Ako požiadať o podporu pri chudnutí?
Ahojte,
potrebovala by som poradiť. S priateľom sme spolu približne 2,5 roku. Poznáme sa ale asi 5 rokov. Ja som brigádovala vo firme počas vysokej školy a on tam pracoval. Boli sme kvázi kolegovia, ktorí občas spolupracovali. Potom prišiel covid, začali sme pracovať z domu a aj školu sme mali dištančne. Sedela som 90% času doma, pracovala som z domu, učila som sa z domu, písala diplomovku z domu a pomaly bohužiaľ aj priberala. Po covide, asi pred tými dvoma rokmi, sme sa pomaly začali vracať do officu. Nikdy som terajšieho priateľa nevnímala tak, že by sa mohol stať mojim partnerom. Páčil sa mi, mal peknú postavu a bol sympatický, ale riešila som vtedy školu a prácu a navyše on nejako neprejavoval o mňa záujem. Začala som byť so svojou postavou pomaly nespokojná (počas covidu som striedavo priberala a chudla). Za celú dobu rôznych covidových obmedzení som pribrala asi 10 kg. Školu som tak končila o 10 kg ťažšia ako pred covidom. V tom momente to nebolo nič tragické mám 165 cm a mala som cca 70 kg, ale necítila som sa príjemne. Po škole som sa v rovnakej firme zamestnala. Vrátili sme sa opäť od officu a priateľ mi začal (odrazu) dvoriť. Samozrejme ma to potešilo, že som pre niekoho atraktívna (aj keď mne sa moja postava až tak nepáčila). Na začiatku sme len občas išli cez obednú prestávku spolu na obed alebo na kávu. Neskôr som súhlasila a začali sme sa stýkať pravidelne. Napriek tomu, že partner je celkom aktívny, nerobí síce žiaden šport nejako pravidelne (občas si ide zabehať, zaplávať, ide do fitka, čo sa mu kedy chce), tak so mnou volil skôr také ležérne aktivity. Chodili sme na večere, divadlo, kino občas k nemu domov, kde sme si pustili film a samozrejme nechýbalo občerstvenie. Musím priznať, že mne zasa jedlo chutí, a tak som papala a papala. Vôbec som odrazu váhu neriešila, priateľ mi nikdy nepovedal, že som pribratá. Skôr naopak uisťoval som, že sa mu páčim. Potom som zmenila prácu a začala robiť v inej firme, kde máme väčšinu času v týždni homeoffice. Menej sme sa tak stýkali, lebo sme spolu už nepracovali, a teda sme sa dohodli, že sa k nemu nasťahujem. A vtedy to začalo. Partner si ma fakt rozmaznáva. Občas nachystá raňajky, uvarí večeru alebo si niekam večer vybehneme. Robím z domu a dosť som zlenivela. To už nehovorím o tom, že už dávno nemám 70 kg. Priateľ ma stále uisťuje, že sa mu páčim. Chcela by som schudnúť, ale jeho prístupom som sa už vyžrala na 87 kg (dnes som sa po dlhej dobe vážila). Všetky pokusy o diétu stroskotali, lebo stále máme doma veci, ktorým nakoniec neviem odolať. Bojím sa, že časom to číslo bude len väčšie, keď proti tomu nezakročím, ale keď nevidím z jeho strany podporu, tak ťažko sa mi samej s tým bojuje. Ja mám 27 rokov priateľ 32. Keď som sa za 4 roky vyjedla zo 62 kg na 87 kg, tak sa začínam obávať čo bude o ďalšie štyri roky.
Ako mu mám naznačiť, že potrebujem od neho podporu, alebo nemám sa s tým trápiť? Inak nám všetko klape, vzťah je super, sex je super, moja postav sa mu páči. Občas si ma poťapká po zadočku alebo po brušku, mne to nie je až tak príjemné, ale asi jemu to tak vyhovuje. Ďakujem Vám za konštruktívne rady.
Mozno ti nepovie nic lebo sa boji ze ta zrani. Ono zase-niektori chlapi nemaju radi resp sa nemusi kazdemu pacit “vychudnuta” zienka.
Ale! Dolezite je aby si sa ty citila dobre.
Popravde ja mam 178cm a vahu 67-68kg. Teraz som tehotna. 3tyzdne do terminu a mam 78kg. Takze 10kg navyse. A ja nevladzem… ano moze to byt tehotenstvom ale citim sa celkovo taka “nemotorna”. Pomala.
Po kazdom porode som chcela ist s vahou dole. Ani nie ze ako vyzeram-pri mojej vyske tie kila sa vzdy nejako rozlozili. Len ja som nevladala. Ani s detmi si pobehat. Zahrat hry na dvore. Bicykel a podobne.
Takze ak aj…. Riesto kvoli sebe aby si sa citila dobre a pacila sa hlavne sama sebe.
nedavno som videla dokument, kde muzi vyslovene svoje zeny hyckali jedlom, proste sa im pacilo ich priberanie. otazka znie, ci aj ten tvoj nie je z toho cesta a dalsia vec, uprimny rozhovor.
a to neznamena ze ked jemu sa to paci, ze to nechas tak
nic nie je horsie ako ked sa budes tvojou vahou trapit ty sama...lebo to potom bude len zacarovany kruh...
@kastia normálne sa o tom s ním porozprávaj. Povedz mu, že ťa teší, že sa mu páčiš a má ťa rád aj napriek pribratiu, že si to vážis, ale že sa necitis sama dobre vo svojej koži, vo vlastnom tele a chcela by si s tým niečo robiť. A že vieš, že to môže byť jazda hore-dole a preto by si potrebovala jeho podporu a aby ťa podržal, keď bude vidieť, že nemáš kontrolu nad celým procesom. Ale potom keď už začneš s procesom chudnutia, aj samu seba nastav na to, že chudnes... Dopraj si všetko jedlo, ale všetko s mierou. Nemaj len veľké reči a skutek utek, lebo si bude myslieť, že to je len tak a nemyslís to 100% a máš po podpore.
Mne najviac pomohli kalorické tabuľky a zajednanie si tréningy s trénerom vo fitku ( dokonca som prvých 10 dostala ako dar od vtedy priateľa na narodeniny, lebo som si to vypýtala) vedela som, že keď budem mať tie treningy fixne dohodnuté, nebudem mať možnosť výhovoriek, prečo v ten deň necvicit 🙂
@kastia je to chlap, ktoremu sa pacia baculky. Esteze su aj taky 🤗 No ak si ty nespokojna so svojou postavou, začni sportovat, uprav stravu, vynechaj sladkosti, aj ked ich doma mate .... namiesto kina ho zavolaj zabehať, do fitka...
Tak pri svojej vyske mas naozaj vahu obrovsku, prepac. Aj tych 70kg bolo dost. V ziadnom pripade by som sa nepodvolovala nejakemu jeho vykrmovaniu keby sa vo svojom tele necitim prijemne. Kludne nech teda chysta , ale uplne iny jedalnicek a blbosti z bytu vyluc, nekupujte ich.
Ked sa o Teba az tak moc stara, mal by velmi jednoducho pochopit ze to treba zmenit.
@maryetta No to je ďalší problém, nebudem klamať, zlenivela som, a to dosť. Po práci som dosť unavena, a to aj keď mam homeoffice. Takže dosť často mi to aj vlastne aj vyhovuje, že je priateľ nadmieru pozorný. Napriklad nemusím robiť všetky domáce práce sama ako to často majú ženy v iných vzťahoch. Je to momentálne taký začarovaný kruh, ale asi by som sa mala začať trochu viac prekonávať.
A inak, najviac musis chciet ty. Treba pevnu volu
@neferneferuaton Áno aj to je možné, popravde nikdy som sa ho priamo nepýtala aké ženy sa mu páčia. Občas sa za nejakou na ulici otočí (to je normálne a neriešim to), ale nie vždy to je baculka.
Casto vidim baculky ktore su krajsie ako chude-velmi chude zienky. Aj sa vedia krásne upravit. Obliect. Ze ozaj u nich by som vahu tiez neriesila. Len treba pamatat ze odnesie si to tvoje zdravie… s tym prichadzaju problemy. To maj tiez na pamati… lebo niekedy je lepsie zist resp zacat z takej vahy ako mas teraz ako pribrat dalsie kila…. Stacilo mi pozerat extremne premeny. Kedy som fakt obdivovala ako si tvrdo odmakali kazde kilo.
Ja ked som chcela 5-8kg po porode zhodit tak som mala pocit ze je to boj.
@rivini To ze naozaj rada jem viem dávno. Len bol rozdiel keď som žila sama alebo na intraku a to com som si nachystala to som si aj zjedla. Teraz keď ma on často ponúka (samozrejme nikdy nie nasilu), aby som si niečo malé dala. Alebo nachysta kalorickejsiu večeru tak proste áno zjem to. A dokonca si pochutim lebo on variť vie. Takže ťažšie sa odoláva aj keď občas sa mi to podarí.... potom samozrejme je sklamaný, ze sa natrápil a je to len on sám.
@kastia priateľ nie je ten, čo ťa núti jesť. Snáď ti nedrží nožík pri krku.
Ani ti nezakazuje mať aktivity mimo gauča a papkať všetko, čo ti pripraví na raňajky večeru, či k telke.
Všetko máš vo svojich rukách, v hlave. Len to bude, čo ty chceš. A tebe to vyhovuje, lebo keby nie, priateľ, nepriateľ, robíš s tým niečo.
A keď ti povie, že prasiatko sa mu páči viac, ako zdravá sebavedomá žena, tak mu kúp čínske prasiatko a ty ho vymeň.
pocuj, este aj z tohto prispevku na mna posobi tvoja lenivost. Nemyslim to v zlom. Uplne mi to pride krasne, on ta lubi aj vykrmuje, ved to je ako sen 🙂 a teraz spat do reality. Nebud zdochliak zhnity a dupni si a povedz a dost. Vyhod z domacnosti cukor, muku, spagety, sladlosti a dajte si mesiac zdravej stravy a nech ta bere behavat alebo co.
@vyrovnanaosoba Ako som hovorila, nie samozrejme, ze ma nenúti. Ale zase už som sa za tu dobu trochu viac rozjedla ako je normálne/zdravé. A občas ho aj ja poprosím by čosi pripravil. Takže baby asi mate nakoniec pravdu mala by som začať od seba.
@lija22 Krásne to je, cítim sa byť milovaná a partner sa o mňa zaujíma. No behať to asi mojou váhou a kondičkou nedam. Mam problém s jednym kolenom. Ale mohla by som sa s ním porozprávať a začať spolu chodiť na prechádzky, rýchlu chôdzu a podobne. Na začiatok by ma to snáď aspoň rozhybalo. No sladké to je ďalšia vec.... s tým mám fakt problém... neviem ci som si nevypestovala aj nejakú miernu závislosť. Keď nemám dlhšie niečo sladké boli ma hlava a začínam byť unavená a podráždená.
Ked sa chce vsetko sa da .
Ja som nepribrala ani pocas covidu a ani teraz ked 99% casu robim z domu a sedim na riti. Po robote ked sa mi da, idem do posilky hoci to vela x neznasam, ale to ako mam rada svoje telo a moje chtenie, je silnejsie. Do toho sa staram/e o domacnost aj dieta, niekedy clovek nevie kde mu hlava stoji a takych je nas tu xy zien, niektore maju aj viac deti.
Tiez som ,,zavisla" na sladkom a dokonca som porazila anorexiu, potom bulimiu kedy som jedla kvantum jedla. Vsetko je to v hlave .
Posobis na mna stylom, nejak bolo, nejak bude. Vsak povedz frajerovi : idem chudnut, kupime ine jedlo a chystaj mi z toho. Hotovo, nic tazke. Sladke si nekup.
Alebo to sprav ako ja, namiesto 3x sladkost za den, si davam uz len 1sladkost na 3x . Vzdy kusok po kazdom jedle
@kastia myslim ze by si tu vahu mala riesit uz ked pre nic ine tak pre zdravotne hladisko. Mas naozaj velmi vela kil na svoju vysku, meriem tolko co ty takze si to viem predstavit..Davas poriadne zabrat srdcu, cievam, ak nechces aby ti zacali odchadzat klby, kolena tak by si mala zdvihnut zadok a zacat s tym nieco robit, uvazujes spravne, mas len 27, ked budes takto pokracovat, v 30tke budes mat morbidnu obezitu a to uz naozaj nieje sranda.
@kitycat Občas som nešťastná hlavne keď som sama doma a zamyslím sa nad sebou. Ale našťastie okrem problémov s tým kolenom (ale to mam dlhodobo) som fit, výsledky mam (zatiaľ) v norme.
No dnešný jedálniček nebol bohvie čo. Raňajky vcelku fajn praženica 4 vajcia, pečivo, zelenina, káva, džús. Potom samozrejme medzi raňajkami a obedom sladké - nejaká čokoládová tyčinka. Obed normálny polievka paradajková a syr, rezeň ryža kompót, potom nejaké ovocie - banán. Večera to už prišiel priateľ domov. Uvaril cestoviny so syrovou omáčku. K telke chipsy, keksíky a pohár vina. Pijem našťastie doma hlavne vodu.
Dnes som sa veľmi nekontrolovala, ale v zásade takto nejako sa stravujem. Niekedy lepšie inokedy horšie. Viem mala by som s tým niečo robiť, ale keď mne to tak niekedy chuti 😔.
@kastia vieš čo, je to v tebe. Neobviňuj priateľa. Proste ty musíš cvičiť svoju pevnú vôľu, nezvaľuj zodpovednosť na neho 🤷. Mám takého známeho. Jeho žena môže za to, že on je tlstý. Mne sa pri tomto dvíha žlč. Hlavné že jeho žena je relatívne chudá a on má potrebu vždy všetko podojedať a vylízať, ako také prasiatko. Veď hádam ti to nepchá do gágora??? Začni sa viac hýbať, kúp si na HO nejaký ja neviem stepper a začni sa hýbať.
Tak dnes si mala asi ulet.
Ja si robim prazenicu z 2vajec a to z nej davam aj najmladsej troska, cize ani tie 2vajcia nezjem. Skus na zaciatok jest polovicne porcie a tie vecerne chipsy, keksiky a vino vynechaj. Radsej si daj oriesky, ale nie prazene, slane arasidy.
Priatelovi povedz narovinu, ze sa necitis dobre vo svojej kozi a na druhu stranu ho nechces urazit ked navari, ale takto dalej nemozes fungovat. Ja byt na HO, tak by som bola stastna, ze mozem ist cvicit, alebo sportovat mimo domu.
@kastia Nenaznacuj, normalne mu to povedz. Vobec to nemusi byt tak ze sa mu pacia viac plnsie krivky, ale ma ta rad, nechce ta zranit a preto ti nic nenaznaci. Ak sa ty necitis dobre, zacni chudnut, vobec nepremyslaj nad tym ze sa jemu pacis viac plnsia.
Moj muz moze zjest aj kona a nepriberie, preto sa na jedlo pozera uplne inak. Tiez som jedno obdobie pribrala 10kg a ked som sa rozhodla chudnut, povedala som mu ze menim trocha jedalnicek a poprosila som ho nech prve dni neje "mnamky" pri mne a presne nenavrhuje vecer chipsy a vino. Ale dalej som ho obmedzovat nemohla a ja som musela mat pevnu volu. Nastrahy cihaju aj inde.
Co ty vies, mozno bude praveze rad a bude ta motivovat.
@kastia na začiatok Ti bude stačiť vynechať tie večerné mlsky , alkohol.
Ale vážne teraz, fakt so sebou niečo rob, lebo tie fit výsledky dlho také fit nebudú. Si mladá kočka, potrebuješ brat nejaké tabletky na cholesterol, tlak, cukor? Lebo tam speješ. Raz budeš chcieť bábätko, aj obezita môže byt problém a aj priberieš viac. Nerob to sebe. Priateľa postav pred hotovú vec a oznám, že Ty chudneš! Kúp nejaké fit kuchárske knihy a var Ty! Ak to bude s nim naďalej takéto divne, tak sama pochopíš, že tadiaľ cesta nevedie. Ty nemáš rozhádzané hormóny, alebo iný zdravotný problém, pri ktorom sa priberá. Si sa jednoducho vypapala.
Inak tzv. Krmičstvo je aj diagnóza, si vedela? Že priateľ vyvaral, kŕmil ženu, kým sa nevedela postaviť. Znie to ako zlý vtip, no fakt takí ľudia sú. Pritom on chudý.
Ide Ti o zdravie predovšetkým!
@kastia
tvoj priatel za to nemoze, isto ta nenuti jest a ty si svojpravna a vies co a kedy mozes zjest. Ja sama mam nadvahu, moj muz tiez, ked sme sa zoznamili malu sme kazdy o 20kil menej. Moj muz sa velmi nedzravo stravuje, nachvilu som sa mu v tom aj prisposobila ved coby nie, chutilo mi 😂 ale potom som to musela stopnut, povedala som mu kludne takto jedz ale ja uz nie. Po porode a vekom a pridruzenymi diagnozami uz sa mi tazko chudne a ide to pomaly ale ide to. K tomu tvojmu dnesnemu jedalnicku - no to je naozaj vela jedla a vela kalorii. Prazenicu zo 4 vajec som asi este nezjedla nikdy, banany pri diete uplne vynechaj, vino to su prazdne kalorie a smotanove cestoviny na veceru 🤦♀️
Stiahni si aplikaciu kaloricke tabulky napr Dine4fit a par dni si len zapisuj co zjes a kolko to ma kalorii a budes v soku (ako som bola aj ja) ze pomaly banan ma viac kalorii ako kolac. To mne otvorilo dost oci lebo som si myslela ze ved som dokopy nic nezjedla.
Takze vzchop sa, jedz podla seba.
veľmi zlý, priberajúci jedálniček máš, ráno ti stačí menej vajec, medzi raňajkami a obedom nepotrebuje človek žiadnu sladkú tyčinku, večera cestoviny so syrom - celé zle, kalorická bomba a za tou bombou si dáš ešte keksy, chipsy a zaklincujes to vínom, akože aj ja mám niekedy taký pms výlev, ale potom jem normálne, takto sa dostaneš ľahko aj cez 100 kg, ja stále vravím, čo nekúpim, to nezjem, niekedy som bola dosť zavisla na kesikoch, prestala som chodiť medzi regály so sladkým a možno 2-3 roky nejem také veci, fakt výnimočné, potom prišla éra chipsov, tie si ešte sem tam kúpim, ale tiež sa snažím to udržať v nejakej zdravej norme

teraz kolke by si priali take priatela, ktory v nich nevidi tucne prasiatko, chapem ta, skus sa od neho odosobnit, zacat chodit do toho fitka a jest zdravo a razne mu povedz, ze sa necitis dobre a nech ti nenosi jedlo z ktoreho sa pribera