Ako prať oblečenie?

tobias123321
21. okt 2021

Ahojte prepáčte za blbú tému ale potreboval by som poradiť. Sťahujem sa do bytu budem bývať sám prvý krát a nemam žiadne skúsenosti z praním 😂. Neviete mi niekto napísať aspoň nejako stručne ako sa peru veci aké teploti ako veci triediť a tak. Ďakujem

pondelok01
21. okt 2021

@tobias123321 na 40 stupnov, program bezne pranie. Prostriedok tekuty alebo kapsule, na farebne. Mozes dat vsetko dokopy, mozno krajsie biele tricka zvlast. Ak mas dost oblecenia na naplnenie viac praciek, tak hrube veci (rifle, teplaky, mikiny) zvlast, tricka a ostatne potom spolu. Rifle a mikiny pozapinat zipsy, gombiky. Uteraky a kuchynske utierky, obliecky na vacsej teplote.

gabikaa96
21. okt 2021

@tobias123321 je dobré ak vieš čo púšťa farbu a čo nie aby nezafarbilo ostatné ( sú aj utierky voči zafarbeniu) ja rozdelím zvlášť tmavé, zvlášť biele a zvlášť farebné utierky, uteráky a posteľnú bielizeň periem zvlášť. Pridáš prášok (tekutý, práškový alebo kapsulovy aký chceš), aviváž a zapneš. Ja periem väčšinou na 40stupňov,len utierky a podobné na 60stupňov. Dúfam že som pomohla lepšie neviem opísať.

tobias123321
autor
21. okt 2021

@gabikaa96 A keď práčka dožmika normálne môžem vybrať a davat hneď na sušiak ?

gabikaa96
21. okt 2021

@tobias123321 mne keď skončí pranie tak začne pípat. Neviem akú máš práčku, niektoré sa dajú otvoriť až po pár minútach po skončení programu. Ale keď program prania skončí tak ja ich ako vyberám dobre vytrasiem aby sa nekrčili a dávam na sušiak.

sweetlife001
21. okt 2021

Tak ja triedim veci a dosť si dávam na tom záležať, určite nie všetko zbuchat naraz do pracky 🙏 Minimálne si to rozdel na čierne/tmavé, biele a farebné.
Posteľné prádlo periem osobitne na 60tke, tiež veľmi špinavé veci dávam na 60 plus uteráky,osušky. Ostatné veci bežne len na 40tke. Otáčky mám väčšinou na 800 nastavené.
Klasika prášok a aviváž alebo praciu kapsulu hodím do práčky, striedam to..
Samozrejme ak sú veci vyžmýkane, zapipa ti práčka resp.vypne sa a môžeš hneď vešať 🙂 nezabudni ich povytriasat pred vesanim na sušiak

evaachesa
21. okt 2021

Ja už pár rokov netriedim podľa farby odkedy som objavila tieto obrúsky proti zafarbeniu. Periem všetko dokopy, biele s čiernym, červeným a nikdy som nič nemala zafarbené. Odporúčam .. odpadne ti jedna starosť 😉
https://www.mojadm.sk/denkmit-utierky-do-pracky...

tobias123321
autor
21. okt 2021

@evaachesa toto poznám to som mame kupoval stále keď som bol v dmku chváli si to velmi

euka210
21. okt 2021

@tobias123321 ja skoro vsetko na 40C bud syntetika alebo nejaky 1h program... a triedim spinave pracovne... tmave, rifle, potom modre (mam 4chlapov), svetle co nepusta...sive, hnede, zelene a biele, ...utierky a uteraky ooobcas na 60C, cervene, ruzove a oranzove spolu...ale take asi vela nebudes mat 😁

mala_zabka
22. okt 2021

Houby všetko bežné na 40! Vyper tak niektoré veci a na tretí raz to už neoblečieš lebo sa to "zmenší" a "zmení" materiál. Na každom kuse oblečenia je štítok s maximálnou teplotou, na ktorú sa môžu prať (a že ich je na 30 fakt kopa, ja asi 1/3 vecí). Ak to prekročíš, nikto ti nezaručí, že po vytiahnutí z práčky budú veci v stave, v akom si ich tam pôvodne dal. Normálne fakt čumím, že to tu nikto nerieši 😅

kristiii
22. okt 2021

@mala_zabka tiež periem všetko oblečenie na 40 a v živote sa mi nič nespralo ani "nezmenilo". Jediné čo periem v rukách sú veci s kamienkami a podobnými blbosťami, čo predpokladám, že chlap nenosí 😂 a termo oblečenie. Ale ja zas napríklad dávam otáčky len na 600.

nwnw
22. okt 2021

@tobias123321
1. Biele a blede veci zvlast od tmavych
2. Sportove a syntetiku zvlast na 30 a bez avivaze!! Idealne original prasok na sportove veci. A stačí kratší program. Softshell periem na outdoor programe
3. Tmave chlapovi periem na 40 a dam tam papieriky (2ks)na zachytavanie farieb ked mam pocit, ze by sa mohlo nieco dofarbit.
4. Uteraky, postelnu bielizen, spodne pradlo a štucky a tričká po fotbale periem na 60.
5. Doperie praca a poriadne to vyprášiť, nech sa vyrovná a na sušiak. Ak sa dá radšej vonku na vietor. Keď nemáš sušičku, tak bude jemnejsie prádlo z vonka.

simca06022011
22. okt 2021

Lahky navod: vytriedit (nie vsetko sa perie rovnako, hygiena... Periny prat na 30-40 je ore mna humus, detto spodne pradlo a pod, hlavne biele, na inu teplotu budes prat kosele ako dajme tomu uteraky ) , dat do pracky, pridat prostriedok na pranie/avivaz, zavriet, nastavit program(pri pracke prečítaš v navode) , zapnut. Skonci, otvoris, vyvesis...

buberova
22. okt 2021

Neviem či je dobré si zo mňa brať príklad ale .. nerobím z toho vedu, všetko nahádžem spolu na 40°, pridám color catcher utierku proti zafarbeniu, dám prášok alebo kapsulu, podľa toho čo mám kúpené.. odmerku aviváže, pár kryštálikov kryštalickej sódy na zmäkčenie vody a pustím hodinový program..

kvetinka75
22. okt 2021

@evaachesa áno sú super, aj ja ich už roky používam. Prádlo delím iba na biele, farebné a čierne. Všetko farebné ide spolu a nič nikdy nie j e s nimi zafarbené.

kvetinka75
22. okt 2021

@buberova ja delím ,,iba,, na 6 kôpok biele - 40 stupňov, 30 stupov, čierne 40 a 30 stupnov, farebné to isté. A všetko farebné vďaka utierkam môže ísť spolu. Už mám v sebe taký blok, že čierne a biele zvlášť. Roky takto periem, tak inak mi už nedá. Hodiť to spolu. Niektoré veci sa môžu len na 30ke niektoré znesú aj vyššiu teplotu. Hlavne blúzky, niekoré tričká.

marpel
22. okt 2021

@tobias123321 ako zvykol prať môj manžel, keď býval sám:
Ked mal niečo na pranie, rovno to hodil do pracky (žiadny kos na prádlo, triedenie ani nič podobne). Keď bola pracka plna, pridal prášok, zapol na bavlnu 40 stupňov a hotovo. 🙈
On bol s výsledkom vždy spokojný… mna by porazilo. 😅
P.S.: býval sám cca 8 rokov.

fleur1111
22. okt 2021

Ja by som len doplnila, že spodné prádlo periem zvlášť od ostatneho pradla na 60+ sanytol na pranie a rovnako aj uteráky a utierky zvlášť na 60 + sanytol. Pri spodnom prádle, utierkach a uterákoch periem bez avivaze.
Ak máš jemne pradlo, tak treba znížiť aj otáčky.

katulastraka
22. okt 2021

Baby ale nie vsetko spodne pradlo sa moze na 60ke prat. Je to sice hygienickejsie ale ak ma synteticke nite, tak sa vam casom natiahne vsetko a potrha. Na to si treba tiez dat pozor

evaachesa
22. okt 2021

@katulastraka ja periem všetko spodné prádlo na 60 a ak sa niečo časom natiahne, tak to proste nebolo kvalitné a ide do koša...aj keď to sa nám nestáva, no spodné prádlo mi nepríde dostatočne vypraté na 40tke.

Uteráky, spodné prádlo, posteľné periem stále na 60tke, tak isto aj detské oblečenie keď bolo niečo precikané alebo okakané a naše tričká, legíny, tepláky atď tiež. Na 40-50 periem rifle, svetre a háklivé veci ako Merino či outlast. Namiesto aviváže a tiež na dezinfekciu používam ocot zriedený s vodou.

luccija
22. okt 2021

Zaujímavé to čítať každá máme svoj systém

cubo2
22. okt 2021

Zakladom je triedit pradlo podla toho ako sa pouziva. Bezne veci sa peru na 40, veci ktore potrebujes dezinfikovat sa peru na 60 - spodne pradlo, pyzama, ponozky, uteraky, osusky, postelne pradlo. Potom este peries zvlast biele a zvlast farebne. Idealne by bolo prat kazdu kategoriu samostatne (iba pyzama, iba osusky a uteraky, iba spodne pradlo, iba biele tricka, iba farebne tricka) ale pre jedneho cloveka je to neefektivne.

Co vsak nikdy nerob, je nabuchat do pracky vsetko naraz - spodne pradlo, uterak, tricka, ponozky a este prat na nizkej teplote - nic neoperies, akurat sa ti bakterie zo spodneho pradla a ponoziek pekne rozsiria do triciek a uterakov a budes smrdiet ako mokry pes aj ked budes mat cerstvo oprate veci (zial zivotna skusenost so spolubyvajucim)

fleur1111
22. okt 2021

@katulastraka nezvykne sa mi to stávať. Zo začiatku som prala na 40 a po dlhšom čase sa mi aj tak vytahalo. Odkedy som mala problém s infekciami, tak periem na 60 a mám už pokoj. Čiže radšej budem prať na vyššej teplote.

ckatka
22. okt 2021

@tobias123321 ahoj. My sme štyria a prádlo mame fest rôznorodé. Od bábätka, merino vlnu...po doktora co mu Periem biele na 90 stupňov. A štandardne Periem týždenne 6-7 pracok rozdelených takto:
1. Manželove biele z roboty, prihadzujem tam svetle uteráky, biele spodné prádlo, látkové plienky a utierky, Periem na 60 stupňov, program bavlna alebo eko, práci gél na biele z DM (Denkmit) a k tomu do bubna za odmerku práškového sanytolu kvôli dezinfekcii.
2. Farebné, prevažne detské prádlo, naše tričká a farebné oblečenie, farebné uteráky. 40 stupňov, program bavlna alebo eko, alebo rýchlejší 50 min, keď je toho menej, praci gél na farebné z DM (Denkmit), odmerku sanytolu pridám, ak sú fľaky z jedla alebo je to precikane, ogrcane.
3. Veskere čierne oblečenie plus rifle. Tie môžu púšťať farbu takže radšej nedávaj spolu so svetlejšim.40 stupňov, program bavlna, eko alebo syntetika. Denkmit na čierne.
4. Všetka vlna, merino, funkčné oblečenie. Program ručne pranie/vlna. 30 stupňov. Nejde do sušičky.
5. Obliečky plachty utierky uteráky (ktoré nevosli do predošlého) - program bavlna, 60 stupňov, so sanytolom pre dezinfekciu.
6. Tenisky/papuče a pod.
7. Rohožky a koberčeky.
8. Psie veci. Pelech, handry, podložka, uteráky z kúpania. Dezinfekčný program so sanytolom.

A po každom takomto cykle spustím čistenie práčky. 90 stupnov, dezinfekcia, ocot.
Niekto by namietal ze veľa dezinfikujem, ale muž robí v nemocnici, doma máme psa a bábätko. Takže raz za čas tomu prádlu ten sanytol naozaj neublíži... Potom občas ešte periem zvlášť deky (chlpaté), plysakov a prikrývky, vankúše a paplóny, sedáky zo stoliciek, prehozy z gauča a hojdačky, veci z kočiara, záclony,potahy z auta/autosedaciek...proste všetko textilné, čo doma máme.

V princípe tebe asi stačí prádlo deliť na tmavé /bledé a jemné. Inak manžel opral raz všetko spolu a na 40tke sa tomu nič nestalo. Nové veci per najprv zvlášť, nech ti nezafarbia zbytok. Dávaj pozor nech nemáš nič vo vreckách a aby si mal ponožky natiahnuté (nie schalbane do guče, lebo ich dobre nevyperie). Zipsy a cvoky radšej zapni nech netrieskaju kovové veci o bubon práčky. Aj suché zipsy (nech ti nevytrhaju vlákna z iných kúskov).

Ak nemáš sušičku, každý kus po oprati chyť, vyprskaj a pekne vyrovnané zaves. Nebudeš musieť žehliť.
Ak máš sušičku, nepoužívaj avivaz a hneď po dosušení to poskladať. Bude pekne rovné.

ckatka
22. okt 2021

@tobias123321 ale teda...presne ako niekto písal...si chlap...zrejme v tvojom šatníku budú prevažne trenky ponožky tričká a gate, možno mikiny...tipujem skôr tmavšie farby a asi žiaden hodváb a vlna (oprav ma).
Keď to všetko tresknes spolu na 40 stupňov a dáš tam nejakú kapsulu kde je všetko....nič strašné sa nestane. Nejaký čas sme to tak robili kým sme nemali deti a prádla nebolo toľko. 😂nie je to jadrová fyzika...A čas ti ukáže, aké prádlo si máš kupovať, aby znieslo všetko 😉

amanta5
22. okt 2021

Pranie na 40 je veľmi málo, najmä aj sa bavíme o "trenírkach" a ponožkách, prípadne uterákoch. Tie sa majú prať minimálne na 60 bez ohľadu na to, čo je na štítku! Pranie na menej stupňov nezabije baktérie a ani úplne nesperie pozostatky z tohto nosenia....neviem ako to napísať výstižne a slušne 😀 Všade o tom nájdete kopec info, stačí sa o to zaujímať.
Ja neperiem nič iba na 40, okrem vlnených vecí.
Nikdy sa mi ešte veci nesprali, a to periem zväčša na 60. Periem to "vyvrátené", teda "naruby". Prádlo odporúčam triediť podľa farby, najmä kvôli praniu na viac stupňov. Ak niečo púšťa farbu, nenosím to. Veď si predstavte, že to púšťa farbu i keď to nosíte a potíte sa...takže určite nie. Výnimka môže byť prvé pranie, ale ak púšťa farba i pri 2. a 3. praní, tak tieto veci letia do koša rovno u nás doma.
Ostatné veci ti už vyššie popísali.

simca06022011
22. okt 2021

@cubo2 to ako moj chlap :DD boze ten bol mesiac sam a az mi bolo do smiechu. Slipky zvlast, tielka zvlast.. proste ked chybali ponozky, pozbieral iba ponozky po byte a dal prat iba ponozky... :D by som prala 20 pracok tyzdenne takym systemom :D

katulastraka
22. okt 2021

@fleur1111 ak je v tom syntetika tak vzdy len na 30ke sa to perie. Ale jasne ze kvalitne bavlnene nohavicky su site aj bavlnenymi nitami, takze 60ku to znesie v pohode 🙂

fleur1111
22. okt 2021

@katulastraka hej, čipky už u mna skončili 🙈

cubo2
22. okt 2021

@simca06022011 😅 no a nie? ale hej potom je to narocne na vodu a energiu.. ako sa vravi.. vsetko s rozumom. Ked ma muz malo ponoziek treba dokupit dalsie, idu Vianoce :D

fleur1111
22. okt 2021

@cubo2 keď ma pracka šiesty zmysel, nie je to až taká katastrofa 🙂