icon

Ako oslovuje váš muž svoje kolegyne?

laicka
7. máj 2015

Ahojte.chcem sa spytat,ci aj vas muz oslovuje svoje kolegyne ako Janka,Zuzka,Martinka....mne uz inak nepovie ako mamina.neskutocne ma to zerie,velmi casto je sluzobne mimo-s nimi....vie ze mi to vadi a na moju otazku preco ich nevola Jana,Martina som si vypocula odpoved ze aj ostatni kolegovia ich tak volaju 😒 ako je to u vas

sense
8. máj 2015

Jaaaj radsej nechcci ani vediet ako ich vola lebo pekne to urcite nie je...

monciky
8. máj 2015

@sense 😀 😀

sixen
8. máj 2015

si praštena 😅

marcelatje
8. máj 2015

@adri266 a to tá 50 ročná, 100 kilová kolegyňa nemá nárok na pekné oslovenie z titulu že je stará či tučná? 😕 😕 😕 😕 😕 😕
Každý má rád ak sa s ním zaobchádza pekne bez ohľadu na vek , telesnú konštrukciu či iné aspekty ktoré by ho mohli od iných líšiť

adri266
8. máj 2015

@marcelatje mne sa osobne viac paci Maria ako Majka, a viac Anna ako Anicka. Takze podla mna tu nejde o to, ze je to PEKNE oslovenie, ale skor o vyslovenie dovery alebo ukazka toho, ze sme nieco viac.
Ucim na ZS a myslim si, ze je hlupe nazyvat takych 10rocnych uz pubertakov Petko, Stanka, Ivko...tak preco nenazyvat dospelych ludi ich normalnymi, nie infantilnymi menami?

ale opakujem, co som povedala skor, je to moj vnutorny nazor. Manzel sa vola Marek, volaju ho Majo, ale ja nie, mne sa nepaci volat dospeleho chlapa Majo, Majko. Prenho mam ine mena 😀

marcelatje
8. máj 2015

@adri266 Veľmi veľa závisí od konkrétneho mena. Napríklad Jana je podľa mňa dosť "tvrdé" preto by som v tom prípade volila tvar Janka. A teda zo skúsenosti je oslovovanie zdrobneninami v kolektíve dosť bežné.
Potom sú mená povedzme "náročné" na používanie 😅 mm je František, Fero sa mne osobne nepáči, Ferko v tomto prípade naozaj znie infantilne takže veľa možností nemám 😒

Čo sa mien žiakov týka súhlasím ak sa používa ich základný tvar napríklad Michal, nie Mišo .......

vroni
8. máj 2015

@adri266, to nie je o peknom ci nepeknom. Jednoducho je zauzivane mena pouzivat v inej nez uradnej podobe. Ked povies, ze si Zuzana, tak ta tak volat nebudu, lebo to je take oficialne, Zuza je "skaredo" a bude z teba Zuzka aj ked mas 50 rokov a prave tolko kil nadvahy. Alebo mena ako Stanislav, Miroslav a pod. Nikto ich tak nikdy nebude volat, budu z nich Mirkovia a Stankovia a mozu sa predstavovat 18krat do dna. Ci je to vzdy rozumne, uctive ci pekne, to je celkom ina otazka, proste je to pre slovanske jazyky typicke a nepohnes s tym. Ale nie je to infantilne, skor by som to nazvala jazykovou zvlastnostou. To, ze pubertaci sa radi nechavaju oslovovat tou tvrdou formou mena prave poukazuje na ich infantilitu, to by som za reprezentativnu vzorku nepovazovala. Inak ja od detstva az dodnes jednu, pomerne beznu, skrateninu mojho mena bytostne neznasam. Jednoducho na nu nereagujem a kazdy casom pochopil, ze ma tak oslovovat proste nemoze (teda ak chce nejaku reakciu). Dokonca aj ucitelky v skole to onehda pochopili. Takze ludi to naucit mozes, ak ti na tom velmi zalezi (inak ma spusta ludi oslovuje inou zdrobneninou, s ktorou nemam problem. Alebo celym menom)

0silvia0
8. máj 2015

@adri266 no ja mám podobné vnímanie mien ako ty 🙂 Mne keď niekto povie Silvika miesto Silvia, pripadám si ako retartovaná. U nás aj v pracovnom kolektíve sme zvyknutí používať krstné mená bez zdrobnenín, čiže máme 2x Márie (žiadne Marienky, Majky či Marišky), Zuzanu a ďalšie, podotýkam bez zdrobnenín. Vždy keď niekto príde do kolektívu, spýtame sa ho, ako ho máme volať a jeho želanie rešpektujeme. Ale asi je to tým, že sme čisto ženský kolektív a tie chlapské zdrobneniny nemá kto zaviesť 🙂
Mimochodom, svoje deti volám od istého veku zásadne bez zdrobnenín, nakoľko môjmu synovi keď niekto povie Maroško, sám sa ohradí, ja som Maroš 😉

adri266
8. máj 2015

@vroni a vidis, staci robit presne to, co robis sama - teda nereagovat na ine meno ako na to, ktorym chcem, aby ma nazyvali 😉
Inak, kamoskina sestra nazvala syna Dominik. A uz ked mal 10 rokov a silnu nadvahu, tak lutovala vyber mena /kym bol maly, v pohode/. Teraz je uz dospely a ona vravi, ze skoda, ze jej vtedy niekto neotvoril oci.

marinablue
8. máj 2015

@adri266 Pôvod tohto mena je z latinského Dominicus, čo znamená pán. Je to svätecké meno. Dynamizmus, dobrodružstvo a adrenalín, to sú tie správne charakteristiky..... Čo má toto meno spoločné s obezitou????

danna85
8. máj 2015

@laicka moj partner oslovuje kolegyne zdrobneninami, ja kolegov tiez a vobec to neries ani jeden z nas. Kolegovia opacneho pohlavia sa u nas v praci oslovuju Zuzka, Dodko a pod. a pride mi to milsie ako Zuzana a Jozef 🙂

marinablue
8. máj 2015

My sme dokonca od kolegov dostavali aj rôzne prezývky ako napríklad Bosorečka, alebo Bambuľka , Princezná, Cácorka Neoperená a pod. Boli sme skvelý kolektív a strašne sme sa v práci nasmiali aj so ženatými kolegami.

marianne1
8. máj 2015

Baby akoze hovorit kolegom milacik alebo zlatko? To co? Trosicka by ste sa mali zamysliet pretoze je rozdiel oslovit niekoho menom a je rozdiel hentak, trocha divne podla mna.. To ja keby ze oslovim sefa zlatko tak neviem ako by sa zatvaril 😀

zita19
8. máj 2015

No mna by normalne zarazilo, ak by ma kolegovia neoslovili zdrobnelinou. Teda aspon ti, s ktorymi si tykam. Vsak aj ja ich oslovujem Janko, Stevko, poniektorych dokonca chrobacik a zlaticko, ked to sedi do kontextu. 🙂 Ti co mi vykaju ma oslovuju bud pani Priezvisko, pani Meno, pani Mienko a povazujem to za normalne. Ja tych co si s nimi vykam oslovim tiez pan Lacko. Hlavne kolegov, s ktorymi som v uzsom kazdodennom kontakte. A na celej tejto komunikacii nevidim nic, co by prekracovalo korektne interpersonalne vztahy na pracovisku.
Podla mna robis z komara somara. A este k tomu ako ta oslovujem manzel: Ked ma muz neoslovi mamka ale menom sipim pruser. Je jedno ci moj, jeho alebo kohokolvek ineho. 😖

zita19
8. máj 2015

@marianne1 aj sefa som oslovila zlatko. Kto mohol za to, ze moj velmi dobry a dlhorocny kolega sa stal mojim sefom? Samozrejme to v kontexte neznamenalo nic viac nic menej ako to, ze sme mali perfektny pracovny vztah a poznali sme sa roky. Vsetko zavisi od atmosfery na pracovisku, urovne kolektivu aj jednotlivcov. To co niekde je znamkou uplne najperfektnejsich vztahov na korektnej urovni moze inde znamenat harasment, mozno aj urazanie a zhadzovanie jedinca ako osoby.

sunshineka
8. máj 2015

@laicka chapem,co chces povedat.skor ti asi vadi,ze teba vola mamina a je ti luto,ked pocujes ako ine vola pekne menom.tvoj chlap nerobi nic zle,normalne slusne ich oslovuje,takze to neries.skor si vyrieste tvoje oslovenie.povedz mu,ze ty nie si jeho mamina a preto ta tak nema preco volat.nech ta oslovuje menom.poviem ti tak,ze ja mam kolegov,ktori nemozu ani kolegynu odviezt autom.mame rovnaku cestu a ked nestiham bus alebo je lejak,neponukne sa,ze ma zvezie,lebo by mal doma pruser,keby sa zena dozvedela.zda sa mi to chore spravanie zien.tymto sposobom ich len zeniete do naruce inej,chapavej zeny

savory
8. máj 2015

Mňa môj manžel oslovuje menom. Keby mi hovoril "mamka" , mala by som pocit, že som jeho mamka 😀 😀 😀
a takisto : on nie je môj otec, tak prečo by som mu hovorila "ocko"?

0silvia0
8. máj 2015

@adri266 no myslím, že aj nadváhového jedinca môžu volať napríklad Domino, miesto Dominik, a hneď je po probléme 😉

nini1010
8. máj 2015

Tak toto je tema ze dovidenia.

vroni
8. máj 2015

Unika mi stale suvislost Dominika s obezitou. Zeby fobia z k?

lenka_21
8. máj 2015

@laicka ako tu napisalo viacero bab...toto by bola naozaj posledna vec co by som niekedy riesila...a uprimne pri 3 detoch, praci, domacnosti ... a vsetkom okolo nemam cas nieco taketo riesit 😀 😀 😀 Mozno by som sa zamyslala, keby sme mali v manzelstve nejaky problem...no na druhej strane nie som ziarliva, takze nad takymto niecim som sa v zivote nezamyslala...

PS. Moj muz sefuje prevazne zenskemu kolektivu, 2 muzi a 6 zien. Yiez s nimi kadetade chodi, porady, konferencie a pod... Isla som sa ho opytat ako ich vola...takze baby zdrobneninami 😅 🙂 Aspon som sa vdaka tebe nieco nove dozvedela 🙂

lyzzy
8. máj 2015

Môj chlap si mena nepamätá a tak ich vola moje kolegyne.😉

minutka
8. máj 2015

mm pracuje v 80% zenskom kolektive a oslovuje ich pekne a je to od neho mile,slusne. vlastne pekne oslovuje aj mna a vsetky zeny,je to gentleman a mne sa to paci. u zakladatelky je problem inde,urcite nie v oslovovani...
@adri266 nechapem tvoje neustale prirovnavanie mien ku kg. je to take usmevne. mam napr.100kg, 60r.znamu menom Libuska a inak ju ani nenazveme,je to predsa skvela osoba,tak preco ju nevolat pekne? hadam si to zasluzia len stihle a mlade modelky?

adri266
9. máj 2015

@marinablue nema to spolocne nic s obezitou, nepochopila si ma 😉 Ale predstav si chlapa ako hora nazyvat Janicko. predstav si, ze niektori ludia to beru ako cudne. Rovnako mi nesedi meno Ruth pre babatko. A Dominik znie tiez ako zdrobnenina

adri266
9. máj 2015

@minutka preco si myslis, ze len zdrobnenina mena je pekna a samotne meno uz nie?

minutka
9. máj 2015

@adri266 na SR je taky zvyk,ze sa mena zdrobnuju,preto kazdy slovak chape rozdiel Mira-Mirka, Miso- Misko... Ked niekoho takto oslovime,hned tusime ci je nahnevany alebo mily. Pacia sa mi tvrde mena (Regina,Dorota) bez uprav,skracovani,ci zdrobnovania,ale na SR je taka obycaj, preto som tuto skutocnost prijala. Ale reagovala som skor na tvoju vetu o Dominikovi " A uz ked mal 10 rokov a silnu nadvahu, tak lutovala vyber mena /kym bol maly, v pohode". Ved to je hotova diskriminacia mena 😀 😀 😀

adri266
9. máj 2015

@minutka rovnako tu na MK je zvykom hovorit nohavicky na damske nohavice a satky na saty, ci tricenko. Ale ved je to uplne odveci 😝

betunka39
9. máj 2015

Ja somSlavka a nikto v praci mi nepovie inak.Nevirm si predstavit.aby mi nirkto pkvedal Slava.kedze som krstena Slavka.hoci v skolema tak volali.Mne pto bolo neprijrmne.Taktiez ja volam kolegov krstnymi menami nige vsak zdrobneninami.Aj ostatne kolegyne volaju tak ako my zeny nedzui sebou.Renatu volame Reni Zuzanu Zuzi.A pkd.Ja svojmu manzelivi uz riky vravim oci a on mne mamka.Ked sne sami tsk sa islovujrme krst.menami.Ale pamatam si ze aj mohi rodicia a stari rodicia sa rakto islivaovali.nalokedy son ich pkcula oslovovat sa krstnymi menami.Je to zvyk a myslim.ze aj v praci.Nevidim na tom nic zle

maly_konik
9. máj 2015

Dominik nie je vôbec zdorbnenina... to by potom boli zdrobneninami aj "laik", "cynik", "cholerik" ? 🙂)) Žartujem 🙂
Môj bývalý šéf nás baby v práci oslovoval "kočka", chalanov občas "fešák"... Fešák bol ale skôr vtedy, keď za oslovením nasledovala nejaká pripomienka :D Kočky sme boli všetky.... A nikomu na tom neprišlo nič divné, ani šéfovej žene (ona tiež bola kočka🙂))) )
Inač tieto oslovenia u nás, to je hrozné. Kamoška chce dať svojej dcére meno Linda. Každému, komu som to povedala, reagoval Linda-pinda. No to už kde sme? :/

jamabe
9. máj 2015

Tak vždy záleží od konkrétneho mena... Ja som Janka. Oficiálne aj v rodnom liste. Takže sa aj predstavujem Janka. Niektorí sa čudne zadívajú, že si zdrobňujem meno, ale väčšina pochopí. Nik na nevolá Jana - to by mi riadne rezalo uši. Aj moji kolegovia ma tak volajú - a ani náhodu to nepovažujem z ich strany za pokus o flirtovanie. Je to LEN slušnosť 🙂 Takisto aj ja chlapov oslovujem pekne. Aj keď sú mená, pri ktorých fakt neviem, ktorý tvar použiť. Taký Ján. No oslovovať niekoho Ján je divné. Jano je hlúpe. Janko - detské... Pre mňa fakt problém. 🙂