Ako pomôcť psychicky chorej sestre?
Mám sestru, ktorá bola volakedy veľmi sikovna, komunikatívna, mala organizacne zručnosti, veľa kamarátok, záľuby, teraz je doma (manzel ju zivi), nič sa jej nechce, všetko ju obtazuje. Chodi vraj na terapie, údajne ma komplexnú traumu a neviem to pochopit. Žili sme v usporiadanej rodine, bol niekedy doma krik, so sestrou sme sa casto bili, ale mala zo strany rodicov aj veľa podpory a aj lasky (vozenie za kruzky, nechcem povedat, ze dostala všetko, čo chcela, ale v podstate to bola pravda, ze dostala, po com túžila, to sa jej rodičia snažili zabezpecit a vyhovieť jej - najmä ocino, na ktorého plac a citové vydieranie platili). Ona si ako keby vytvorila vlastný pribeh v hlave a vlastne spomienky, ktoré nie su pravdou. Podľa mna je zle zdiagnostikovana a ma depresiu. Vo mne sa to veľmi bije, lebo nemam pochopenie pre to, ze okydava rodicov, ze mala nestastne detstvo a zije si v svojej role obete, na druhej strane si uvedomujem, ze je chora a potrebuje pomoc. Moja otázka je, ako ju dotlačit, aby svoj zdravotný stav riešila s odborníkmi, nielen nejakým terapeutom, ktorý jej povedal, ze to je na roky a skôr sa mi vidi, ze je pre neho kasicka na peniaze na niekoľko rokov ako by sa to niekam hýbalo. Hlavne sa fokusuje na nerealne veci, manzel ju berie na dovolenky, kupil jej nove drahe auto, ale ona stale tuzi po lepšom aute, väčšom dome, lebo zije v predstave, ze tieto veci ju urobia stastnou. Realne si myslim, ze jej manzel to uz neustojí lebo tie finančne naroky na neho su extrémne vysoke, hlavne ked ona nepracuje a musí ju financovat a na miesto vďaky su tam stale vyššie a vyššie požiadavky. Keďže deti nemá, raz sa o ňu nebude mat kto postarat, lebo jej zostanem len ja. Ako s takýmto človekom narábať?
@svetlonos No podla toho ako pred chvilou opisala sestrinho muza, ze vo vsetkom ma len on pravdu, tak bohvie ci nema traumu aj z neho, nevidime aky je on za zatvorenymi dverami a ci ju teda on nejako neizoluje alebo ci jej nejake somariny nevtrepava do hlavy😐
@motylik2559
ano prave som to citala. Zapcha jej hubu autom a dovolenkami, ak realne je v rodine u niekoho psychodg, je mozne ze on to v nej spustil. Ale aj v tom detstve sa mohlo kadeco udiat. Ja ked sme sa so sestru bavili o detstve a konkretnych udalostiach, prezivali sme ich uplne inaksie. Ze ja som sa viac bavila hrala s bratrancom a segrenkou a ona sa nudila. Bolo jej to luto. Aj mne, ked mi to nedavno hovorila. Netusila som to, ze ma celkom iny pohlad na tie casy. Vztah mame pekny, ona bola ta, ktora ma slahla ci skrabala. Ja som bola pomala a vzdy mi mama zakazala vratit jej to 🙂. Teraz sa na tom bavime uz len. A tiez mam skusenost so samozvanymi terapeutmi, pol roka "studium" psychologie a napachsju viac skody ako osohu.
@svetlonos No podla toho ako pred chvilou opisala sestrinho muza, ze vo vsetkom ma len on pravdu, tak bohvie ci nema traumu aj z neho, nevidime aky je on za zatvorenymi dverami a ci ju teda on nejako neizoluje alebo ci jej nejake somariny nevtrepava do hlavy😐
@motylik2559 priznam sa, ze jej muza nemusím, ale budem absolútne objektivna a musím povedat, ze klobuk dole pred ním, ze je ešte s nou. Do prace ju posielal, ona sa vyhovarala, nedala mu deti, ktoré chcel, stoji ho mesačne veľa penazi, naozaj sa snaží robit všetko preto, aby bola stastna. Ja si myslim, ze tam nebude problem. Skôr si s maminou vravime, ze koľko ešte vydrzi, tým ze na neho vytvára tlak, ze chce “viac” a nedava naspat nič.
@motylik2559 priznam sa, ze jej muza nemusím, ale budem absolútne objektivna a musím povedat, ze klobuk dole pred ním, ze je ešte s nou. Do prace ju posielal, ona sa vyhovarala, nedala mu deti, ktoré chcel, stoji ho mesačne veľa penazi, naozaj sa snaží robit všetko preto, aby bola stastna. Ja si myslim, ze tam nebude problem. Skôr si s maminou vravime, ze koľko ešte vydrzi, tým ze na neho vytvára tlak, ze chce “viac” a nedava naspat nič.
@anonym_autor Tak tazko povedat autorka, ozaj. Ved cokolvek tu uz bolo spomenute, vsetko nasledne vyvratene, tak neviem. Ani z voza ani na voz. Skus hodit rec so sestrou nejak tak, aby nezacala na teba hned utocit, skus sa jej priblizit a zistit co je vo veci. Inu radu ako toto a psychiater uz asi nemam🤷♀️🤔
A načo jej je auto keď nikam nechodí? Ešte ani k bránke nechce ísť.
@anonym_autor
@anonym_autor a nehrá to? má určenú diagnózu od lekára?
Ako môže mať depresiu, keď si ničím hrozným neprešla. Kopa ľudí si prešli rôznymi ťažkými traumatickými udalosťami, obdobiami a sú tu, bez psychickej poruchy. Ale čo sa týka tvojej sestry, ty s tým nič nenarobíš, nemáš rozhodovacie práva o jej živote. Počítaj s tým, že keď im aj povieš svoj názor, nemusí ich to zaujímať.
@anonym_7372fa ved práve, keby bola znásilnená, drzana v pivnici, alebo ju rodičia nútili chodit na husle 15 rokov, ktoré by neznasala, tak nepoviem ani slovo. Ale napr z porovnania z mojich spoluziakov zo ZS, mali sme jedno z najharmonickejsich rodinných zázemí, kde sa rodičia nehádali, boli vzdelaní, brávali nás každý rok k moru a na lyže. Preto ma to hnevá, ze sa tak voči ním vyhraňuje, ale pomoc (aj finančnú) od nich chce stale prijmat.
@anonym_autor Môže mať aj traumu o ktorej nevieš.
Možno to nesúvisí s rodinou, môže to súvisieť s niečim iným.
@anonym_autor Tak tazko povedat autorka, ozaj. Ved cokolvek tu uz bolo spomenute, vsetko nasledne vyvratene, tak neviem. Ani z voza ani na voz. Skus hodit rec so sestrou nejak tak, aby nezacala na teba hned utocit, skus sa jej priblizit a zistit co je vo veci. Inu radu ako toto a psychiater uz asi nemam🤷♀️🤔
@motylik2559 snazim sa pisat objektivne, ale chapem, ze to nemusi byt pochopené, preto som sa snažila následne veci dovysvetliť. A to, ze jej muza hodnoty a postoje sa nezhodujú s mojimi, ešte neznamena, že by bol v ňom problem. Naozaj ma s nou veľa trpezlivosti, to mu nemôžem uprieť, lebo 99%, chlapov by sa na taku manzelku vykaslalo. Áno, v tom sa stotoznujem s tvojim nazorom, že potrebuje psychiatra, ale ako ju motivovat, aby za ním šla, ked ona pri každej hluposti sa dovoláva, aby sme respektovali jej nazor, hranice a netlačili na ňu (napr aj to, že si nechce prist k brane po jedlo, ktoré jej mama chcela po mne poslať a mama ju presviedčala, že to len na minútu vybehne von, tak jej reakcia bola, že je zima, bude snežiť, rešpektujte, že nechcem ist von).
A načo jej je auto keď nikam nechodí? Ešte ani k bránke nechce ísť.
@anonym_autor
@bielasovicka niekedy ide s tým autom za rodicmi, ale Ano, nevyužíva ho denne.
@anonym_autor a nehrá to? má určenú diagnózu od lekára?
@ivicatolic najprv som si tiež myslela, že je rozmaznana, ma vysoke naroky, je len nespokojná, nemá empatiu, je egoistická, pohodlna, lenivá… ale čím dalej ako rodina vidime, že tam su vážne psychicke problemy. Nemame to na papieri, ale podľa nás depresia, možno socialna fobia (robi jej problem viacero ludi v jednej miestnosti, atd). Od rodicov dostala peniaze s tým, že ich ma použiť na svoju liecbu, ale ona chodi len k nejakému terapeutovi, ktorý jej vraj povedal, že sa jedna o komplexnú traumu a že je to na roky. Toto mi nepride správne. Aj keby bola pravda, že je to na roky a je to take vážne, mal ju poslať za psychiatrom alebo jej aspoň nemal hovorit, že je to na roky, veď jej nedal vlastne ziadnu nadej, že sa jej to v kratkom čase zlepsi. Toto podľa mna nie je pomoc zo strany terapeuta, ale utvrdenie v tom, že si chudatko a zivot sa ti v najbližšom čase nezlepsi.
Ako môže mať depresiu, keď si ničím hrozným neprešla. Kopa ľudí si prešli rôznymi ťažkými traumatickými udalosťami, obdobiami a sú tu, bez psychickej poruchy. Ale čo sa týka tvojej sestry, ty s tým nič nenarobíš, nemáš rozhodovacie práva o jej živote. Počítaj s tým, že keď im aj povieš svoj názor, nemusí ich to zaujímať.
@anonym_d708bf tak depresia je psychická choroba, ktorá sa môže spustit aj bez výraznejšej traumy, aj naša babka ju mala, čo sme v tom čase nevedeli.
@anonym_autor Môže mať aj traumu o ktorej nevieš.
Možno to nesúvisí s rodinou, môže to súvisieť s niečim iným.
@estellas tvrdí, že to má z detstva. Napr neslávi Vianoce, ked sme ju pozývali na tieto Vianoce, aby sme ich trávili spolocne ako rodina, tak mi povedala, že ona neslávi Vianoce, lebo ona nemá pekne spomienky na Vianoce, že sme ich netravili pekne. Pre mna to bol úplný sok. Mame kopec videí z detstva, kde rodičia pripravili pekne Vianoce, veľa dekorácií, kolace, darcekov. Pásky z kamery som dávala digitalizovať, narozdiel od nej som ich videla. Nebolo tam nič nepekne, žiadne hádky, sklamanie, že by dostala len pyzamo a ponozky, práve pocas Vianoc nam dávali rodičia niečo extra, nejakú elektroniku (dostala hifi vezu, ktorú veľmi chcela, disc man, neskôr MP3 prehrávač, mobil, ked bola vacsia), na tých videozáznamov je stastna. Ona ako keby si všetky pekne spomienky prepisala spomienkami úplne niekoho iného. Ja napr so svojou rodinou doteraz trávim Vianoce s rodicmi, lebo pre mna su Vianoce moji rodičia a bez nich by to pre mna neboli pravé Vianoce, lebo mame nadštandardne rodinne vztahy. Mame medzi sebou maly vekový rozdiel, takze naozaj tomu nerozumiem, že napr tieto sviatky vnímame úplne rozdielne.
@estellas tvrdí, že to má z detstva. Napr neslávi Vianoce, ked sme ju pozývali na tieto Vianoce, aby sme ich trávili spolocne ako rodina, tak mi povedala, že ona neslávi Vianoce, lebo ona nemá pekne spomienky na Vianoce, že sme ich netravili pekne. Pre mna to bol úplný sok. Mame kopec videí z detstva, kde rodičia pripravili pekne Vianoce, veľa dekorácií, kolace, darcekov. Pásky z kamery som dávala digitalizovať, narozdiel od nej som ich videla. Nebolo tam nič nepekne, žiadne hádky, sklamanie, že by dostala len pyzamo a ponozky, práve pocas Vianoc nam dávali rodičia niečo extra, nejakú elektroniku (dostala hifi vezu, ktorú veľmi chcela, disc man, neskôr MP3 prehrávač, mobil, ked bola vacsia), na tých videozáznamov je stastna. Ona ako keby si všetky pekne spomienky prepisala spomienkami úplne niekoho iného. Ja napr so svojou rodinou doteraz trávim Vianoce s rodicmi, lebo pre mna su Vianoce moji rodičia a bez nich by to pre mna neboli pravé Vianoce, lebo mame nadštandardne rodinne vztahy. Mame medzi sebou maly vekový rozdiel, takze naozaj tomu nerozumiem, že napr tieto sviatky vnímame úplne rozdielne.
@anonym_autor vyzerá to na poruchu osobnosti. Môj priateľ má syna s touto diagnózou, ja sa s sním sem tam rozprávam. Má len 20 rokov a tiež dlhodobo navštevuje psychologa. Som sa ho pýtala, co tam také rozoberajú. Ze sa veľa venovali aj detstvu, napr. ze matka na neho vraj nemala čas, lebo keď bol malý, tak chodila do školy. Keď som to povedala jeho otcovi, zostal zdeseny, ze toto absolutne nie je pravda, ze jeho matka (zomrela keď mal 18 rokov), by pre neho spravila prvé a posledne a začal mi rozprávať, co všetko pre neho robila. Učila sa po večeroch, keď deti už spali, išlo len o dorobenie si maturity. Tvoja sestra je určite psychicky chorá a na základe par negatívnych spomienok takto zhodnotila svoje celé detstvo. Tato porucha môže mať geneticky základ, aj v rodine môjho priateľa to takto je.
@motylik2559 s jej mužom nemame boh vie aký vzťah, pracuje v zahranici, nestretavame sa casto a je to ten typ, ze všetko vie najlepšie. Môžem povedat mamine, aby to s ním začala riesit, len neviem, či to vidi rovnako a nebude zľahčovať situaciu. Ale stale mám pocit, ze to nie je rozmaznanost, ale psychicke ochorenie.
@anonym_autor A nebude ju ten manzel nejako obmedzovat,manipulovat? Co tvrdi,ze ako jej rodicia ublizili? Z coho ma traumu? Kazdy mame nejake psychicke nastavenie a mozno,ak ste boli vychovany na vykon,mali ste tlak na kruzky,znamky,sport a podobne,tak to u nej vybublalo a takto sa prejavilo.
@motylik2559 snazim sa pisat objektivne, ale chapem, ze to nemusi byt pochopené, preto som sa snažila následne veci dovysvetliť. A to, ze jej muza hodnoty a postoje sa nezhodujú s mojimi, ešte neznamena, že by bol v ňom problem. Naozaj ma s nou veľa trpezlivosti, to mu nemôžem uprieť, lebo 99%, chlapov by sa na taku manzelku vykaslalo. Áno, v tom sa stotoznujem s tvojim nazorom, že potrebuje psychiatra, ale ako ju motivovat, aby za ním šla, ked ona pri každej hluposti sa dovoláva, aby sme respektovali jej nazor, hranice a netlačili na ňu (napr aj to, že si nechce prist k brane po jedlo, ktoré jej mama chcela po mne poslať a mama ju presviedčala, že to len na minútu vybehne von, tak jej reakcia bola, že je zima, bude snežiť, rešpektujte, že nechcem ist von).
@anonym_autor Autorka, praveze dobre,ze odpisujes na otazky a ze napises tvoj pohlad asi ako to tam je. Moja odpoved bola preto taka, lebo je to taka zapeklita situacia-ze ani tak sa neda-ani onak. Ako na sestru aby isla k psychiatrovi? Vies ona je dospela, zatial stale svojpravna osoba, cize na silu ju tam nedotlacis. Zazila si ju niekedy v nejakom tazsom stave, ze trebars by hovorila alebo kricala nejake bludy co maju od reality daleko? - v takom pripade sa da zavolat sanitka a vezmu ju na psychiatriu, ak by bola nebezpecna pre seba ci pre druhych, to je asi tazke rozpozorvat,ked nie si s nou 24/7 a ktovie ci take nieco aj ma. Ale co mi napada ako druha moznost je, ze skus sa porozpravat s tym jej terapeutom a ze teda, ked ona pojde k nemu na sedenie, ze by jej psychiatra on nejak citlivo doporucil. Predsa mozno od neho by si dala povedat. Ine moznosti mi nenapadaju, ked nemas moznost sa otvorene o tomto porozpravat s jej muzom, ked nieste za dobre. Ale zas ktovie, mozno ak by si mu vklude vysvetlila,ze vase spory bokom, ze sa chces porozpravat o sestre, mozno by to nakoniec aj uvital, keby mu povies aka je situacia za cas, kym je on v zahranici.
@anonym_autor To čo tu pises ty, je len tvoj a hlavne jeden pohľad. Na komplexné poradenstvo by to chcelo aj pohľad tvojej sestry. Možno by nám povedala niečo celkom iné. A možno aj niektoré veci o tebe, ktoré by sa ti nemuseli páčiť.
@ivicatolic najprv som si tiež myslela, že je rozmaznana, ma vysoke naroky, je len nespokojná, nemá empatiu, je egoistická, pohodlna, lenivá… ale čím dalej ako rodina vidime, že tam su vážne psychicke problemy. Nemame to na papieri, ale podľa nás depresia, možno socialna fobia (robi jej problem viacero ludi v jednej miestnosti, atd). Od rodicov dostala peniaze s tým, že ich ma použiť na svoju liecbu, ale ona chodi len k nejakému terapeutovi, ktorý jej vraj povedal, že sa jedna o komplexnú traumu a že je to na roky. Toto mi nepride správne. Aj keby bola pravda, že je to na roky a je to take vážne, mal ju poslať za psychiatrom alebo jej aspoň nemal hovorit, že je to na roky, veď jej nedal vlastne ziadnu nadej, že sa jej to v kratkom čase zlepsi. Toto podľa mna nie je pomoc zo strany terapeuta, ale utvrdenie v tom, že si chudatko a zivot sa ti v najbližšom čase nezlepsi.
@anonym_autor Vyjadruješ sa o svojej sestre nepekne. Podľa toho, čo čítam, sa mi zdá, že ju nerešpektuješ, no nazývaš to starostlivosťou.
Nerešpektuješ a neprijímaš to, ako sa cíti. Aj keby si mala pravdu, že psychiater a iná diagnóza by jej pomohli, nemáš ju do toho tlačiť a neustále ju presviedčať, že máš pravdu ty a ona sa mýli - je to jej život, jej vnímanie, jej pocity, rešpektuj to. Nesnaž sa na ňu aplikovať svoje videnie sveta. Takýto neustály nátlak a nerešpektovanie osobnej autonómie može byť pre citlivejšieho človeka traumatizujúci.
Ak jej chceš naozaj pomocť, mala by si k nej pristupovať asi takto: "nechápem, prečo sa tak cítiš, ale je mi to ľúto. Ponúkam ti pomoc, no je na tebe, či ju prijmeš." A svoje vlastné nepríjemné pocity z toho, že ju nechápeš a strach z toho, že ti ostane na krku, by si si mala poriešiť sama v sebe, prípadne na terapii.
@anonym_autor a ty načo dnes riešiš polemiky o tom, čo sa ani nemusi stať? Veď ešte ťa možno sestra prežije. A prečo ťa trápi to, že ju manžel financuje?Ich vec, ich peniaze. Neanalyzuj kej stav, prečo, začo, načo. To čo popisuješ môže byť prejav úzkostno depresívnej poruchy.

Teraz možno napíšem niečo od veci. Nemá nejaké koníčky? Niečo tvorivé? Lebo keď nie je schopná práce, tak to by mohlo niečo zmeniť. Neviem teda.