Ako neprísť o strechu nad hlavou?
Baby prosím o radu pre kamošku (pls neriešte prečo nepíše kamoška, takto sme sa dohodli 🙂 ). Kamoška je rozvedená a prišla o prácu a nevie si nájsť novú.V starej dostala výpoveď dosť hnusným spôsobom. Má jedno malé dieťa, ktoré chodí do MŠ, ale je non stop choré, čiže viac doma ako v škôlke. Rodičia na východe, pracujúci pomôcť nemôžu. Ona má na krku hypo, ktorú ak nebude platiť príde o byt. Otec dieťaťa pomáha, ale chodí na služobné cesty mimo SR, takže s veľkou pomocou zas rátať nemôže. Má VŠ, ale odbor viac menej nepoužiteľný. Normálnu prácu nájsť nevie a práca v tescu ci upratovanie jej nepokryjú ani hypo. Rada by som jej pomohla, ale neviem ako a vidím, že už je v riadnej depke ako sa blíži termín konca výpovednej doby. Privítame akékoľvek rady a typy🙂
@sue tak este raj, jej naklady su: 380+150 +70 (cca dan z prenajmu)=600. Ak byt prenajme za 350 bude este doplacat 250 + musi platit podnajom a naozaj neverim, ze najde podnajom pre dve osoby (ona a dieta) za 150 s energiami v BA. Ale aj ak by nasla, ten benefit daleko zaostava za nevyhodami, ktore by z toho mala. Napriklad, že bude trpnut ci jej najomnici nezdevastuju nabytok. Btw a na take, ze ved najomnikov si vyberie uz doplatila moja sesternica, ktora ubytovala milu slecnu a ups. Najomnik na zaradenie bytu nebude davat pozor, nebude davat pozor ani na spotrebu energii (na com bude ona stratova kedze tie energie bude doplacat sama). A posledna vec, A lulat sa s deckom po podnajmoch kde budu vo vedlajsej izbe zurovat studenti...Podnajomnikom davas zmluvu na urcity cas , nik sa ti nebude stahovat kvoli mesiacu dvom, budu mat nejaku vypovednu dobu atd. A to ani nehovorim ako sa vsetci trhaju ubytovat zenu s malym dietatom.
Nech si hlada pracu kde moze robit z domu. Napriklad v IBM v Bratislave beru aj pseudotitularov, pracuje tam naozaj pestra zmes ludi a extremne vzdelanie nepotrebuje, ak vie pracovat s pocitacom a vie jazyk, sancu ma. Poznam par ludi ktori pre nich robia z domu aj pri detoch. Kde je vola, tam je cesta.
@cecil36 a ako dlho hlada teraz je obdobie ze studenti vychadzaju so skol a hladaju pracu trh je presiteny mozno treba len pockat.. ale aj tak by som sla do toho tesca uz teraz a kym ma este aj prachy z druhej roboty tak si privirobi cosi do zasobi.... ak teda nechce cerpat davku v nezamestnanosti...
@sue opakujem,podnajom nie je riesenie je to z blata do kaluze... Ako som pisala kamoska vyskusa poradit sa v banke na aspon zatial plateni urokov. Plus som do ip dostala par tipov na pracu. Toto sami zda lepsie riesenie ako stahovat sa s dietatom po roznych podnajmoch ked to nema ziadny financny efekt a moze byt na tom skor stratova (ak sa na to pozrieme naozaj globalne).
tak ja neviem, mám pocit, že netreba radiť... len ponúknuť robotu s vysokým platom, aby mohla popritom maródovať s dieťaťom, pomáhať manželovi, ktorý chodí na brigády do zahraničia-neviem potom, prečo chýbajú peniaze z jeho strany, keď brigáduje aj v zahraničí.....:/
takú robotu a život by som aj ja chcela a počítam, že nie som sama... 😀 len kto mi ju ponúkne... :D
@cecil36 urcite treba poriesit splatky hypo. spomenula si, ze ma samostatnu kuchynu a samostatnu izbu. co tak skusit niekomu prenajat lozko v kuchyni? nejakemu nenarocnemu studentovi? teraz bude mnoho vyskarov, ktori nedostanu ubytko na intraku a nemaju ani na plnu sumu najmu.
ak nevie teraz najst rovno normalne zamestnanie, nech to naozaj docasne skusi pokryt brigadou hoc v Tescu, zaroven upratovanim (k nam chodieva upratovat 2-3x do tyzdna tiez jedna mamina na materskej na privyrobenie, ma cca 2-rocne dievcatko a uz si ho vzala aj k nam, ked nemala opatrovanie).
ved by to bolo docasne, zatial si moze priebezne a intenzivne hladat bezne zamestnanie. ak jej banka akceptuje docasne znizenie splatky, 2 kratkodobe zamestnania by jej mohli pomoct vykryt nutne naklady.
a hladate spolu iba zamestnania, ktore by boli pre nu iba kvoli praxi, vzdelaniu? alebo ste uz rozsirili obzory? urcite nech uz poposiela zivotopis na hocijaku pracu, ktora len naznakom by mohla byt pre nu vhodna. niekedy motyka vystreli.
@ria88 lenže ona nechce do tesca.... 😖 nechce upustiť zo štandardu.... ☹
@stanislava111 ty asi necitas, ze? Ja som nepisala, ze on brigaduje v zahranici, ibaze ma na Sk pracu ked musim ist na sluzobku, cize nema zahranicny plat, ale normalny priemerny slovensky. Niekedy mam pocit, ze pol konika su dyslektici. On nie je je manzel, ale exmanzel, ma sudom dane vyzivne, ktore plati. A ona nepotrebuje vysoky plat, ale plat, ktory ju a dieta uzivi. Okrem tejto prace aj podla moznosti brigaduje, ale to je skor len prilepsenie k platu. Nesedi na prdeli a necaka, ze jej niekto da zadarmo, ale uz je frustrovana z toho, ze napriek dobrej praxi si nevie nic najst. A za to, ze dieta byva chore hadam nemoze ci aj to jej jej chyba?
vďaka za info, ale vy sama ste tu plietli raz tak a potom rýchlo oprava, že inak... no, idem pracovať-ja dyslektička... 😀 😀 😀
@stanislava111 no ak uvazuje, ze jej jedine zamestnanie by bolo iba tesco, tak potom hej. ale @cecil36 by jej mala ako dobra kamaratka dohovorit, ze je teraz v situacii, kedy treba kratkodobo zmenit pohlad a brat mensie susta. a pribrat si toho trosku viac 🙂
ale poznam takych ludi, ktori zo standardu neupustaju. ale zaroven nie som s nimi v kontakte, lebo by som im povedala svoje od srdca 😀
@ria88 tu nejde o standard,ale o to, ze je na dieta viac menej sama cize ani tie casove moznosti nie su bohvieake su dni ked naozaj moze robit iba z domu, co zoberie chore decko na chrbat a sup ho do tesca za pokladnu? Preto som v predchadzajucich prispevkoch pisala, ze robi 80% z domu (aj trvalak, aj brigadu).
@cecil36 to opatrovanie by mohla zase poriesit kratkodobo u inej maminy (mozno priamo vo vchode, kde byva), ktorej by prihodia nejake euro. predsa len by to bolo lacnejsie ako profi opatrovatelka alebo skolka.
a su maminy samozivitelky aj s 3 detmi. vzdy sa nejaka moznost nasla. kym ma dietatko zdrave, tak ma dobre moznosti. a ked jej ochorie, uz to nejak poriesi. mozno zatial bude mat aj tpp s moznostou prace doma a malu si uz opedinuje v pohodli domova. nemoze teraz riesit iba to, ze mala byva casto chora. ved ma aj dobre obdobia, takze treba aj na to brat ohlad.
@cecil36 Zeny tu velakrat radia, aby zena utekala od manzela a zda sa im to ako uzasna virtualna rada, ved nejak bude. Ale presne toto je prakticka situacia, ze nie vzdy su potom tie problemy lahsie.
Dostane z BSM taku sumu, ktoru bude moct pouzit ako mimoriadnu splatku a znizi sa jej radikalne mesacna splatka? Ak nie, tak problem, ze na svoj prijem ma vysoke naklady sa jej bude opakovat.
Ked to ratame ako docasne obdobie, najdolezitejsie je najst si pracu. Hladat pracu v jej obore, v com je dobra, tam ma najvacsie sance ziskat dobry plat. Skusila uz aj CR napr. Brno.
Skusit odlozit splatky a pokial si nenajde pracu, nech skusi ona ubytovat studenta, ktory nedostal internat, najlepsie cez rodinu alebo znameho.
Dobuducna, by som uvazovala nad prerobenim bytu, kde by kuchynu presunula do obyvacky a z kuchyne urobila izbu, ktoru by mohla v pripade nudze prenajat.
@stanislava111 nič tu neplietla, len nie každý napíše do úvodného textu úplne všetko, postupne doplnila a iba opravila nepochopené ...
Ešteže máme pri neschopnosti nájsť si prácu pojem "chore dieťa" to je take slovenské
@sheldonc nie kazda je ochotna robit slapku, ako ty
Hlavne sa nepovaďte 😉 však chceme tej kočke pomôcť.
@cecil36 Ja len pre upresnenie - CELA splatka hypoteky sa neda odlozit, pokial dobre viem, banky umoznuju v pripade financnych tazkosti splacat len uroky, nie istinu. Takze splatka hypoteky nebude povedzme 380 eur, ale 190 a je to len velmi docasne riesenie a velmi nevyhodne pre klienta.
Co sa tyka blaznivych napadov prenajat izbu jednoizbaku, pripadne predat byt a ist do podnajmu, to su absolutne nerealizovatelne napady. Financna samovrazda sa tomu hovori. A ten byt je stale v BSM alebo to maju uz nejako vyriesene? To je len taka nesuvisiaca otazka, len aby neplatila splatku hypoteky a nakoniec dostane len polovicu.
Este ma k tej praci napadlo, moze v podstate v pripade uplnej krizy skusit opatrovat niekomu dieta. Netusim, ako sa to platovo pohybuje, ale teoreticky by to slo.
Kazdopadne si myslim, ze najst si pracu je to prvorade. Kdekolvek. Ak si najde pracu v Trnave, nech ide do Trnavy. Ak v Brne, tak do Brna. Chapem, ze vztah s otcom je dolezity, ale mozu sa dohodnut na striedavej starostlivosti a striedat si dieta. Lebo jednoducho situacia je taka aka je. Rodicmi su obaja, ked vravis, ze maju korektne vztahy, to je dobry zaklad. Ak otec nechce aby dieta islo do domova a mama pod most, tak sa jednoducho bude musiet podielat na vychove a starostlivosti aj inak, nez len peniazmi.
Dalej - predpokladam, ze bude mat narok na podporu v nezamestnanosti. Ak mala pekny plat, bude mat aj normalnu podporu. Pocas tohto obdobia si moze urobit rekvalifikacne kurzy od vymyslu sveta, na urade prace ich maju fakt plno. Podpora je na pol roka, ja si myslim, ze dovtedy najde normalnu pracu. Praca v Tescu nie je normalna praca pre slobodnu matku bez opatrovatelky zadarmo a s hypotekou.
@sheldonc dieta bolo chore aj ked pracovala...
@ria88 dieta byva chore velmi casto
@bosoriak tento byt uz nie je v bsm, bol vynaty pred kupou. Prvy byt maju v bsm, ale vysporiadanie zatial v nedohladne... Opatrovanie nam napadlo keby uz nic nebolo, ale zas je to nefer k mamine, ktora opatrovanie potrebuje, kedze asi ani jedna zamestnana netuzi aby jej dieta opatrovala zena s chorym deckom v byte...Ale je to cesta, ak je dieta zdrave...uz nam to napadlo.

@cecil36 no tak to treba upustit zo standartu.byt s hypo predat,zbalit kufre a vratit sa na vychod k rodicom.Tam by mala podporu hlavne s ludkeho hladiska,pomoc s dietatom a i ked platy na vychode su smiesne,bude mat isto mensie naklady a isto jej zo zaciatku pomozu rodicia.Neskor sa postavi zasa na nohy a bude lepsie