Ako pomôcť psychicky chorej sestre?
Mám sestru, ktorá bola volakedy veľmi sikovna, komunikatívna, mala organizacne zručnosti, veľa kamarátok, záľuby, teraz je doma (manzel ju zivi), nič sa jej nechce, všetko ju obtazuje. Chodi vraj na terapie, údajne ma komplexnú traumu a neviem to pochopit. Žili sme v usporiadanej rodine, bol niekedy doma krik, so sestrou sme sa casto bili, ale mala zo strany rodicov aj veľa podpory a aj lasky (vozenie za kruzky, nechcem povedat, ze dostala všetko, čo chcela, ale v podstate to bola pravda, ze dostala, po com túžila, to sa jej rodičia snažili zabezpecit a vyhovieť jej - najmä ocino, na ktorého plac a citové vydieranie platili). Ona si ako keby vytvorila vlastný pribeh v hlave a vlastne spomienky, ktoré nie su pravdou. Podľa mna je zle zdiagnostikovana a ma depresiu. Vo mne sa to veľmi bije, lebo nemam pochopenie pre to, ze okydava rodicov, ze mala nestastne detstvo a zije si v svojej role obete, na druhej strane si uvedomujem, ze je chora a potrebuje pomoc. Moja otázka je, ako ju dotlačit, aby svoj zdravotný stav riešila s odborníkmi, nielen nejakým terapeutom, ktorý jej povedal, ze to je na roky a skôr sa mi vidi, ze je pre neho kasicka na peniaze na niekoľko rokov ako by sa to niekam hýbalo. Hlavne sa fokusuje na nerealne veci, manzel ju berie na dovolenky, kupil jej nove drahe auto, ale ona stale tuzi po lepšom aute, väčšom dome, lebo zije v predstave, ze tieto veci ju urobia stastnou. Realne si myslim, ze jej manzel to uz neustojí lebo tie finančne naroky na neho su extrémne vysoke, hlavne ked ona nepracuje a musí ju financovat a na miesto vďaky su tam stale vyššie a vyššie požiadavky. Keďže deti nemá, raz sa o ňu nebude mat kto postarat, lebo jej zostanem len ja. Ako s takýmto človekom narábať?
Vytvorila si ideály insta život a čokoľvek sa vymyká z priemeru jej spôsobuje úzkosti, ataky a depresie. Toto sú dnes bežné príklady z praxe.
Tak chod za tým jej terapeutom a povedz mu svoj pohľad na vaše detstvo
Akože komplexná trauma je taka diagnoza ktorú majú ľudia fakt po ťažkých zlých zážitkoch
kazdy clovek preziva situacie inak, co pre niekoho je "bezny" krik a bitka, pre druheho je to problem, moze mat depresiu hocico, najlepsia je vzdy kombinacia psycholog plus psychiater
@anonym_autor diagnostiku psychických ochorení vykonáva psychiater. Treba sa objednať. Najlepšie ku nejakému z nemocnice, tam sú odborníci. Niekedy aj psychiater nestanoví diagnózu dobre a je potrebný diagnostický pobyt v nemocnici ( vážnejšie prípady). Trauma je taká žiadna diagnóza. To ani nie je diagnóza, ale postraumaticky stresový syndróm a tam tiež môže psychiater dať antidepresíva. Je možné, že u sestry prepukla nejaká vážnejšia vec ako psychóza ( skreslená realita) schizofrénia, bludy. Tam len liečba a psychiater pomôžu. Je možné že sa je nediagnostikovaná autista, aspergerka. Možností je veľa. Môže byť detstvo na jednotku a predsa príde psychická nemoc. Jednoznačne psychiater. Inak nechuť robiť veci je tiež forma psychickej choroby. Manžel by mal povedať, že musi ísť a hotovo. Potom užívať liečbu a nútiť ju do pohybu a činnosti.
Vytvorila si ideály insta život a čokoľvek sa vymyká z priemeru jej spôsobuje úzkosti, ataky a depresie. Toto sú dnes bežné príklady z praxe.
@anonym_10d1d9 ona nemá instagram a zije si aj teraz nad priemer väčšiny Slovákov. Ona nemôže zavidiet niekomu Maldivy, lebo ona tam uz bola niekoľkokrát ako aj v inej exotike. Čiže si nemyslím, ze to je v porovnani s niekym, ale ze ona tuzi mat viac a viac, lebo si mysli, ze to ju urobi stastnou.
Tak chod za tým jej terapeutom a povedz mu svoj pohľad na vaše detstvo
Akože komplexná trauma je taka diagnoza ktorú majú ľudia fakt po ťažkých zlých zážitkoch
@anonym_7372fa ved práve, keby bola znásilnená, drzana v pivnici, alebo ju rodičia nútili chodit na husle 15 rokov, ktoré by neznasala, tak nepoviem ani slovo. Ale napr z porovnania z mojich spoluziakov zo ZS, mali sme jedno z najharmonickejsich rodinných zázemí, kde sa rodičia nehádali, boli vzdelaní, brávali nás každý rok k moru a na lyže. Preto ma to hnevá, ze sa tak voči ním vyhraňuje, ale pomoc (aj finančnú) od nich chce stale prijmat.
@anonym_7372fa ved práve, keby bola znásilnená, drzana v pivnici, alebo ju rodičia nútili chodit na husle 15 rokov, ktoré by neznasala, tak nepoviem ani slovo. Ale napr z porovnania z mojich spoluziakov zo ZS, mali sme jedno z najharmonickejsich rodinných zázemí, kde sa rodičia nehádali, boli vzdelaní, brávali nás každý rok k moru a na lyže. Preto ma to hnevá, ze sa tak voči ním vyhraňuje, ale pomoc (aj finančnú) od nich chce stale prijmat.
@anonym_autor tvoja sestra aj jej manžel sú dospelé a svojprávne osoby, pokiaľ im daný stav vyhovuje ty s tým nič nespravíš. Môžeš sa s nimi akurát porozprávať ako to vidíš a akceptovať ako si žijú.
Ja uz som takych videla viac, preplo jej z toho luxusu a nicnerobenia. Clovek v produktivnom veku , ak nie je napr na materskej toe 2-3 roky sa nemoze uplne odseknut od produktivneho zivota. Tam zacne casto presne tento pocit, ze nevedia uchopit nieco, co ani neexistuje. Stratia pocit seba sameho. Ako za mna pruser a smer psychiater, aj ked neviem ci ju muz takto nedrzi tak nejak, ze mu to trosku vyhovuje. To je toezvdost otazka.
Mam znamu, ktora tiez vyrastala v harmonickej rodine. Vsetko ok.
Jej sestra je podobna tej tvojej.
Nakomiec SA prevalilo, ze ju otec sexualne roky zneuzival. Iba ju jedinu zo vsetkych surodencov.
Ale inak dobra rodina.
dolezite je, ze nie je v tom sama. ale sama si pravdepodobne nepomoze. dalsia vec je, ci si take nieco vobec dokaze priznat, kazdy to nevie. a ak aj ano, bude to chciet nejakym sposobom riesit?
@anonym_autor ani najharmonickejšie rodinné zázemie nie je zárukou, že z človeka vyrastie čestný a poriadny jedinec. Stačí zdediť nejakú poruchu osobnosti alebo jej črty a už sa vidíš inak aká bola realita. Vytvoríš si v hlave vlastné konštrukty, vlastnú pravdu, veríš im a žiješ nimi.
@anonym_autor Ahoj autorka, mozno prave z toho jej preplo, ze ked bola mala a potom aj v puberte a neskor dokym sa vydala mala vsetko po com jej srdce pistalo a bola rozmaznana. Takym sa zial napisem napriamo clovek nezavdaci nicim. Keby zila ako ine deti, ze nie vsetko dostane na co si luskne, mozno by si aj teraz vazila veci viac, aj od manzela. Vytvorila si svoj zaskatulkovany svet plny blaha a hojnosti, tuzi po veciach, ktore nemusia byt uz pri manzelovi az tak dostupne, lebo aj ked si ziju nadpriemer, vsetko nieco v dnesnej drahej dobe stoji. Bolo by dobre, aby ju diagnostikoval psychiater, ci je to az tak vazne, alebo ci hra dlhodobo nejake to divadielko rozmaznanca a ked to nedostane, tak sa paprci ako male dieta a ma "depky". Ono pokial by ta diagnoza nebola povedzne az tak vazna, tak su ludia, ktorí chodia k psychiatrovi ambulantne, maju nastavenu liecbu liekmi, ale napriek tomu chodia do prace, socializuju sa. Cize, ak by to bolo takto, nech prispieva aj ona do rodinneho rozpoctu, nech si zarobi na take auto po akom tuzi, kedze sa jej mali take, co jej kupil muz🤔 Tazko povedat, ake vazne je to u tvojej sestry, ale nemyslim si, ze by to bolo az take,ze keby jej nastavi liecbu, nemohla by ist do prace, alebo robit aj nejake lahsie aktivity, ci ist s kamoskami na kavu, alebo s tebou kamsi na vylet. Skor mi pride,ze zlenivela tym nicnerobenim a tak jej v hlave prebiehaju kadejake rozmary, v detstve bola rozmaznavana, teraz je svojim sposobom od muza tiez, tak jej prepina max tak z tohto (prepac, ze to tak blbo napisem narovinu, naozaj bez urazky, ale dobre ze sa nehodi o zem ako dieta v hrackarstve, ked nedostane to co chce😐)...S jej muzom si sa uz skusila porozpravat medzi 4 ocami, ako to on vidi? Skus to cez neho nejako, ze by ju "dotlacil" k psychiatrovi, predsa aj on by mohol vediet ako na nu, ked s nou denne zije pod jednou strechou. Drzim ti moc palce!
Stále môže mať nejakú traumu, o ktorej nevieš. Alebo poruchu osobnosti.
Trauma nie je o tom, čo sa objektívne stalo, ale o tom, ako človek vníma to, čo sa mu stalo.
Píšeš, že ste sa často bili a doma bol krik - už len to pre niekoho citlivejšieho može byť traumatizujúce.
@anonym_autor Toto je dnešný trend. Neustále sa vŕtať v minulosti a obviňovať zo svojej neschopnosti a neúspechov rodičov, školu, dobu... Zveličovať a vymýšľať si rôzne traumy, šikanu, chudobu.
Je to jednoduchšie ako sa vzchopiť, pracovať a prevziať zodpovednosť za svoj život.
Nakomiec SA prevalilo, ze ju otec sexualne roky zneuzival. Iba ju jedinu zo vsetkych surodencov.
Ale inak dobra rodina.
@oslo1 toto určite nie je náš prípad, mali sme spoločnú izbu, za ocinom chodila aj v dospelosti, ked potrebovala peniaze, pomoc, bol tam normálny zdravý vzťah. Tatino sa jej aj roky zastával, ze sestra je psychicky chora, ze musíme ju tak brat a netlacit na ňu, aby mala napriklad deti, ze by ju to položilo. Dedkov sme ani nezazili, lebo zomreli veľmi skoro, jedného ani nepoznala, strýkovia bývali inde, toto úplne vylucujem, ze by ju niekto zneužíval v rodine. Ona hlavne bola úplne normálne, zdrave, zive, priebojné dieťa. Ten zlom nastal okolo 23 rokov, vtedy mala frajera, ktorý jej tiež plnil všetko, čo jej na očiach videl, všetko za ňu vybavoval a vtedy ako keby nastal u nej ten obrat, ze ona nemusi nič, ze ostatni to za ňu vybavia az prepadla do toho, ze nebude vychadzat zo svojej komfortnej zony. Včera ma dojalo, ze mama jej po mne chcela poslať jedlo, ze jej ho donesiem domov a ona jej povedala, ze nie, ze by musela si preň ist von do snehu. Takze podľa mna sa to zhoršuje.
@anonym_autor Toto je dnešný trend. Neustále sa vŕtať v minulosti a obviňovať zo svojej neschopnosti a neúspechov rodičov, školu, dobu... Zveličovať a vymýšľať si rôzne traumy, šikanu, chudobu.
Je to jednoduchšie ako sa vzchopiť, pracovať a prevziať zodpovednosť za svoj život.
@anonym_694a2c aj ja si myslim, ze praca by jej pomohla. Lebo to, ze nie je nútená vychadzat z komfortnej zony a v podstate je stale len v svojom bezpečnom prostredi, kde sa ľutuje, jej neprospieva. Ale nemyslím si, ze to robi z vypočítavosti, ale vidim, ze tam nejaká diagnoza je.
Lutujem jej muza. Asi najma on by mal zacat konat.
Trauma nie je o tom, čo sa objektívne stalo, ale o tom, ako človek vníma to, čo sa mu stalo.
Píšeš, že ste sa často bili a doma bol krik - už len to pre niekoho citlivejšieho može byť traumatizujúce.
@dayanare ale ten krik bol občas, nebolo to na dennom poriadku, rodičia sa nehádali vôbec. Ona bola v detstve vesele a stastne dieťa.
@anonym_autor Ahoj autorka, mozno prave z toho jej preplo, ze ked bola mala a potom aj v puberte a neskor dokym sa vydala mala vsetko po com jej srdce pistalo a bola rozmaznana. Takym sa zial napisem napriamo clovek nezavdaci nicim. Keby zila ako ine deti, ze nie vsetko dostane na co si luskne, mozno by si aj teraz vazila veci viac, aj od manzela. Vytvorila si svoj zaskatulkovany svet plny blaha a hojnosti, tuzi po veciach, ktore nemusia byt uz pri manzelovi az tak dostupne, lebo aj ked si ziju nadpriemer, vsetko nieco v dnesnej drahej dobe stoji. Bolo by dobre, aby ju diagnostikoval psychiater, ci je to az tak vazne, alebo ci hra dlhodobo nejake to divadielko rozmaznanca a ked to nedostane, tak sa paprci ako male dieta a ma "depky". Ono pokial by ta diagnoza nebola povedzne az tak vazna, tak su ludia, ktorí chodia k psychiatrovi ambulantne, maju nastavenu liecbu liekmi, ale napriek tomu chodia do prace, socializuju sa. Cize, ak by to bolo takto, nech prispieva aj ona do rodinneho rozpoctu, nech si zarobi na take auto po akom tuzi, kedze sa jej mali take, co jej kupil muz🤔 Tazko povedat, ake vazne je to u tvojej sestry, ale nemyslim si, ze by to bolo az take,ze keby jej nastavi liecbu, nemohla by ist do prace, alebo robit aj nejake lahsie aktivity, ci ist s kamoskami na kavu, alebo s tebou kamsi na vylet. Skor mi pride,ze zlenivela tym nicnerobenim a tak jej v hlave prebiehaju kadejake rozmary, v detstve bola rozmaznavana, teraz je svojim sposobom od muza tiez, tak jej prepina max tak z tohto (prepac, ze to tak blbo napisem narovinu, naozaj bez urazky, ale dobre ze sa nehodi o zem ako dieta v hrackarstve, ked nedostane to co chce😐)...S jej muzom si sa uz skusila porozpravat medzi 4 ocami, ako to on vidi? Skus to cez neho nejako, ze by ju "dotlacil" k psychiatrovi, predsa aj on by mohol vediet ako na nu, ked s nou denne zije pod jednou strechou. Drzim ti moc palce!
@motylik2559 s jej mužom nemame boh vie aký vzťah, pracuje v zahranici, nestretavame sa casto a je to ten typ, ze všetko vie najlepšie. Môžem povedat mamine, aby to s ním začala riesit, len neviem, či to vidi rovnako a nebude zľahčovať situaciu. Ale stale mám pocit, ze to nie je rozmaznanost, ale psychicke ochorenie.
@anonym_autor tvoja sestra aj jej manžel sú dospelé a svojprávne osoby, pokiaľ im daný stav vyhovuje ty s tým nič nespravíš. Môžeš sa s nimi akurát porozprávať ako to vidíš a akceptovať ako si žijú.
@januska12323 ja tomuto rozumiem, ale uz mi v minulosti skoncil na pleciach psychicky chory clovek z rodiny, preto to tak riesim. Lebo ked je zle, všetci sa rozpŕchli od takého človeka a ked je uz na tom zle taký clovek, nevie si pomôcť sám. Vidim, kam smeruje, raz je to moja sestra a nechcem ju nechat na pospas osudu.
@motylik2559 s jej mužom nemame boh vie aký vzťah, pracuje v zahranici, nestretavame sa casto a je to ten typ, ze všetko vie najlepšie. Môžem povedat mamine, aby to s ním začala riesit, len neviem, či to vidi rovnako a nebude zľahčovať situaciu. Ale stale mám pocit, ze to nie je rozmaznanost, ale psychicke ochorenie.
@anonym_autor A teda, uz ked si takto opisala jej muza, ze on je typ,ze vsetko vie najlepsie, nemoze to jej spravanie mat suvis aj s nim? Je casto prec a ked je doma mi to vyznie, ze je on ten general, cez ktoreho vlak neprejde? Ci nie je sestra teda nim utlacana a teda, ze by jej z toho mohlo byt tak? My nevidime to pozadie za zatvorenymi dverami, ked on aj je doma. Nemoze ju on nejako izolovat od sveta? Ma sestra pri nom volnost? To aj ked je v zahranici nemusi hrat rolu, ak su v kontakte denne a on jej nieco povedzme vtlaca do hlavy🤔 Dokazala by si sa so sestrou porozpravat tak, aby sa ti ona vedela otvorit a povedat ti ako sa on k nej sprava?
Ale inak dobra rodina.
@oslo1
presne takto to aj ja poznam, len to nebol otec. Ten keby sa to dozvedel, nerozdychal by to. Matka to zlahcuje stylom, ze ale prosim ta, ved tolko sa nestalo... . A ten co to urobil - samozrejme dnes by to nik na neho nepovedal. To su take dobre ridiny.
@januska12323 ja tomuto rozumiem, ale uz mi v minulosti skoncil na pleciach psychicky chory clovek z rodiny, preto to tak riesim. Lebo ked je zle, všetci sa rozpŕchli od takého človeka a ked je uz na tom zle taký clovek, nevie si pomôcť sám. Vidim, kam smeruje, raz je to moja sestra a nechcem ju nechat na pospas osudu.
@anonym_autor ja ťa chápem ale ak ona sama pomoc odmieta nepomôžeš jej.
@motylik2559
to nie je celkom pravda. My sme napriklad mali tiez vselico, nasi nsm dopriali. A ani jedna z nas nie je nevdacna. Tam toho bude viac. Ona prekryva dusevnu bolest hmotnymi vecami.
Asi len facka od života a stret zoči-voči s realitou by ju dokázal vrátiť na funkčnú úroveň. Ale to je hop alebo trop. Nemá deti, psa, kamarátky, povinnosti... Môže sa stať, že nebude mať ani manžela, domov, neskôr ani dôchodok...
Žiaľ, v takomto stave to pravdepodobne nie je schopná pochopiť len na základe vysvetľovania. Možno keby začala napríklad cvičiť alebo aspoň behať, aby si zveľaďovala svoje fyzické zdravie a postavu, tak by si otvorila dvere aj k zlepšeniu psychického stavu.
@motylik2559
to nie je celkom pravda. My sme napriklad mali tiez vselico, nasi nsm dopriali. A ani jedna z nas nie je nevdacna. Tam toho bude viac. Ona prekryva dusevnu bolest hmotnymi vecami.
@svetlonos No podla toho ako pred chvilou opisala sestrinho muza, ze vo vsetkom ma len on pravdu, tak bohvie ci nema traumu aj z neho, nevidime aky je on za zatvorenymi dverami a ci ju teda on nejako neizoluje alebo ci jej nejake somariny nevtrepava do hlavy😐
@anonym_694a2c aj ja si myslim, ze praca by jej pomohla. Lebo to, ze nie je nútená vychadzat z komfortnej zony a v podstate je stale len v svojom bezpečnom prostredi, kde sa ľutuje, jej neprospieva. Ale nemyslím si, ze to robi z vypočítavosti, ale vidim, ze tam nejaká diagnoza je.
@anonym_autor sama píšeš že sestra je psychicky chorá, píšeš aj o rodinnom prislusnikovi. Pozri sa do minulosti nieje to v génoch? Tieto ochorenia vznikajú v rôznom veku ako dieťa bola ok. Teraz nie je. Čo vlastne chceš? Veď ju nevyliecis.
Volala by som jej muzovi, ci ked robi v zahranici vie co jeho zena robi, ze uz ma take stavy. Ako toto mala kamoska, ju nevedeli hasici dostat z bytu pri evakuacii. Lebo by musela von a ona sa tam nevrati potom s mackami. Nakoniec pomohlo ked macky neboli a postupne sa zaclenila, teraz pracuje. Ja som mala takeho expartnera a bola som casto sama a Ona sa tam ma drzal tak nejak, ze som robila a aj ked som nerobila. Fuj, uz nikdy. Aj keby mam len maly uvazok, ale ist robit a byt medzi ludmi

A co na to jej manzel? Jemu neprekaza ze sa nelieci?