Ako odmietnuť žiadosť o vynosenie dieťaťa v rodine?
Ahojte, moja sestra má 38r a za sebou pár neuspešných pokusov o umelé oplodnenie. Nikdy dieťa nevynosí úspešne bohužiaľ, je z toho zúfalá, čo samozrejme chápem. Všetci sa snažíme byť čo najviac psychickou oporou ako to ide. Asi pred dvoma týždňami prišla s nápadom nechať si bábo vynosiť, adopcia pre jej manžela nepripadá do úvahy. Zistila teda, že kúsok za hranicami to ide legálne a teda ja som ju v tom podporila. Iba potom zistila približné ceny takéhoto niečoho a vycúvali. Ibaže vtedy sa obrátila na mňa a spýtala sa či by som bola ochotná, niečo by mi vraj zaplatili. Sprvu som myslela, že ide o žart. Ja deti teda nemám, som o 10r mladšia a naozaj som bola v tom, že sranduje. Ibaže zrazu sa mi ozvala aj mama s tým, že by to možno bol fajn nápad... ako jej mám preboha vysvetliť, že toto určite nie? Vždy sme s ňou o celom tom rozprávali opatrne, rešpektovali ju, ale toto. Naozaj neviem, toto je príliš. Napadlo mi, ž etu sú možno mamičky, ktoré boli v podobnej situácií a nedarilo sa im, aké slová by vás nezranili?
Ja žijem v zahraničí teda, neviem aké su tu podmienky, ja osobne som to nezisťovala radšej. Každopádne mama sa o ňu bojí, sestra je dosť krehká by som povedala. Už je v bode kedy je naozaj zúfalá, naposledy plakala v reštaurácií keď vedľa nás sedela rodinka s deťmi, odstránila si všetkých známych zo soc. sietí ak dávajú príspevky s deťmi a to je len pár príkladov hej, mama sa o ňu bojí.
@anonym_autor Sestra sa musi naučiť a pochopiť, že nie všetko sa dá zaplatiť, nie všetko sa dá kúpiť a nie všetko, musí a móže mať. Nie, je jediná na svete, ktorá nemože mať dieťa. Kým to neprijme, tak sa v živote nepohne ďalej.Určite, ju netreba podporovať v niečom, čo je už cez hranicu, lrn sby si vydupala svoje. Kde, má záruku, že ty to dieťa donosíš. Stať, sa može všeličo. Určite nie.
@anonym_autor
Ked sa estelen u nas objavila zmienka o moznosti vynosenia dietata i ej zene-v zmysle,ze sa to da-,fyzicky.....bola som velmi mlada a sialena 😀
Moja sesternica bola uz par rokov vydata a nedarilo sa im...a ja som ju tal lubila,ze som jej toto ponukla/nemala som deti,ale hlavne som nemala ani paru o tom,co to obnasa,ci to vobec zakon povoluje....a uz vobec som si neuvedomovala,ze bx bolo tazke po porode jej to male dat ./
Slovo dalo slovo a tamto aj skoncilo.....ja som sla studovat a stretali sme sa len velmi zriedka.....medzitym ona porodila a ja som otehotnela...
Po niekolkych rokoch mi jej mama splechla do pci ze ako som sii to dobolila,jej take veci navrhnut....ze by som spala s jej muzom
😮😮😮😮😨😨😨😨😨
V takomto nemom uzase som vtedy ostala.....
Nepochopili,ze z lasky k nej ma t napadlo a urcite som si neprrdstavovala,ze sa vyspim s jej muzom.vedeöa som,ze by to bolo umelym oplodnenim......
Ja som svoje dieta potratila...
Jedno,druhe.....kazde
Sesternica uz medzitym mala aj druhe...
Riesili sme aj ivf a bola tu aj myslienka na vynosenie,ale coskoro ma taketo napady presli.
Nechcela som ani darcovske bunky....vylucovalo sa to vsetko s mojim presvedcenim,pre mna uz bol hrozny krok,ze som sa dala na ivf.a skusila som to 5x...ked som sa chystala na 6.pokus,povedala som si dost...
Napriek vsetkemu sme bezdetni....nic sa nepodarilo.
Plakavala som po kutoch,ano,boli stavy kratkodobe,kedy som mala pocit,ze mi z toho sibne ,ze sa zrutim...cim viac sa to nedarilo,tym viac som to dieta chcela...nebola som schopna akceptovat to...
Ked som dovrsila 40,uplne ma premohol smutok,uvedomila som si,ze ten vek uz je taka hranica,ze uz aj ta nadej je stale mensia...
Bolo to velmi smutne a tazke obdobie.
Vzdy hovorim ,ze som vtedy asi niekde naplakala nove more....
Ale ja som nikdy na verejnosti neukazovala svoj smutok,nemla som zachvaty ani som sa nerucala,ak som videla deti ci kociky.vsetok smutok som riesila doma,za murmi svojho domu...ani manzel nevie,kolko som sa naplakala...
Dokonca som travila cas s detmi znamych, rodinevzdy boli nejake malinke deti...ja som ich milovala.oni nemohli za to,ze ja deti nemam.sbet sa neprestal tocit koli mne.ludia nemohli za to,ze oni maju a ja nie...
Ale smutok tu bol...v dusi.
Ani 40tku som neoslavovala.nedalo sa.uplne ma to zhltlo...
A potom sa vo mne nieco zlomilo.
Zacala som nejak racionalne rozmyslat,vzchopila som sa a ROZHODLA SOM SA.....ze proste budem stastna aj bez deti
Ano.rozhodla
Proste som si uvedomila,ze to nie je samozrejmost.ze hlavou mur neprerazim.ze s tym aj tak neviem nic urobit....
Ze lubim svojho muza a nikde nam nikto neslubil ze bufu aj deti.slubili sme si my dvaja,v dobrom i zlom.
A ze sme si toho veru preskakali,pocas tych snazeni a nevydarenych pokusov....
To trapenie nas stmelilo,hoci boli aj hadky,vylevy...samozrejme.je to velky tlak na psychiku.
Casom som sa ale upokojila,moj muz pocas tych rokov na mna nikdy na nic netlacil vzdy vsetko co mohol preto urobit urobil.
Bol skor neutralny....ale bol tu.
Kedykolvek bolo treba.
Zijeme sspokojne tato tema je uz davno vyriesena uzivame si jefen druheho,venubem sa viac svojim hoby a praci ,zivot bezi strasne rychlo a netreba ho premrhat.treba brat plnymi duskami to,co ti zivot podaa,co ti ponuka...
Nehladat to,co nemas...
Dakovat za to,co mas....
Aj mne dlho trvslo,kym som toto vsezko pochopila,boöa schopna prijat to...je to cesta....
Tvoja sestra to nemusi prijat hned.moze svoj smutok prezit a nechat ho volne uniknut.....ale mala by pochopit,ze tie deti nie su samozrejmost.ty nie si povinna toto pre nu robit.
A nez amena to,ze ju lubis menej.
V zivote nedostavame vzdy vsetko, co chceme.
Ved nas to ucia od malicka....
Kludne jej daj toto precitat,mozno sa v niecom.najde...
Lubit niekoho neznamena obetovat sa totalne na ukor seba.
Vsetko ma svoje hranice.
Moj muz tiez nechcel adopciu....hoci deti miluhe.
Ale proste na to nebol pripraveny,zrely....
Vedela som ze bx som ho mohla prinutit on by to urobil koli mne...ale ja som to tak nech ela.ak sa preto nerozhodol dobrovolne,sam....nevedel by to dieta prijat a to dom nechcela.to dieta by to pocitilo...
Aj chlap je len clovek.ma svoje pocity.to nie he egoizmus...proste nie kazdy je schopny prijat cudzie dieta....
Treba najst iny cielovy bod.mozno nejake zvieratko,alebo proste zamerat svoj zivot uplne na nieco ine.nefixovat sa na deti.....ani na nic,co nevieme dosiahnut.
Clovek sa moze rozhodnut,ci zivot prezije plnohodnotne,a ci dobrovolne bude smutny a nespokojny az do smrti.
Drzim vam vsetkym palce.
Mame vysvetli,ze chapes jej starost a sestra je uz dospela.mala by vediet zvladat zatazove situacie!
@osky zažila som podobne, viem o čom píšeš, úplne si ma vrátila do tých rokov snaženia, neúspechov a plaču, trápenia a psychického nešťastia. ešte aj teraz, po 25 rokoch si občas na to spomeniem, a je mi to ľúto. Vadili mi pohľady na kočíky, maličké deti, v obchodoch detské oblečenie, potreby a jedlo, ale postupne som sa nejako obrnila, že to nejde. Deti milujem, vždy ked môžem sa im venujem, deťom z rodiny, susedov, v okolí známy. Prebolelo to ale taká omrvinka zostala...
A spojitosť s týmto príbehom autorky ? áno mám tak trochu. V období snaženia, mala žena môjho bratranca za sebou už asi 4. či 5. pôrod a netuším koľko potratov (plánovaných a cielených) A raz sme sa stretli na návšteve u našej mami, ona zahlobila, že keby som chcela tak by mi to 3.dieťa v poradí dala/darovala. Ja som práve vychádzala z kuchyne, nezachytila som tú vetu, ale moja mama a sestra áno, zostali v nemom úžase a po jej odchode mi to povedali. Aj sme sa o tom rozprávali, ale nevedela som si predstaviť, že budem mať dieťa a to vytrhnuté od súrodencov, chodiť okolo nich. ako sa budeme stretávať, ako to tie deti preboha budú zvládať, chápať. aké budú rozdiely medzi tými deťmi, lebo bez urážky oni žili ako tak trochu asociáli, ja som si zakladala na čítaní, rozvoji, vzdelaní, čistote a úprave, domácich prácach, zveľaďovaní domácnosti a okolia, oni opak. No hlava mi to nijako nebrala.
Pritom poznám príbeh jednej pani od nás, s manželom si zobrali k sebe dieťa od sestry, ale už narodené, všetci všetko vedeli, jedno dieťa u nich, druhé dve u pôvodnej biomatky. Netuším prečo to urobili a ako to zvládali celé tie roky.
Takže áno dá sa aj nedá riešiť dieťa od sestry, ale je tu obrovské neznámo, problémy, chaos, psychika.
nemas co riesit, neda sa to na SK. uplne bezpredmetny problem.
Tie ktoré radíte že má matka vynosiť, aj ste v poriadku? Cca 58 ročná žena má vynosit? Úplne vám uz drbe?
A čo ak sa stane komplikácia pri pôrode, a ty už deti mať nebudeš môcť a jediné, čo vynosiš, dáš sestre....alebo iná situácia, čo ak sa narodí choré dieťa, kto bude na vine? Bude ti to sestra vyčítať? Zbaví sa ho ako tovaru a povie, staraj sa oňho ty? Rodine sa nemajú požičiavať ani peniaze, nikdy to nerobí dobrotu, a nieto ešte maternicu....
Mali by radšej dať šancu adoptovanemu dieťaťu a všetky tie materinské pudy by aspoň boli na niečo dobré. Toto je ako sci-fi, obchod s ľuďmi.
Tie ktoré radíte že má matka vynosiť, aj ste v poriadku? Cca 58 ročná žena má vynosit? Úplne vám uz drbe?
@alchemilkazltozelena no a? Je iba inkubator, 9 mes do nej napchaju co treba a hotovo. Nakolko sa nepouzije jej geneticky material, tak ked je v poriadku, tak to telo vydrzi. Samozrejme je to cele take eticky na hranici. Ale je takych pripadov v zahranici vela, hlavne kde to zakon neobmedzuje . Ale viem, ze take 55,58 rocne rodili aj na Antolskej. Rozpravala mi o tom priamo sestra, co tam robila na operacke, vsetko to totiz boli cisarske. Zjavne je to seda zona a velmi sa o tom nehovori. Ale ludia asi spravia cokolvek
Zdá sa mi, že ťa sestra a možno aj mama citovo vydierajú, nedaj sa!
@alchemilkazltozelena no a? Je iba inkubator, 9 mes do nej napchaju co treba a hotovo. Nakolko sa nepouzije jej geneticky material, tak ked je v poriadku, tak to telo vydrzi. Samozrejme je to cele take eticky na hranici. Ale je takych pripadov v zahranici vela, hlavne kde to zakon neobmedzuje . Ale viem, ze take 55,58 rocne rodili aj na Antolskej. Rozpravala mi o tom priamo sestra, co tam robila na operacke, vsetko to totiz boli cisarske. Zjavne je to seda zona a velmi sa o tom nehovori. Ale ludia asi spravia cokolvek
@kiki68 v akom poriadku.. však je dávno v prechode preboha
Ako myslí tie 55 ročne že otehotneli prirodzene mi chces povedať?
@alchemilkazltozelena ako prečo presne drbe
@osky zažila som podobne, viem o čom píšeš, úplne si ma vrátila do tých rokov snaženia, neúspechov a plaču, trápenia a psychického nešťastia. ešte aj teraz, po 25 rokoch si občas na to spomeniem, a je mi to ľúto. Vadili mi pohľady na kočíky, maličké deti, v obchodoch detské oblečenie, potreby a jedlo, ale postupne som sa nejako obrnila, že to nejde. Deti milujem, vždy ked môžem sa im venujem, deťom z rodiny, susedov, v okolí známy. Prebolelo to ale taká omrvinka zostala...
A spojitosť s týmto príbehom autorky ? áno mám tak trochu. V období snaženia, mala žena môjho bratranca za sebou už asi 4. či 5. pôrod a netuším koľko potratov (plánovaných a cielených) A raz sme sa stretli na návšteve u našej mami, ona zahlobila, že keby som chcela tak by mi to 3.dieťa v poradí dala/darovala. Ja som práve vychádzala z kuchyne, nezachytila som tú vetu, ale moja mama a sestra áno, zostali v nemom úžase a po jej odchode mi to povedali. Aj sme sa o tom rozprávali, ale nevedela som si predstaviť, že budem mať dieťa a to vytrhnuté od súrodencov, chodiť okolo nich. ako sa budeme stretávať, ako to tie deti preboha budú zvládať, chápať. aké budú rozdiely medzi tými deťmi, lebo bez urážky oni žili ako tak trochu asociáli, ja som si zakladala na čítaní, rozvoji, vzdelaní, čistote a úprave, domácich prácach, zveľaďovaní domácnosti a okolia, oni opak. No hlava mi to nijako nebrala.
Pritom poznám príbeh jednej pani od nás, s manželom si zobrali k sebe dieťa od sestry, ale už narodené, všetci všetko vedeli, jedno dieťa u nich, druhé dve u pôvodnej biomatky. Netuším prečo to urobili a ako to zvládali celé tie roky.
Takže áno dá sa aj nedá riešiť dieťa od sestry, ale je tu obrovské neznámo, problémy, chaos, psychika.
@anonym_e235e9 moja velmi dobra kamoska bola takto vychovavana, jej tetou v podstate, vedela koho ma mamu, ale jej mama mala 5 deti a nemala trpezlivost. Cize ju casto doslova ako male dieta zanedbavala a aj horsie. Sestra jej navrhla taketo riesenie a ona to dieta dala. Vraj ta laska bola citit a bola tam kamoska stastna. Dnes uz ma vlastne deti, vlastnu mamu akceptuje, ale rada ju velmi nema. Teta bola na nu ta prava mama, co dava lasku a starostlivost. Bolo to v tom case v Chorvatsku, k rodicom prisla az neskor pri stahovani do Rakuska. Poznam aj este divokejsi pripad, kde pani mala bordel a tam zamestnankyna porodila babo, starala sa on roky dcera majitelky toho bordelu. Uz neviem ako dalej toto doriesili, lebo uz sme dostudovali a nemali kontakt. To by clovek neveril, ze co sa niekedy stane
@kiki68 v akom poriadku.. však je dávno v prechode preboha
Ako myslí tie 55 ročne že otehotneli prirodzene mi chces povedať?
@alchemilkazltozelena nie, vsetko IVF, proste pripravia telo na toto, vlozia embryo a ta zena to donosi. Vlastne dieta uz to nebude. Ale ked mas material od mladsich ludi, tak to proste ide. Kym ma ta zena maternicu, tak to takto ist moze
Ach, no tak na to snad ani nie je potrebne hladat “vyhovorku” 😥 toto nikto normalny od vlastnej sestry ziadat nebude (pokial sama ta sestra nechce), ale tak ako citam, sestra je asi z celej situacie uz psychicky dost zle… smutne, ale toto fakt nie je cesta
@alchemilkazltozelena ked matka radi dcere aby vynosila druhej dcere dieta tak to je v poriadku? Jej uz nedrbe, lebo dcera je mlada. Ale matka ma svoj vek a ked niekto poradi, aby matoa vynosila, tak mu drbe, ked ma mlada vynosit, je to ok.
@anonym_autor nech sa zapisu do adopcie, ale v prvom rade majú s mužom problém a majú hľadať riešenia.Ak on nechce je sebec a nie ty.Ty dáš do toho svoje zdravie, psychiku nestaraj sa do toho.Tak nech si zoberú pôžičku na vynosenie inou ženou.Mama nech im pomôže, keď takto emocionálne vydiera.Tak ty prídeš o prácu, budeš chodiť po lekároch, náhodou potratis potom prejde s psychickým a hormonálnymi peklom a odovzdáva dieťa, aby oni boli šťastní.V žiadnom prípade tak nech chodí k psychiatrovi a zmieri sa s daným stavom.Dieta nie je narokovatelne.
Aký má sestra zdravotný problém?
@alchemilkazltozelena ked matka radi dcere aby vynosila druhej dcere dieta tak to je v poriadku? Jej uz nedrbe, lebo dcera je mlada. Ale matka ma svoj vek a ked niekto poradi, aby matoa vynosila, tak mu drbe, ked ma mlada vynosit, je to ok.
@anonym_8b35d2 jasne že nie.. aj to je hrozne.. k tomu sa ani vyjadrovať nejdem.. obidve návrhy sú šialené a nesprávne, tu sa niet o čom baviť...
@anonym_autor prepáč, obe sú su sibnute...sa ich spýtaj,ci keby oni vynosili, netrápili sa porodili a potom dobrovoľnéle vzdali.
@alchemilkazltozelena Beňová rodila v 52 r je veľa žien čo si myslia, že sú v prechode, ale radšej zvolia potrat.Rodia aj staršie vo svete nič nie je nemožné a táto žena by bola pod veľkým dohľadom.
@alchemilkazltozelena Beňová rodila v 52 r je veľa žien čo si myslia, že sú v prechode, ale radšej zvolia potrat.Rodia aj staršie vo svete nič nie je nemožné a táto žena by bola pod veľkým dohľadom.
@anonym_6cbf62 však nech rodia aj 100 ročne.. normálne to nie je.. ako celý tento svet.. škoda času a energie
@alchemilkazltozelena ty si nepochopila, že je to v podstate iba blbá odpveď na blbý nátlak ?
Sestra autorky nevie donosiť a porodiť dieťa(nejaký zdravotný problém).
Jej muž odmieta adopciu.
Chceli riešiť v zahraničí surogátne vynosenie dieťaťa - zistili že je to drahé a ťažké.
Tak oslovili autorku, aby im , mladá, nevydatá bezdetná vynosila dieťa.
Matka dcér teraz tlači na autorku - mladšiu dcéru, aby to dieťa pre sestru vynosila.
Prečo netlačí na zaťa aby súhlasil s adopciou ? Prečo núti dcéru ? Prečo teda nevynosí to dieťa pre dcéru matka ?
Ja žijem v zahraničí teda, neviem aké su tu podmienky, ja osobne som to nezisťovala radšej. Každopádne mama sa o ňu bojí, sestra je dosť krehká by som povedala. Už je v bode kedy je naozaj zúfalá, naposledy plakala v reštaurácií keď vedľa nás sedela rodinka s deťmi, odstránila si všetkých známych zo soc. sietí ak dávajú príspevky s deťmi a to je len pár príkladov hej, mama sa o ňu bojí.
@anonym_autor to ma mrzi, ze he sestra na tom takto:( ak niekto tuzi pi dietati a nemoze mat, musi to byt strasny pocit. Ja osobne nemam nic proti moznosti, ak niekto niekomu vynosi dieta, aj je to dobrovolne ...ale, nikdy nevies aky citovy vztah si vytvoris pocas tehotenstva k dietatu. Urcite ma nieco taketo velky vplyv na psychiku.
Za druhe, ak je sestra na tom takto a jej vlastny manzel stale odmieta moznist adopcie, asi by sim hladala,manzela inde...ja osobne..
@anonym_autor presne kvôli takymto trafenym ženským je to zakázané. Prečo? Lebo je to obycajne kúpcenie s deťmi. Ešte viac od veci je to v rodine? Co sa necháš umelo oplodnit kvôli atomu? Alebo si vrznes so svagrom? Alebo len tak jej odovzdas SVOJE dieťa a budeš sa celý život hrať na jeho tetu??? Ak tvoja sestra nemôžete deti, nech si ich adoptuje. Ak to nechce, nech si kupi psa.
Inak len tak prezrad, kolko ti teda za to ponúkla? Lebo ceny sa hýbu od 30k vyššie. V pohode aj 50k. Tak som zvedavá. Ci od teba to chce za symbolickú päťku?
@alchemilkazltozelena ty si nepochopila, že je to v podstate iba blbá odpveď na blbý nátlak ?
Sestra autorky nevie donosiť a porodiť dieťa(nejaký zdravotný problém).
Jej muž odmieta adopciu.
Chceli riešiť v zahraničí surogátne vynosenie dieťaťa - zistili že je to drahé a ťažké.
Tak oslovili autorku, aby im , mladá, nevydatá bezdetná vynosila dieťa.
Matka dcér teraz tlači na autorku - mladšiu dcéru, aby to dieťa pre sestru vynosila.
Prečo netlačí na zaťa aby súhlasil s adopciou ? Prečo núti dcéru ? Prečo teda nevynosí to dieťa pre dcéru matka ?
@anonym_e235e9 práve som ukončila debatu na túto tému z mojej strany, ďakujem za pochopenie.
@anonym_autor milá sestra bud nech vymení chlapa alebo psychiatra.
@alchemilkazltozelena a im nedrbe, sestre a matke, ked nutia do toho jej mladsiu sestru? Rovnako drbnute su.
Tvoja sestra by mala v prvom rade zacat terapiu. Toto vobec nie je o tom, ci dieta vynosis, alebo nie. Ja chapem silnu tuzbu po dietati, ale plakat v restauracii nad cudzou rodinou s detmi je chore. Ona sa v tomto stave upina na uplne absurdnosti, typu ze ty jej vynosis dieta napriklad. Nie je mentalne v stave uvedomit si, ze tlacit ta do niecoho takeho je uplne cez ciaru. Tam je uz vyrazny psychicky problem.
Normálne povedať nie a hotovo. Ja by som nikomu decko nevynosila.
No vy ste kus švihnutí všetci😳 ty že to s ňou ešte riešiš, debatuješ, tvoja matka, že ťa do toho núti. A tvoja sestra ani nehovorím. To akože ako si predstavuje? Že jej ho odovzdáš len čo sa narodí? Čo musí mať silou mocou dieťa? Keď to nejde tak to nejde, nie je prvá ani posledná. Chápem jej muža že adoptovať nechce, ani ja by som nechcela cudzie. Keby toto od mňa chcela sestra poviem rázne nie a už s ňou o tom nedebatujem. Keby na mňa tlačila tak blokujem.
@anonym_autor Ak sa takto zložila kôli tomu, že nemôže mať vlastné deti ( nevravím o bežnom smútku) tak by dieťa ani zatiaľ mať nemala). A to vynosenie už pri cudzej matke je úplný nonsens, buď dieťa vynosi úplne chudobná žena , ktorá nemá na výber, alebo dokonca niektoré ženy sú aj nútené partnermi kôli peniazom a pod. A pri vlastnej rodine je to už úplne celé na hlavu. Takže ano, potvrdzujem tvoje pocity, že ty máš na vec triezvy a zdravý pohľad. A tvoja sestra s mamou, zrejme z dôvodu neschopnosti spracovať realitu a takmer posadnute myšlienkou dietata, úplne stratili poňatie, kde je sever.
Jsem za surogatni materstvi, zila li bych v jinych podminkach, s jinym zamestnanim, byla bych surogatni matkou byvala byla.
Ale jsem presvedcena o tom, ze se musi jednat o vybranou matku, ktera to dělá dobrovolně, se spravnou motivaci, splnuje nejen fyzicky, ale taky psychicky a psychosociologicky vsechna kriteria, a rozhodne nejsem za to, aby surogatnimi rodici byli vlastni pribuzni.
Je to i z medicinskeho hlediska riziko jak pro matku tak pro dite- jedna se o IVF, cizi geneticky material v deloze cizí matky- ma to sva gynekologicko- porodnicka rizika- od zvyseneho rizika preeklampsie matky po intrauterini smrt miminka, těhotenství musi byt dobre sledovane.
Bez ohledu na pravni hlediska jednotlivych statu. Obzvlášťe, kdyz obe zijete v jine zemi.
No, v kazdem pripade uz z prispevku jde vycist, ze to nechces, stuj si za tim, nejsi zodpovedna za stesti tve sestry, je frustrovana z nesplněneho snu, ale to je jeji cesta se s tim vyrovnat, ne tvoje.

Mamu by som v prvom rade požiadala, aby v záujme sestrinho zdravia vyhľadala dobrého psychiatra a išla tam s ňou. A ohľadom seba by som rázne povedala,že aj napriek tomu,že je to tvoja sestra,nie si ochotná riskovať zdravie ako fyzické, tak aj psychické, alebo dokonca v krajnom prípade smrť.