Ako povedať manželovi, že dcérka nie je jeho?
Ahojte vsetci, v prvom rade Prosim Vsetkych aby ma neodsudzovali pretoze nevedia cim som pred 3rokmi v manzelstve presla. V skratke: mali sme rodinneho priatela s ktorym som sa poznala roky casom sme zacali komunikovat spolu castejsie ako by to bolo normalne. Nasla som v nom vsetko co u mojho manzela nebolo (aj ked v tej dobe sme boli manzelmi iba 4roky) mal pre mna pochopenie...vedel ma vypocut bol pozorny... Ochotny pomoct...no mala som v nom vsetko co u manzela nie. Casom sme sa stretavali aj intymne....trvato to zruha 3mesiace. Potom sme to ukoncili ale ja som v kratkom case zistila ze cakam babo. Bola som najstastnejsi clovek na svete. Ani v najhirsom sne by ma nenapadlo ze by to nemuselo byt manzelovo. Ved sme si davali tak strasne velky pozor... No ked mala prisla na svet a pri prepustani mi odovzdali ockovaci preukaz a v nom mala zapisanu inu krvnu skupinu ako mame mi s manzelom bolo mi vsetko jasne (my s manzelom sme obaja 0+ a mala je B+) Ja uz nechcem zit v klamstve... Chcem mu povedat pravdu ale poradte mi ako zvolit ten spravny sposob...rozmyslam uz rok nad rozvodom, ale som od manzela financne zavisla a nema mi kto pomoct ☹
A este nazaver nic nelutujem... Lebo ak by som jeho nestretla malicku by som asi dodnes nemala a ja som po babätku strasne tuzila 🙂)
@majkasko co sa tyka toho ako mu to povedat,ze teda dcera nie je jeho,tak asi by si mala vyhladat pomoc psychologicky.Napr.na UPSVAR je psycholog zadarmo a tam by si mohli aj poradit aj dalsie kroky.Kedze si zrejme rozhodnuta,tak my ti tu tazko poradime,aku formu zvolit. Nevieme ci je tvoj manzel agresivny,aku ma povahu,ako reaguje.
Take nieco tazko stravi aj kludny muz. Cize treba sa poradit so psychologom.
Nepisala si na to vsetko ten kamos,bio otec tvojej malej.
@majkasko ahoj ak o tom ten druhy uz vie, tak by som sa s nim dohodla na testoch DNA o ktorych sa mm nemusi dozvediet...aspon si potvrdis sama pre seba, koho mala je...a potom ak bude mm nemas co riesit...a ak nie, tak sa musis sama rozhodnut co dalej...ale ja si myslim, ze bude mm...nieje fer brat dcerke otca lebo tym jej tvoj mm je...ale nieje ani fer pre neho byt v tom, ze dcerka je jeho a nieje...ja osobne by som to svojmu mm nevedela povedat do oci, skor by som si spakovala vsetky veci a napisala mu asi list a usla zbabelo ☹
@nikolet_89 len ktovie ci by na to pristupil,lebo potom ked sa preukaze ze je otcom malej tak by mal platit alimenty a tym padom aj on si doma narobi zle.Dost komplikovane 😝
Baby,ak maju obaja 0 tak dieta moze mat krvnu skupinu len 0,ja som sa na to pytala,ked som bola tehu,my tak mame s mm a nase 3deti maju 0
@milenka74 podla mna sa to da zistit niako sukromne...a alimenty ?? na nich sa musia samy dohodnut, podla toho akoby to dalej riesili
@majkasko
http://primar.sme.sk/kalkulacky/krvna-skupina-r...
Našla som túto tabuľku.
Držím veľmi palčeky, nech sa rozhodneš akokoľvek. Niektoré veci sa nakoniec vyriešia sami.
@nikolet_89 niekto jej tu uz radil ze stacia aj manzelove sliny na tie testy DNA,len pokial viem je to draha zalezitost.Takze si musi pozistovat co a ako.A urcite sa to da sukromne nech ma istotu,ze kto je otec a potom dalej riesit.Ak sa chce rozviest tak ci tak a chce mu povedat pravdu,najskor ju musi sama poznat.
@majkasko skoda ze si to neriesila hned ked si zistila krvnu skupinu. Ktovie ako sa teraz k tomu postavi ten kamarat. lebo nie kazdy chlap je zodpovedny.
a zas nie si prva ani posledna co skryva take tajomstvo.
Nie je dolezite kto dieta splodi,ale kto vychova.
no nedocitala som tuto debatu, ale mam otazku - a ten "rodinny priatel" ma aku krvnu skupinu? uz len tak okrem ineho?
a skusla by som ten test a az potom by som palila mosty, no necakaj moc dlho, aby ste sa mohli vylizat z ran
Baby,ak maju obaja 0 tak dieta moze mat krvnu skupinu len 0,ja som sa na to pytala,ked som bola tehu,my tak mame s mm a nase 3deti maju 0
hmm loz ma kratke nohy sa hovori...na druhu stranu kdesi som citala ze je vysoke percento muzov ktory vychovavaju dieta ktore nieje ich a nevedia o tom.
@majkasko daj si spravit geneticke testy a pravdu oznam vsetkym ktorych sa to tyka. Niesom vestica ale predpokladam ze tvoj manzel by skor stravil fakt ze si ho podviedla ako to ze si zatajila ze dieta nieje jeho. Byt tebou tak by som mu to oznamila az ked to budes mat podlozene genetickymi testami a az budes mat zabezpecene ine ubytovanie a kufre zbalene...lebo bohvie aka bude jeho reakcia. Keby som na jeho mieste a niekto ma takymto sposobom oklame tak by som toho cloveka uz v zivote nechcela vidiet.
Hoci otázka znela ako povedať manželovi, nie či povedať...môj názor je povedať...bez ohľadu na to v akej situácii sa matka nachádza či láska s druhým mužom pominula alebo pretrváva, či chce odísť od manžela aj z iných dôvodov alebo len kvôli narodeniu kukučieho mláďatka....Dieťa má právo vedieť kto sú jeho rodičia (môžeme polemizovať či je to dobré k niečomu alebo nie, hlavne pri adopciách), je to len rok... a majkasko s manželom možno ani neostaneš pre iné dôvody...ak máš byť rozvedenou maminou tak radšej s čistým svedomím...prípadný nový partner sa dozvie pravdu koho dieťa pomáha vychovať a ľúbi (aj keď teraz sa Ti to môže zdať ako ďaleká budúcnosť)...A to že nechceš rozbíjať rodinu otcovi dieťaťa....nemá aj jeho manželka právo vedieť, že má dieťa, chceli by sme byť v jej situácii? Dve rodiny majú žiť v klamstve, ktoré sa môže prevaliť....možno zo zdravotných dôvodov, možno v nejakej manželskej kríze vybuchneš...a fakt si myslím, že neskôr to bude väčšia trauma. Mimochodom nemal by otecko platiť výživné, tak ľahko sa z toho vyzuje, nechýba mu jeho dieťa? Nemalo by dieťa po skutočnom otcovi dediť keď mám ísť do podrobností...? Má matka právo toto všetko uprieť len z výsady, že ho porodila? Matka je len polovica génov, polovica životného príbehu rodiny, každý túži poznať odkiaľ pochádza....rodičia, stará rodičia, miesta, ich činy...
Malo by sa to vyriešiť ako tu už napísali, do troch rokov, lebo potom už nie je jednoduché zrieknuť sa otcovstva alebo priznať otcovstvo...rozhodne bude zapísaný Tvoj manžela ko otec po pôrode v RL....ale to sa Ti asi nepodarí dovtedy, lebo osamostatniť sa môžeš predpokladám až keď začneš pracovať....Možno podať návrh na rozvod, nežiadať výživné, príde k debatám, vážnym, keď si muž uvedomí že odchádzaš a prehodnotí svoj vzťah k Tebe...ak mu povieš pravdu, aký máš dôvod na rozvod....možno ťa prekvapí (buďme trošku naivné). Toto musí byť strašne ťažké majkasko, ale ženy zvládli už ťažšie veci a a raz už si mala odvahu hľadať to čo Ti v živote chýba...Sama asi vieš, že sa nedokážeš len tak pozerať ako sa „otecko“ hrá s malou a čoraz bližší si budú...a Ty budeš vedieť, že nie je jeho.....Iste, ja by som nezavrhla dieťa ktoré nie je moje, ale chcela by som vedieť, že to nie je moja krv, moje gény....Ano, mohol s Tebou prežiť tehotenstvo, pôrod, krásne prvé mesiace, ale bolesť z poznania bude menšia ako keď sa to dozvie neskôr..Tvoja posledná veta v príspevku – maličkú by som asi dodnes nemala, myslíš tým že Ty si túžila po dieťatku a manžel nechcel? Toľko by sa dalo okolo tejto témy povedať....toľko okolností máš, ktoré nevieme...Rozhodni sa správne, možno ďalšie okolnosti sa vyvinú ako majú...
@lerinka Dakujem... Je velmi tazke sa k tomuto vyjadrovat a nieto este prezivat... Vazim si vsetky rady, nazory....aj tie vycitky co tu z casu na cas zazneli...vsetko ma svoj zmysel a vsetko sa deje pre nieco... Aj ked to teraz mozno este nevieme. Cas ukaze...Svoj kriz si musim nies sama aj konecne rozhodnutie musim urobit len ja.
Dakujem Vam vsetkym este raz uprimne velmi pekne
@majkasko bud som to prehliadla, ale nikde v texte som nenasla, ci si v nejakom kontakte s tym milencom, teda potencionalnym otcom...on o tom vie? skoncilo to medzi vami? ak nadalej spolu paktujete, a chces sa s muzom rozviest, aby si bola s nim, tak by som to pochopila ze uvazujes o tom, ze mu to povies...ale ak uz niesi s tamtym "druhym" naco to chces teraz po case otvarat? nepoznam tvojho manzela ale myslim ze si to nezasluzi
aj ked maju obaja rôzne krvne skupiny alebo aj rovnake dieťa môže mať uplne inu krvnu skupinu - krvná skupina môže "zmutovať" občas sa to stáva. dokoca aj gynekologička mi aj pri tomto tehu brala krv na krvnu skupinu že sa môlže sať že nastane zmena aj u dospelých. takže zisti si aku krvnu skupinu má milenec ak má jasnu B tak to môže byť jeho ale ak má inu môže byť otcom manžel.
@majkasko ja ti poviem len jedno. ja som tiež "kukučie mláďaťko". mne to nakoniec musela mama prezradiť, keď som mala 24r. nejdem tu udávať dôvody, prečo to nakoniec urobila, keď to celý život vydržala tajiť, ale proste musela to urobiť. naši sa rozviedli, keď som mala 8 rokov a môj otec po rozvode na mňa platil výživné až dokým som neskončila sš. keď mi to mama prezradila, padol jej kameň zo srdca, ale ja tým trpím doteraz :( keby to urobila v detstve, bolo by to iné. ľahšie. no a ja som nevydržala tajiť to pred mojim otcom. povedala som, čo sa stalo. a síce povedal, že ma vychoval a aj tak som jeho, ale nehalo to na ňom stopy. v jeho srdiečku. vzťah sa medzi nami nezmenil, moje deti ľúbi ako svoje vnúčatá. aj ich tak berie. ani na um mu nepríde, že nie som jeho a moje deti nie sú jeho vnúčatá. jediné, čo ho naštvalo bolo, že platil výživné, z ktorého som ja nikdy ani cent nevidela (ale to tu nechcem rozoberať) keď som mu to povedala, chcel ísť na súd a žiadať od mamy vrátenie výživného. ale nie pre seba. chcel pomôcť mne. no nakoniec som ho uprosila, aby to nerobil. nemám absolútne chuť ťahať sa po súdoch. a čo môj biologický? ten o tom vedel od začiatku, ževraj ma aj stretával, ževraj dával mame aj peniaze, keď potrebovala na mňa. a čo jeho rodina? nevedia to. s jeho dcérou som dokonca v kontakte, no nepovedala som jej to. on bol vtedy ešte slobodný. keď mama otehotnela, dohodila mu svoju kolegyňu a on sa s ňou pred mojim narodením oženil. dokonca ma spolu boli aj pozrieť, keď som sa narodila. no a niekde tam, mám ešte jedného brata odo mňa o 13 mesiacov mladšieho a ďalšiu sestru mladšiu odo mňa o 2,5 roka. pre mňa nové pocity, keďže som dovtedy bola vždy najmladšia komplet z celej rodiny 🙂 chcela by som, aby to vedeli, no nemám odvahu mu rozbiť rodinu.
no, ale tak nechcela som sa tak rozpísať, len som ti chcela podať aj taký pohľad, aký môže mať na to o pár rokov tvoja dcéra. a ver, že raz sa to nejakou cestou dozvie. aj ona aj tvoj manžel. ja by som ti radila povedať mu to čím skôr. a dcérke keď si budeš myslieť, že je na to správny čas. resp. poraď sa s psychologom detským. každá lož má krátke nohy. a ak sa priznáš, všetci to znesú oveľa lepšie, než keď to po rokoch praskne 😉
@majkasko vies ako sa hovori, kto si co navari, ten si to aj musi ziest. Pekne si si navarila, hlavne ked si od manzela financne zavisla...hm z kazdej situacie je vychodisko, stavaju sa aj taketo veci...
@xlucia boze ludia, vy mate v tych krvnych skupinach hokej. Najskor si nieco o tom nastudujte a potom tu piste...lebo inak potom pisete taketo ...hluposti...
existuju 3 hlavne krvne alely...A, B, 0 a krvne skupiny vznikaju tak, ze jednu alelu dieta dostane od otca a druhu od matky...cize mozu byt tieto krvne skupiny... A0, AA, AB, B0, BB, 00
alela 0 je recesivna, alely A, B su dominantne...cize A0 je krvna skupina A, AA je krvna skupina A, AB je krvna skupina AB, B0 je krvna skupina B, BB je krvna skupina B, 00 je krvna skupina 0
cize ak obaja rodicia su krvnej skupiny 0 cize matka 00, otec 00, tak ich dieta moze byt len a len 00 cize je nulka krvna skupina
@majkasko z toho vyplyva, ze vas priatel je bud B0, BB, AB cize je bud krvna skupina B, alebo AB

@xlucia ja a syn 0.manzel B. dcerka A.