icon

Ako odmietnuť žiadosť o vynosenie dieťaťa v rodine?

29. sep 2025

Ahojte, moja sestra má 38r a za sebou pár neuspešných pokusov o umelé oplodnenie. Nikdy dieťa nevynosí úspešne bohužiaľ, je z toho zúfalá, čo samozrejme chápem. Všetci sa snažíme byť čo najviac psychickou oporou ako to ide. Asi pred dvoma týždňami prišla s nápadom nechať si bábo vynosiť, adopcia pre jej manžela nepripadá do úvahy. Zistila teda, že kúsok za hranicami to ide legálne a teda ja som ju v tom podporila. Iba potom zistila približné ceny takéhoto niečoho a vycúvali. Ibaže vtedy sa obrátila na mňa a spýtala sa či by som bola ochotná, niečo by mi vraj zaplatili. Sprvu som myslela, že ide o žart. Ja deti teda nemám, som o 10r mladšia a naozaj som bola v tom, že sranduje. Ibaže zrazu sa mi ozvala aj mama s tým, že by to možno bol fajn nápad... ako jej mám preboha vysvetliť, že toto určite nie? Vždy sme s ňou o celom tom rozprávali opatrne, rešpektovali ju, ale toto. Naozaj neviem, toto je príliš. Napadlo mi, ž etu sú možno mamičky, ktoré boli v podobnej situácií a nedarilo sa im, aké slová by vás nezranili?

claudaia
29. sep 2025

@anonym_autor presne ako píšu, povedať že je to nezákonné po novom.. a celkovo nikdy by som do niečoho takého nešla ani nežiadala od blízkej... nemôže na vás tlačiť a ani sa urážať ak odmietnete... a to, ze nechcu afopciu chapem, ani ja by som nechcela.. zmierit sa so situaciou ...a hlavne vašu mamu nechápem že to podporila takýto nápad... nedajte sa ukecať na to...

zorienka28
29. sep 2025

A ak je problem len vek sestry a nie nejaky iny zdravotny problem, tak o to horsie - ona ma 38, nie 48 ani 58. V tomto veku ma kopec zien deti, aj prirodzene. Kolegyna teraz rodila druhy raz 39-rocna, ma dve zdrave dievcata. Prve tehotenstvo jej dokonca skoncilo spontannym potratom, potom mala dve zdrave tehotenstva. Vsetko sa da dnes.

romiada
29. sep 2025

@anonym_autor ja by som do toho nešla. Ani pre sestru asi. Je to bohužiaľ jej osud že nemôže mať deti. Okrem toho ze to u nás nie je zákonné. Neviem prečo by som mala niekomu robiť pojazdnu maternicu. Predstav si,že by sa Ti pri pôrode niečo stalo s maternicou tak že Ty prežijes aj dieťa ,ale maternica nie (píšem Ti vlastnú skúsenosť kde mne reálne toto hrozilo). Potom by si Ty ostala bez maternice kvôli sestre ? Ty sa obetovať môžeš pre dobro sestry áno? Aj Tvoja mama to vníma takto ako dobry výmenný obchod?

anonym_e0e124
29. sep 2025

A čo v prípade, že by sa bábätku niečo stalo? že by sa narodilo s nejakou chybou? vtedy by ti ho nechala? čo ak sa niečo skomplikuje pri pôrode a ty nebudeš môcť mať ďalšie dieťa? veľmi citlivá téma, z ich strany veľmi sebecká a voči tebe bezohľadná.

siska53
29. sep 2025

@anonym_autor Urcite sa nedaj do toho dotlacit!! Nemozi ta do toho nutit!!! Je to nezakonne o.i. a tvoja rodina, zial, su strasne sebecki... Od svagra cez sestru, ktora by mala vyhladat odbornu pomoc, az po tvoju matku.

anonym_a18b77
29. sep 2025

Túto otázku som dostala aj ja od jedného z bratov. Ja mám štyri deti. On žiadne. Na jednej oslave sme sa o tom bavili a brat povedal, že on nevie čo bude ale ešte majú čas sa snažiť. Moja mama zadelila, že však požiadajte tuto "profi matku" a hlesla smerom ku mne, nech Vám vynosí. Nekomentovala som to ale som si pomyslela, že jej asi šibe. Pri všetkej úcte. Asi dva týždne na to, prišiel brat na kávu. Bežne sme sa bavili a on nadhodil, že tá otázka vynosenia dieťaťa ho zaujala a akože so vtipom sa ma opýtal, že kedy by sa mi to hodilo. To je jeho bežný spôsob komunikácie, keď niečo chce. Nadhodiť to ako strášne vtipnú poznámku a čakať na odpoveď toho druhého. Vtedy som mu povedala, že pre mňa je to totálne nereálne. Že by som ohrozila samu seba a aj svoje deti, že je to nelegálne. Že si nedokážem predstaviť ako budem 9 mesiacov tehotná, porodím a niekomu odovzdám to dieťa. Nikdy by som sa od neho nedokázala odpútať. Keď brat zistil, že som ho prepukla a viem, že to chcel reálne, tak sa zložil a išiel preč s plačom. Bolo mi to ľúto ale nijako to nepohlo mojim presvedčením, že toto nie je cesta. Nejaký čas so švagrinou komunikovali striedmo. Nie urazene ale proste ťažko niesli, že ani táto možnosť nie je. Ale ja som človek. Nie inkubátor alebo maternica. Môj manžel bol tiež poburený, že toto naozaj nie je normálne.
Nakoniec sme sa zhodli, že by mali pozerať menej seriálov... Predstavovali si to asi ako keď Phoebe z Priateľov čakala trojčatá svojho brata 🤦

anonym_de81c6
29. sep 2025
@petronela1985

@anonym_autor v júli zomrela pri pôrode naša príbuzná - mala embóliu plodovou vodou. Zdravá, silná, 32 ročná žena. Nikdy nevieš dopredu, čo sa môže zomlieť počas tehotenstva, počas pôrodu. Nie si povinná robiť živú maternicu pre nikoho. Skôr mi príde nehorázne to vôbec žiadať. Aj keď túžba po dieťati je silná, toto hraničí so zdravým rozumom a nikto nemá právo ťa o to žiadať. Sú páry, ktoré proste deti mať nemôžu, je to nedobrovoľné, ale holt, stáva sa to. Nech riešia adopciu, alebo smola, no.

@petronela1985 Vyvolávaný pôrod?

anonym_72bc80
29. sep 2025

Sestra potrebuje psychickú pomoc. Viem sa do nej vcítiť, ale aj do teba aké by to bolo nosiť cudzie dieťa a potom sa s ním stretávať, akoby nič. Nech vyhľadajú odborníka s manželom. Psychicky je tak zúfalá, že už je to choré. Mame sa čudujem. Však ona je už matkou, vie aké to je. Nech si predstaví, že by vás len tak niekomu dala.

anonym_ab34c6
29. sep 2025

Ja neviem ale tvoja sestra by určite mala navštíviť psychiatra a liečiť sa poriadne. Nie je normalne co predvadza.
A ty sa určite do niečoho ako vy nosenie dieťaťa nenechaj vtiahnuť.. Nikdy.... Sestra si môže adoptovať. To by som nikdy neurobila takú zodpovednosť veľkú a sama deti nechcem takže nie

anonym_ab34c6
29. sep 2025
@anonym_e0e124

A čo v prípade, že by sa bábätku niečo stalo? že by sa narodilo s nejakou chybou? vtedy by ti ho nechala? čo ak sa niečo skomplikuje pri pôrode a ty nebudeš môcť mať ďalšie dieťa? veľmi citlivá téma, z ich strany veľmi sebecká a voči tebe bezohľadná.

@anonym_e0e124 presne toto aj mne napadlo

simca06022011
29. sep 2025

@anonym_autor popravde, pre mna je uplne nemyslitelne takto to riesit a nechapem ich, normalne by som povedala, ze dakujem za ponuku nemam zaujem. Nemyslim, ze toto sa bezne robit pre "rodinu" a potom sa s tym dietatom budes stretavat a s tou rodinou? Proste nie. Za mna je toto nepochopitelne uplne a teda ja tento sposob teda neuznavam, ale ked sa rozhodnu potencionalny rodicia, nech si najdu osobu, ktora sa na to sama ponukne bez natlaku. Ja by som do toho nesla ani za milion, vynosit babatko, porodit a potom ho po porode odovzdat inym.. no nikdy. Ty sa mozes citit blbo, ale rozmyslas ako im neublizit? nuz je to od teba pekne, ale aj tak budu mat blbe reci, ci sa ti to paci ci nie, ak teda na to maju povahu... ak nie, pochopia. Uz len to ze to roztrubuju po rodine a vola ti ten a onen je smutne.
Sestra nech ide k psychologovi/psychiatrovi a nech si preberu doma skor tu adopciu s muzom.

mogaa
29. sep 2025

A ako si to sestra predstavuje? veď ty udeš počas tehotenstva chodiť k lekárov, možno budeš opakovane Pn, celé tvoje okolie bude vedieť že si tehotní...čo ak sa dieťa narodí choré? čo ak si vytvoríš vzťah k deťaťu čo máš v bručku? ve´d ty budeš tá čo v nej rastie ideťa, cíti jeho pohyby, bude ťažké sa ho po tých útrapách s tehotenstvom vzdať....a matkou je tá čo dieťa porodí....čo by si jej hneď po pôrode dala dieťa a išla do práce?

kasssiopea
29. sep 2025
@anonym_a18b77

Túto otázku som dostala aj ja od jedného z bratov. Ja mám štyri deti. On žiadne. Na jednej oslave sme sa o tom bavili a brat povedal, že on nevie čo bude ale ešte majú čas sa snažiť. Moja mama zadelila, že však požiadajte tuto "profi matku" a hlesla smerom ku mne, nech Vám vynosí. Nekomentovala som to ale som si pomyslela, že jej asi šibe. Pri všetkej úcte. Asi dva týždne na to, prišiel brat na kávu. Bežne sme sa bavili a on nadhodil, že tá otázka vynosenia dieťaťa ho zaujala a akože so vtipom sa ma opýtal, že kedy by sa mi to hodilo. To je jeho bežný spôsob komunikácie, keď niečo chce. Nadhodiť to ako strášne vtipnú poznámku a čakať na odpoveď toho druhého. Vtedy som mu povedala, že pre mňa je to totálne nereálne. Že by som ohrozila samu seba a aj svoje deti, že je to nelegálne. Že si nedokážem predstaviť ako budem 9 mesiacov tehotná, porodím a niekomu odovzdám to dieťa. Nikdy by som sa od neho nedokázala odpútať. Keď brat zistil, že som ho prepukla a viem, že to chcel reálne, tak sa zložil a išiel preč s plačom. Bolo mi to ľúto ale nijako to nepohlo mojim presvedčením, že toto nie je cesta. Nejaký čas so švagrinou komunikovali striedmo. Nie urazene ale proste ťažko niesli, že ani táto možnosť nie je. Ale ja som človek. Nie inkubátor alebo maternica. Môj manžel bol tiež poburený, že toto naozaj nie je normálne.
Nakoniec sme sa zhodli, že by mali pozerať menej seriálov... Predstavovali si to asi ako keď Phoebe z Priateľov čakala trojčatá svojho brata 🤦

@anonym_a18b77 Chápem správne, že chcel, aby si vynosila dieťa, ktoré je geneticky jeho - teda aby si vynosila dieťa vlastného brata, priameho príbuzného..? Že by Ti vložili vajíčko oplodnené Tvojim bratom..? Tak teraz som čítala už naozaj všetko..

ladivina
29. sep 2025
@anonym_autor

Ja žijem v zahraničí teda, neviem aké su tu podmienky, ja osobne som to nezisťovala radšej. Každopádne mama sa o ňu bojí, sestra je dosť krehká by som povedala. Už je v bode kedy je naozaj zúfalá, naposledy plakala v reštaurácií keď vedľa nás sedela rodinka s deťmi, odstránila si všetkých známych zo soc. sietí ak dávajú príspevky s deťmi a to je len pár príkladov hej, mama sa o ňu bojí.

@anonym_autor a teraz chces byt za Matku Terezu lebo je labilná ! Nebuď smiešna aj ty veď to nieje hračka nech sa spamätá keď nemá mat dieťa tak ho nebude mat a môže si adoptovať ! Toto je total nonsens

anonym_a18b77
29. sep 2025
@kasssiopea

@anonym_a18b77 Chápem správne, že chcel, aby si vynosila dieťa, ktoré je geneticky jeho - teda aby si vynosila dieťa vlastného brata, priameho príbuzného..? Že by Ti vložili vajíčko oplodnené Tvojim bratom..? Tak teraz som čítala už naozaj všetko..

@kasssiopea predstava bola, že jej vezmú vajíčka, jemu spermie, oplodnia nimi vajíčka a miesto švaginej ich vložia mne. Presne tak ako to bolo v tých Priateľoch 🙈

autor
29. sep 2025

Ďakujem za milé názory, ja sa na to nahovoriť určite nechcem nechať. Skúsila som jej to vysvetliť, že momentálne si nesmiem dovoliť prísť o prácu, že zijem v zahraničí sama a finančne sa nemám na koho spoľahnúť. Tak povedala, že ona by mi nájom zaplatila, jednoducho... neuvažuje triezvo. Priznám sa, že neviem prečo svagor nechce adoptovať, do tohto im naozaj nevidím. Áno, žijem od mamy už dva roky a myslím, že sme ss trochu vzdialili, sestra je u nej narozdiel odo mňa každý deň, takže na mamu sa naozaj nehnevám. Ona sa len snaží nájsť riešenie, lebo ju určite trápi vidieť sestru v takej situácií

anonym_6cbf62
29. sep 2025
@anonym_6b881c

Normálne povedať nie a hotovo. Ja by som nikomu decko nevynosila.

@anonym_6b881c to je materinská slepá láska kvôli jednej dcére zničí život druhej.Prva sa mala zobudiť trocha skôr s plodenim

pink_lady
29. sep 2025

Jednoducho, je to nelegalne (bez ohladu na ustavu). Ono ani v CR to nie je legalne, aj ked sa to nejakymi oklumami robi. Legalne je to myslim len na Ukrajine (alebo aspon bolo pred pandemiou)

anonym_2b62a8
29. sep 2025

Ja nechapem preco svojej sestre hovoris omacky. Ved jej na rovinu povedz, ze to neurobis a tym sa debata o vynoseni dietata konci. Haloooo, komunikacia 0 bodov.

simca06022011
29. sep 2025
@anonym_autor

Ďakujem za milé názory, ja sa na to nahovoriť určite nechcem nechať. Skúsila som jej to vysvetliť, že momentálne si nesmiem dovoliť prísť o prácu, že zijem v zahraničí sama a finančne sa nemám na koho spoľahnúť. Tak povedala, že ona by mi nájom zaplatila, jednoducho... neuvažuje triezvo. Priznám sa, že neviem prečo svagor nechce adoptovať, do tohto im naozaj nevidím. Áno, žijem od mamy už dva roky a myslím, že sme ss trochu vzdialili, sestra je u nej narozdiel odo mňa každý deň, takže na mamu sa naozaj nehnevám. Ona sa len snaží nájsť riešenie, lebo ju určite trápi vidieť sestru v takej situácií

@anonym_autor babka si chce zabezpecit vnuca, a klud od labilnej sestry.. ty si daleko a ved co to je porodit nejake dieta.. uz len to psycho ze babka by uvazovala o porodeni svojho vnucata si predstav... proste nie je to v poriadku. PRoste zdravy rozum tam odisiel, adopcia nie, ale rodinu nahanat do takehoto je ok.. Rovno jej povedz, ze nie, neurobim to a vybavene. A nech ani nesniva a radsje si najde s muzom ine riesenie.

pseudomonas87
29. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor je dobre, že si zaujala takýto postoj, ale byť tebou dám jej už teraz jasne najavo, že sa to nestane nikdy, takto v nej ešte môžeš život nádej, že možno v budúcnosti áno....proste slušne , ale otvorene, pravdivo, nie bohužiaľ. Nevyhovaraj sa na zahraničie , peniaze atď, to nie je dobre, na rovinu jej povedz, že nie.

Sestra naozaj potrebuje pomoc, keď nezvládne pohľad na rodinu a deťmi.

anonym_c86086
29. sep 2025

Ako človek, ktorý má hrôzu z pôrodu a nebude mať kvôli tomu vlastne dieťa asi nikdy, by som ale takúto možnosť ocenila. Neviem ako reálne to je v zahraničí, koľko to môže stať, ale za mňa by takato možnosť bola veľmi žiadaná.

anonym_293f4c
29. sep 2025

Úplne ine by bolo keby ty si sa nukala. Ale keď je pre nich neprípustna adopcia, pre teba je neprispustne toto a hotovo.

kasssiopea
29. sep 2025
@anonym_a18b77

@kasssiopea predstava bola, že jej vezmú vajíčka, jemu spermie, oplodnia nimi vajíčka a miesto švaginej ich vložia mne. Presne tak ako to bolo v tých Priateľoch 🙈

@anonym_a18b77 Šialené.

anonym_9d3507
29. sep 2025
galadriel90
29. sep 2025

@anonym_autor tvoja sestra je nejaká princezná, alebo je niečo viac ako ty? Je smutné ze nemôže donosit dieta, ale nemôže od teba, ani od nikoho žiadať donosenie dieťaťa. Ty niesi jej záloha na darovanie orgánov, maternice ci iných častí tela v čase potreby a núdze. Ved ty si tiež rovnaká samostatná ľudská bytosť s citmi a životom. Jednak tu to nieje legálne, ďalšia vec - este ma trosku času, nech to naďalej proste skúša, ak majú prachy nech si zaplatia poriadnu/lepšiu liečbu, hoc aj niečo experimentálne cojaviem, ak tak strašne pisti túžbou po dieťati..
A tretia vec, surogatne tehotenstvo môže ohroziť tvoj život. Nehovoriac o tom, co to tebe urobí so psychikou. Ale jednoducho povedané - asi nemá v osude stat sa matkou proste.. Bohuzial ale taky je život, nie každý má a musi byt rodičom, a na jej mieste, nech urýchlene prekoná smútok a nájde si iný životný cieľ, zmysel života a nech sa sústredí na niečo iné. Plus nech sa psychiatricky lieči. Jednoducho sa to tak stalo, a musi sa stym zmieriť. Tak isto, ako sa iní ľudia musia zmieriť s vrodenými chorobami, rakovinou, atd atd... Nepokakaj sa z vlastnej sestry a rázne to odmietni. Ved je to choré. A odkaz sestre aj maminke, nech prestanú pozerat rodinné prípady. 🙏

anonym_2237b9
29. sep 2025

Chvalabohu, že to je nelegálne. Človeku až rozum zastaví, keď číta, čo ho sú niektoré ženy schopné kvôli tomu, aby získali decko. Ľuďom fakt šibe.

lasona
29. sep 2025

Rázne by som povedala sestre a mame ze nie. To kde sme? To uz väčšiu hlupost nemohli vymyslieť.A nech sa hnevajú kolko chcu

tamitamitami
29. sep 2025

Treba jej povedať úprimne že nie a prečo. Dieťa ti nevynosím lebo tehotenstvo je pre telo veľká záťaž, môže sa niečo skomplikovať a ja už nebudem môcť mať deti, neviem si predstaviť vzdať sa dieťaťa.

lasona
29. sep 2025

Úprimne neviem si predstaviť porodiť dieta a dat ho preč. Véd to musí byť hrozne. Môže to len tebe veľmi psychicky ublížiť. To naozaj nie je sranda. Plus môžu nastať akékoľvek komplikácie, dieta sa môže narodiť postihnuté, potom čo? To, čo od teba žiadajú je neprípustné a vyslovene sebecké.