Ako nemať stres v dvojgeneračnom dome?
Áno mali sme to inak riešiť som si toho vedomá,no človek inak už rozmýšľa,keď ma 20 a inak v 35. A samozrejme finančná situácia je iná. Mám zdravotné problémy vraj tetaniu ,no som si plne vedomá toho,že je to nervového pôvodu. Dnes ma to fakt presvedčilo,že zbytočne chodím po lekároch. Ženy takú arytmiu a vysoký tlak som chytila z nervov...Ešte len človek príde domov z práce a svokrovci ťa dokážu nasrať do nepríčetnosti akoby sme ,, naša rodina ,, celý deň hore pi..ležali a nič nerobili. Máme zemiaky ešte v zemi a ich ide normálne poraziť,akoby bol koniec sveta. Podotýkam ešte stonky od zemiakov neuschli sú zelené a u nás cirkus....no máme tichu domácnosť, nakoľko už som fakt vybuchla. Myslela som,že infarkt dostanem
Ja by som to vyriesila raz dva. Ako prepac, zijete tak ako sa zilo pred 20 rokmi. Polia a makacka. Ako ok, nie je to zle mat svoje, samozrejme, ale na ukor zdravia a pre vsetkych jedny makaju? Svokrovci tak zili cely zivot o opaku ich nepresvedcis. Ja by som to stopla. Je rok 2021.posadim pre seba kolko spottrebujem a kto z rodiny chce uzivat urodu nech si ju aj obriadi. Hotovo. Svokrovcom vysvetlim raz dva. Vy ste zili tak ja budem odteraz po svojom. Naco si nici t zdravie. Kto ti ho vrati. Nikto. Sadila by som len pre svoju spotrebu. Koniec. Svokor je diktator no tiez musi pochopit, ze ste dospely a mate svoj zivot a svoj rozum. Nie si tazny kon. Keby som mala zdravotny problem a este operaciu srdca nikto byy ma twk driet neprinutil. Zdravie mas len jedno. Nezijeme v strdoveku, snahime si prwcu co najviac ulahcit. Na druhy rok by som sadila len pre seba.,a keby ma nasrali ze riadne twk vobec. Tien meter a pol na zimu si dokazem aj kupit. A domace.ak nepredavate a nemate zisk no naco tak driet. Na celu rodinu?
uprimne chudak tvoj syn ze v takomto vyrasta ty si dospela je to tvoje rozhodnutie robit zo seba nenahraditelneho hlupaka na robotu ale on sa sam rozhodnut nemoze
🙂 sa smejem. Aspon videl ze su lenive a ked maju kopat zemiaky ak sa tvaria ako keby mali v bani tvrdo makat. Potom n ajar treba, ze ak chcu zemiaky nech si pridu nasadit, a nech si aj sadenice kupia. Uvidis ze sa budu trhat jedna radost.
Dobre si spravila, len tak dalej. Po malych krockoch a budes " slobodna" robit si to co uznas za vhodne a kedy.
@evica17 oni ich nemusia kopať, len zbierať. Dokonca mi sme kúpili všetky nástroje , aby nemuseli manuálne robiť. Pekne prosím stálo nás to okolo 8 tisíc eur. Tomu sa hovorí sprostosť, že ???
My tie cely moj zivot...toto iste...a pokracujeme...u nas sa gazdovalo...kopec repy zvieratam..atd...zemiaky boli povinna jazda pre celu familiu..lebo je to obziva na cely rok...starki nasi aj otec sa pominuli...zemiaky sme stale rucne vykopavali...motykami...doteraz nam nema kto vyorat...moja mama robi...zužuje zahradu..nevladze tolko sama..my s muzom robime,co robime...on je celkom rad,ked ho vykopavanie obide...on nemusi ani zemiaky..jest....hlaaaavne ze nase 4 deti sa idu potrhat za nimi...mama presadzuje myslienku,ze ideo poziven na celu zimu...s tym suhlasim...preto zatnem zuby a idem jej pomoct...ak mozem....akurat minuly rok nam svagor vyoral...bola som tehotna
@mironka ale robiš to pre seba. Tiež nemám problém robiť. No 15 rokov robiť na niekoho p... to už človeka serie a na pestovanie neprispeju ani cent. Čo prve , keď prídu je nazbierať vrecia pre seba a ešte sa to to ksichtu škeria.
Tak ale vy ste si tak nastavili pravidla, je to chore a nespravodlive, ale ked ste 15 rokov trpeli sa nečuduj, že oni si vas nevažia, Pretiekol ti pohar, ked kričali na tvojho syna, je užasna priležitosť všetky krivdy povedať nahlas. Niekto vie kludne, ja by som v tej chvili vrieskala ale je pravda, že ked to vyjde von, sa ti uľaví a potom dalej hladaj spôsoby ako dalej, lebo to fakt neni normalne, ako vas všetci využivaju. A napíš, ake konkretne kroky ste s manželom spravili ohľadne tejto veci, čo si diskusiu založila
a o i boli z domu vyplateny ? ak ano tak donut muza nech im povie ze zemiaky si mozu nakopat ked zaplatia
@loginexistuje pisala ze im dom postavili svokrovci- surodencom . A jej muz oatal v rodicovskom
@karolinakr vieš môj veľký problém je úcta k starším. Tak som bola vychovaná. V živote som nič škaredé nepovedala rodičom a x krát by si to boli zaslúžili. No bola som ticho a dusila to v sebe, no asi moje zdravotné problémy už prekročili tu pomyselnú hranicu už stačilo
@evica17 čosi len sa zohnúť a dvihnúť a aj to je problém,ak máš kosti v bruchu a rýchlosť prislapnuteho slimáka
@loginexistuje švagor je tak šikovný,že nevie ani lopatu v ruke držať a lenivý ako voš. Manžel chodil celý čas im drieť na stavbu a ako to so svokrom zanechali odvtedy na tom dome ani prstom nepohli. Plot nemajú do dnešného dňa,čo bude už skoro 20 rokov
Môj muž to tiež prežíva a popravde ťažko je mu zmieriť sa s tým,že mám pravdu. Nechce narušiť vzťahy v rodine,no ja by ich tak do pi... poslala. A najväčšie rozbroje medzi nami robí svokra tamtych treba šetriť a my keby sme celé dni hore ... ležali a dreli. My máme kopu času manžel chodí z práce večer o 6-7 . A pritom oni už deti dospelé a ja ešte na ZŠ a teraz mi druhé nastúpilo do prvého ročníka. Nám netreba oni sú tí chudáci, ktorych treba šetriť. A dokonca aj niečo kúpia si schopný popýtať aj 1 euro od svokrovcov a prídu sa najesť na obed.
No popravde. Asi jedine neriesit ich, proste si robit podla seba. Deti nech sa primarne venuju skole, nech nedru u starych rodicov. nech pomozu tebe ale hlavne skolu im treba, a ty si sama rob co uznas za vhodne a kedy. A keby sa pytali, povies ze nejdes to robit, lebo sa necitis dobre, ides oddychnut a ze ty napr zemiaky si kupis, nejdes sadit a tak. A nech na teba kydaju kolko chcu, je to ich problem. A mal by aj muz pochopit, no ale to on musi tiez vediet povedat nie a aj sa ta zastat ze ta maju nechat. Niektorym ludom sa nezavdacis nech budes robit cokolvek. Oni maji svojich oblubencov a ti budu naj v kazdej situacii a bohuzial vy ste ti najhorsi, nech by ste sa dreli od svitu do mrku. Furt bude daco zle. A naco sa snazit ked z toho vzdy vyjdete zle ? No naprd. Uzivaj si zivot, chodte s deckami v sobotu na vylet, poobede na zmrzku, detom daj kruzky, nech chodia tam a oni nech si makaju kolko chcu.
@evica17 vieš oni to tiež nepotrebujú. Nasadí zeleniny kopec a potom vyhadzuje. Minule som videla v kompostu asi desať kusov kalerabov,dve riadky šaláty vyhodila a človeku je ľúto koľko bolo okolo toho roboty. Nevládze no robila by,no ústami. Ja z roboty na záhradu. Tohto roku som všetko okopavala ja. A príde svagrinka a Janka máš mrvku, petržlen, cibuľu a vajíčka ??? A už sa nesie. Niekedy stačí nachystať tašku do verandy. Pred tromi rokmi mi buchli nervy. Zavarali sme spolu a moja milá švagriná kompóty z pivnice vynasala ( ale aby som nekrivdila švagriná nepýtala, to svokra jej nanutila ) lebo nemajú. No sila.
Už zavaram sama a poviem Vám,že toho roku to v pivnici vyzerá inak. Mám svoje poličky,no nemajú zakázané z nich brať,no vynášať si nedovolí.
Nehnevaj sa ale istym sposobom si za to mozete sami. Dovolili ste to. Iste boli ste mlady, sil este bolo. No kazdy starne. Oni to budu vzdy tak brat, ze dom a vsetko naokolo je ich a vy mate pocuvat. Rodina si na dobre zvyka.preco by aj nie ked to manu zadarmo a bez roboty
@simoncik presne ako píšeš mladý. Manžel bol desať rokov vonku a ja som to trpela.
Neboj sa ja ti dobre rozumiem. Tiez byvame so svokrou.najlepesie vsettko je jej ked rozkazovat treba a ked platit a robit tak nase

A švagriná nemá záhradu? Ak sa nemýlim, písala si, že mužovi rodičia postavili aj im dom, tak hádam nejaký pozemok tam majú. Ak nemajú a vy máte záhradu veľkú (čo máte, ak pestujete toľko zemiakov), zobrala by som pekne-krásne švagrinku na záhradu, aj svokrovcov, aj muža a povedala by som jej, že odtiaľ potiaľ si na budúci rok môžu obrábať oni a čo si tam dopestujú, bude ich. Koniec, bodka.
@simoncik moj manzel robi von uz 12 rok. 3 poschodovy dom je na mne a vsetko okolo toho. Tiez mam po tolkych rokoch zdravie a nervy znicene. Aj tetaniu.vsetko je zo stresu. Prezivam to iste. Najlepsie ze ti nikto neveri. Jak by nam mohlo byt zle, ako mozeme byt unavene a vystavene
@simoncik tiež máme tri poschodia. Za tých 15 rokov čo som tu svokra ani raz napríklad okná neumyla.Umyvala som sama všetky cirka 30 okien a to mala tesne po 50 čiže žiadna starena a od 40 je na invalidnom dochodku,čiže vydreta nie je ako moja mama,čo celý život robila na družstve a vychovala sedem detí. 12 rokov som im robila každú sobotu upratovačku,kým sme sa raz nezhodli. Nebudem rozpísanovat čo ,ale bola by škoda tak za 800 eur. Povedala mi,že sa mám starať o svoje poschodie. Tak to mi padlo vhod
Ako nemôže písať všetko len v zlom. Napríklad postarala sa mi o deti,pomohla my s deťmi ako tvrdím nie len mne aj svojmu synovi,keď sme museli do práce alebo robiť okolo domu postrážila,pomohla. No som názoru,že keď bývame pod jednou strechou,tak by to malo byť,lebo moja výplata bola vrátená do domu, do kurenia,dreva.... Ja som na žiadnej dovolenke za tie roky nebola

Jedine riešenie odsťahovať sa do vlastného hoci len do bytu ale mať pokoj kľud, uskromniť sa za ti cenu že budeš normálne žiť a nikto ti nebude diktovať kedy a ako máš čo robiť. Lebo takým štýlom si zničíš zdravie i manželstvo.