icon

Ako pracujúce mamy zvládajú každodenné povinnosti?

20. okt 2024

Ahojte, asi sa len potrebujem vyplakat a vyliat. Som pracujuca matka. Mam deti v 3.a 6.rocniku. 6. len skusam, s 3. sa treba denne ucit. Plus domacnost, jedlo, pranie, zehlenie, musim si varit-mam alergie, kruzky. Prosim Vas, ako to vsetko stihate, aby boli deti jednotkari, domacnost upratana, aby ste hlavne cez vikend stihli ist kuk babky, abo vcera bola u nas v meste sarkaniada, vsetci davaju fotky, iba ja som stala pri hrncoch a pracke. Muz pracovne vytazeny, 2prace, zahrada.. mozno mi len v niecom treba poradit, menezment casu, neviem,citim sa zufalo😢😩😞

Strana
z7
lujza123
21. okt 2024

@mirage väčšina jedál pre 3-4 ľudí sa dá zbuchnut príprava do pol hodiny. Len k tomu sa človek väčšinou dopracuje až zvykom ked je nútený variť rýchlo pre veľa ľudí, napríklad v práci ako kuchár alebo ako písala @mamina7070 v súkromných jasliach, tak to proste prirodzene začneš zjednoduchsovat a zrýchľovať 🤷🏼‍♀️
Ja to vidím u nás doma, ja ked varím to je rachot trieskam hrncami, namiesto krajania všetko sekam jak samuraj, 500 veci rozrobených naraz
Ked občas vari dcéra alebo chlap tak si to všetko pekne krajaju na pravidelne útvary, starostlivo dochucujú, miešajú, ochutnávaju, proste sa s tým cickaju a jasne ze to iste jedlo im trvá 2 x dlhšie než mne a ešte zašpinia viac riadu

Ale zas ked sa dá variť rýchlo neznamená ze sa majú všetci naháňať len preto ze to niekto iny ma rýchlejšie

mirage
21. okt 2024

@mamina7070 tak ale tvoj povodny prispevok, na ktory som reagovala bol jedlo - polievka a hlavne + strudla za pol hodiny. co je nerealizovatelne.

mamina7070
21. okt 2024

@mirage je to uplne realizovatelne bez problemov 😉

fantaghiro21
22. okt 2024

@mamina7070 a čk si teda dnes/včera varila do 30 minút?
Daj nejake recepty reálne, najlepšie link na dane recepty,nech porovnáme,zhodnotime....
Polievku,hl jedlo a aj dezert všetko do 30 minút.aby strava bola pestrá a nebolo to nakoniec len nejaké cestoviny s vajcom a babovka ktorá sa aj tak pečie 50 minut....ak si odmyslíme prípravu,keď ostatné sme mega pomalé a nie sme kuchárky prvej triedy ...
Rúru len keď zapnem a popri Tom chystám,trvá kým sa tiež "najhreje" a žiadne mäso neupeciem do 20 minút.... Jediné surové

simca06022011
22. okt 2024

@mirage tak viem si predstavit, polievka z mrazenej zeleniny, alebo do miomatu, granadir a zatial listkove cesto s jablkami do rury :D palacinky, alebo nieco podobne tiez sa da dost rychlo, pripadne halusky bez zemiakove..

fantaghiro21
22. okt 2024

@simca06022011 polievka z mrazenej zeleniny....brrrrrrr.
Má striaslo

janickacrazy
22. okt 2024

@fantaghiro21 áno, áno, mrazená zeleninová polievka a k tomu mrazená strudlicka ako vyšitá a máš obed ako lusk 🫣

simca06022011
22. okt 2024

@fantaghiro21
@janickacrazy 🙂)) ale zase neprehanajte :DDD mnam mnam.. lebo riadna sa naozaj neuvari za 30min, kym to clovek nacisti, uvari 🙂) a my sme to mali radi ako deti, farebna polievka, mrazena zelenina (mrkva, hrach, kukurica) a halusky do polievky.. :D ja by som v 30min okne ani neskusala varit xchodov :DD na co.. ale napr. aj taka paradajkova je hotova do 30min, mozno.

simca06022011
22. okt 2024

@janickacrazy inak ked to takto pises.. tak to aj mrazene polotovary v pohodicke vsetky, od ryby az po harulu :D

fantaghiro21
22. okt 2024

@simca06022011 no ale o pestrosť,vyžívnost a šetrenie času sa tu nedá potom hovoriť.
Sem tam uvariť ako zmenu niečo rychle, nejaku polievku z mrazenej zeleniny ,či cestoviny, rybu ,prívarok je fajn .ale nešetrí to potom čas všeobecne.Potom pri takom mäse pochybujem že sa niekto zmesti do 30 minút (na akykoľvek spôsob)

A ak niekto konzumuje len prívarok, cestovinu, polievku z mrazenej zeleniny a nič okrem toho,by ma už len pri myslienke nadriaplo ...

akvi
22. okt 2024

Co si ja vsimam, tak taketo zeny, co nic nestihaju, maju vacsinou bud problem s efektivitou alebo prioritami alebo aj aj. Mala som taku susedu, vkuse vyzerala, ze je do niecoho zapriahnuta, ale ona tak vedela plytvat casom, ako nikto. Takze autorka, skus sa zamysliet a mozno si odsledovat a znacit, ake cinnosti cez den robis a kolko ti trvaju. Urci si priority, co je "nutnost" , na co viem "kaslat" (napriklad zehlenie - zrut casu a totalna zbytocnost. A co dokazem "tolerovat" (bordel v detskej izbe napriklad). Vela casu zozerie aj varenie, ale fakt by som ho zredukovala na rychle jedla a vobec sa neokunala pouzit mrazenu zeleninu (btw, nechapem tu ten hejt na mrazenu zeleninu, ta ma casto viac vitaminov v sebe, ako nieco, co bolo skladovane "cerstve", ale dlho.. ) Deti by som viac pobadala, aby pomohli, ale ja teda urcite nie som zastanca toho, aby dieta nutne malo X povinnosti, skor im nechat zodpovednost, resp. predebatovat s nimi moznosti - napriklad, ze jednu veceru v tyzdni sa staraju sami o seba, sucha vecera, ci jogurt a pod. este nikomu ujmu nesposobili.. To iste skolske povinnosti - fakt musia byt jednotkari, ak to stoji dve hodiny ucenia denne?? Mozno zlavit z naroku a nechat aj ich viac zit, resp. ten cas venovat niecomu, co vam spravi radost a nemat vycitky, ze ste stravili dve hodiny na sarkaniade.

snowflakenel
22. okt 2024

Ja som,si objednala tinkine recepty. Je tam,kopec receptov,,plus cas. Ale objednala som to hlavne koli napadom a kombinaciam ktore by ma.asi v.zivote nenapadli. ...🙂

snowflakenel
22. okt 2024

Ale raz,tu niekto spominal, ze je na suchej strave, cize aj to je cesta mile damy, sucha strava 🙂🙂🙂 heje

simca06022011
22. okt 2024

@fantaghiro21
mrazene potravny/zelenina su casto o mnoho zdravsie ako tie odstate cerstve... cize zase je to o tom, kto vie co varit.. z mrazenej zeleniny sa da robit milion druhov polievok, tak ako je vela druhov tej zeleniny (bezne robim, mam zeleninu zo zahrady v mrazaku). A o rybach ani nehovorim, priloha sa spravi rychlo aj cerstva, od zemiakov/ryze... cstoviny sa daju robit na milion sposobov a pestro, dokonca aj s masom, ved ked si tak vezmem ked robim raz za cas cestoviny s kuracim/morcacim masom, tak to oprazime raz dva, rovnako robim tuniakove, zeleninove, paradajkove.. hocijake... ja mam do pol hodiny aj rezne (to mam odmerane, nacvicene, zvyknem ich robit skoro rano, dcere na celodenne vylety :DD jedine maso musim mat pripravene vopred / nakrajane, naklepane, osolene/) .
mne napr privarky trvaju dlhsie ako 30min, to by som ani nedavala medzi rychle jedla...

Ale ako nie som tu aby som tuto rychlost prezentovala, tiez ma zaujimalo to pestre jedenie a 3 chody za 30minut, ja nemam rada taketo nahananie sa v kuchyni. Pod hodinu varenim podla mna nejdem nikdy aj so zbeznym upratanim okolo toho varenia. A 3chody nemam preco robit bezne dni :D Ale aj z tych rychlych jedal je velaaa... netreba dookola to iste..
inak dnes mame 30minutovy obed :DDD zemiakova kasa a jaternica...

fantaghiro21
22. okt 2024

@simca06022011 no len tie jaternice pešis 30 minút?
Ja veru pečiem 45 a viac , vždy skúšam,oblejem atď....
Takže nie,nie je to 30 minútovy obed....
Cestoviny sa nedajú stále jesť aj keď na viac spôsobov...ja síce cestoviny milujem ale potrebuje dpestrosť...to nechutí a žiaľ chlap je na mäso....
A mrazena zelenina výživnejsia teda nie je...

simca06022011
22. okt 2024

@fantaghiro21 nie jaternica sa nepacie 45minut... bude do 30hotova, nic neskusam a neoblievam, dam to do rury, popicham a peciem
A tiez mam doma masozravcov, ale ked sa nestiha, nestiha sa. Plus ako pisem, ja nevarim 30min casto :D Ale viem si vymysliet xy receptov, pri ktorych to ide. A to ci si miesto cestoviny uvaris ryzu alebo zemiaky je hadam jedno :D

fantaghiro21
22. okt 2024

@simca06022011 možno mäkká ale robíme "chrumkavé"robila také aj moja či muzova mama ...a vždy sa piekla u nás do max hodiny🙃
30minut sú mazlave,nejedle pre nás ....

fantaghiro21
22. okt 2024

@simca06022011 však pravee o tom to je .sem tam 30 minút.a nie pravidlo akoby denne,ešte aj polievka a dezert ako to tu vyššie bolo spomenuté.to je nereálne a prehnane...

simca06022011
22. okt 2024

@fantaghiro21 https://www.aktuality.sk/clanok/494939/je-naoza...
https://gymbeam.sk/blog/je-cerstve-ovocie-a-zel...
A rada ta poucim aj o vyzivnosti mrazenej zeleniny atd... 🙂

Ked je niekto rychly,s tiha vsetko.. +- par minut, okrem toho dezertu, to je cez. To by som musela mat 6ruk a dve rury na pecenie atd. By som sa vykaslala, radsej si dam "makiato" a keksik :D

Su ludia co nemaju potreby vyvarat, verim tomu.. ja si rada dam perkeltik, gulasik, maso riadne upecene do rozpadnutia... :D to neda clovek rychlo.. ALE na druhej strane nestojim pri tom, cize kludne hodim za par minut do rury a idem si robit ine veci... urcite sa mi z toho nezruti harmonogram domacnosti

fantaghiro21
22. okt 2024

@simca06022011 áno,tu ale autorka kvôli vareniu , hrncom nešla na sarkaniadu...
Preto sa tu urobila diskusiá varenia jedal do 30 minút a môže ísť z domu preč....aspoň som to ja tak pochopila.ak človek strávi deň doma s varením a upratovaním,je to už asi aj jedno ako dlho človek obed vari.v resp by ho mal aspoň stihnúť do obedu a nie do večere 😀🫣

A jedla si domácu vypestovanu mrkvu, petržlen, kaleráb, koreňovú zeleninu ? Nedá sa to porovnať s mrazenou zeleninou
Ja mám na to žiaľ (našťastie) svoj názor 🙃

simca06022011
22. okt 2024

@fantaghiro21 mam zahradu, ano jedla som predstav si.. :DD aj v mrazaku ju mam ... a nejde o chut, ak sa bavime o vyzivnost... to co kupis v obchode sa s tym neda ani porovnat a 90% ludi ma doma zeleninu z obchodov/trhov, ktore su zbierane xdni predtym aj keby hned boli bio. Cize tvarit sa ze, polievka z mrazenej zeleniny je na grc ale z tej zeleniny, ktora je v obchode je super je usmevne 🙂 Je uplne jasne, ze z inej sa robi vyvar, z inej kremove a pod polievky, rychle polievky.. ale vyzivovu hodnotu zeleniny dostanes z toho. Tiez predpokladam, ze celu zimu nejes mrkvu vytrhnutu zo zahradky, pripadne ten kalerab.

autorka vo vela veciach prehana a proste neist niekam, radsej to riesim rychlo varenim :D ja mam super aktivinych znamych.. proste mama vstane a v kuchte rano uvari jedlo.. a idu prec o 9tej rano a doma ich caka navarene... vsetko sa da. Ostatne su vyhovorky. ALe zase alergie, su alergie, do toho sa nejdem montovat, ona vie...

7miriam77
Autor odpoveď zmazal
mamatroch
22. okt 2024

Toto bude chciet vazny rozhovor s chlapom. Nepochopi sam od seba, ver mi. I moj bol zvyknuty, ze nic nemusel, kym som bola na materskej. Ked mi koncila, vazne som mu prehovorila do duse a od zaciatku ho nastavila tak, ze toto rozkosne obdobie sa chyli ku koncu.
Vies, matika nepusti. Ked Ty robis doma 90 % (domacnost + servis okolo deti), predpokladam, ze on financuje 90 % chodu domacnosti a Ty len 10 % a zvysok si odkladas. Ak nie, treba nastavit pravidla - nie krikom, ale konstruktivnym rozhovorom.

1. viac zapojit chlapa.
2. Dve prace ma preco? Pokial nie ste v extremne velkych dlhoch, kedy vam hrozia exekucie, tak s tym cosi treba robit. Bud nech si najde jednu pracu a cas venuje aj rodine alebo nech z tych dvoch platov zaplati pomocnicku v domacnosti, co napr. dvakrat do tyzdna pride upratat, pozehlit...
3. Minimalne jedno poobedie do tyzdna nech sa deti ujme manzel a Ty nerob vtedy NIC. Neupratuj, nevar, nepec... Chod sa prejst, s kamoskou na kavu, citaj si, hackuj, chod si zacvicit... uz podla toho, co Ta bavi. Su chlapi, co sami od seba nepomozu spontanne, mam doma taky kus. Potrebuje jasne instrukcie, vtedy a vtedy mas deti... Tu mas listok na velky nakup, chod a nakup...
4. Do chodu domacnosti zapoj aj deti, povysavat, utriet prach zvladnu obe, takisto nalozit / vylozit umyvacku, upratat si svoju izbu... starsia uz v pohode i pracku nalozit, riad umyt...
5. Nerob zbytocne veci. Ja napr. uz viac ako 5 rokov nezehlim. A poznam viacere take zeny. A nie, ani jedna nechodime v teplakoch a mikinach, mam rada saty, sukne i bluzky, pekne tricka... Mam ale susicku, odtial to nie je velmi pokrcene a veci mam v skrini uhladne poskladane alebo na vesiakoch. No a postupne kupujem veci, co sa malo krcia. Ak nosi manzel kosele, vysvetli mu, ako sa zehlicka pouziva. Ak niecomu nerozumie, nech si najde videonavod na youtube, Ty tiez nemas vysoku skolu vedenia domacnosti.
6. Vecere nemusia byt varene, predpokladam, ze deti maju stravu v skole. Ak varis, tak kludne na dva dni to iste.
7. Soboty nevar vobec, objednajte si napr. pizzu, to zase tolko nestoji. Alebo cestovina + hotove omacky (niektore maju uz naozaj dobre zlozenie).

...deti musia vnimat a vediet, ze aj Ty mas svoje potreby a ano, aj potrebu si oddychnut. Ze nie si len sluzka dobrovolnicka, co beha ako fretka okolo vsetkych.

Plus take zakladne veci: periem len to, co je v kosi na pradlo (nie som bytovy zberatel spinaveho pradla), umyvam len riad, co je na linke. Uz som tak urobila, ze kto si neodpratal zo stola tanier po ranajkach, dostal nan obed. Terapia sokom sa to vola. Velmi ucinna, odporucam.

mnamko
23. okt 2024

Ja neviem nikdy som nemala pocit,že nič nestíham, práveže som stihala aj knihy čítať a upratané som musela mať vždy,blby zvyk čo keď niekto pride.

zazka666
23. okt 2024

Kúp si roboty na vysávanie, kosenie, múčku nádob
Jedna práca hádam stačí. Nevae, ak máte obedy v škole, v robote. Staršia už môže pomôcť aj s učením mladšieho, žehlenim, upratovaním. Aj mladšie niečo zvládne
A tie jednotky nemusia mať

autor
26. okt 2024

@zazka666 nie, pri hit obedy v praci nemozem mat..

autor
26. okt 2024

@mnamko superzena👍👍👍

autor
26. okt 2024

@fantaghiro21 hladam radu, nie posudzovanie
Nie, neprehanam, nestiham..

fantaghiro21
26. okt 2024

Počkať,teraz neviem kde som ťa posudzovala.Skor som ťa zastala alebo chcela vyvrátiť názor,že sa dá navariť 3.jedla do po hodky...čo je nereálne....

elzena2
14. nov 2024

Keby si mňa mala za kolegynu, tiež by si si myslela, že ako to všetko zvladam. To iba tak vyzerá, vidis len to, čo funguje. V skutocnosti permanentne len hasim tam, kde práve najviac hori.

Strana
z7