšie lego, zvieratká, farma, autodráha, vlacikova dráha, či iná prkotina. A o pár dní po Vianociach má narodky, a tak sa ide znova. Opakujem kol dokola ako papagáj, jeden, slovom jeden darček stačí, ma už všetko, stačí nejaké oblečenie, či posteľná bielizeň, papuče, totálne ma ignorujú. Lebo dnešné Decka toho majú ozaj dosť. Ide s babkou do obyčajného dedinského Freshu a tie nevydržia, kúpia mu nejakú prkotinu hračku, lebo stalo to "len" toľko a keď tak veľmi chcel.. čo návšteva, to balíček sladkosti (vy ste kedy dostávali ako deti balíčky od babky okrem Mikuláša či Dňa detí?), Kinderko pomaly každý deň keď tam je (ja do konca života nezabudnem na svoje prvé, vrátane tej chuti čokolády a hračky, ktoré v ňom bolo), teraz je to pre decko automatika. Bodaj by sa tešili na Mikuláša. Bude mať len päť rokov, a už mi nedokáže povedať, čo by si prial na Vianoce. Čo bude z nich o pár rokov? Večne nespokojní ľudia. Snažíme sa to s manželom korigovať ale nedá sa, idú ako neriadené strely.
Keď nevieš pohnúť s rodinou, skús viac vplývať na syna. Možno mu vysvetliť, že starší ľudia nemajú plat ako vy rodičia a dostávajú málo peniažkov, takže nie je fér čakať od nich veľa darčekov. Viem, že syn ich možno až tak nečaká, ale proste dostane, ale aby si to uvedomil. A možno sám povie starým rodičom, že by si mali peniaze šetriť. Určite v jeho škole prebieha " Koľko lásky sa zmestí do krabice" tak ho do toho zapoj. Vysvetli pre koho tá krabička je a prečo ju chystáte. Skús mu ukázať na fb fotky starčekov, ktorí nemajú peniaze a tešia sa z takej krabičky. A možno by bolo fajn mu povedať aj to, že máte s ockom trošku problém s peniazmi a zrejme na Vianoce darčeky nebudú, ale hlavné je, že budete spolu a zdraví. Je to možno trochu surové, ale možno nad tým začne rozmýšľať a trošku sa zabrzdí. A keď si pod tým stromčekom niečo nájde nakoniec, tak bude rád a bude si to možno aj viac vážiť. Keď sa preto akože vy rodičia viac posnažíte v práci, aby predsa len niečo mal. Proste niečo v tomto duchu.
nech sa vám zložia na na víkend v Tatrách. Malý sa vyšantí v snehu, pošlete po rodine fotky z dovolenky, ako vám bolo krásne. Ich darčekom bude upevňovanie vzťahu a rodiny. A keď im syn porozpráva alebo odtiaľ zavolá, tak budú vidieť, že to má zmysel. Nech kúpia maličkosť a dajú peniažky aby ste mu mohli dopriať sneh aj bazén naraz 🙂
Nechce sa mi to citat cele. Ja mam 2 male deti ale situaciu podobnu- ja uz tie odrazadla, hupacky, stolceky nemam kam davat.
Tak meniny som deckam vyriesila predplatnym casopisu ( aj tak by sme im ho kupili, takze takto usetrime 🙂. Podobne si viem predstavit poukazku na vylet. Neskor mozno nejake vzdelanie alebo kruzok. Alebo dat instrukcie rodine s vecami, co potrebuje ( pyzamo, slipy a knizka nie su nikdy nazvys).
Pokiaľ dohovor s rodinou nepomáha, hračky vytried. Nechaj čo myslíš, že by bolo fajn pre mladšie dieta a ostatne daruj. Ja som napríklad na jar odniesla obrovskú tašku Kaufland plnú hračiek k nám do škôlky. A hračky pravidelne triedim, keď už vzhľadom ma vek niesu vhodne, alebo vidím, že sa s nimi nehrá. Ja zase chápem, že každý babkovci, krstní rodičia chcú dieťaťu niečo dať, chcú vidieť, že sa teší. Tak sa s nimi dohodni, aby každý kúpil iba jeden darček. A keď to nerešpektujú, tak nahovor syna, aby si hračky nechal u babky, aby sa tam mal s čim hrať keď ku nej príde. Nech ten bordel zostane u nich, keď si nedajú povedať 😀 Dcérka napr dostane darček odo mňa, jeden darček od babky a dedka a jeden od krsky.
Ja napriklad zbožňujem kupovať hračky deťom. Maju 4,5 a 1,5 roka. Ale 95% z toho si dobre premyslím, I ked sa mi podarilo kúpiť zopar lacných blbosti.
Rodina vie, ze pozerám teda drahšie a kvalitnejšie hračky, napriklad drevené. Kludne aj plastové auta ale nie tie za 1e. A nie koli mojej "rozmaznanosti" ake radsrj nech to niečo vydrží je to oekne a nerozdelí sa to za chvíľu. A tiez nemáme nafukovací byt.
Teší ma robiť im radosť. Takže sledujem, s xim sa hrajú radi, co ich baví. Veľkého okrem tých "chlapčenských" hracie napriklad aj bábiky. Výhra sa s nimi parádne- teda s jednou. Teraz som pozerala na nete niektoré a veľmi sa mu páčili. Po dlhom pozeraní si jednu vybral - teda ukázal, ktorá sa mu páči najviac.
Napísanú sme list Ježiškovi aj Mikulášovi. Namiesto kila čokolády dostane radšej niečo, čo si želá.
On vie, ze z toho listu si Ježiško aj Mikuláš niečo vyberie, nie všetko.
Ma tam knihu, puzzle, bábiku, mixer na baterky - musi byt nahlas 😁 ešte si prosím kreslo do detskej izby pre seba na čítanie 😂. K tomu ešte 2 extra veci, ktoré mu vyrobím. Sú to veci o ktorých hovorí stále a teší sa, čo mi Ježiško a Mikulas vyberie 🙂. Rodina to nepreháňaj. Jedni dajú oblečenie a nejakú drobnosť- vidíme sa tak 2-3 krat do roka. To vôbec nemám nič ani proti autu z pepca. Minule chcel od dedka minikombajn na statok, tak dostal. Autko za 5 e a radosti neúrekom. Aj babka sa opýtala a od tej zase maly traktor, tuez ministra a veľa radosti. To je ok. Inak radšej 5 e ako kopec haraburd. Kto chce q môže, da peniaze. Ja dám na účet a je to.
Skôr mam problém kúpiť makemu - lebo tie základné motorické hračky ci knižky mame. Keďže všetko opakuje po staršom, dostane obdobne.
Rodine povedz nech ti radšej 5 e dajú namiesto blbosti a vybavene. To by ich nemalo veľmi financne zaťažiť q vy si urobíte výlet a makemu radosť.
Pokial majuvego ako vesmír, tak už len tie náučné filmi zapnúť. Maly pochopi casom 🙂
Ja vidim problem skor u teba . Sorry . Nevdacna si za darceky su to blbosti .. tak dovolis aby maly tie hracky nicil . Povie ze sak co ma este 20 takych v pivnici mikne plecom a ty kasles na to . Takyto pristup mna osobne vytaca nemam rada ked sa nicia veci . Je to vrchol neekologyckosti.Moje deti si nedovolia nicit naschval nic . Ani ich to nenapadne . Ako sa ma tesit a byt vdacny za veci ktore ani nechcel a ktore ho nebavia ?? Pre mna je toto co tu citam uplne sci-fi . Lebo nemame rodinu co by nase deti zasypavala darcekmi . Svokrovci su stari neboli nikdy na take a mamina dava na narodky a vianoce ale aj ma zaujem o to co by deti chceli co by im urobilo radost . 90% veci im kupujem Ja . A tesia sa a vdacni su za vsetko Maju hojnost ale aj ich ucim ze nemusia mat vsetko. .400e za bike pre 6r sa mi zda prehnana cena . Dalej sa hnevas ze kopec plastu kupi svokra v Pepco Ze radsej by si chcela nejaky pobyt pre vas no stym sa maly pod stromcekom nezahra .. Akoby tie 4 hracky z pepca za 20e boli porovnavatelne s pobytom na dve noci pre 4 osoby v hoteli ?? O Taketo vylety sa mate postarat vy rodicia a nie pytat rodinu nech sa vam zlozia. Ked strati zaujem o veci z pepca a AliExpress tak ich jednoducho posunies niekomu koho potesia. Alebo das do krabice niekde na verejne miesto a narastu tomu nohy a odide to . Riesis uplne blbosti vianoce o tomto nie su . Mozno syn mà len v tebe vzor ze sa netesis ., ani on sa netesi., darceky od rodiny su kraviny tak aj prenho su to kraviny rozbije nevadi . Druhych nezmenis babky budu kupovat co im padne do oka lacne hracky., ale seba mozes zmenit . Svoj pristup k tomu co stym dalej .
Stopnúť to, ako inak ja sa tiež niekedy citom príšerné, že poviem nie a kamenná tvar ale musím a vždy vysvetľovať a vysvetľovať rozumne moja si dá povedať
Oznám rodine dopredu, že ak nebudú aj naďalej rešpektovať vaše želania, tak okamžite posielate hračky do detských domov, resp. ich predáte.....
Dobrá téma, podľa mňa aktuálna v každej druhej rodine …
Áno žijeme v konzumnej dobe plnej lacného ľahko dostupného plastového braku. Hlavne pre dôchodcov co boli za komoušov zvyknutí stáť dlhé rady na hajzelpapier a sami ako deti nedostali na Vianoce nic je toto doslova zlatý důl … Aliexpres, pepco, action, teddy, čínske obchody … za pár eur odchadzas s taškami plnými smradľavého plastu … Nevysvetlíš ze deti to nebaví a planétu ničí
Neviem či sa s tým dá niečo robit, ľudom to proste nedochádza, nevidia ze deti už po rozbalení 3 darčeka strácajú nadšenie, ze ich izba preplnená farebným plastom nebaví ..
Ostáva ti jedine 90% darčekov nechat tam kde to dostal a izbu nemilosrdne TRIEDIŤ . Ziadne ze sa zíde, nie zíde sa len malé % ..
Mňa toto hnevalo vzdy, no vianočný brak ešte vyhodíš, horší bol Mikuláš, tam balíček, tam balíček, v škôlke balíček, od jednej babky, od druhej, od kamosky …. zásoba cukru na 5 rokov, to ma ako jedno malé dieťa zjesť? A keby ešte nejaké dobre sladkosti, ovocie, oriešky ale nie, ten najlacnejší sajrajt aby toho bolo VEĽA
@miadi podľa mňa si si veľa vecí len domyslela… alebo nepochopila. Ja neznášam keď tie hračky ničí, vkuse ho pre to okrikujem, vysvetľujem, beriem hračky, keď sa tak správa… vytvára to u nás doma zbytočné problémy a mňa to nebaví dennodenne riešiť a jemu je to aj tak jedno, lebo má ďalšie.
Nikde ani nepíšem, že chcem 2 noci v hoteli. Aj keď, keby sa zložia, vyjde možno aj to 😂 no napríklad vstup do aquaparku, bounceparku, permanentka
do nejakej herne, 1 denný skipas (pre dieťa, nie pre celú rodinu hej?) by ma určite potešili viac a v konečnom dôsledku aj syna, lebo tam chodí rád.
Bicykel je Woom, má ho každé druhé dieťa, je kvalitný, zdedí ho ďalšie dieťa a ešte sa predá… nevidím problém. Radšej jednu kvalitnejšiu vec ako 10 hlúpostí.
Vianoce nie sú o tomto… preto to riešim. My sa doma tešíme, máme pekný deň aj radosť z darčekov. Ale 25,26,27 neznášam, lebo ho každý deň zasypú 2 rodiny, týmto čo popisujem. Ako sa mám z toho tešiť, keď viem, že namiesto napríklad tej vstupenky, kde by sa vybláznil, čo on miluje, tak dostal hračku, ktorú do mesiaca darujem, vyhodím alebo ani nevyužijem, lebo to nechce? 😕 za mňa totálne plytvanie. A z toho sa proste tešiť neviem…
ja som sa snažila dohodnúť, po tom ako začali nosiť, hlavne svokra so švagrinou plný kôš hračiek ale také kraviny, že sa s tým nik ani nehral. a pritom nemajú moc peňazí. Navrhla som im maximálne jednu hračku a dosť! Svokra sa toho drží občas, švagriná vôbec...akože mne dokonca kúpila čierny riad do kuchyne, ktorý sa mi ani nepáči a ani sa ma nespýtala....ťažko s nimi....
začala som to ignorovať a hračky priebežne triedim, buď darujem alebo vyhadzujem už na to nemám nervy.. ja sa snažím mojim deťom kúpiť naozaj len to čo potrebujú na lyže napr alebo do školy, veď svokra so švagrinou im nakúpia kravín až dosť a ostatným v rodine hovorím, radšej ich niekde zoberte ( aquapark, kino, hocičo, príspevok na lyžovanie)....s deťmi napíšeme list ježiškovi, kde môžu dať max 3 veci a to rozpošlem rodine a podľa toho sa riadime...

@janababana radšej kúpiť vtákoviny z pepca. A tie z Aliexpresu ma iritujú ešte viac.