icon

Ako neprísť o strechu nad hlavou?

cecil36
27. sep 2015

Baby prosím o radu pre kamošku (pls neriešte prečo nepíše kamoška, takto sme sa dohodli 🙂 ). Kamoška je rozvedená a prišla o prácu a nevie si nájsť novú.V starej dostala výpoveď dosť hnusným spôsobom. Má jedno malé dieťa, ktoré chodí do MŠ, ale je non stop choré, čiže viac doma ako v škôlke. Rodičia na východe, pracujúci pomôcť nemôžu. Ona má na krku hypo, ktorú ak nebude platiť príde o byt. Otec dieťaťa pomáha, ale chodí na služobné cesty mimo SR, takže s veľkou pomocou zas rátať nemôže. Má VŠ, ale odbor viac menej nepoužiteľný. Normálnu prácu nájsť nevie a práca v tescu ci upratovanie jej nepokryjú ani hypo. Rada by som jej pomohla, ale neviem ako a vidím, že už je v riadnej depke ako sa blíži termín konca výpovednej doby. Privítame akékoľvek rady a typy🙂

cecil36
autor
27. sep 2015

@mircalla ma socialnu pracu, ale robila ju uz velmi davno, ked to este nemalo pol slovenska a 3/4 policajneho zboru 😀 Prax v tejto oblasti ziadna,po skole sa nedostala do praxe tak robila to, co ju bavilo kreativny marketing a vsetko s tym suvisiace. Jazyky podla nej kuchynska anglictina, ja to posudit neviem. Rodicia- dochodcovia, takze financne vobec. Co sa tyka prefinancovania v inej banke, tak vraj kedze je uz takmer bez prijmu a 100% hypo sa budu davat max do konca roka + teraz su uroky vyssie ako ked brala ona, tak to vyzera, ze by na to bola horsie.

cecil36
autor
27. sep 2015

@mircalla supeeer dakujeme za tip na kocku, poslem kamoske 🙂

mircalla
27. sep 2015

@cecil36 to prefinancovanie som myslela casom
nech skusi tu katarinu humajovu, nic ju to nestoji, jeden pohovor.....s tym kreativnym marketingom moze daco poriesit....hlavne nehovorit, ze dieta je casto chore, potrebuje skoro koncit....mam niekde aj priame cislo....neni personalka ako personalka, tato baba je dobra

liaka
27. sep 2015

Teraz zije z coho? Z vyzivneho? Ak prezije z vytivneho a problem je len zaplatit hypoteku tak na tu zarobi aj ako predavacka v Tescu... Len treba chciet.Pripadne predat byt a prestahovat sa do lacneho mesta a zacat odznova

mircalla
27. sep 2015

@cecil36 kontakt v ip...snad tam este je,pred rokom bola

cecil36
autor
27. sep 2015

@liaka je vo vypovednej dobe, este ma vyplatu

moni244
27. sep 2015

@cecil36 úroky vyššie, ako brala? so splátkou 380 eur? prosím ťa, nám išla splátka teraz tak dole, že dovidenia, brat si bral hypotéku, tiež nízky úrok, my nevrav, že byt, čo brala pred neviem koľkými rokmi má nižšiu hodnotu ako vtedy, keď ho kupovala. A keď si nevie nájsť prácu v BA, nemá tu záväzky, nič ju tu nedrží, načo tu ostáva? Dieťa v škôlke, čo je viac choré doma ako v škôlke, zmena prostredia by možno pomohla a už by toľko nechorľavelo

cecil36
autor
27. sep 2015

@moni244 ako vam isla splatka dole? no drzi ju tu nadej, ze tu zozenie pracu skor ako v hornej dolnej pri ukrajinskych hraniciach...btw zije tu 20 rokov, dieta tu ma otca, ktoreho ma rado atd.

stanislava111
27. sep 2015

tak ja nerozumiem, babule radia a vám sa nič nepáči... nič z nárokov kamarátky sa nedá ubrať.... školu má na níč, bývalého partnera na nič, rodičiov na nič, dieťa do škôlky nie, prestahovať sa nie, do "obyčajnej" práce nie..... tak sa jej nedá pomôcť.....

mircalla
27. sep 2015

@cecil36 ma narok na podporu v nezamestnosti nie?

moni244
27. sep 2015

@cecil36 skončila fixácia a úrok išiel dole, tím pádom aj hypotéka a to máme hypotéku na 3 izbák a platíme omnoho menej ako ona a tiež BA, ale nepísala si, že jej bývalý je často v zahraničí?

sasa1310
27. sep 2015

ona má hypotéku 100%, ktorú už ale žiadna banka ponúkať nemôže. Tak neviem ako by jej to prefinancovali. Áno aj my sme 2x prefinancovali, ale mali sme aj vyšší príjem ako keď sme hypotéku brali, aj vďaka tomu nám znížili úrok.
Z čoho by jej to teraz vyrátali čo myslíš? Veď by jej hypotéku teraz nedali.....A to sa berie vždy ako nová hypotéka prefinancovanie
@moni244
na koľko rokov máš ty, keď platíš menej?

moni244
27. sep 2015

@sasa1310 na 30, ale podstata je, že máme určite vyššiu hypotéku, čiže prvý krok smer banka, či sa nedá prefinancovať na dlhšie obdobie, znížiť splátku, nemá poistenie voči chorobe? strate práce? my to máme, keby náhodou

stanislava111
27. sep 2015

@moni244 no ani mne to nesedelo, najprv v zahraničí, teraz vraj v BA..... 😒 myslím, že by stačilo skloniť hlavu, ak je to v živote nevyšlo tak ako si predstavovala.... žiaľ aj také sa stáva, ale treba prehodnotiť a prispôsobiť sa novej situácii a netrvať na zabehnutom spôsobe života....

sasa1310
27. sep 2015

@moni244 no výška hypotéky sa odvíja hlavne od rokov. A ona je staršia ako tu písala, tak kľudne môže mať na 20 rokov a to už je rozdiel 10 rokov vo výške splátky.

stanislava111
27. sep 2015

@sasa1310 len treba brať na zreteľ, že už niečo splatila a niekoľko rokov už spláca... teraz by mohla predĺžiť dobu splácania a aj úroky sú nižšie, ako boli pred niekoľkými rokmi... skôr bude problém s prechodom do inej banky, lebo je o výpovednej lehote....

cecil36
autor
27. sep 2015

@stanislava111
@moni244 baby, chodi na sluzobky mimo SR, ale o dieta sa normalne zaujima, nezije v zahranici, akurat, ze ked je na sluzobke, tak sa nemoze spolahnut, ze povaruje keby potrebovala. Uz sa rozumieme?

cecil36
autor
27. sep 2015

@stanislava111 tak pre vysvetlenie hypo ma dva roky, nie niekolko rokov a fixaciu na 5 rokov, doba splacania 25 rokov, na dlhsie jej nevyslo. Tym, ze je vo vypovednej dobe momentalne je "rukojemnikom" tohto bytu a tejto konkretnej hypo.

sue
27. sep 2015

@cecil36 mno tento byt by som prenajala a išla by som s dieťaťom bývať do "bytu" s inými podnájomníkmi - viem, že sa to tak robieva - dve-tri maminy osamelé, resp. rozvedené s deťmi si vezmú do prenájmu 3 izbový byt (ktorý aj s energiami stojí cca 700 €) a bývajú tam...navzájom si strážia deti, keď sú choré, takže vymeškávajú v robote menej....ak nenájde maminy, nech hľadá študentky, dá sa to, za izbu sa platí max 200€. Nie je to ideál, ale je to lepšie, ako byť v azyláku alebo pod mostom... no a samozrejme hľadať prácu + ak je deculo furt choré, treby vyzistiť možnosť predĺženia rodičovskej dovolenky zo zdravotných dôvodov do 6.rokov a dovtedy si maximálne zlepšiť angličtinu, prípadne aj ďalší jazyk - s kuchynskou anglinou sa nehne...

Čo robila doteraz ak je staršia a nevie jazyky a VŠ má nanič?

sue
27. sep 2015

http://www.prenajom-bratislava.com/index.php?op...
Hneď prvý: Ubytujem zdarma
zenu, alebo slobodnu mamicku s dietatom
za starostivost o domacnost- veľka samostatna nepriechodna izba,pekný luxusne zariadený byt v Petrzalke 5 min.od centra,
100m od novej plavarne. Je zrekonštruovaný,plne zariadený-umývačka,mikrovlnka, chladnička s mraz.,dom.kino,wifi
http://roommates.sk/index.php?mesto=Bratislava
http://prenajom-bratislava.eu/pcategory/samosta...
http://www.volnaizba.sk/

cecil36
autor
27. sep 2015

@sue tento byt za sumu, ktora by jej zaplatila hypo + energie + dan za prenajom neprenajme ta suma je vysoka na prenajom jednoizbaku. Cize by musela este doplacat. Tym, ze je starsia jazyky na skole nemala, teda mala rustinu 😀 AJ ma ako samouk + jazykovka, ale v praci ju nevyuzivala, nemala ako, nepotrebovala ju. Roky robila pracu, co ju bavila, vzdelavala sa v tejto oblasti, nebol dovod nieco menit. Naozaj hlada pracu a nie zmenu byvania lebo toto nic neriesi, je to len zmena ruzoveho problemu na fialkovy. Sasa1310 a mircalla to pochopili spravne.

cecil36
autor
27. sep 2015

@sue aky je rozdiel ked plati podnajom 350 + 70 € v tom co ma teraz a plati si vlastne? Rozdiel mozno 30 €?

sue
27. sep 2015

@cecil36 jednoizbák môže prenajať...áno, doplácať bude, ale ak by sa ozvala na ten prvý inzerát - má bývanie zadarmo, takže by získala cca 200-300 € minimálne...a holt teda musí riadne pohnúť zadkom ☹ ak chce uživiť seba i dieťa 😔 jednoiuzbák je najhoršia možná voľba 😔

barbora01
27. sep 2015

@cecil36 mna len zaraza, ze pises, ze je 20 rokov v Bratislave, ze je starsia, ale dieta ma v materskej skole, hypoteku si zobrala len nedavno a na 100%, lebo ma vyssi vek. To co robila doteraz? Akoze mi to vychadza tak, ze 20 rokov minala prachy, nemyslela na buducnost a zrazu place? Akoze sorry odhadla som ju tak na 40tnicku (kedze je 20 rokov v Bratislave) a mi chces povedat, ze nebola schopna do styridsiatky sa nejako zabezpecit, aspon financnu rezrevu? A nie dieta to neospravedlni, kedze je este v skolke, znamena to, ze ho mala nedavno

cecil36
autor
27. sep 2015

@barbora01 a nenapadlo ti, ze este nemaju vysporiadane bsm a tie prachy su v spolocnom byte.

barbora01
27. sep 2015

@cecil36 nenapadlo, lebo si doteraz o tom nepisala, si pisala len, ze je v jednoizbaku a ze ma 100% hypoteku, lebo ju brala vo vysokom veku. A ved potom je vsetko ok, sa vysporiada ich spolocny byt a z neho vyplati hypoteku na ten jedoizbak co si vzala, takze ako radili baby vyssie, nech ide do banky a dohodne sa na odlozeni splatok, alebo aspon na ich znizeni.

jhalena
27. sep 2015

@cecil36 Na prvy pohlad sialeny napad. Aky ma vztah s exmanzelom? Ked obaja vychadzaju z penazi len len a on je vela na sluzobkach, nevedeli by docasne byvat spolu?

miriam11
Odpoveď bola odstránená
cecil36
autor
27. sep 2015

@barbora01 ale to bsm sa bude tahat ako to vyzera este dlho a jej aktualnu situaciu to neriesi. Odlozenie splatok som pisala, ze vyskusa ako to tu nejaka kocka radila...Uvidime co na to banka...
@jhalena to vobec nepripada do uvahy vzhladom k tomu preco sa rozvedli...on chodi na sluzobky, ale zas nie tak casto, aby sa v tom byte nezdrziaval alebo sa tam malo zdrziaval normalne tam byva, iba niekedy ide na par dni na sluzobku.
@miriam11 uz som to pisala, otec dietata normalne plati vyzivne a v ramci moznosti sa normalne zapaja do vychovy. Pracu hlada naozaj intenzivne, akurat sa jej na jej zivotopis takmer nik neozyva...a z toho je zufala. Baby tu dali nejake tipy, co by jej konkretne ( dohoda v banke, pani v personalke) mohlo pomoct...

sue
28. sep 2015

@cecil36 nerozumiem prečo odmietate myšlienku toho čo som ti písala. Takto ju stojí bývanie minim 500€, ak byt prenajme za 350€ a ona si zoženie ubytko za 150 €, bude ju stáť bývynie max 300€. Veď to je minim 200€ k dobru...........