Ako prekonať finančné a emocionálne ťažkosti v manželstve?
Sme manželia 6 rokov, dve dievčatká 2 ročné a ročné , ja na materskej , manžel po ťažkom uraze ( spadol zo strechy , komplikované zlomeniny rúk a noh , niekoľko operácii má za sebou ) všetko to smeruje k ID . Som vyučená kaderníčka, manžel je pokrývač, ja som momentálne na rodičovskom a nemôžem ísť ani pracovať lebo manžel by to doma okolo tých dvoch nezvládol , chodí o francúzskych paliciach a ledva a hýbe. Bývame v prerobenom staršom dome 4+1 s veľkou záhradou v okrajovej časti okresného mesta, máme hypotéku a aj úspory , ktoré sa však postupne miňajú ak vyskočí nejaký výdavok. Ďakujem bohu že sme boli natoľko rozumní že keď manžel pracoval a zarábal slušné peniaze že sme odkladali a šetrili ako sa len dalo , dnes nám to doslovne zachránilo krk aby sme nešli po žobraní po rodine. Finančne sme išli prudko dole , ale prispôsobili sme sa. Manžela mám skvelého , napriek tomu že ledva prejde , v sede porobí všetko čom mu dám , nič nie je pre neho ženská robota. Tam problém nie je . Problémom som ja , desím sa budúcnosti , nespím , málo jem , veľmi som schudla. Neustále rozmýšľam čo bude , kde zobrať peniaze potom na normálny život, žiadny luxus len normálny život. Už teraz si privyrábam , otvorila som si živnosť a strihám doma , farbím .Na záhrade mám posadené hádam všetko , pribrala som sliepky na vajíčka , zavárame s mužom , sušíme , jednoducho obraciame sa čo sa dá v tomto stave. Ale keď ma nikto nevidí , revem ako sprostá a taká úzkosť neskutočná má obchádza , už som rozmýšľala nad psychiatrom . Čo by ste robili v mojej situácii ?
tak zas môj muž je bojovník , nikdy sa nesťažoval že ho niečo bolí , ale ja vidím že niekedy ho to riadne bolí . čo to porobí aj vonku , len musí sedieť, takto vyviazal všetky rajčiny a papriky aj ich sám posediačky obral , obaja vieme že však už normálne chodiť nebude . Uvedomujem si že to mohlo byť omnoho horšie , že som mohla byť vdova s dvoma malými deťmi . Taktiež si uvedomujem že sme mali šťastie na jeho kolegov, zamestnávateľa ale aj to, že nie sme úplni hlupáci a nerozflákali sme všetky peniaze keď bol dostatok aj navyše. Dnes sme celé poobedie piekli slivky na lekvár , popritom sme sa rozprávali a manžel je zato aby sme peniaze investovali do garáže kde by sa urobilo kaderníctvo . Vo štvrti kde žijem žiadne nie je , ženy chodia viac do mesta. On vraj uvažuje nad tým že si otvorí opravu odevov neskôr 😲, vraj sa to všetko naučí . Tak uvidíme .
Vidis,asi nemate poisteny hypoteku,ze???Mam tiez muza na pnke,okrem klasickej pnky zo socialky,plnenie zo zivotky,a z poistka vrati celu splatku hypoteky,aby mohla dalsia odist.
@anonym_17145e citaj truba ako sa to robi,ako maju rodiny riesit taketo situacie a nesiahat pritom na uspory ale liecit sa.
@anonym_d73442 "čítaj truba" ?
Pomýlila si si stránku? To u vás takto doma bežne???
autorka, ja by som zašla za právnikom. človek nikdy nevie.
@anonym_d73442 "čítaj truba" ?
Pomýlila si si stránku? To u vás takto doma bežne???
@anonym_e86b6a prosim ta,precitaj si ako sa tato zena vyjadruje k zenam,co maju viac deti,ved hned aj tu pisala.Ta zena sama ziadne nema,a vsade pise pri takychto pobodnych tem,ze prave pretoto ich nemam,dobre ze ich nemam.Doslova mi pride,ze deti nenavidi.Takze som jej pisala ako sa to robi a ze clovek naozaj neriesi financie ale sustredi sa na liecbu.
tak zas môj muž je bojovník , nikdy sa nesťažoval že ho niečo bolí , ale ja vidím že niekedy ho to riadne bolí . čo to porobí aj vonku , len musí sedieť, takto vyviazal všetky rajčiny a papriky aj ich sám posediačky obral , obaja vieme že však už normálne chodiť nebude . Uvedomujem si že to mohlo byť omnoho horšie , že som mohla byť vdova s dvoma malými deťmi . Taktiež si uvedomujem že sme mali šťastie na jeho kolegov, zamestnávateľa ale aj to, že nie sme úplni hlupáci a nerozflákali sme všetky peniaze keď bol dostatok aj navyše. Dnes sme celé poobedie piekli slivky na lekvár , popritom sme sa rozprávali a manžel je zato aby sme peniaze investovali do garáže kde by sa urobilo kaderníctvo . Vo štvrti kde žijem žiadne nie je , ženy chodia viac do mesta. On vraj uvažuje nad tým že si otvorí opravu odevov neskôr 😲, vraj sa to všetko naučí . Tak uvidíme .
@anonym_autor co citam tvoje reakcie, tak si myslim, ze ste sikovni. Obaja. Mate rodicak, pridavky, pnku teda vo vyske platu... Financne ste na tom tak, ako aj predtym, este aj doma strihas, privyrabas. Vidis to zo zlej strany. Ak si napriek tomu na tom psychicky zle, vyhladaj psychologa, ten by ti mohol pomoct.
.. nech si vybavi cim skor ID, ty si otvor zivnost kadernictva doma .. ak neskor bude schopy prace popri ID nech hlada nieco umerne k svojmu zdraviu ..bude to ok neboj sa..
@evelyn246246 ID si môže vybaviť až keď bude rok na PN. Suseda mala uraz, prišla o obe nohy, ešte neprešiel rok tak je na PN. Normálne jej chodia kontroly z sociálnej poisťovni.
@anonym_autor och je mi veľmi ľúto čo sa stalo manželovi 😔 môj manžel tiež spadol z lešenia z 5 m výšky, odniesla si to “našťastie” len ruka. Veľkou výhodou bolo že cely život cvičí a má pevne svalstvo, inak by to mohlo dopadnúť horšie. Prajem vám veľa síl a manželovi čo najskoršie možné uzdravenie. A keď ti nieje dobre, tak nieje hanba vyhľadať psychologa.
Zvladnete to. Skoda, ze ste nemali zivotnu poistku ani hypoteku ste nemali poistenu, ale nevadi. Muz s ciastocnym invalidnym si najde pracu lahsie nez zdravy, invalidov vsade radi zamestnavaju. Sice praca asi nebude bohvieako platena, skor bude sediet na nejakej vratnicke alebo v novinovom stanku, ale spolu s ID to nebude az take hrozne. Inak manzel bol zivnostnik alebo zamestnanec? Ak zamestnanec a platili ho cestne, nie na ruku, tak moze ist na matersku s jednym dietatom, potom s druhym a budete mat slusny prijem.
S tym prerobenim garaze na kadernictvo je to dobry napad. A navyse ak vo vasej blizkosti ziadne nie je. Ak mas trpezlivost strihat aj mensie deti, kup tam aj detske kresielko, kup detsky plast, daj nad zrkadlo obrazovku, kde budu bezat kreslene rozpravky a prezentuj to ako aj “kadernictvo pre deti”. Ked das pre deti aj stolik s farbickami alebo hrackami/skladackami, mozu sa tam zeny chodit dat strihat a dieta sa zabavi v “detskom kutiku” alebo pozeranim rozpravky. Ked ponuknes dobre sluzby, klientela pride. Drzim palce 🍀
Zvladnete to. Skoda, ze ste nemali zivotnu poistku ani hypoteku ste nemali poistenu, ale nevadi. Muz s ciastocnym invalidnym si najde pracu lahsie nez zdravy, invalidov vsade radi zamestnavaju. Sice praca asi nebude bohvieako platena, skor bude sediet na nejakej vratnicke alebo v novinovom stanku, ale spolu s ID to nebude az take hrozne. Inak manzel bol zivnostnik alebo zamestnanec? Ak zamestnanec a platili ho cestne, nie na ruku, tak moze ist na matersku s jednym dietatom, potom s druhym a budete mat slusny prijem.
@strelkyna1 v jednej odpovedi píše, že boli poistení.
@anonym_autor odznela tu veľká časť toho, čo si myslím. Len dodám, že štát poskytuje aj dotáciu pri založení živnosti(aby si mala na základnú výbavu kaderníctva), podmienky presne nepoznám. A manžel pokiaľ je taký zlatý, že sa naučí šiť (toto ma inak dostalo a priznám sa, že mi aj slza vybehla ❤️❤️), tiež ponúka štát rekvalifikačné kurzy. Držím vám palce.
Myslím, že psychiatra nepotrebuješ, len máš toho teraz viac. Ako pôjde čas, dni sa budú zlievat dokopy, niečo vymyslíte, deti podrastu a hladina sa ustáli 🍀🍀.
@strelkyna1 v jednej odpovedi píše, že boli poistení.
@98 boli ale mali taku,ze im poslali jednorazove plnenie.Nemali denne plnenie,a to je sakra velky rozdiel.
@strelkyna1 presne tak,ked je hypoteka poistena,kazdy mesiac poistka vracia splatku na ucet,kde sa potom vyuzije na dalsiu splatku.Hypoteku teda clovek vtedy neriesi,k tomu zivotka s dennym plnenim,co pride tiez kazdy mesiac v rovnakom termine,ako aj pn zo socialky.

@anonym_autor nech sinvybavi ID a ZTP aj kompenzacie, ty strihaj doma zatial bez salonu
ak mas uzkosti kludne poziadaj vseobecneho lekara o lieky na uzkost, v tejto situacii nic nezvycajne
manzel nech si skusi najst nieco sedave pri ID mozes v pohode pracovat
@anonym_e3902c zbytočne vybavovať ID. 12 mesiacov môže byt na PN. Ak je to pracovný úraz, čo bol, PN je vo výške platu. Takže 1 rok budú tak ako keby robil. Má čas vybavit ID potom, keď mu skončí PN. A to ešte môže dostať odstupné nakoľko je stále zamestnaný