Ako pomôcť priateľovi, ktorý je alkoholik?
Ahojte, moj priatel je asi alkoholik, ale ako mu to povedat, aby sa uvedomil. Alebo sa neuvedomi nikdy? Bude to horsie? Mame ist od seba?
S priatelom spolu byvame a mame dobre aj zle dni. Ale snazime sa vzdy byt ba seba dobry. Je vychodnar, pouzijem toto ako blbu obhajobu. Ale poslednou dobou som si vsimla, ze stale ked ma volno musi mat aspon pivo, o dost viac piv. Ak nejde na nocnu do prace, uz je to aj tvrdy alkohol. Co si sam otvori flasu a vie aj polku vypit, na dalsi den dalsiu polku. Moj priatel nevie kedy ma klapku a dost, takze klasika rozbyte veci, povylievane, bordel vsade. Ked ide s kamosmi na pivo, tak skoncia u nas vsetci aj s tvrdym alkoholom. Pletu sa im jazyky a zaspia na gauci...
Ako mu mam vysvetlit ze toto nie je ok, ze uz to s alkoholom hroti aby som ja ,,neprehanala,,. Ale tak aby to pochopil?
Za kazdu radu a skusenost dakujem.
@mara6488 asi nič. On sám musí chcieť pomoc a prijať pomoc. Nemyslím si, že nasilu sa niečo vyrieši. Videla som čo robí alkohol s ľuďmi. A práve preto som sa s takými ľuďmi aj prestala stýkať. Alkohol im riadi život. Škoda s takými zahadzovať svoj čas.
@martinadomianova no ja viem ale je to moj dlhoročny kamarat ..vpodstate ho pozna cela moja rodina je skoro ako brat....a vykašlat sa na neho nechcem, nevieme si rady
@martinadomianova no ja viem ale je to moj dlhoročny kamarat ..vpodstate ho pozna cela moja rodina je skoro ako brat....a vykašlat sa na neho nechcem, nevieme si rady
@mara6488 tak to fakt neviem akoby som poradila. Riešenie by bolo aj nasilu ho odvliecť do liečebne. Len, či by odtiaľ neutiekol. Skúšali ste rozhovor ? Fakt nikoho nepočúva ? Ved nie je taký starý, aby si takto dobrovoľne ničil život.
Drahá,,, on sa nikdy nezmení a už vôbec nie kvôli tebe , nebuď naivná a odíď od neho skôr než si s ním urobíš dieťa …….. pripomínaš mi moju naivnú sestru ktorá najskôr chlastala s ním potom ho chcela zmeniť … ma s ním 2 deti s už sa jej aj ušlo pár x za ucho ….. takého človeka nikdy nezmeníš pretože to musí chcieť on sám a on to evidentne nechce
@mara6488 tak to fakt neviem akoby som poradila. Riešenie by bolo aj nasilu ho odvliecť do liečebne. Len, či by odtiaľ neutiekol. Skúšali ste rozhovor ? Fakt nikoho nepočúva ? Ved nie je taký starý, aby si takto dobrovoľne ničil život.
@martinadomianova prave že nepočuva nikoho a na liečenie ho dostať nieje take jednoduche..lebo on nechce...hovoril mi že by to mal obmedziť ale nepodarilo sa mu...on aj vidí na sebe ze si niči život ale nechce otom ani počuť...alkohol je silnejši..myslim si že už mu nieje pomoci...ak by sa vzoprel musel by abstinovat cely život a on dokazal najviac 2dni...asi som prišiel o kamarata..najhorsie natom je to že nema priatelku ani deti...postupne stratil zaujem o ake kolvek aktivity nesuvysejuce z alkoholom...jediný jeho koníček bolo a je pitie alkoholu😔
@martinadomianova prave že nepočuva nikoho a na liečenie ho dostať nieje take jednoduche..lebo on nechce...hovoril mi že by to mal obmedziť ale nepodarilo sa mu...on aj vidí na sebe ze si niči život ale nechce otom ani počuť...alkohol je silnejši..myslim si že už mu nieje pomoci...ak by sa vzoprel musel by abstinovat cely život a on dokazal najviac 2dni...asi som prišiel o kamarata..najhorsie natom je to že nema priatelku ani deti...postupne stratil zaujem o ake kolvek aktivity nesuvysejuce z alkoholom...jediný jeho koníček bolo a je pitie alkoholu😔
@mara6488 to ze nema priatelku a deti nie je na tom najhorsie,...naopak najlepsie.
Oni by prezivali peklo s alkoholikom. !
Drahá,,, on sa nikdy nezmení a už vôbec nie kvôli tebe , nebuď naivná a odíď od neho skôr než si s ním urobíš dieťa …….. pripomínaš mi moju naivnú sestru ktorá najskôr chlastala s ním potom ho chcela zmeniť … ma s ním 2 deti s už sa jej aj ušlo pár x za ucho ….. takého človeka nikdy nezmeníš pretože to musí chcieť on sám a on to evidentne nechce
@21anjelik19 presne tak alkoholik sa nikdy nezmení, a to hovorím z vlastnej skúsenosti je to len trápenie a horšie....bude
Zeny ti tu dobre radia, toto uz je naozaj tvrdy alkoholizmus. Aj ked to nacas mozno dokaze ukorigovat, pride nejaka tazka situacia v zivote a bude v tom znova. Ja by som s takymto muzom nebola, nie ste manzelia, nemate deti, odisla by som, kym sa da.
...pije sa všade...východ, Orava...celé Slovensko. Ja som východniarka, pracujem v Resocializačnom zariadení kde sa doliečujú alkoholici, drogovo závislí a gambleri. Alkoholizmus je choroba...utekala by som kade ľahšie, ako žiť s alkoholikom...neviete, čo je to za život. Tých príbehov by som mohla na 100-ky porozprávať. Ľutujem všetky ženy, čo žijú so závislými ☹ ...trápenie, bolesť, plač, zranenia na bežnom poriadku a trpia hlavne deti.
@emeridiam presne tak napísali ste veľmi dobre,je to trápenie atď....prežila som si to a nikdy viac !
@mara6488 Ty sa preber. Jediné, čo dokáže alkoholika si niečo priznať a ísť lieči, je padnúť naúplne dno. Čiže stratiť aj váš. Tým, že "sa naňho nevykašleš"lebo je ako brat, ho vlastne utvrdzuješ v tom, že nerobí nič zlé. On medzitým zničí každého a všetko okolo seba. Keď tak veľmi chceš pomáhať, sú plné azyláky atď. On nechce. Ty nemáš čo urobiť. Aj po tvrdom páde len málo závislakov vyhľadá pomoc. Neviem v akom naivnom svete to žiješ. Si už spoluzávislý.
A nie, natom noe je najhoršie, že nemá priateľku ani deti!To je to najlepšie!Inak by žili v pekle na zemi!

Dobry deň mam kamarata ktory je tvrdy alkoholik podla mňa.Ma 38 rokov posledne dva roky pil skoro kazdy deň tvrde s pivami a posledneho pol roka každy deň až na nedelu,tú vždy celu prespal...nema probem vypit sam aj 7dmičku vodky..poslednú dobu to vadi všetkým okolo jeho mamke mne aj jeho bratovi..ked mu niekto povie niečo na jeho pitie hneď vybuchne aby sme sa starali oseba.ma problem z krčovými žilami a myslim že pečienka tiež nebude natom 2x dobre..dal vypoveď v praci a tula sa pri tescu z bezdomovcami.uplne ignoruje že sa jeho mamka a brat trapia...a teraz ked nepije nevie spavať...da sa stým niečo robiť?
@mara6488 asi nič. On sám musí chcieť pomoc a prijať pomoc. Nemyslím si, že nasilu sa niečo vyrieši. Videla som čo robí alkohol s ľuďmi. A práve preto som sa s takými ľuďmi aj prestala stýkať. Alkohol im riadi život. Škoda s takými zahadzovať svoj čas.