Ako odkomunikovať niečo, čo mi vadí?
Žienky, ako šetrne povedať priateľovi, že mi vadí, keď ideme niekam s jeho aj mojimi deťmi, a ja skoro stále musím sedieť vzadu. Prekáža mi to. Náznakom nerozumie. Už som rozmýšľala nad tým, že nabudúce, keď sa mi zas ujde zadné miesto, tak proste nikam nepôjdem a poviem, že ma nebaví sedieť vzadu ako decku. Ale to neviem či by zas nebola príliš detinská reakcia. Rada, že mám nastupovať prvá, to sa nedá, keď deti idú prvé von, kým sa ešte obúvam. Skôr chcem radu, ako to slušne odkomunikovať.
Vy ste partneri a ty máš problém mu takúto vec povedať? A že ak budeš mať zase sedieť vzadu, tak radšej nikam nepôjdeš, to si nejako neviem predstaviť: nastupujete do auta, že pôjdete na výlet, jeho syn si sadne dopredu a ty povieš, ze nejdeš? To, že zozadu nepočuješ, nie je žiadny náznak. Ak chceš sedieť vpredu, treba to povedať. Ak s tým máš problém, seď vzadu, alebo zostaň zdutá doma. 🤷🏻♀️
Ja žasnem. Fakt. Ako chceš vychovávať deti a čo z nich chceš vychovať, keďže chlapovi nevieš obyčajnú vec normálne nahlas povedať. Ako až na koníku človek zistí, koľko slaboduchých žien existuje. Normálni ľudia sa rozprávajú. Rozhovor. Normálne rozhovor dvoch ľudí. Tak fungujú vzťahy ak majú fungovať.
Už pri prvom raze by som ich zrušila. 11ročnému dieťaťu by som nedovolila aby sedelo vpredu. Veď je ešte krpaté, či?
Normalne otvorene mu to povedz a ked si syn sadne popredu tak mu povedz, ze nech ide dozadu, ze ste sa dohodli, ze budu tak sediet a vybavene, treba sa o tom zhovarat, lebo raz to v tebe buchne.
keď už nedokážeš hovoriť narovinu, ok, chápem. Povedz mu, že ti je vzadu v aute zle. Mne tak býva tiež zle od žalúdka vzadu a tiež nerada sedávam vzadu. Kedysi bývalo zle aj dcére, tak sme sa prestriedali. A keď naše deti dosiahli hranicu 12 rokov tak si veľmi považovali keď mohli sedieť vpredu a dopriala som im to. Ale tak to sú naše biologické deti, tak som bola rada, že sa tešia, že už môžu sedieť vpredu a obetovala som sa a sedela vzadu. Teraz to riešiť nemusím, deti majú svoje autá, každý sa prepravuje sám.
@sashabb Nemusí byť karpaty môj bude mať 12 a tiež už sedí v predu...výšku na to má....
môj muž je v komunikácii jednoduchý tvor 😁 čo mu nepoviem priamo to nepochopí...a pokojne povedz aj ty jeho synovi..."môžeš si sadnúť do zadu"? Chlapec, keď zle znáša rozchod tak to extra neovplyvníš či ťa bude mať rád, alebo nie...a skôr by som sa obávala toho, keď budeš pri každej banalite "držať hubu a krok" že raz riadne vybuchneš a dopadne to zle....
A keď má deti aj na noc? Čo keby si navrhla jeho synovi aby spal vedľa oca v manž. posteli a ty si ustlala s ostatnými deťmi v detskej izbe? Možno by to priateľovi konečne doplo! Prepáč, skúšam to z tej humornej stránky.
A koľkokrát za mesiac sedíš vzadu? Predpokladám, že partnerove deti bývajú s mamou.
@sashabb uz davno ma nad 150 cm, a vraj sedaval vpredu aj predtym, ked s nimi chodila ich matka. No ona ocividne vpredu sediet nechcela
Dakujem vsetkym za odpovede, uz som si to odkomunikovala. Mozno nie najstastnejsie, ale aspon je to snad doriesene.
@janage nie nebyvaju praveze s mamou. Nemam to spocitane, no niekedy aj niekolkorat za tyzden, inokedy raz za tyzden. Nie vzdy cas dovoli ist castejsie niekam.
a ako si to nakoniec odkomunikovala?
Inak, zrejme, máš problém odkomunikovať aj iné bežné veci, konfrontovať sa s inou osobou, obhájiť svoj názor. Nie si s tým jediná, a zrejme prispelo k tomu okrem tvojej základnej osobnosti aj tvoj predošlý vzťah. Jedine ale ostáva trénovať to, po rokoch určite pocítiš zmenu, aj keď zo začiatku je veľmi ťažké a nepríjemné vyjsť zo svojej komfortnej zóny a povedať svoj /opačný/ názor.
Počkaj, aj v posteli je vedľa neho syn a nie ty? Čiže vy ani postel nezdieľate spolu? WTF?
@melanta lebo nebyvame zatial spolu. Takze na tom nevidim nic cudne. Tiez predtym dcera spavala spolu so mnou v posteli. Jasne ze ked tam spim ja, tak s priatelom. Len to nebyva az tak casto.
@bolarazjedna tak skor kratka sprava apotom telefonat. Mozno zbabele, no asi to bude preto, co pises.
Ahoj, ja len nerozumiem, prečo je problém povedať to normálne jemu a zaujímalo by ma, ako potom doma riešite vážnejšie problémy, keď sa vyskytnú, keď už toto je vážny ,,komunikačný problém,, 😁
@danyelia vzdy som vsetko nakoniec odkomunikovala, i ked niekedy tazsie, mozno som.len potrebovala nakopnut. Bolo mi trapne "prikazovat" kto ma kde sediet.
Ex to robil ex mne tak som si to vydupala 😂 alebo nešla som nikde nech ide sam to už bol náchylný poslúchnut ma. 😃 Alebo sa mu vtieraj liskaj
Nememu ani vlastná matka nerozumie. S ľuďmi treba hovoriť priamo, žiadne náznaky, omáčky, z toho sú len nedorozumenia.
Myslím ze veľa ľuďom je jasná nejaká hierarchia v rodine, proste najskôr dospelý, potom deti a potom domáci miláčikovia. Platí to aj v aute, hádam si neposadim psa vedľa seba a frajerku do kufra. Celkovo je to nejaký bonton, nejaké pravidlo slušnosti ze keď sú v aute dospelý deti sedia vzadu, rovnako ako ze žene otvorím dvere a nebudem sa ryt dopredu ako tela. Akože ja som moderný človek, ale niektoré tieto starosvetske pravidlá považujem za normálne aj v dnešnej dobe.
Predpokladám ze tvojmu priateľovi takéto elementárne veci buďto nedochádzaju alebo sa koli výčitkam z rozchodu snaží synovi vynahradzat traumu rozmaznávanim. Tu je naozaj potrebné povedať to narovinu, že sa cítiš hlúpo keď sedíš vzadu, nesmies s nim spat v posteli. Musí si aj on uvedomiť ze potrebujete nejakú rovnováhu v rodine. Nemal by uprednostňovať syna pred tebou ani teba pred synom, ináč to nebude fungovať.
Ak by mu toto nedošlo tak bude možno lepšie ukončiť takýto vzťah ešte v začiatkoch. Možno si zamilovaná, možno rada ze máš konecne nejakého chlapa ale už niesi sama, mysli na vás všetkých. Takéto zlepené rodiny sú veľmi citlivé na rovnováhu, akonáhle tam bude očividne uprednostňovanie niekoho (moje deti verzus tvoje deti verzus ty) nebude to fungovať.
Jeziiiis, ja ze co to bude za problem a to je to, ze sa nevies ozvat partnerovi, ze nechces sediet vzadu 😳
Ach jaj.. ved pred vyletom zahlasim: "decka, vy mate male zadky, potlacite sa vzadu. Moja velka rit sa tam nezmesti, tak idem dopredu". Vybavene.
Riesila som to neraz a teda nie s partnerom, ale aj so sirsou rodinou a znamymi, ktori automaticky, kedze mam 50 kg, ma chceli dat k deckam dozadu. Asi 2x som sa nechala nahovorit, potom som zakrocila.
Normalne sa ozvi, nechapem nad cim spekulujes.
@lujza123 nikde nepisem ze s nim nesmiem spat v posteli. Pisem ze s nim spava syn-zas ten mladsi, ale ked tam ja nespim. Nebyvame totiz spolu.
To sedenie bude snad uz v poriadku. Sam povedal, ze mu to nejak nedoslo, ze by mi to vadilo. Lebo vraj aj predtym sedaval vpredu.
@diewcatqoo uz som mu to povedala. No uz medzi mojim zadkom a 11-rocnym velky rozdiel nie je 😀
Ja nechapem preco by si nemohla jeho synovi povedat nech sedi vzadu. A tiez nechapem preco je problem ze sedi v predu jeho syn, kedze predpokladam ze si ho otec berie na vikendy, tak chce byt chlapec pri nom...a mozno si priatel mysli ze chces sediet so svojimi detmi...normalne povedz priatelovi aj jeho synovi co chces...to co mate za vztah, ze nemozes viest otvoreny rozhovor ale musis naznacovat nenapadne...co mas 5 rokov?
@rachel36a uz som pisala, ze deti su u nho, nie len na vikendy. A ja nie som ta, co to ma hovorit jeho synovi. Tak isto, ako by som nieco take hovorila svojej dcere ja.
Stale nepochopim preco, ale tak je to tvoj problem. Normalne dietatu poviem ze bude sediet vzdau, ved je to bezna komunikacia. A sama pises ze doteraz bol tak zvyknuty, tak asi to nerobi naschval ale zo zvyku. Ja zas na druhej strane by som nerobila problem z toho ze dieta bude vpredu a ja vzadu.
Tak ako by som partnerovi o tom nepisala spravy. Ale normalne mu to ako dospely clovek povedala. Tvoje riešenie je detinskejsie ako to ze jeho syn chce sedieť v predu .
@rachel36a je mi jedno co si o mojom spravani myslis. Mam problem s komunikovanim o veciach mne neprijemnymi. Uz som vysvetlovala, preco si myslim, ze taketo veci by mal dietatu hovorit rodic a nie pre dieta v podstate cudzi clovek. Mne vadi, ze ja musim sediet vzadu, a viem, ze to ze mi to vadi, sa nezmeni. Kazdy sme nejaky a kazdemu nieco ine prekaza.
Jasne je to tvoja vec, a preto zrejme si ani neudrzis vztah, kedze ten je prave o vzajomnej komunikacii. Ked budete riesit nieco naozaj vazne, tak mu napis e mail. 😉

Zlatko, musíš s ním začať otvorené komunikovat, lebo ako budeš potom riediť podstatnejšie problemy sko je tento?