Ako prekonať finančné a emocionálne ťažkosti v manželstve?
Sme manželia 6 rokov, dve dievčatká 2 ročné a ročné , ja na materskej , manžel po ťažkom uraze ( spadol zo strechy , komplikované zlomeniny rúk a noh , niekoľko operácii má za sebou ) všetko to smeruje k ID . Som vyučená kaderníčka, manžel je pokrývač, ja som momentálne na rodičovskom a nemôžem ísť ani pracovať lebo manžel by to doma okolo tých dvoch nezvládol , chodí o francúzskych paliciach a ledva a hýbe. Bývame v prerobenom staršom dome 4+1 s veľkou záhradou v okrajovej časti okresného mesta, máme hypotéku a aj úspory , ktoré sa však postupne miňajú ak vyskočí nejaký výdavok. Ďakujem bohu že sme boli natoľko rozumní že keď manžel pracoval a zarábal slušné peniaze že sme odkladali a šetrili ako sa len dalo , dnes nám to doslovne zachránilo krk aby sme nešli po žobraní po rodine. Finančne sme išli prudko dole , ale prispôsobili sme sa. Manžela mám skvelého , napriek tomu že ledva prejde , v sede porobí všetko čom mu dám , nič nie je pre neho ženská robota. Tam problém nie je . Problémom som ja , desím sa budúcnosti , nespím , málo jem , veľmi som schudla. Neustále rozmýšľam čo bude , kde zobrať peniaze potom na normálny život, žiadny luxus len normálny život. Už teraz si privyrábam , otvorila som si živnosť a strihám doma , farbím .Na záhrade mám posadené hádam všetko , pribrala som sliepky na vajíčka , zavárame s mužom , sušíme , jednoducho obraciame sa čo sa dá v tomto stave. Ale keď ma nikto nevidí , revem ako sprostá a taká úzkosť neskutočná má obchádza , už som rozmýšľala nad psychiatrom . Čo by ste robili v mojej situácii ?
@anonym_autor manzel je na PNke? Ak nie, moze si skusit najst pracu z domu, kde mu stacia ruky
Deti čím skôr do skolky a jaslí a pôjdeš pracovať. Muž si k ID nájde niečo na nejaký skrátený úväzok, nejakého vratnikac informátora
Rodičov máte? Keby bolo najhoršie že by vás trochu potiahli?
@anonym_autor manzel nech si hlada pracu online. Ano existuju take prace- rozpoctar, kreslic...konstrukcie,krovy...ocenovanie striech...pre rozne firmy ktore to nestihaju popri hlavnej praci - pokryvani tych striech...ja tak fungujem x rokov na materskej. Program z firmy KROS za 600eur rocne a zarobim mesacne ovela viac...ale ina profesia. Ale videla som ze aj klampiari hladaju... a kros ma presne tuto profesiu v programe. Nie je to nic tazke sa naucit ovladat ten program. Ked bude ocenovat pre viac firiem,zarobi...nech inzeruje v skupinach na FB napriklad ak su take pre klampiarov...a ty pracuj co najviac z domu...manzel nech si vybavuje co najskor invalidny
Ťažká situácia. Ešteže máš "len" dve deti. Mali by si to prečítať ženy, ktoré nevedia, kedy sa prestať rozmnožovať a nasekajú si 3, 4, 5.... detí. Aj takéto príbehy môže priniesť život a potom čo?
Daj sa dokopy hoc aj s pomocou psychologa ( zadarmo to asi nebude). Nie ste na tom vôbec tak zle. Manzel zrejme dostava nejake peniaze,potom invalidne,,rodicovsky,tvoja praca nieco prinesie. Nie ste bez koruny a stale mate 4 zdrave ruky. Zmeň myslenie.
Ťažká situácia. Ešteže máš "len" dve deti. Mali by si to prečítať ženy, ktoré nevedia, kedy sa prestať rozmnožovať a nasekajú si 3, 4, 5.... detí. Aj takéto príbehy môže priniesť život a potom čo?
@anonym_17145e to co tu tozpravas za sprostosti?
Daj sa dokopy hoc aj s pomocou psychologa ( zadarmo to asi nebude). Nie ste na tom vôbec tak zle. Manzel zrejme dostava nejake peniaze,potom invalidne,,rodicovsky,tvoja praca nieco prinesie. Nie ste bez koruny a stale mate 4 zdrave ruky. Zmeň myslenie.
@anonym_6c016f v úvode autorka píše, že muž mal komplikovane zlomeniny rúk. Nevšimla si si?
Takze 4 zdravé ruky asi nie
@anonym_autor ako v zásade to nie je hrozna situácia. Máš muža, ktorý robí doma a pomáha s rodinou. Vieš si predstaviť jedno rodiča? Čo ma taká matka v hlave? Máš príjem, do práce sa za rok, dva môžeš vrátiť a keď bude ID a bude mať aký taký príjem, máte kde bývať, máte hospodárstvo, zavárané, sliepky, ...Dovoľujem si tvrdiť, že sa máte lepšie ako možno aj polovica Slovenska, ak nie tak minimálne 1/3. A to že patríte do najlepšej 1/10 sveta ani nemusím hovoriť, máte kde bývať, čo jesť, čo obliecť, pristup k lekárom a ešte aj ID možno bude a máte čistú vodu. To ty máš vysoké očakávania od života a nalinkovane ako tá má byť.
@anonym_17145e keby sa to stalo takej a 5 deťmi tak čo.rovno skocit z mosta? Alebo radsej nemat ziadne dieťa,lebo co ak pride problem...
@anonym_6c016f v úvode autorka píše, že muž mal komplikovane zlomeniny rúk. Nevšimla si si?
Takze 4 zdravé ruky asi nie
@anonym_02e652 Manžela mám skvelého , napriek tomu že ledva prejde , v sede porobí všetko čom mu dám....píse tiez autirka,takze ruky su už vyliečené.
Vidis,asi nemate poisteny hypoteku,ze???Mam tiez muza na pnke,okrem klasickej pnky zo socialky,plnenie zo zivotky,a z poistka vrati celu splatku hypoteky,aby mohla dalsia odist.
@anonym_17145e citaj truba ako sa to robi,ako maju rodiny riesit taketo situacie a nesiahat pritom na uspory ale liecit sa.
@anonym_02e652 Manžela mám skvelého , napriek tomu že ledva prejde , v sede porobí všetko čom mu dám....píse tiez autirka,takze ruky su už vyliečené.
@anonym_6c016f nemám podrobnejšie info, ale tie ruky nemusía byt na 100 %
@anonym_autor tvoj muž mal pracovný úraz, je na PN, hádam ho zamestnávateľ nenechá bez peňazí.
@anonym_6c016f nemám podrobnejšie info, ale tie ruky nemusía byt na 100 %
@anonym_02e652 tak hadam nam autorka o tych rukach napiše,lebo asi dnes ani nezaspiš,ak sa to nedozvieš😀
@anonym_02e652 tak hadam nam autorka o tych rukach napiše,lebo asi dnes ani nezaspiš,ak sa to nedozvieš😀
@anonym_6c016f šibe ti? Diskutuj na úrovni, alebo mi potom ani nepis
@anonym_6c016f šibe ti? Diskutuj na úrovni, alebo mi potom ani nepis
@anonym_02e652 vyznam smajlika chapeš? neber seba,mna ani koňa tak vážne...a napisat niekomu,že mu šibe je už aká uroveň.?maj sa
Rodičia nám nepomôžu , z obidvoch strán pracujú a aj celkovo záujem o nás je viac než chabý . Finančne už vôbec nie, ledva sa pretĺkajú obidve strany, lebo chľast. cigarety , škoda reči . Ak by som deti umiestnila do jaslí , tak to je za obe 900 eur, štátne jasle tu nie sú . Manžel mi stále vraví aby som sa nebála že on niečo vymyslí , že nás len tak nenechá napospas osudu. Že sa z toho dostane a bude zas normálne pracovať, akosi tomu neverím . Uvažovala som nad tým že si normálne otvovrím kaderníctvo mimo domu alebo časť v dome pristavíme a tam si urobím , len to sú zas peniaze , ktoré síce máme ale bojím sa že ich budem neskôr potrebovať na iné.
@anonym_autor tvoj muž mal pracovný úraz, je na PN, hádam ho zamestnávateľ nenechá bez peňazí.
@anonym_cbb25c Mozno mal zamestnavatela. A mozno mal len zivnost s minimalnymi odvodmi. Dufajme, ze to prve.
@anonym_6c016f ruky mal normálne zlomené , tie už sú celkom fit. Nohy má zošrobované , panvu mal zlomenú na viacerých miestach .
@anonym_cbb25c Mozno mal zamestnavatela. A mozno mal len zivnost s minimalnymi odvodmi. Dufajme, ze to prve.
@anonym_40609f mal zamestnávateľa , ktorý sa zachoval veľmi férovo a bol aj poistený , takže aj poistka mu celkom slušná bola vyplatená tak zo strany zamestnávateľa ako aj súkromná .
.. nech si vybavi cim skor ID, ty si otvor zivnost kadernictva doma .. ak neskor bude schopy prace popri ID nech hlada nieco umerne k svojmu zdraviu ..bude to ok neboj sa..
@anonym_40609f mal zamestnávateľa , ktorý sa zachoval veľmi férovo a bol aj poistený , takže aj poistka mu celkom slušná bola vyplatená tak zo strany zamestnávateľa ako aj súkromná .
@anonym_autor to je super,ale nemate taku poistku,co by vam kazducky mesiac pnky,bola normalne vyplacana,tak aby ste nemuseli do uspor.Ze miesto vyplaty,vam pride plnenie ale kazdy mesiac.Taku asi nemate,ci???Tak isto ak bude na invalidnom,tak poistka vie vyplatit zbytok hypoteky.Taku asi nemate,ci??
Ahoj, som vdova, velmi ale naozaj velmi sa viem vcitit do tvojej situacie, do tej neistoty, strachu a beznadeje, do toho, ze nevies, co das do hrnca, ze nevies, co s detmi.
Inak akurat nam pred mesiacom u susedov spadol strechar z lesenia. Ale vies co, tak strasne reval, asi od bolesti, ze som bola velmi rada, ze sa nezabil.
Ale teraz k tebe.
Deti nebudu vzdy male, casom budu vacsie a vacsie, a naozaj sa to bude dat lepsie a lepsie zvladat. Mas tam muza, vecer ked deti zaspia, tak sa chod prejst von a vyvetraj si hlavu. Mas ho tam, moze prizriet deti.
Domaci chov, zelenina, je super
Ale ty potrebujes slusny, ale naozaj slusny mesacny prijem, aby si zaplatila hypoteku, ucty a jedlo. Sem tam nejaky zubar a nejake nove topanky pre deti. Ty a tvoj manzel pojdete s oblecenim a obuvou na doraz, dietatu tie topanky budes musiet dat.
Financie: Manzel mal vyplatenu poistku, nepises kolko, ale toto by vam malo na niekolko splatok vystacit.
Mate poistenu hypoteku? My sme mali na najvyssiu moznost, ked manzelovi zistili terminalnu rakovinu, zavolala som tam, do 2 tyzdov sme mali peniaze na ucte a potom na funglicu vyplatili hypoteku. Nemusim ti, ale hovorit, ze synova druzina, tabor pocas prazdnin a aktivity (byvame v Londyne, tak ta druzina musi byt, aby som mohla ist do roboty) ma stoji rovnako ako hypoteka.
Ak sa da, tak zacni robit kadernictvo z domu, neviem, ake je danove zatazenie a odvody, ale toto je dobry napad.
AK sa da, tak aj vajicka od sliepok, zeleninu VYMEN za nejake krmivo, a co ja viem, aby si nemusela aj z toho dane platit (vieme, ze teraz chodia danovaci na Slovensku po nestastnych ludoch).
Rob si plany iba na 2 tyzdne dopredu, popripade k najblizsim prazdninam, (co s child care a podobne), lebo inas sa zblaznis.
Angazuj rodiny, kamaratky, ludia ti budu chciet pomoct, len nevedia ako.
Celkovo ti prajem velmi vela sil, ale das to, sme zeny, my to vzdy dame.
@anonym_autor za akym prosim psychiatrom???
Mas zdrave deti, dve, si sikovna, muz je sikovny, mate peniaze odlozene, nie ste lenivy ani sprosty nieco ci samostatne tak spolocne urobit, zacala si si privyrabat sama pracou ktoru ovladas plus si dorabate potraviny doma, byvate vo vlastnom dome, poznam rodiny ktore ziju 100x horsie, plac tu nie je rozhodne namieste!
@anonym_autor nech sinvybavi ID a ZTP aj kompenzacie, ty strihaj doma zatial bez salonu
ak mas uzkosti kludne poziadaj vseobecneho lekara o lieky na uzkost, v tejto situacii nic nezvycajne
manzel nech si skusi najst nieco sedave pri ID mozes v pohode pracovat
@anonym_6c016f ruky mal normálne zlomené , tie už sú celkom fit. Nohy má zošrobované , panvu mal zlomenú na viacerých miestach .
@anonym_autor pozri sa na to z druhej strany. Buď šťastná že žije, že si nezlomil väzy alebo ti neostal ochrnutý alebo v kóme. Že sa nemusíš starať aj o neho. Máš úžasného muža, tak sa vzchop, všetko v podstate, pri tom nešťastí, dopadlo dobre. Počkáš 1 rok, a pôjdu do škôlky. A menšie do jaslí, z rodičovského ich zaplatíš. Niečo z výplaty doložíš a pôjdeš do prace. A ktovie, možno aj tvoj muž o rok bude schopný sa o deti postarať a nebude treba ani jasle.
@anonym_autor nech sinvybavi ID a ZTP aj kompenzacie, ty strihaj doma zatial bez salonu
ak mas uzkosti kludne poziadaj vseobecneho lekara o lieky na uzkost, v tejto situacii nic nezvycajne
manzel nech si skusi najst nieco sedave pri ID mozes v pohode pracovat
@anonym_e3902c toto je tak ľahké napísať. Ako rozkaz....nech si vybaví? ID nedavajú tak, že dobre ránko chcem ID, nech sa vám páči....
Susede onkopacientke nedali, mojej mame ktorá na jedno oko nevidí len svetlo a tmou na druhom všetko hmlisto a dvojmo, závažné degenerativne neurogické ochorenie, 30% po roku doplnené o nové dg 35%, pred mesiacom som písala odvolanie. Nevie uchopiť nič jednou rukou, druhou ako tak, nevládze zdvihnúť pri chôdzi, aj jej opuchajú končatiny,astma, alergie, zavrate, je toho moc. Horko ťažko dostala asistentku.a to bol viac ako 1,5r boja s úradmi. Bola som s ňou od KE po BA všade kde nás boli ochotní prijať. Keby som nezarabala a robila nakupy tak podľa štátu my mohli naši aj skapať.
@anonym_e3902c toto je tak ľahké napísať. Ako rozkaz....nech si vybaví? ID nedavajú tak, že dobre ránko chcem ID, nech sa vám páči....
Susede onkopacientke nedali, mojej mame ktorá na jedno oko nevidí len svetlo a tmou na druhom všetko hmlisto a dvojmo, závažné degenerativne neurogické ochorenie, 30% po roku doplnené o nové dg 35%, pred mesiacom som písala odvolanie. Nevie uchopiť nič jednou rukou, druhou ako tak, nevládze zdvihnúť pri chôdzi, aj jej opuchajú končatiny,astma, alergie, zavrate, je toho moc. Horko ťažko dostala asistentku.a to bol viac ako 1,5r boja s úradmi. Bola som s ňou od KE po BA všade kde nás boli ochotní prijať. Keby som nezarabala a robila nakupy tak podľa štátu my mohli naši aj skapať.
@anonym_8a3f26 a si predstav ze su ludia ktori ID a ZTP a kompenzacie dostanu, mal zjavne uraz s trvalymi nasledkami tak kludne dostat moze aj parkovaci preukaz
ano onkologicky pacienti v remisii ID nedostanu a dolezita je jedna primarna diagnoza
preco dopredu hovorit ze nedostane
@anonym_8a3f26 a si predstav ze su ludia ktori ID a ZTP a kompenzacie dostanu, mal zjavne uraz s trvalymi nasledkami tak kludne dostat moze aj parkovaci preukaz
ano onkologicky pacienti v remisii ID nedostanu a dolezita je jedna primarna diagnoza
preco dopredu hovorit ze nedostane
@anonym_e3902c kde píšem že nedostane? Len že nie každý dostane kto o to požiadal, a poznám aj takých ktorí po prehodnotení oň prišli.
Moja mama prišla von z úradu s plačom, celý čas mala dojem že pani posudková čakala čo dostane do vrecka.

Poprosiť o pomoc rodinu. Manžel nech sa lieči a vybavuje ID. Ak bude mať ID a bude fit natoľko, že zvládne robiť tak nech ide robiť. Sú pozície, kde hľadajú vyslovene ID.
Nech ti s deťmi pomôže rodina a ty chod pracovať. Normálne na tpp, žiadna živnosť. Hoci aj mimo oboru. Strihať a privyrábať si môžeš aj pri práci.