icon

Ako oznámiť partnerovi rozhodnutie nemať deti?

2. sep 2025

Vec sa má tak, že môj partner začal počas tohto posledného pol roka narážať na to, že sa obaja blížime k 25. narodeninám a, že to je podľa neho ideálny vek na založenie rodiny. Sme spolu 3 roky, milujem ho a v 90% veciach sa naše názory zhodujú. Až na tú otázku detí a rodiny. On pochádza z Oravy, má 4 súrodencov, jeho mama bola s nimi celý život doma a to isté očakával od svojej budúcej manželky. Lenže, keď sme sa pred 3 rokmi spoznali, jasne som mu dala najavo, že by som rodinu určite chcela, no nie hneď a, že neplánujem žiť život ako jeho mama. Že sa neskôr budem chcieť vrátiť do práce. Rovnako ako aj to, že viac ako 2 deti pravdepodobne nebudem schopná vychovať. On to akceptoval a všetko nám vo vzťahu klapalo. Až doteraz. On si myslí, že už prešlo od začiatku nášho vzťahu dosť času. A ja čím som staršia, tým viac bojujem s pocitom, že možno nie som pripravená ani na to jedno dieťa, a nieto ešte na dve, ako sme do budúcnosti pôvodne plánovali. Mám skvelú prácu, obaja milujeme cestovanie, sme veľmi aktívni... Som sebecká, keď sa toho nechcem vzdať? Viem však, že keď mu to poviem, pravdepodobne to bude koniec nášho vzťahu, pretože on po deťoch alebo aspoň dieťati túži veľmi a je to prakticky pre neho priorita.

kiki68
2. sep 2025

Mas malo rokov, po 30-35 to bude mozno ine. Len on je z inej kultury proste, 4 deti, tam su ludia inak nastaveni, cize pre neho je to prirodzene a dobre nastaveny model. Len pre Teba je to skoro a je dobre si to ujasnit

mikasa_ackerman
2. sep 2025

Nenechaj sa hlavne dotlačiť do niečoho, čo ty sama nechceš. Veľa mužov chce dieťa tak, ako chcú deti psíka, že ho budú mať, ale vlastne sa oň bude starať niekto iný. To dieťa budeš musieť vynosiť a porodiť ty, takisto bude na tebe väčšina starostlivosti. Ak po tom ty sama netúžiš, nechoď do toho. Držím palce aby ste to nejako poriešili, pretože v tomto sa nedá urobiť kompromis.

anonym_1e674b
2. sep 2025
@anonym_28cab8

@anonym_autor dnesnym zenam fakt uz prepina v tej hlave. Hovorte si tu co chcete chlacholte sa tu kludne ako je to v poriadku, ze je super ze vedia co chcu ale rozrhlo sa tu vrece s pipinami co nechcu deti lebo... lebo si nechcu pokazit postavu, lebo kariera, lebo nie su schopne postarat sa ani o kaktus a lebo xy dalsich konin, jedna sprostejsia jak druha. Svet sa v kravsku rit obracia a ludia sa predbiehaju kto je sebeckejsi a egoistickejsii. Hlavne neprist o ziadne pozitky.

@anonym_28cab8 nechutne ako z teba vulgarnost a nasranie priam srsi

denkabemommy
Autor odpoveď zmazal
anonym_6aa4f2
2. sep 2025
@liv1

@anonym_6aa4f2 myslis ze je v poriadku roky tahat jedneho uboziaka za nos? Keby to bolo opacne? Muz sa vyjadri, ze planuje spolocne deti a potom roky nic? A potom rozchod? Ci to uz by bolo ok? Zavazok nie je dany len prstenom, je to strasne nefer byt so vztahu s niekym s kym viem ze mu deti ani rodinu nedam, po ktorej velmi tuzi a cakat dokym to vydrzi a nevzda sa toho vztahu sam…

@liv1 vidím že viaceré nechápu. Otázku či chcú mať a koľko detí mať je potrebné mať vyriešenú už v prvých mesiacoch vzťahu. Ale prísť s tým, že už idú vyrobiť dieťa sexuálnym aktom - plodiť, tak to je okey riešiť až po svadbe aneb jednoduchšie najskôr svadba potom deti.

mikasa_ackerman
2. sep 2025
@anonym_28cab8

@anonym_autor dnesnym zenam fakt uz prepina v tej hlave. Hovorte si tu co chcete chlacholte sa tu kludne ako je to v poriadku, ze je super ze vedia co chcu ale rozrhlo sa tu vrece s pipinami co nechcu deti lebo... lebo si nechcu pokazit postavu, lebo kariera, lebo nie su schopne postarat sa ani o kaktus a lebo xy dalsich konin, jedna sprostejsia jak druha. Svet sa v kravsku rit obracia a ludia sa predbiehaju kto je sebeckejsi a egoistickejsii. Hlavne neprist o ziadne pozitky.

@anonym_28cab8 nebudeš ty náhodou nejaká zatrpknutá matka, ktorá nie je šťastná z jej života, tak sršíš nenávisť na ľudí, ktorí deti nechcú pretože im závidíš tú možnosť sa rozhodnúť, ktorú už ty nemáš, tak chceš aby sa mali “rovnako zle” ako ty?
Pretože inak naozaj nevidím dôvod sa do niekoho obúvať, ak by niekto nechcel dieťa aj z úplne najstupidnejšieho dôvodu, tak to nie je tvoja vec a je to rozhodnutie len tej konkrétnej osoby.

anonym_28cab8
2. sep 2025
@mikasa_ackerman

@anonym_28cab8 nebudeš ty náhodou nejaká zatrpknutá matka, ktorá nie je šťastná z jej života, tak sršíš nenávisť na ľudí, ktorí deti nechcú pretože im závidíš tú možnosť sa rozhodnúť, ktorú už ty nemáš, tak chceš aby sa mali “rovnako zle” ako ty?
Pretože inak naozaj nevidím dôvod sa do niekoho obúvať, ak by niekto nechcel dieťa aj z úplne najstupidnejšieho dôvodu, tak to nie je tvoja vec a je to rozhodnutie len tej konkrétnej osoby.

@mikasa_ackerman ani ty si netrafila. Vidis ja zas nevidim dovod si tu pochlebovat. Autorka sa pytala na nazor svoj som povedala. Idete mi tu hovorit ze kto som ze sudim a pozrite sa jake sudy tu vynasate na mna. Vacsina aj tak ticho suhlasite len sa hrate na velice korektne.

anonym_f3b7bf
2. sep 2025
@anonym_28cab8

@anonym_f3b7bf vies co, aj som ti isla odpisat ale asi zbytocne. Toto je moj nazor. Nikto nehovori ze byt rodic je prechadzka ruzovou zahradou ani ze VSETKY zeny by mali byt matky.

@anonym_28cab8 no nech sa ti paci, pokojne odpis, ale neviem ci sa po tvojom prvom prispevku cosi aj oplati lebo nazor sa da vyjadrit aj nirmalnejsim spsoobom ako “svet sa v rit obracia” a vsetci su egoisti. Pokial nie vsetky maju mat dieta, tak na co bola dobra tvoja reakcia, ktora bola podciarknuta miernou agresivitou voci autorke?

veronikah96
2. sep 2025

To,že ty rozmýšľaš, že možno nebudeš ani v budúcnosti chcieť deti a teraz sa na ne necítiš pripravená je tvoje rozhodnutie,ALE v týchto veciach vo vzťahu majú byť partneri na jednom. Bud voči nemu férová a povedz mu to. Ak naozaj on túži zakladať rodinu alebo aspoň mať partnerku, ktorá je rovnako nastavená, zbytočne ho len brzdíš a časom to aj tak môže medzi vami skončiť,lebo deti sú vo vzťahu dosť zásadná vec. Buď sa rozidete a každý si nájde partnera,ktorý to má rovnako alebo spolu ostanete a dohodnete sa,že tomu ešte dáte čas, ale každopádne by ste sa o tomto mali porozprávať.

mikasa_ackerman
2. sep 2025
@anonym_28cab8

@mikasa_ackerman ani ty si netrafila. Vidis ja zas nevidim dovod si tu pochlebovat. Autorka sa pytala na nazor svoj som povedala. Idete mi tu hovorit ze kto som ze sudim a pozrite sa jake sudy tu vynasate na mna. Vacsina aj tak ticho suhlasite len sa hrate na velice korektne.

@anonym_28cab8 ak som netrafila, prečo máš potrebu sa do niekoho navážať kvôli takejto veci? Ako teba ovplyvní, že niekto nechce deti z úplne akéhokoľvek dôvodu?
Nikto tu nie je prehnane korektný, len majú očividne tí ľudia viac rozumu ako ty a nemajú potrebu útočiť na niekoho pre to, lebo nechce deti.
Ešte k tej egoickosti a sebeckosti, ku komu konkrétne je egoistický a sebecký človek, ktorý nechce deti? K tým neexistujúcim deťom?

anonym_f3b7bf
2. sep 2025
@anonym_28cab8

@anonym_28cab8 smutne, ze autorkina otazka bola ako oznamit partnerovi, ze nechce deti a nie aky nazor maju diskutujuci na MK na to, ze zeny nechcu deti. Asi si nepochopila otazku. Mozno keby ti to niekto nakresli? A zial, budem sa opakovat, nazor sa da vyjadrit aj normalne, to takro zvyknes bezne komunikovat? Uroven sa asi u teba neda ocakavat.

Teba nejakym sposobom uraza alebo sa ta dotkne ked niekto iny nechce mat deti a vyjadril to svojmu partnerovi a tym partnerom nie si ty?

Mna by skor urazilo, keby niekto so slovnikom a spravanim sa ako ty plodil a vychovaval dalsich ludi, ktori budu v styku s inymi ludmi.

anonym_28cab8
2. sep 2025
@anonym_f3b7bf

@anonym_28cab8 smutne, ze autorkina otazka bola ako oznamit partnerovi, ze nechce deti a nie aky nazor maju diskutujuci na MK na to, ze zeny nechcu deti. Asi si nepochopila otazku. Mozno keby ti to niekto nakresli? A zial, budem sa opakovat, nazor sa da vyjadrit aj normalne, to takro zvyknes bezne komunikovat? Uroven sa asi u teba neda ocakavat.

Teba nejakym sposobom uraza alebo sa ta dotkne ked niekto iny nechce mat deti a vyjadril to svojmu partnerovi a tym partnerom nie si ty?

Mna by skor urazilo, keby niekto so slovnikom a spravanim sa ako ty plodil a vychovaval dalsich ludi, ktori budu v styku s inymi ludmi.

@anonym_f3b7bf no skus to nakreslit. Dalsia co je pre nu dolezitejsia forma ako obsah. Autorka sa priamo opytala ci je sebecka tak si to este raz precitaj nez sa tu zacnes opustat. A este mam pre teba jednu urazku. Ano vychovavam deti.

anonym_f3b7bf
2. sep 2025
@anonym_28cab8

@anonym_f3b7bf no skus to nakreslit. Dalsia co je pre nu dolezitejsia forma ako obsah. Autorka sa priamo opytala ci je sebecka tak si to este raz precitaj nez sa tu zacnes opustat. A este mam pre teba jednu urazku. Ano vychovavam deti.

@anonym_28cab8 a preco by volba nemat deti mala byt sebecka?

On deti chce, ona nie, kazdy chce nieco ine. Nic viac, nic menej.

zazka666
2. sep 2025
@anonym_28cab8

@zazka666 az na to ze nej som chlap. Nieco si si vyfabulovala v hlavicke a ides si. Nech sa paci

@anonym_28cab8 tak sa ako chlap vyjadruješ. Ale keď si s tým v pohode, mne je to egal..pekný deň

reela
2. sep 2025

@anonym_autor Ako mne to pripada tak, ze si sa zlakla prostredia, z ktoreho pochadza. Pred tym ako som zacala chodit na modrykonik, tak som si o Slovakoch z Kysuc a Oravy nemyslela nic konkretne, ale potom som sa tu dozvedela dookola opakujuce sa pribehy, ktore maju spolocne:
1. Muzi makaju do bludu, aby uzivili mnohopocetne rodiny. Casto chodia do zahranicia na dlhe obdobie. Doma tympadom nie su a starostlivost o celu domacnost.
2. Pre tie zeny v tych oblastiach je problem sa zamestnat v nejakej lukrativnejsej praci kvoli povahe regionu (menej pracovnych prilezitosti nez BA, KE, BB, PO...) a problemom sklbit deti s pracou. Takze pracuju casto v skolstve, kde im to niekedy dovolia sklbit, alebo nepracuju vobec.
3. Ta mentalita je tam taka... ze muzi zarabaju a zena udrzuje ohen v rodinnom krbe a kazdy aj ich pes musi mat postaveny vlastny dom... potom tu boli diskusie ako to muzi neboli schopni cele uzivit, pricom predtym boli s tymi zenami dohodnuti na nejakom zivotnom style a zrazu aj ta zena musi ist do roboty vid legendarna diskusia "kopce, zakruty, neda sa".

Ako ja tvojho priatela nepoznam... mozno je cierna ovca rodiny a bude chciet zit iny lifestyle. Mozno bude chciet pokracovat ako jeho rodina po starocia, co ta odpudzuje...
Tu by pomohol dlhy rozhovor, ze ako si to predstavuje, kde budete byvat, ci svadba, kolko deti, ci mate nieco nasetrene na pripadnu retazovu matersku, ci to financne utiahnete, ci nebude musiet odist pred do zahranicia nakoniec atd. Vo veku 25 na deti by som nevidela osobne problem, ale zas - kazda sme ina.

viera012345
2. sep 2025

@anonym_autor ...to,ze ako oznámiť rozhodnutie nemať deti,to neviem.Viem však, že kedy... Oznámiť co najskôr...

anonym_1e674b
2. sep 2025
@anonym_28cab8

@anonym_28cab8 slovnik mas fakt ukazkovy, nehanbis sa? citujem dnesnym zenam fakt uz prepina v tej hlave. rozrhlo sa tu vrece s pipinami co nechcu deti lebo... lebo si nechcu pokazit postavu, lebo xy dalsich konin, jedna sprostejsia jak druha. Svet sa v kravsku rit obracia a ludia sa predbiehaju kto je sebeckejsi a

mikasa_ackerman
2. sep 2025
@anonym_28cab8

@anonym_28cab8 keďže si stále neodpovedala na žiadnu otázku, skúsim to teda znovu.
Prečo máš potrebu sa do niekoho navážať kvôli tomu, že nechce deti?
Ako teba ovplyvní, že niekto nechce deti z úplne akéhokoľvek dôvodu?
Ku komu konkrétne je egoistický a sebecký človek, ktorý nechce deti?

anonym_f3b7bf
2. sep 2025
@mikasa_ackerman

@anonym_28cab8 keďže si stále neodpovedala na žiadnu otázku, skúsim to teda znovu.

@mikasa_ackerman ja najdem xy moznosti preco je sebecke mat dieta a uprimne, nie vsetci ludia na zemi maju deti len tak nezistne, lebo ja mam neutichajuci potrebu mat deti, dat dietatu surodenca a pritom ja chcem dalsie, chcem, aby sa o mna niekto postaral v starobe, chcem si s partnerom vylepsit vztah, nechce sa mi ist do roboty po prvom dietati alebo sa mi uz len nechce robit aj ked budem mat len prve dieta. Naslo by sa toho viacero.
Naopak, nie kazdy kto deti nechce, nemusi byt sebec. Mat deti je co? Najuslachtilejsi cin aky ludstvo pozna? Autorka moze kludne robit charitu alebo co ja viem co a nebyt sebec.
Btw mam deti, len nechapem logiku tu pani diskutujucej, ktora stale hovori o sebeckosti a egoistickych pocinoch a nedokaze si to vyargumentovat len nadava a kruti sa komentarmi okolo blbosti.

anonym_28cab8
2. sep 2025
@mikasa_ackerman

@mikasa_ackerman vies o tom ze ti nemusim odpovedat? Toto je moj nazor. Bodka. Nie som povinna ti ho vysvetlovat ani nemam potrebu sa pred tebou obhajovat. Takze pre tvoju spokojnost ti napisem ze si vyhrala, si lepsia ako ja a v nebicku sa nestretneme.

sidicek
2. sep 2025

Pre mna nie si sebecká, ale pohnútky pre ktore dieťa nechceš sebecké su , lebo práca a cestovanie nie sú ( aspon pre mna) nejaké relevantné dovody.Ine je, ked zena citi ze k detom nema ziaden vztah , nechce sa o ne starať, nezaujímajú ju, neciti sa ,ze to zvladne .Takze si odpovedz uprimne sama pre seba, ako to mas.Ci je len príliš skoro , alebo ti deti nič nehovoria. Dalsia možnost je ze ľudia deti nechcu ,ale potom stretnu toho správneho partnera a všetko sa zmení, možno len on nie je pre teba ten správny.

sova7
2. sep 2025

Každý ste z iného prostredia a on mal vzor rodiny viac detí a žena s nimi doma. Je dost možné že takéto niečo bude vyžadovať aj od partnerky len čakal kým budete mať vhodný vek pre neho je to už teraz ty to ešte takto necítis. V 25 sa uviazať k rodine a deťom mi pride dosť skoro. Ale mala by si mu jasne povedať že deti nechceš zatiaľ a nie si si ani istá či ich budeš chciet. Niekedy láska nestačí. A mať deti lebo to on chce aj keď ty ešte nie len aby si o neho neprisla mi nepríde v poriadku

sova7
2. sep 2025
@sidicek

Pre mna nie si sebecká, ale pohnútky pre ktore dieťa nechceš sebecké su , lebo práca a cestovanie nie sú ( aspon pre mna) nejaké relevantné dovody.Ine je, ked zena citi ze k detom nema ziaden vztah , nechce sa o ne starať, nezaujímajú ju, neciti sa ,ze to zvladne .Takze si odpovedz uprimne sama pre seba, ako to mas.Ci je len príliš skoro , alebo ti deti nič nehovoria. Dalsia možnost je ze ľudia deti nechcu ,ale potom stretnu toho správneho partnera a všetko sa zmení, možno len on nie je pre teba ten správny.

@sidicek každý má svoje dôvody a ľuďom môže byť fuk ci sú sebecké vhodné alebo relevantné. A niekto ani nemusí mat dôvod. Keď chce cestovať a nie sa starať o deti je to rovnako dobrý dôvod ako hocijaky iný

maidenfair
2. sep 2025
@mikasa_ackerman

@mikasa_ackerman Ona nemusí odpovedať. Ona "má názor." To stačí :P

drahomirrra
2. sep 2025

Uplne v pohode autorka, nechaj dobreho chalana babe, ktora mu tie deti da. Takychto rodinne zalozenych muzov je malicko, za sekundu po nom chnapne ina.

Ty cestuj a “uzivaj si”.

lavender94
2. sep 2025

@anonym_28cab8 nie je náhodou rovnako sebecké deti mať? Ja si teda nemyslím, že by sa ľudia rozmnožovali z nejakých nezištnych dôvodov. Ľudia si robia deti lebo chcú… bodka. Pochybujem, že by si niekto robil dieťa za účelom vyššieho dobra alebo ze by chcel udržať demografickú krivku menej strmú.
V čom je teda viac sebecké rozhodnúť sa nemať deti? Netvárme sa, že mať deti z nás robí lepších a menej sebeckych ľudí, pretože to tak nie je.

lienka.7
2. sep 2025

@anonym_autor no vyzerá to tak, že tých podstatných 10% sa asi nezhodnete, či?

anonym_832509
2. sep 2025

Chcieť/ mať deti je úplne v poriadku. Nechcieť/ nemať deti je tiež úplne v poriadku a nikoho nemusí zaujímať dôvod, žena si nemusí obhajovať svoje rozhodnutie, postoj a názor a vysvetľovať kravám z koníka, prečo deti chce/ nechce. Ale k partnerovi by si mala byť úprimná v tom, ako to cítiš. Ak máte odlišné názory v zásadnej veci, jeden z vás buď bude musieť ustúpiť, alebo si nájdete vhodnejších partnerov k sebe.

anonym_28cab8
2. sep 2025
@lavender94

@anonym_28cab8 nie je náhodou rovnako sebecké deti mať? Ja si teda nemyslím, že by sa ľudia rozmnožovali z nejakých nezištnych dôvodov. Ľudia si robia deti lebo chcú… bodka. Pochybujem, že by si niekto robil dieťa za účelom vyššieho dobra alebo ze by chcel udržať demografickú krivku menej strmú.
V čom je teda viac sebecké rozhodnúť sa nemať deti? Netvárme sa, že mať deti z nás robí lepších a menej sebeckych ľudí, pretože to tak nie je.

@lavender94 mat deti by malo byt prirodzene a nie problem.

anonym_1e674b
2. sep 2025
@anonym_28cab8

@lavender94 mat deti by malo byt prirodzene a nie problem.

@anonym_28cab8 ani ty ani nikto iny nema patent na urcovanie co je prirodzene a co nie