Ako povedať rodine, že mám problém otehotnieť?
Túto tému zakladám pre všetky baby, ktoré nemôžu otehotnieť a nevedia, ako to otvorene povedať rodine. Ja sama som v takejto situácii. Uvítam každú skúsenosť a radu.
mylism, ze viera je zaklad bytia 😵
Zelam nam vsetkym teda nech TO VYJDE aby sme mohli zazit byt mamami.
Julinka, ak ťa to zaujíma ja hlavne nikoho, kto ide na umelé, neodsudzujem ani si nemyslím, že mám vôbec právo mu do toho kecať. To je každého osobná a výlučne osobná vec a to chcem zdôrazniť, aby nedošlo k omylu. Ja som iba odpovedala na otázku, a preto odmietam umelé, lebo mám jednak rešpekt voči Bohu a neprichádzalo by u mňa do úvahy odstránenie defektných embrií a bojím sa toho, že dieťatko by bolo postihnuté a pre mňa neexistuje iné riešenie len ho donosiť a porodiť. A čo potom?
Tiež mám strach zo všetkých tých neúspechov, ktoré tu na tomto fóre čítam. Čo všetko tie baby museli prežiť, neviem, či ja by som to dokázala. Musím priznať, že to by som sa asi nervovo zrútila.
lauritka, inac vas citam aj na teme s grafmi, ste super partia a dodavate nadej cez tie grafy. 😉 Ja nie som ani na anglickom ani na nemeckom, meriam si prostrednictvom Sympto termalnej metody, cez OZ Prirodzene planovanie rodicovstva, je to tiez podobne a som prave 9DPO tak uvidime 🙂
Lauri, páči sa mi, že sa tvrdohlavo snažíte prirodzene🙂 AKo to prijíma tvoja rodina? Písala si, že svokra ťa berie ako vlastnú dcéru a čo vaši?
lakrimoska, ja presne chapem co citis, presne to vystihujes. Ja mam k UO taky isty pristup , len sa bojim toho ze to takto uz dalej nevladzem zit a ze nakoniec budem musiet na to UO ist kvoli mojej psychike mat dieta. Ja neviem bez deti zit, mam sice super manzela ale Taaaak velmi tuzim po babatku, ze to ASI urobim.
Julinka, áno, bez detí je život smutný, veľmi smutný. Veď uvidíš...
julinka 🙂
lakrimosa rodinka v pohode, ja mam len mamu.. otca nepoznam. tiez sa uz nevie dockat vnucatka 😔
inac moj mm po tych neuspechoch vyhlasil, ze uz nechce ziadne umele.. ze sa tiez boji, ze bud e postihnute dieta. ale... rodia sa krasne deticky aj po UO.
ale on chce prirodzene.. on vlastne nikdy velmi nechcel do toho ist, len ja som do neho hucala..
uz teraz o tom ani pocut... ale ani ja. ani UO ti nezaruci, ze babatko budes mat.
a cirkev odmieta abort, aj napriek tomu, keby sa zistilo, ze je postihnute ?
baby este nakuknem utekame na obed k svokre pa.
Veď práve, Lauri, nikde niet záruky! MM by do toho umelého aj šiel, aj ma nahováral, potom si chcel aj adoptovať, aj dnes ráno mi to povedal, keď ma videl, že zasa idem na toto fórum. Myslí si, že mi z toho už šibe a toto fórum mi nepomáhala, ale on to nechápe, naopak, mne veľmi pomáha, že môžem o tom slobodne hovoriť práve s takými ľuďmi -babami, čo vedia, o čo ide, keď sú v podobnej situácii. A okrem toho ma neskutočne motivjú také silné osobnosti ako Lauritka a pod.
Lakrimoska, znova sa vraciam k tebe 🙂 Totiz si prva osoba ktora odmieta UO z toho isteho dovodu ako ja. Ja som sa snazila urobit vseto pre to aby sme dietatko mali, vzdy som verila Bohu a On je hlavnym bodom mojho zivota a vzdy mi pomaha az doteraz. Lenze pri teme dietatka mlci a mna to strasne zranuje a trapi. Preco prave Ja? Inac pocula si o pasiku sv. Dominika? Nosi sa priviazany na bruchu a je o modlitbe a viere. Nosim ho aj ja a dodava mi to pokoj, stale verim, ze to UO mi ani nebude treba , ze Boh aj mna vypocuje 😅
lauritka a myslis si, ze keby si to UO neskusila, ze by si si to potom vycitala? Co ak na to UO nepojdem a potom ked sa to nebude uz dat, tak sa zasa zblaznim z vycitiek, ze predsa som to mala skusit? Boze moj , uz som asi na psychiatriu 😀
Lauri to mi je strasne luto, ze si si to musela vsetko prezit ☹ ale treba stale verit, ze na kazdeho raz pride aj v tomto 🙂
Lauri dobrú chuť, aj ja musím ísť niečo dovariť, kým príde mm.
Julinka, myslíš, že ja si nekladiem také otázky, ako ty, prečo práve ja a pod.? Koľkokrát už som to Pánu BOhu vyčítala - priznávam sa pokorne. Tiež mlčí a tiež ma to zraňuje. Ale asi to chce odo mňa, neviem čo tým sleduje, možno ma vychováva k väčšej pokore a odovzdanosti sa do jeho vôle- hoci to nie je jednoduché. Rozhodne ma to utvrdilo v tom, že umelé nie je cesta pre mňa. Apoň v tomto mám celkom jasno.
Pás sv. Dominika nepoznám, ale modlím sa k Jánovi Pavlovi II. a sv. Gianne Berete Molla, ktorá obetovala svoj život pre to, aby žilo jej dieťa. Veď to asi poznáš.
Ešte k Lauritkinej otázke - áno, abort nie je dovolený ani v prípade, ak je dietaťko postihnuté.
Baby nám sa Hanka narodila presne v 35, dovtedy nebol vhodný kandidát na otcovstvo 😀 , takže presne tento Váš pocit nepoznám, ale osobne si myslím, že treba byť otvorený a úprimný (aspoň tam, kde o to stojíte).
My sme totiž chceli ešte druhé bábätko, ale mala som jeden potrat v 24 týždni a potom mimomaternicové tehotentstvo, tak sme myšlienku na ďalšie dieťa po porade s doktorkou zavrhli. Keď sa ma však na to pýta rodina, otorene hovorím, že to nechceme riskovať a tešíme sa so zdravej dcérky. O potratoch som hovorila a hovorím doteraz veľmi otvorne, pretože mne samej to pomáha.
... a dôležitejšie je, že určite sa Vám to raz podarí. Moja výborná kamarátka otehotnela po piatich rokoch a potom, čo sa začala pripravovať na umelé oplodnenie. Dnes má krásne 5 ročné dvojičky 😀 . Sestrenice to trvalo tiež asi 5 rokov, potom odrazu bezproblémové dve tehotenstvá a dve dievčatká 😀 . Treba veriť a možno urbiť niečo, čo ste doter&z neurobili -vybrať sa niekam na dovolenku, na miesto, po ktorkom túžite, chodiť na túry, plávať potápať....... a Držím palce
Jaaty dakujeme za podporu 🙂
Jaaty dakujeme, mas pravdu, ze treba stale verit. Urcite to vsetky teoreticky vyborne ovladame 🙂 ale ovela horsie to je uz aplikovat v praxi 😉 Proste niekde v podvedomi to stale je.
To chce odvahu Jaaty otvorene hovoriť o takých veciach. Ja som zablokovaná... Inak dík za povdzbudivé slová.
Mám okolo seba kamošky, ktoré otehotneli v 38-ke a 40-tke úplne prirodzenou cestou hoci jedna mala pred tým samovoľný potrat,dnes má dve krásne dievky, druhá cystu na maternici - absolvovala operáciu a povedali jej, že dieťa nebude mať.
Zanas, presne si to vystihla. Podvedomie a vnútorný hlas neumlčíš !!!!
jatty 🙂 ano verime,ze sa podari .... keby som prestala verit, tak si hodim uz davno slucku 😀
Zdravím všecky, nedostala jsem se dřív k počítači. Na otázku, zda je možné mít v Čechách náhradní mamku, tak lze, není to zákonem zakázáno, jenom to nesmí být za finanční odměnu (tedy myslím oficiálně), jediný problém je sehnat náhradní matku, ale to jde taky, popřípadě když máte štěstí a dobrou kamarádku, sestru apod. není to problém, my jsme například vše podstupovali v jednom centru v Brně. Samozřejmě že to nedělají všechna centra, ale na Moravě není problém a podstupuje to tam poměrně hodně lidí.
ahojte, aj ja mam rovnaky problem ako vy, presne o 2 mesiace mam 35 a babo nikde 😢 😢 😢
Ahojte, silna tema, co sa tyka adopcie je to vazna a silna vec. Mna moja biologicka matka odlozila ihned po porode a keby ma ako par tyzdnovu nevzala moja adoptivna - prava mama z ustavu tak neviem. A to som nebola ani chore ani pocerne babatko. Tak mi verte, ze niekedy je naozaj slachetnym riesenim dat sancu babatku, ktore nikto nechcel, hlavne ak sa nedari ako sa nedarilo mojej mame. A verte mi, ze niet dna, ze by som ju za to nevelebila.
Ahoj holky,já už vytouženou dceru mám ale cesta to byla náročná.Začala v 35letech.Od té doby jsem 3x potratila než se nám v roce 2008 podařila dcera a nyní se ještě pokoušíme o sourozence ale loni jsem opět 2x potratila.Největší problém je že mi je 40let a moc času na zkoušení už nemám.
Ahojte, naša téma sa nejako rýchlo vyčerpala, neprispejete novými podnetmi, ako reaguje vaša rodina a okolie na to, že dlhšie sa snažíte o bábätko a nič? AKo to znášate, ako s tým bojujete, ako to riešite?
Zároveň vítam nové prispievateľky, ktoré písali včera, no nemohla som odpovedať lebo mi spadol operačný systém na pc...
My sme sa s manzelom dohodli, ze to nebudeme uplne silit. Tzn. ze nepojdeme do adopcii a pod. Ked nam nebude dopriate mat vlastne dieta, tak si budeme musiet vystacit sami so psom 🙂
ako som pisala, svokra mava divne komentare ... moja mama sa uz radsej na nic nepyta, vie ze to nejde, tak do toho zbytocne nerype.
Ahoj Zanas, myslím, že to je dobré rozhodnutie nesiliť veci... máva to obyčajne opačný efekt, čo je pre vás pozitívne. Aké komentáre máva svokra, máš problém jej to povedať otvorene? Vieš, baby veľmi nechcú hovoriť o tom, aké tvrdé slová často až urážky si musia vypočuť od najbližších... je to neuveriteľné, ale zaujíma ma tento jav alebo ako to nazvať.
Taky přidám naše zkušenosti, jsme z malého města a to je hodně velký problém, každý se stará hlavně o druhé, tak jak to na malých městech bývá. A ošklivých narážek jsme si užili až až jak od cizích tak od "vlastních", raději ani nevzpomínat, proto o našem problému jsme nikdy nemluvili otevřeně, prostě to nejde a asi bych to ani psychicky nezvládla ještě další připomínky od lidí a "dobře míněné rady". Do klasické adopce máme také strach jít, proto jsme zvolili jiné řešení, které je pro nás přijatelnější. A díky za to, že tato možnost existuje, protože jinak nevím, asi bych si snad "hodila mašli" a tato možnost nás táhne dál.

sa mi paci na nas vsetkych ze stale verime, nech sa deje cokolvek my stale verime 😀