Ako oslovujete svoje dospelé deti?
Ahojte zeny ktore mate uz dospele deti. Je bezne ze ich oslovujete mojko, zlatko, milacik resp nejak inac? Rozumej deti 30 a viac rokov so svojimi vlastnymi rodinami? Ja viem ze vsetci sme iny a vsetci mame ine "prezyvky" len by ma zaujimalo ci ste ich vekom nejako upravili alebo nazyvate svoje deti takto aj v 40,50, (neskor)?
@anonym_autor Ja mam este maleho, ale jedna kolegyna som si vsimla, ze tak niekedy oslovi synov, ale aj nevesty. Ona je taka velmi.srdecna a dobra osoba a k nej to sedi.
Mam 22 a 20r, neoslovujem ich tak. Maximalne zdrobneniny mena, ale aj na to frflu.
@anonym_autor my sme sa v rodine nikdy takto navzajom neoslovovali,volame sa vzdy po mene.
Obcas poviem sesternici mojko ale to je ozaj asi 2x v roku
Mna ale napr.volaju väcsinou zdrobneninou,ako to maju zauzivane od mojho detstva...
Je to niekedy komicke,ale akosi automaticke...
moja mama ma často oslovuje "moja", čo na mňa pôsobí detinsky a majetnícky 🙂 najviac ma dostalo, keď mi povedala "no čo ty moja mamina" (čakám dieťa), tak to už považujem za iný level sémantického bizáru :D
moja mama ma často oslovuje "moja", čo na mňa pôsobí detinsky a majetnícky 🙂 najviac ma dostalo, keď mi povedala "no čo ty moja mamina" (čakám dieťa), tak to už považujem za iný level sémantického bizáru :D
@anonym_b2369c aj si sa ohradila?
Používam kľudne zdrobneniny, zo žartu kľudne ty moja príšera, staršia mladšej aj prezývkou.
Mne moja suseda kľudne hovorí zlatko, zlatúšik.
Dakujem vam za vase komentare, vacsinou sa tu vyskytuju zdrobneniny. Nemyslela som vsak zdrobneniny mena...ale presne tie prezyvky ako komentujuca vysie nazvala "majetnicke"- mojko napr...
Mňa mamina vola často že som jej zlatíčko/zlatinko alebo ,,moje zlato” a ocino ma vola zdrobneninou mena a vôbec mi to neprekáža 😆 mám 32. Nikdy ma mojim plným menom nevolali Napr že Lucia alebo Katarína vždy ako Lucka / Katka /Luci / Kati a pod
oslovujem drobneninou mena - má dlhé meno, a tiež jedným slovkom ktoré používam len doma, v súkromí. srdiečko.
a zlatko.
@anonym_autor tie prezyky mne osobne nepridu normalne ani pre male deti nie to este dospele
Vždy len menom aj mňa rodičia len menom, aj svokra muža len menom. Väčšinou zdrobneninu mena používame.
Dakujem vam za vase komentare, vacsinou sa tu vyskytuju zdrobneniny. Nemyslela som vsak zdrobneniny mena...ale presne tie prezyvky ako komentujuca vysie nazvala "majetnicke"- mojko napr...
@anonym_autor ja žiadne zdrobneniny nepoužívam, mne to nie je prirodzené. Synovi nehovorím ani zdrobnelinou mena, vadí mu to, dcére hovorím.
Nie, používali len zdrobneninu mena moji rodičia
Síce mam malé dieťa ale zdrobnenina je len na meno
Alebo mu poviem moja láska a to uvidíme či ostane aj neskôr 😄asi nie
Mala som kolegyňu, ktorá dcéru oslovovala duša moja, prípadne duška a rôzne obdoby od slova duša. Pôsobilo to zvláštne, preto si to dodnes pamätám.
Ja svoje deti oslovujem menom. Majú krátke zvučné mená, netreba ani zdrobneniny 🙂
nikoho neoslovujem mojko, zlatko, miláčik... Deťom hovorím menom, mimo verejnosti, teda doma aj našimi rodinnými prezývkami
23-rocnu dcerku volame doma obcas miminko, aj my rodicia, aj jej sestry.... nie vzdy samozrejme, len ked o nej rozpravame, alebo ked je niekedy taka situacia, ze jej poviem "moje miminko". Ona sa zatial tomu nebrani.....
Moja mama ma VŽDY volala menom a je to tak doteraz. Svokrovci tak 1x z 10 oslovení použijú niečo takéto iné ako meno.. ale ani na ani manžel si to nejak v zlom neberieme, máme dobré vzťahy
Ja ma 38r a rodičia mňa aj sestru oslovujú celým menom. Začalo to niekedy v obdoby keď sme sa odsťahovali z domu.
@anonym_b2369c aj si sa ohradila?
@anonym_autor voči "no čo ty moja mamina" som podala námietku, že určite nie som jej mamina a že som budúca matka môjho dieťaťa 🙂 s mojou mamou je komunikácia náročná a preto si vždy radšej dopredu zhodnotím, koľko energie som ochotná investovať do tejto argumentácie .... ale pri tomto oslovení som už chcela zareagovať, lebo výrazne narušila moju integritu
Svoje dospelé deti volám zdrobneninou ich vlastných mien rovnako, ako som ich volala v detstve. To, že sú dospelé predsa neznamená, že nie sú moje milované deti. Nikdy sa neodradili.
@anonym_autor voči "no čo ty moja mamina" som podala námietku, že určite nie som jej mamina a že som budúca matka môjho dieťaťa 🙂 s mojou mamou je komunikácia náročná a preto si vždy radšej dopredu zhodnotím, koľko energie som ochotná investovať do tejto argumentácie .... ale pri tomto oslovení som už chcela zareagovať, lebo výrazne narušila moju integritu
@anonym_b2369c Narušila tvoju integritu? Wauuu🙈
@anonym_autor moji nie su dospely, ale ani ich takto neoslovujem, maju meno, zdrobneninu. Uz pubertak by sa voci inemu osloveniu ohradil na verejnosti, takze v zivote by som to neurobila detom.
Jedine manzel je stale mojko aj na verejnosti v pohode.
Naši má oslovuju menom...hoci minule otec oslovil bratovi dcéry,že princezné moje,tak som sa urazila,veď ja som jeho princezná,hoci skoro 50rocna,ale princezná 😁
Syn je na prahu dospelosti, ale doma ho oslovujem rozne, mojko, drobcek, chrustik. Nevidim na tom nic divne, hlupe, ci detinske. Aj moji rodicia pouzivaju rozne vyrazy na moju adresu a ani by mi nenapadlo, ze je to nie je normalne, dokonca, ze by som sa mala voci tomu ohradit.
@anonym_autor
@anonym_b2369c narusena integrita, boze moj, kam ten svet speje. Mama sa tesi z tvojho tehotenstva, tak ta oslovi mamina a si jej dcera, tak prida moja.

moje dieťa sa voči tomu ohradilo, na verejnosti ani náhodou, súkromne ako kedy 😒
takže si zvykám že ho oslovujem plným menom bez zdrobnenín alebo keď o ňom hovorím tak syn alebo mladý muž
doma akceptuje aj zdrobneninu
čo ti poviem, je to ťažké 😂😂