icon

Ako povedať priateľovi, že mám zdravotné problémy?

ayamesenpai
15. feb 2017

Ahojte chcela by som sa opýtať ako mám povedať priateľovi že som chorá. Mám SM a epilepsiu. Na epi sa liečim už cca 8 rokov a je stabilizovaná takže som na tom dobre a na SM sa liečim cca 2 roky. Na jedno aj druhé mi prišli na začiatku takže liečba u jedného aj u druhého prebieha dobre a nemám nejaké extra obmedzenia. V podstate môžem všetko ako zdravý človek. Ale čo som mala priateľa tak keď som mu to po cca pol roku vzťahu povedala tak ma nechal so slovami že si ku mne nechce vytvoriť silnejšie puto lebo ak sa mi niečo stane tak to bude pre neho hrozné. No a bojím sa čo, ako to mám teraz povedať. :( Raz mu to povedať budem musieť a neviem či je lepšie teraz skorej alebo to naťahovať. Dosť sa ale bojím jeho reakcie že ho to odradí odo mňa. Prosím vás poradte mi.

Strana
z2
mima4
16. feb 2017

@rebellefleur no ja som pri pohlade "kodex spravania" tiez musela upravit svoj komentar 😀

lubkavargova1
16. feb 2017

ako to tak sledujem..viete co ma napadlo???? Ja normalne ze zasnem nad sebou!!!
Dajme ho dokopy s katarinkoupeknou...idealny par by to bol :D :D

mima4
16. feb 2017

@lubkavargova1 a vies, ze to nie je zly napad? 😉

lubkavargova1
16. feb 2017

@mima4 ze??? Ja mam dnes len bohovske napady 🙂 🙂

Inak toto som mala aj ja s kamoskou, ma schizofreniu a ked povedala priatelovi, tak odrazu laska nebeska skoncila. A oni su aj inej viery, ze take ze randenie beru velmi vazne. A kazde randenie a chodie musi smerovat k manzelstvu...trosku ma to tak prekvapilo, ked sa rozisli.

rebellefleur
16. feb 2017

@lubkavargova1 - ono to je tým, že chlapi dávajú viac na rozum ako pocity a plus čo si budeme navravat, sú väčší zbabelci ako ženy. Väčšina preto v takejto situácii začne uvažovať rozumom, čo bude keď s ňou budem chcieť založiť rodinu atď atď a keďže to môže byť pri mnohých chorobách 50:50 tak si rozumovo vysvetlia, že to nie je bohužiaľ perspektívny vzťah do budúcnosti

katarinapekna
16. feb 2017

Po mesaci vzťahu sa takéto veci neriešia,mesačný vzťah nie je vztah. (mimochodom s takymi dg. By som bola rada,ze som rada a chlap by bol to posledne,čo by som v živote riešila)

marlenka222
16. feb 2017

Ahoj. Tak ako doktorand by mal mat nejake vyššie iq ako "obmedzeni", ktorym je ťazko vysvetlovať, že je človek chorý, čo všetko môže a čo nie. A že si zdravotné komplikácie ani nevybral a ani nespôsobil sám. Inak s nim stačí byť sama, nakolko nechces aby o tom zree vedeli vsetci a bojis sa aj jeho reakcie. povedať mu asi nasledovne: "chcela by som sa ti zdôveriť s velmi závažnou vecou. Chcem aby si hneď vedel, že mám isté zdrav.komplikácie. Ak potrebuješ čas pre zistenie informácií o mojich chorobách, je to odo mňa najmenej, čo Ti môžem dať. Ver, že aj pre mňa to nie je jednoduchá situácia, lebo nie všetci dokážu pochopiť túto dôležitú vec. Ja ťa mam rada, rozhodnutie je však na Tebe, ci Ti môj zdrav.stav bude prekážať."

cervenaruza123
16. feb 2017

@ayamesenpai Ja by som mu to povedala. Ak by nebol ochotny respektovat take nieco, aspon vies, ze nestoji za to. Asi to bude musiet predychat, ale rozumny chlap by to mal vziat normalne. Ak by si chora nebola a ochorela tesne pred svadbou, tiez by ta nechal, lebo by sa bal, ze sa ti nieco stane a ako by to prezival? Alebo ked tesne po svadbey tak by sa s tebou rozviedol?

eeffka
16. feb 2017

@cervenaruza123 tak ale zasa jedna vec je byt s clovekom a mat s nim vybudovany nejaky vztah, manzelsto, prip deti a do toho pride resp je stanovena diagnoza a ine je diagnozy (a toto veru nie su drobnosti) zamlcat. Ja osobne by som to brala ako podraz.

lubkavargova1
16. feb 2017

zeny...ja som slobodna, takze moc to netusim...ale nepytaju sa na urade alebo farar pri svadbe, ze ci snubenci vedia vsetko o zdravotnom stave jeden druheho?? Ci ako to je?

Teraz nevravim, ze ich vzta vyusti do manzelstva..toto sa len pytam zo zvedavosti lebo nieco sa mi zda..

eeffka
16. feb 2017

@lubkavargova1 na urade sa urcite pytaju ci su si vedomi svojho zdravotneho stavu a pri cirkevnom to bude nejak zaonacene ale viem ze dovodom na anulaciu je napr neplodnost jedneho z manzelov o ktorej vedel a druhy nie takze tiez to nejak bude sformulovane

inak netreba hned vyhlasit ze Heeeej mam epilepsiu, staci napadnikovi povedat mam kamosku s Epileps, nemoze skakat, 3D kino, vodicak tazko.... a uvidis reakciu cloveka

Ja mam vo svojom okolo 3ludi s epil. a su lepsie a horsie obdobia... popravde neviem ci by som si to dobrovolne zvolila zdielat ak by som mala tu moznost

mima4
16. feb 2017

@lubkavargova1 no pred sobasom by si nemala nic podstatne zatajit a jednou z podstatných veci je tvoj zdravotny stav.

dilino
17. feb 2017

Ja mám tiež epilepsiu a povedala som partnerovi hned na začiatku aby vedel že ak by na mňa prišiel zachvát ako sa ma zachovať ak by si mu tajila tak môže nedajbože prisť k zachvátu a aby ti vedel pomôcť ja som pred pôrodom pred 9 rokmi dostála veľmi ťažky a mám ťažko postihnutu dcérku jednoznačne moja rada áno povedať ked sa s tebou rozijde nemáš čo ľútovať určite pride nejaký ktorý ťa bude mať veľmi rad a bude s tebou ale radšej to povedz moja rada viem podľa seba ja som ochorela na 13 rokov a teraz už mám skoro 38 rokov s tým sa žiť da len musiš povedať aj kôli svojej bezpečnosti držim veľmi palce ak sa s tebou rozide ked mu to povieš nieje to ten pravý

tomiholjubavi
17. feb 2017

@lubkavargova1 ano, aj v kostole sa pytaju, ci si pozname vzajomne zdravotny stav, lebo zatajenie choroby je dovodom na cirkevnú anulaciu.

rudkocam
17. feb 2017

ahoj. necitala som prispevky, neviem, co Ti zienky radili. No moj nazor je taky, ze povedat to este v zaciatkoch vztahu. Ma plne pravo to vediet a rozhodnut sa sam. Ak odide, nebol ten pravy. Lebo ten pravy akceptuje svoju polovicku so vsetkym. Ja mam napr. zoperovane srdce. Bavili sme sa o tom v zaciatkoch. Prijal to a teraz sme manzelia viac nez 5rokov a mame 2 krasne deturence 🙂 Drzim Ti palce, nech si stastna 🙂

23petka
17. feb 2017

Ahoj,citala som len tvoj prispevok a poradila by som ti,aby si mu vsetko povedala radsej hned na zaciatku,lebo potom,ak by ta nechal ako ten predtym,tak ta to bude boliet.Ak je spravny a naozaj ta lubi,tak ta nenecha kvoli zdravotnym problemom.Vela zdravicka ti prajem

tomiholjubavi
17. feb 2017

Ja som tiez raz stopla jednu sympatiu hneď na začiatku, lebo sa mi priznal, že má epilepsiu (plus nejaké ďalšie neurologické ochorenia).
Brala som to prakticky. V našej rodine (z tatovej strany) máme tiež predispozicie na všeličo. Dedo mal sklerozu multiplex, aj na ňu umrel. Tato ju má bohužiaľ tiež a v priebehu roka ostal v takom stave, že ledva prejde po byte. A to bol vždy silný, aktívny,zdravy chlap, kováč umelecký, nadšeny športovec. 😢 Jemu to však diagnostikovali neskoro. A moja 40 ročná sesternica má SM tiež. (žije s ňou dobre, podchytili to na začiatku).

Keďže neurologické ochorenia majú nábeh sa dediť a sama viem, čoho som potenciálny nositeľ, z krátkej cesty som prerušila kontakt s nádejným frajerom. On vedel, čím je naša rodina zaťažená, ale nevadilo mu to. Ja som však nechcela vedome zdvojnásobovať šancu posunúť gény s nábehom na tie isté ochorenia. A to sme sa len spoznali na intraku, o svadbe nebolo ani reči, nie tak ešte o deťoch. Ale načo vôbec začať rozvíjať vzťah, o ktorom od začiatku vieš, že budúcnosť nebude mať?

Každá rodina má slabosť na nejaké choroby. A kde je láska, nie je miesto pre kalkuláciu. Človek nikdy nevie, čo mu diagnostikujú zajtra a útek z dlhodobého vzťahu pre zdravotné problémy je srabovina najhrubšieho zrna. Kde však láska ešte nie je, nebála by som sa povedať niekomu o svojej diagnóze. Jednak to vyselektuje sebcov a jednak sa možno dovzieš o predispozíciach druhej strany 🙂

lubkavargova1
17. feb 2017

Tiez ma teraz zaujala taka drobnost v prispevku, ze aj ked to ustoja spolu po zdravotnej stranke, aby nemal problem, ze si zacal so studentkou. Uz ked on je dontorand...neviem ako to sa berie na inych skolach, ale u nas to brali dost prisne na doktorandov a raz dva sa takych zbavovali.

ayamesenpai
autor
24. feb 2017

Tak konečne som sa s ním stretla keďže ani on ani ja sme teraz nemali čas a cez FB alebo tak som to písať nechcela a povedala som mu to. Ale absolútne neviem čo si myslí teraz.... :(

petrofka
24. feb 2017

@ayamesenpai nic ti na to nepovedal? Aka bola jeho reakcia?

ayamesenpai
autor
24. feb 2017

@petrofka nič len potom rozprával ďalej inú tému a už sa k tomu ani nevrátil ale doteraz neviem ani čo si myslí jedine čo povedal bolo "aha" keď som to mu povedala teraz naozaj neviem čo si o tom všetkom myslí ... ☹ 😕

lintu
24. feb 2017

@ayamesenpai teraz mu daj čas, nech to vstrebe.... pravdepodobne si ho zaskočila.... možno neskôr sa k tej téme vráti sám... dobrým znamením nateraz bude, ak sa ti i naďalej bude ozývať a chodiť za tebou 🙂

kachita
24. feb 2017

@librarian akurat toto som chcela autorke napisat, ja tiez mam od mala poskodeny sluch a je to o mne vseobecne zname, na druhej strane to bolo paradne sito, lebo ti, co mali o mna zaujem, vedeli, ze nepocujem dobre, alebo skor biedna 🙂 a tym padom sa o mna uchadzali len zaujimavi a tolerantni chlapi. Je lepsie proste vyjst s kozou na trh, ono sa ti to stonasobne vrati.

ayamesenpai
autor
24. feb 2017

@lintu no píšeme si stále to je fakt chodiť von bude teraz ťažšie keďže už nie som v tom istom meste ... no uvidíme ako sa to vyvinie 😕

bluff
24. feb 2017

Ja si osobne myslim, ze zavisi od vztahu. Nie je frajer ako frajer. Jeden mesiac moze a nemusi byt dost dlha doba na to, aby ste vedeli, ze velka laska prepukla a ze vam na sebe zalezi. Ak je to len frajer, ze par stretnuti, tak neviem preco by sa malo vsetko od zaciatku vesat niekomu na nos.

lintu
24. feb 2017

škola ukončená? hore hlavu, píšete si, nekašle na teba... to je fajn... ak máte byť spolu, tak budete 😉

ayamesenpai
autor
24. feb 2017

@lintu áno ukončená ..

Strana
z2