Ako poriešiť alkohol, dlhy a týranie v rodine?
Tento problem je na dlhe vypisovanie, lebo sa taha uz niekolko rokov. Ale mnoho veci vyslo na povrch az tento vikend... mama ma napoziciavane od xy ludi vyse 5000 eur. Nevieme od koho, ani kde ich pouzila. Aj od vlastnych deti ma napoziciavanie okolo 4000 eur. Len deti. Otca klame. Aj nas klame. Exekutori im blokli ucty, vcera som bola vyplatit 500e dlh v Providente a minuly rok 300 eur za pausal. Mama velmi pije a ked sa otec raz za cas dozvie, ze ma od niekoho pozicane, zmasti ju ako hada a necha spat vonku.
Uz sa s manzelmi nevladzeme pozerat a dookola riesit nezmyselny kolotoc. Co mame urobit? Kam ju poslat na liecenie? Uz sa pokusala aj o samovrazdu a nie raz. Ked dnes zase pojdeme za nami "vyriesit" nejako problemy, otec sa zase dozvie o jej pozickach, my odideme, zase porozbija vsetok nabytok, kvetinace, elektroniku a ju vyhodi na ulicu. Zase sa nic nevyriesi. Prosim Vas velmi, velmi, co mame robit. Jedno je, ze surne potrebujeme peniaze, ktore sme im pozicali, dalsie je ta hanba, ktoru nam robi v celom regione a predsa su to nasi rodicia a po nociach so sestrami nespim, ako to konecne vyriesit... prosim...
@bibika55 a ake zufalstvo? kolkokrat sme si vsetci spolu sadli, rozpravali sa pokojne, nech nam povie, co ju trapi, kde ma dlhy, preco ich berie, kde mina tie peniaze a nic, nic a nic sme sa nedozvedeli..... snazili sme sa jej pomoct aj financne som s nou isla do providentu pred dvoma rokmi, ze je mam ist za svedka pri podpisani zmluvy len podpisem papier, ze som bola pritomna vytvorenia zmluvy....ved kto by vlastnej matke nedoveroval!!!!!a tento vikend sa dozviem, ze som zobrala na svoje meno pozicku, ktoru nesplacam a idem na ukoncenie mimosudneho vyrovnania a v septembri, co nastupim do prace sa mozem hanbit, ked mi exekutor blokne vyplatu..... dohodla s a spostarkou, aby vsetky obalky od providentu nosila jej, takze ak sa ma rok snazili kontaktovat, nemali sa ako.......ano, mydeti sme na vine, ze nas tolke roky klame a ked jej podame pomocnu ruku, stiahne nas do este vacsieho bahna.......chceme jej pomoct, kazdy hovori, ze komunikacia je zaklad, no ale ak ona s nami nekomunikuje, ako sa mozeme pohnut??????? uz ako male deti sme vnimai kopec obalok z tej banky, z onej banky a ked sme sa pytali co to je, tak sme boli zasrane a nemame sa starat..pred otcom vsetku postu schovavala......takze ja uz viac neviem urobit, naozaj neviem, aj keby som sa teraz na mieste potrhala......preto odmietam, aby niekto na mna zhadzoval vinu!!!!!
@pribinak ja som nemyslela zbaviť ju svojprávnosti na základe toho,že je alkoholička, ale na základe toho, že sa pokúsila o samovraždu
až potom vysvetlila, že vlastne ony s ňou nikde neboli, resp. kedže vracala po tom, tak s ňou nikam nešli
lebo ak by privolali lekára,tak ju berú hneď so sebou a určite by skončila potom aj na psychiatrii
skrátka pokus o samovraždu sa neberie len tak
ale ona to "prežila" doma, takže nie je o čom
a čo sa týka poručníctva, tam ide hlavne o to,že svojprávnosti zbavený človek nemá právomoc v podstate nič riešiť a ani nakladať s peniazmi a majetkom
to, ako by zabránili napr. požičiavaniu si od kamarátov neviem ( čo človek, to iný prípad), ale tak hádam tí bližší by mali vedieť o stave, v akom je a podľa mňa, na toto mali upozorniť blízke okolie už aj teraz, lebo teda nechápem ľudí, čo si od nich požičiava ( teda ak má aj od ľudí, lebo si to celé nedržím v hlave)
jednoducho, tam je problém väčší, nie je až tak schopný ani jeden z nich - ani mama, ani tato, hlavne tie financie a roky sa ťahajúce problémy
možno je chyba aj to,že majú vždy závetrie a vedia,že deti to za nich potiahnu, doplatia,.....
Ja navrhujem protialkoholické liečenie kdesi na prednej hore, akurát horšie je, že mamina s tým musí súhlasiť. Treba ju presvedčiť keď bude triezva, že vďaka dlhom môžu prísť o majetok a ak sa jej v stave opitosti niečo stane, dlhy budú splácať manžel prípadne dediči- čiže vy. (jedine že by ste odmietli dedičstvo, ale nebankovkám to je jedno) a teda vám tým môže uškodiť a môže za to alkohol. Ináč váš otec to nerieši? Veď ide hlavne o neho, keď mama narobí dlhy a ty so sestrami si raz poviete, že nemá zmysel stále za ňu platiť, tak bude musieť platiť on. Možno by nebolo na škodu sa im pohroziť, že ich prestanete financovať...lebo takto vedia, že ich dostanete zo šlamastiky a oni pre to nemusia urobiť nič.
@viavista Podla mna by ste mali prestat za nu platit a doplacat cokolvek, otec nech sa s nou rozvedie, lebo inak sa pri nej znicite vsetci. Ak po nej niekedy zdedite dlhy, to mozete odmietnut a hotovo. Napomahali ste sa uz dost, podla toho co pises to trva uz dost dlho. Vas otec by to mal riesit v prvom rade, nechapem, preco to neriesil nejako raznejsie u davno, ved ide aj o jeho peniaze. Ona sa stale spolieha na vas a tym padom nema ziadnu motivaciu svoju situaciu riesit. Musite ju nechat, nech si zije svoj zivot, ked sa je to tak paci, vy nie ste povinni stale za nu cosi splacat, aj ked je to vasa mama.
@viavista Tým,ze to stale ako rodina riesite,jej nepomahate ale škodite.Ona proste vie,ze vždy niekto z rodiny zaplati jej dlhy,alebo sa postara o to či ono.Ja viem,ze je to hrozne,nechat takto svojho rodica,dieta,je jedno koho,stale je to citlivá tema,ale ine riešenie nie je.Zavisly človek musí padnut až na same dno,aby si uvedomil,že chce ešte žit a požiadat rodinu o pomoc s príslubom liečby.Inak je to začarovany kruh.Nerieš už ju,maš svoj život a povedz jej,že pokial nepojde na liečenie,žiadna pomoc z tvojej strany nebude.Cela rodina musite tahat za jeden koniec a nik nesmie polavit.Ona nesmie mat na vyber.Bud liecenie a pomoc,alebo nič
@viavista jedna znama mala problemy ako vy. Matka alkoholicka, v kazdej nebankovke dlhy. Vybavila jej psychiatra a na zaklade jeho posudku, ze je nebezpecna pre okolie, pretoze bola aj agresivna a nedokazala vyhodnotit riziko ju potom zbavila svojpravnosti.. Seba dala za opatrovnicku. Matkin dochodok chodi na jej ucet a matku umiestnila do domova dochodcov. Z jej dochodku plati domov, plus nieco malo este doplaca za lieky. Vsetko sa da riesit, ale treba sa toho chopit..
@bibika55 kto ju tam udrží? Na silu sa to nedá, podpise reverz a ide prec! Však preco majú alkoholici za sebou aj 10 pokusov o liečbu? Lebo ked nechce, držať ich tam nemôžu
Čítaj co píše zakladateľka témy, tých rozhovorov uz bolo a bolo, je cas konať. Dobre, moja rada je zlá, daj lepšiu

@macamac ale toto určite nie je jej prípad, tym, ze nadmerne poziva alkohol nikoho neohrozuje na živote, nie je profesionál.sofer, ani nic podobne
Ak by sa kvôli alkoholu zbavovali svojpravnosti, alebo obmedzovali svojpravnosti, tak nasa republika by mala polovicu obyvateľstva bez občianskeho preukazu
Áno, v niektorých prípadoch je zbavenie svojpravnosti záležitosť pár dni, ale toto určite nie je ten prípad