Ako odkomunikovať niečo, čo mi vadí?
Žienky, ako šetrne povedať priateľovi, že mi vadí, keď ideme niekam s jeho aj mojimi deťmi, a ja skoro stále musím sedieť vzadu. Prekáža mi to. Náznakom nerozumie. Už som rozmýšľala nad tým, že nabudúce, keď sa mi zas ujde zadné miesto, tak proste nikam nepôjdem a poviem, že ma nebaví sedieť vzadu ako decku. Ale to neviem či by zas nebola príliš detinská reakcia. Rada, že mám nastupovať prvá, to sa nedá, keď deti idú prvé von, kým sa ešte obúvam. Skôr chcem radu, ako to slušne odkomunikovať.
Čím skôr, kvôli sebe si zvykni, že takéto normálne veci sa hovoria úplne automaticky, ani sa na tým nepozastavuj. Ty predsa nikoho nejdeš urážať alebo mu nadávať. Je úplne normálne, že dospelý človek sedí vpredu a 11- ročne dieťa nech si láskavo sadne medzi ostatné deti na zadné sedadlo. Chlapec nech sedí vpredu, keď mu to otec dovolí vtedy, keď sú bez teba.
to je problem dnesnych vstahov, komunikovat🙈
Nieco sa mi nepaci, jednoducho to poviem a hotovo a najde sa kompromis.
My ked sa nevieme zhodnut na niecom, ani si nepiseme ( lebo to sa clovek len pohada), pockam kym pride z prace a sadneme si spolu a riesime vsetko co nam jeden na druhom vadi.
Je to neprijemne ale potrebne.
A v takej blbosti ze nevies otvorit usta ked chces sediet v predu ako budes riesit vaznejsie problemy?
ci uz som vadna ja....
@modraslamka bolo mi to hlupe hovorit. Asi som.bola naivna, ked som dufala, ze sa to same zmeni, teda ze mu otec povie, alebo ho to sameho napadne..ale nenapadlo, a uz viem preco, lebo bol tak zvyknuty. Je mi jasne ze komunikacia je dolezita. A urcite budem na sebe pracovat, aby to bolo lepsie, i ked su mi niektore veci aj neprijemne.
Ja ti nenakladam...pisem ti len normalne veci...snad si dospela a svojpravna, ale podla toho co pises sa chovas ako tie 11 rocne deti...vo vztahoch pridu aj naozaj vazne problemy, a ty nevies vyriesit ani takuto banalitu...a ked uz to riesis , tak nie na úrovni dospelého cloveka
Ja by som zvolila kompromis a prihliadla aj na želanie dieťaťa, pre ktoré sama píšeš je situácia zložitá a zrejme preto sa drží toho miesta vedľa otca.
@janage lenze ako sa poznam, mne by to vadilo, keby vacsinou casu sedim vzadu. A ked je s matkou, tak tiez sedi vzadu a nie v predu, tam sedi jej priatel. Neviem, aky kompromis konkretne by si ty volila?
@dievcacitajucelist ja som nenarážala na výšku. jednoducho 11ročné dieťa je pre mňa malé aj keď má nad 150cm a nepustila by som ho aby sedelo vpredu.
Ale tak každý nech si robí ako uzná za vhodné.
Je viac možností napr. striedať sa. Lebo chápem, že pre to dieťa tiež je to pocit, že je výnimočné, že sedí vpredu.
Vy ste stále v aute iba s deťmi?
Ak cestujete aj sami 2 tak minimálne v polovici prípadov spoločného cestovania by som to dieťa pustila dopredu. Lebo aj pre neho to je dôležité.
Tiež púšťam staršiu a nijako necítim, že by bolo ohrozené moje postavenie ako mužovho partnera.
Autorka, možno to jeho otca aj napadlo, ale keď syn už tam sedel a ty si nič nehovorila, tak on nemal potrebu to riešiť. Zrejme si myslel, ze ti to nevadí. V každom prípade, nie je na tom nič, prečo by ti malo byť nepríjemné poprosiť jeho syna, aby si sadol dozadu.
"Rada by som sedela pri tebe vpredu, len prosim sam synovi povedz, nech sedáva vzadu. Ja mu nebudem diktovať co a ako."
Keď si neviete vydiskutovat takúto jednoduchú vec, ťažko poriesite iné veci. Fakt popracuj na obyčajnej komunikácii.
ono je to tak, pokial mu to nepovies, nema odkial vediet, ze ti to vadi. premyslat nad tym ako mu to povies je zbytocne, proste mu povedz, ze by si rada sedavala v predu a hotovo. mozno s tym nebude mat ziadny problem
Vieš čo mi ešte napadlo...možno chlapcov otec aj by chcel, aby si sedela v predu, ale jednoducho nechce chlapca ranit, alebo byť v jeho očiach za zlého tak to prenechava na teba...
Pre mňa tieto spory kto v ktorom rade sú malicherné. Je predsa XY iných situácií, kde ti partner vie preukázať, že si pre neho dôležitá.
Neviem ako to vnímajú také pomiešané deti, ale pre tvojho partnera zrejme jeho deti sú na rovnakom mieste ako ty, resp.maju prednosť.
A v neposlednom rade kvôli takej blbosti ako sedenie v aute by som nekazila fajn vzťah s partnerovým dieťaťom.
Nepíšeš nič ako chalan reaguje na požiadanie, aby sedel vzadu.
A tiež by som rada vedela prečo reálne ti to vadí. Málo miesta, nepohodlné sedenie, bezpečnosť, či chceš, aby jeho deti videli, že Teba má ich otec na prvom mieste?
@janage ano, malo miesta, kedze tam sedia dalsie 2 deti, aj mi niekedy byva blbo, ked nevidim.priamo cestu a ten pocit, ze som ako cudzi clovek. Pre mna vzdy bolo prirodzene, ked akykolvek par sedel v aute v predu spolu, a nie oddelene. Mna by ani len nenapadlo "podsediet" mamu, tak sme niekam sli...
@janage zas si myslim, keby som.navrhla taketo striedanie, aj tak by to potom skoncilo tak, ze by zacal sedavat vpredu dlhodobo. Okrem toho som.nazoru, ze je to stale dieta a nema co sediet vpredu a dospely vzadu.
@janage este k otazke, malokedy cestujeme spolu sami dvaja.
A este k tomu striedaniu, potom.zad co by mohla hovorit dcera, kedze je v rovnakom veku a onaby sedavala vzdy len vzadu. Tiez je to uz zbytocne komplikovane. Podla mna deti patria dozadu a partneri vpredu.
My sme mali rovnaky problem. Jeho 15rocne decko vpredu a ja s trojrocnym vzadu s babkou. Ani jedno z deciek nebolo moje. Dlho som naznacovala, aj muzovi aj decku. Nepomohlo, dokonca to zaslo tak daleko ze mlady zacal so mnou dealovat ze jedna jazda ja vpredu a druha ja vzadu. Respekt ziadny. Som sa tak nasrala a povedala muzovi mimo deciek ze mi to vadi. Totalne som vybuchla. Tak mlademu dohovoril a odvtedy chodil zduty on vzadu.
Ale poviem ti, doteraz respekt voci mne ziadny, berie ma za nejaku podradnu hus, este chodi na mne tatkovi zalovat kazdykrat co je u nas. Ma 25 rokov a non stop zaluje a vymysla si na mna. A to mam s muzom uz spolocne dieta a fungujeme ako rodina, on ma stale nutkanie nas rozostvavat a robit rozbroje medzi nami. Uz do toho zapojil aj mladsieho brata 🤦♀️🤮
On nema odkial vediet, co ti bezi v hlave. Je to muz, musis mu povedat narovinu co presne sa ti nepaci a ako presne to chces. Myslim, ze len zbytocne cakas, ze mu dojde nieco, co mu nema ako dojst :D syn asi povedal ze chce sediet vpredu a citi sa tak ako frajer, tak mu to tato chce dopriat. Ved ked budete vecer sami, tak mu povedz ze pocuj laska, inak strasne ma nebavi sediet vzadu ked niekam ideme, chcela by som sedavat vpredu, synovi poviete to iste a hotovo. Su to sice malickosti ale chapem, ze sa mozes kvoli tomu citit odstrcene.
Ale vy spolu nežijete ako píšeš vyššie, nie ste manželia ani. nie si jeho mama. Teda môžeš vyjadrit svoj názor, ale rozhoduje otec dieťaťa.
Toto je dieťa čo zlé znáša rozchod rodičov a ešte aj o to miesto vedľa otca musí bojovať. Bola by som veľkorysá. Pustila dopredu. Partnerovi povedala, svoje výhrady a snazila sa dospieť k záveru.
A chýbajú ešte okolností ako dlho ste spolu, ako dlho poznáš deti, deti spolu ako vychádzajú. Začne puberta a ten vzdor a boj aj pre vlastných rodičov je občas ťažké s vlastnými deťmi vychádzať.
A normálne by som sa striedala so všetkými deťmi čo majú záujem ak by som to považovala za bezpečné aby sedeli vpredu.
Prejavila taký záujem dcéra? Aká bola reakcia partnera?
A ešte si uvedom, že tak ako sa vzadu cítiš ty odstrcene tak isto sa bude potom cítiť ten syn, keď odteraz bude sedieť vždy vzadu.
Ak ti je zle na dlhšiu cestu požiadaj o sedenie vpredu. Kratšiu by som dopriala mladému
@janage dcera zvykne sediet vpredu, ked ide so mnou, aj ked ani to nie som nadsena kvoli bezpecnosti. No povolila som, ked ideme same.
Ja neviem zmenit to, ako a co citim. Poznam sa a viem, ze by ma to stale stvalo. Uz dlhu dobu mi to vrtalo v hlave, aj kamaratky som sa pytala o radu. Takze pre mna to nie je riesenie, povolit mu sediet v predu. Ja sice jeho matka nie som, ale som priatelka jeho otca. Ak mam sedavat vzadu, rtak radsej nebudem chodit. A to nie z trucu, ale preto, ze mi to vadi a trapilo by ma to.
@janage pisala som vyssie. Ak nebudem sediet vpredu ako normalny dospely clovek, po boku partnera, nebudem chodit vobec..
A to ze to bude trápiť syna ti nevadí? Ty si dospelá a ty nevieš zmeniť svoj prístup. On dieťa sa s tým proste má vyrovnať a hotovo?
@janage ano, ma sa s tym vyrovnat. Pretoze nemoze byt vsetko len tak, ako si deti praju. A som pripravena aj na moznost, ze nebudem chodit. Uz som.sa celkovo dost v zivote prisposobovala a to nie je dobre. Dospeli patria dopredu a deti dozadu.

@rachel36a tieto tvoje komentare su fakt "napomocne". V mojom manzelstve dlhodobo nefungovala komunikacia, ale z ex strany, nikdy nic nechcel riesit. Ja praveze chcem pracovat na komunikacii, viem ze s tym mam problem (kedze som.na to nebola zvyknuta uz), a neviem preco mi takto nakladas. Ale to je na mk zvykom.