Ako pomôcť priateľovi, ktorý je alkoholik?
Ahojte, moj priatel je asi alkoholik, ale ako mu to povedat, aby sa uvedomil. Alebo sa neuvedomi nikdy? Bude to horsie? Mame ist od seba?
S priatelom spolu byvame a mame dobre aj zle dni. Ale snazime sa vzdy byt ba seba dobry. Je vychodnar, pouzijem toto ako blbu obhajobu. Ale poslednou dobou som si vsimla, ze stale ked ma volno musi mat aspon pivo, o dost viac piv. Ak nejde na nocnu do prace, uz je to aj tvrdy alkohol. Co si sam otvori flasu a vie aj polku vypit, na dalsi den dalsiu polku. Moj priatel nevie kedy ma klapku a dost, takze klasika rozbyte veci, povylievane, bordel vsade. Ked ide s kamosmi na pivo, tak skoncia u nas vsetci aj s tvrdym alkoholom. Pletu sa im jazyky a zaspia na gauci...
Ako mu mam vysvetlit ze toto nie je ok, ze uz to s alkoholom hroti aby som ja ,,neprehanala,,. Ale tak aby to pochopil?
Za kazdu radu a skusenost dakujem.
@mircalla prepáč, ale mali by ste to zmeniť. Primátor, nech zabezpečí hliadky na priestor okolo stanice a nech vyháňajú bezdomovcov. Nie je to dobrý signál hlavného mesta pre cudzincov. Ja byť cudzinec, mala by som pocit , že som vošla niekde do zaostalého štátu. Mňa to odradilo navždy a to je moje hlavné mesto! Bezdomovcom treba vytvoriť iné miesta, kde sa budú zdržiavať. Keď si občan Ba, prosím zmeň to...
@makodob Prosim? Snad tu zijem a mam oci a usi. V com spociva naozajstna hodnota tejto krajiny? Podme sa pozriet na to inak. Ze najviac v Europe verime konspiraciam? Resp. ze sme mnohi podporovatelia Ruska? Ze sme nevrli a agresivni? Ze nadavame prezidentke do kuriev? Ze sme jedna z najskorumpovanejsich krajin? Ze mame otrasne skolstvo a zdravotnictvo? Ze mame vysoku podporu extemistickych stran? Ze je tu nulova vymozitelnost prava? Ze kazdy druhy hlada sposoby ako obabrat stat a podvadza? Ze ekonomicky sme uz raz Rumunskom? Skus mi vysvetlit VELKU HODNOTU tejto krajiny.
Zaroven mam precestovanu obrovsku cast sveta a mozem porovnavat....Ale fakt ma zaujma, co z toho, co som napisala nie je pravda a aku hodnotu tejto krajiny vidis ty. Fakt skus konkretne.
@mircalla očividne nemáš prehľad, čo sa deje vo svete, lebo toto všetko sa žiaľ deje v takmer každej krajine. A z globálneho hľadiska sme my ako krajina to tom ešte ,, dobre”, ešte tu tak nedorazilo to,, morálne bahno”, ale už sa valí. Ale ty si vytváraš obraz na základe televíznych novín, lebo tam dávajú presne toto, čo píšeš. Jediné čo fakt máme, tak zlý školský systém. A celkovo na SR sa nič nezmení, lebo ľudia nepoznajú svoju hodnotu a nechávajú sa ovládať takými ľuďmi, ktorí sú vo vláde. A tam nesedí nikto, komu záleží na dobrom a prosperujúcom smerovaní krajiny. Inak by sme už dávno tou veľmi prosperujúcou krajinou boli, máme na to všetko potrebné.
@mircalla a hovorím o tom, že národ a krajinu netvoria len vysoko vzdelaní ľudia so ,,statusom” a plnou peňaženkou, ale aj tí bezdomovci na stanici v Ba. Sú to presne takí istí ľudia ako ty, o nič viac a o nič menej! Hodnotu tvoria ľudia, ktorí sa o takých ľudí postarajú a vytvoria im priestor na to, aby sa v živote posunuli. Nie ľudia, ktorí ich chcú pozametať na okraj spoločnosti, čo si o sebe myslia, že sú niekto! Aj ten chlieb, čo ješ niekto taký úplne obyčajný upiekol. Z tvojích vyjadrení len škatuľkuješ ľudí a máš dojem, že niekto je lepší od toho druhého. A sklamem ťa, tv nemám, nesledujem a ani neviem kto Kotlár je, no ty vieš.
@makodob Zial ja som tomu bezdomovcom neotvorila, places na nespravnom hrobe. Ale teda ak uz ide o to - bezdomovci tu maju ubytovne a bolo by o nich aj postarane, keby chceli.
Nechcu sa tam vacsinou zdrziavat. Mozno by si mohla pochopit, ze drviva vacsina z nich nechce a je radsej cely den v liehu a cura na ulici. Podmienka je totiz NEPIT a to ani nedokazu. Tazke sme naspat pri teme alkohol. Oni sa upratali na okraj spolocnosti sami a aj ked dostanu pomocmu ruku, zaujem nie je. Daco o tom viem.
@mircalla mýliš sa, ak si myslíš, že ľudia z východu ťahajú mzdy smerom dole. Ludia, ktorí prídu do BA po škole tu štartujú život, musia zarábať na drahy podnájom, cestovné, platiť si réžiu okolo. Chcú zostať, založiť si rodinu, preto treba zarábať stále viac, aby bolo na hypotéku v budúcnosti. Kdezto mnohí mladi čo pochádzajú z BA sú odchovaní v istote, že babka sa raz pominie, bude byt…. Samozrejme sa neda hádzať do jedného vreca všetkých, ale takto to máme s manželom odpozorované za dlhé roky. Ľudí, ktorých sme do prace prijali s tým že sú domáci by som väčšinou neradila medzi dravých tahunov, ktorí sa chcú vypracovať aby lepšie zarábali. Veľa z nich využíva mamahotel dlhé roky po tom čo rovesníci z toho východu už dávno platia všetky svoje náklady z vlastného vrecka. A že mamahotel nestojí toľko ako podnájom a nákupy všetkej stravy a pod pre jedného si snáď nemusíme pisat. A nie, nie som z východu.
@mamutka Zaujimave, vsetci ludia z BA, co podo mnou pracovali maju ako velmi mladi hypoteky a zarabali si uz popri skole, aby sa mohli osamostatnit.
Pokial viem, je to skor mentalita vychodniarov dat detom vsetko ako na tacke, darovat domy, pozemky, este im aj svadbu zaplatit. Pripadne byvat v dvojgeneracnych domoch so svokrovcami je tiez v mode. Ale ano, taki ostavaju doma.
No nevadi, tema je o inom, nie? Okrem ineho som sa dozvedela, ze centrum vsetkych nadnarodnych IT firiem je v Kosiciach, US je nasa naj spolocnost ale nemoze zverejnovat zisky (komplet financne vykazy su podla zakona zverejnene na webe) a tiez odchodom vychodnarov na vikend Bratislave prudko klesne IQ. Viac ma uz nema co prekvapit.
@mamutka Inak dedi manzel/manzelka a ich deti, neviem o nejakych rozsafnych babkach, co by rozsafne prepisovali svoje byty na x vnucat.....pripadne dostavali do daru byty od rodicov. Ako vies, byvanie je extremne drahe, mnoho bytov ma tarchu v pohobe hypoteky, takze ono to tak nefunguje, ze tu kazdy vlastni x nehnutelnosti, ktore rozsafne daruje a ak mas stastie, ze si vyvolene z x vnucat sa ti daco ujde. Taki, co ich vlastnia, ti urcite nepracuju v nejakych korporatoch
@mircalla ten šikovní mlady bratislavčan si pri škole môže zarábať len vďaka tomu, že v meste je dosť firiem, kde si taky človek nájde prácu na pár hodín a potom vďaka tomu, že jeho škola nie je časovo tak náročná aby mu nezostal čas na prácu. Mala som dosť kolegov čo študovali a pracovali, ale teda ani medicína ani ťažké technicke školy to neboli. A prísť domov k mame po práci či škole je jednoduchšie, ako prísť do podnájmu a variť, nakupovať, prať.
Nepíšem o žiadnych rozsafnych babičkách a bytoch zaťažených hypotékou. Je tu veľa starých ľudí, ktorí nemajú žiadne hypo, ich deti sú dávno zaopatrené, majú dospelé deti a v podstate ten dôchodca už len udržiava byt v akom takom stave a po jeho smrti sa to prevedie rovno na mladých. V každej rodine je iný počet deti, ale nech si to delia ako chcú. Nejde o to, že na východe dajú niekomu to a ono. Tu myslíš že čo? Starki keď sa pominu, ostáva po nich neraz trojkombinácia byt, garáž, záhradka. Garáž stojí v BA toľko čo dakde v hornej dolnej byt 😅 takže štartovacia čiara pre mladých je potom inde.
Ale áno, téma je o inom. Ja som autorke napísala že ma ….. v hlave keď s takým ostáva a debilne sa vyhovára, že nemá kam ísť, toľko k téme
Čo tak Syntax, Siemens, ... veľké 4 a menších viac, zbytočné uvádzať, obmedzenci to aj tak spochybnia. No máme aj priority, krásne upravené parky, novú, čistučkú železničnú aj autobusovú stanicu v KE aj inde, čisté upravené mestá aj obce.... Prioritou je aj cena nehnuteľností. Bežne Košičania okrem nemalého bytu v KE majú aj domy na vidieku na víkendy a voľný čas. Poschodové domy so 6 - 7 izbami a aspoň 20 árovou záhradou sa po odídencoch do BA (potenciálnych dedičoch, čo sa nevrátia) predávajú cca za 80 000 Eur a aj za menej podľa lokality. Pomaly také dvojité bývanie sa stáva samozrejmosťou. Cez týždeň práca a školy v meste, v piatok popoludní odchod na vidiecke sídlo. Je to úžasné, len náklady na inkaso a domácnosť sú dvojnásobné, no bez väčších hypoték aj zvládnuteľné.
Tí ochotní robiť za almužnu na západe sú tí, ktorí na východe neuspeli a hľadajú prácu v BA, ak nepochodia, odídu do zahraničia. Vďaka svojim prac. schopnostiam a prac. morálke končia na ulici ako bezdomovci s útechou - fľašou alkoholu v rukách.
Pre autorku - alkoholik sa bez intenzívneho liečenia nezmení k lepšiemu, iba k horšiemu. Ide už o určité poškodenie mozgu a niektorých vnútorných orgánov. Život takéhoto človeka je životom s neznesiteľnými bolesťami, ktoré tlmí alkoholom, s psychickými problémami, ...
Nechápem prečo sa Luník spomína ako niečo zaostalé. Košické Nové Mesto bolo ešte v čase výstavby zač. 60. rokov rozdelené na Luník I - VIII. Neskôr bol pristavaný na najkrajšom mieste v hájiku Luník IX s krásnymi veľkými bytmi pre straníckych funkcionárov a policajtov - ich ochranku. Koncom 80. rokov bolo Košiciam vytýkané zdevastovanie centra Rómami, ktorí boli nasťahovaní z osád do starých domov centre počas likvidácie osád V ČSSR. Odniesol si to vtedajší primátor Ve...., ktorý po návrate z nepríjemnej sprchy v Prahe hneď po nežnej revolúcii konal. Do jediného ešte neobývaného veľkého vežiaku na okraji sídliska L IX nasťahoval Rómov z centra mesta. Prví z L IX ušli policajti a ostatní začali vymieňať svoje byty s Rómami v meste. Tí s radosťou išli na L IX, aby boli znova pokope a tiež nastal tam taký chaos, že nebol prehľad o nájomníkoch ( boli to štátne byty s plochou aj nad 100 m štvorcových) , do ktorých sa zmestilo veľa Rómov. Keďže nebol prehľad, roky sa neplatilo ani nájomné a to lákalo viac Rómov k sťahovaniu sa na L IX. Veď bývanie bolo zdarma, teplo, voda, teplá voda tiež. Až kým v jedno leto nezačali demontovať radiátory a neodniesli ich do zberu. V zime pýtali od mesta ohrievače, keďže elektrina bola tiež zadarmo. Tak vznikol dnešný L IX v krásnom prostredí s najkrajšími bytmi. Koncom 80. rokov v západnej časti Nového mesta sa začala stavať najluxusnejšia štvrť s honosnými vilkami , ohraničená radom poschodových domov v radovej zástavbe. Nazvaná bola Luník. Luník je v KE prominentná štvrť a nechápem, prečo Mircalla zaradila ho medzi "spodinu". Je to štvrť milionárov, na hony vzdialená od Luníka IX. Ak niečo neviem, tak sa o tom nezmieňujem, ak nechcem naštvať milionárov Luníka.
@mircalla A co napriklad take Kosice?Kedyvsibtam bola.Prosim ta,nerob zo seba hlupu.
@katarinastrickova1 tiez pekny blbec (slusne napisane) po tomto som ploskacku este aj v nadrzke na vodu nasla alebo aj na roldore zvnutra dvery prilepene proste vsade a plllllno vyhovoriek preco neprestat pit
..ale 11rokov? Fuh zena obdivujem ta
@oktobermimi presne aj ja tak ,no nehovorím ze pil celých 11 rokov vkuse vypil si príležitostne ale odkedy sa narodila dcéra 5.rokov horor, povedala som si dosť!!
@katarinastrickova1 ale, uznat musim ze kreativny na skovanie chlastu a prazdnych flasiek bol sakra hodne😂prilezitostne... moj ex tiez😂a prilezitost nasiel vzdy priklad skvela prilezitost bola to ze vodka bola v Lidli v akcii
@evkatk síce máme novú železničnú stanicu, ale smradľaví bezdomovci obsratí až na chrbte postávajú hneď pri vchode do stanice a do Lidlu. Autobusku by som ako novú ani nenazvala, nikdy som nenabrala odvahu posadiť sa na tie lavičky, čo sú pri autobusoch. Po každom víkende sú ogrcané, obšťaťé. Vždy som sa bála o syna, keď šiel z autobusky posledným busom, či ho nebude nejaký ožran, alebo narkoman obťažovať. Som Košičanka a nikdy by ma nenapadlo vyťahovať bratislavskú stanicu keď vidím, ako to tu vyzerá v mestskom parku pri ktorom som roky bývala a koľko úchylov, narkomanov a alkoholikov sa tam dlhé roky po nociach pohybovalo. Teraz sa síce zamyká na noc a je oplotený, ale cez deň sa tam váľajú stále.
@oktobermimi presne tak xixi :D
Trošku sa tu zvrtla téma, ja sice z východu nepochadzam, ale žijem tu už 22 rokov a som tu spokojná.
@autorka od takého co nepozná mieru radšej utekaj, on ti tam dotrepe ozratych kamarátov a tebe to nevadí ? Či len upraces po nich na druhý deň a si tak spokojná? Čo bude ked príde dieťa ? Chceš takú budúcnosť preň? Aby sa na toto pozeralo?.....
Ale som písala a uviedla iba 2 firmy aj to s odôvodnením, že je to zbytočné vypisovať, lebo niektorí to aj tak poprú a odignorujú. Uviedla som Syntax a Siemens, no zrejme sú to podľa teba podradné firmy, ktoré ani nestoja za spomenutie, preto ich ako mnou uvedené popieraš. Výkazy sú výkazy a skutočnosť tiež môže byť iná. A ten L IX si jasne uviedla iba Luník, pričom L I - LVIII sú bežné sídliska, dokonca kvôli blízkosti a dobrej dostupnosti do centra, vyhľadávané.
@evkatk Syntax je oproti firmam, co som uviedla skutocny "gigant", nema ani 200 ludi, firmy co som spomenula 1000-2000 pracovnych miest. Siemens ma toho v BA ovela viac ako v KE, ale teda dobre beriem. Ale inak dobre, ste ti tahuni ako si spravne uviedla....A aj ten US Steel je tahun (nie je ani v Top 10) s utajenymi financnymi vykazmi. Vies, kebyze nemam prehlad, mozno by som ti na to aj skocila
To skade berieš, že Syntax má 200 ľudí? Len tí, čo chodia riadne do práce, zaberajú plnú výškovú budovu za auparkom a niekoľko násobne viac ich pracuje z domu s možnosťou pracovať kdekoľvek na svete.

@mona5 Davas si like sama sebe? Waw