icon

Ako prelomiť hanbu pri práci na čiastočný úväzok?

22. dec 2023

Sme s manzelom v situacii, ze manzel zarobi nadstandardne v porovnani so mnou. Mam pracu na plny uvazok, nie je to velmi odborna pozicia, v podstate back-office/ asistentka. Je to praca celkom dobre platena lebo je v medzinarodnej firme a komunikujem len po anglicky. Deti nemame, mam 31 rokov. Pracujem 8 rokov. Problem je v tom, ze nie som stotoznena s korporatnou kulturou. Neustaly tlak na vykon, rast, stale vela prace. Manzel mi navrhol, ze mozem robit na part-time, ked ma praca tak velmi vycerpava. Nemam velke ambicie, netuzim byt manazerka. Mna bavi robit asistentku, mam svoju pracu rada, len nemam rada ten neustaly stres a tlak na rast. Chcem byt hlavne stastna, mat cas na rodinu, priatelov a na sebarozvoj. Dovolit si to mozeme a vo chvili, ak by manzel prisiel o pracu alebo sa chcel tiez venovat radsej sam sebe ako praci a zvolnit tempo nemam problem hned zmenit pracu opat na plny uvazok. Ale mam problem, ze sa za to hanbim, ak by som robila na part-time, a tiez sa bojim co s dochodkom, asi budem mat nizky dochodok pri takej praci a odvodoch z part-time prace. Deti nemame, ten cas by som minula hlavne na venovanie sa svojim konickom, ktorych mam dost. Mam zaujimave hobby, urcite by som nesedela doma ako knedla. ked si to mozeme dovolit, preco nevenovat ten cas radsej sebarozvoju a domacnosti a konickom, ako firme. Hanbim sa ale, ako na mna bude pozerat okolie, svokra, ci nebudem vyzerat ako leniva prizivnicka.

mircalla
23. dec 2023

Ako clovek s korporatnymi skusenostami 30 rokov ti hovorim, ze pracu na part time v korporate ako back office tazko najdes. Dovody si si sama opisala - tlak na vykon, je toho vela....Nikto ta nezamestna.
Okolie by ma vobec nezaujimalo, pohnutky aj chapem, ale neviem, ci take cosi najdes

mircalla
23. dec 2023

A tie skusenosti mam z viacerych firiem, vsade to iste. Hadaj, co teraz robim...Je sobota den pred Vianocami a ja makam....som si zasla na kona na chvilu
Zmenila som z dobre platenej prace na menej a som si naivne myslela, ze budem mat vacsi klud...Nie, to iste len v modrom

lienka9
23. dec 2023

@vanilkovazmrzka by si sa divila..aj u nas stale chcu tlacit asistentky na vyssie pozicie,navyse pribuda projektov o ktorych agendu sa "staraju"..niekedy sa to nezda ale nieje to sranda.najma ak asistentka nema zaujem o karierny rast,moze to byt dost az frustrujuce

ankare
23. dec 2023

Smelo do toho! Len bacha, aby si naozaj mala menej roboty. Držím palce!

diewcatqoo
23. dec 2023

Mam dve kolegyne, ktore presli na part time, lebo toho na nich bolo moc. Realita je taka, ze pracu, na ktoru mali predtym 8 hodin, musia teraz spravit za 6 a su na tom este horsie, nez boli predtym. Takze si daj naozaj pozor na to, aby sa upravila s casom aj pracovna napln, lebo inak budes na tom este horsie.

autor
23. dec 2023

Dakujem Vam za rady. Ohladom toho, ci nemozu prijat dalsiu osobu aby mi pomohla, mozu ale nechcu. Prizvukujem im to kazdu chvilu, argumentujem, ale stale len prazdne slova,ze ano, mozno niekoho prijmu, ale nechcu nic slubovat...sef zahlasil ze musime nase ulohy optimalizovat a nie len slepo prijimat novych ludi, len s tym optimalizovanim neviem ako to planuje, to nespomenul, len ze nemame slepo prijimat ludi. S tym ma teda dost vytocil, predpokladam ze nikoho noveho neprijmu. Ak by som povedala, ze idem na part-time, tak asi by noveho zamestnanca schvalili, ale ja planujem dat rovno vypoved a zacat niekde inde. Dovody su take ako niektore piseste, ak pojdem na part-time, tak stale tam budem ja ta co ma skusenosti, a nakoniec budem robit to iste za polovicny plat...takze planujem rovno vypoved, a hladat si pracu ktora je vyslovene part-time, lebo tlak na rast v praci je, aj enormny narast prace, ale plat mi zvysit nechcu.

katka700
23. dec 2023

Chcela som ti napísať ale prišla si na to sama 😊 Optimalizácia =rovná sa budete robiť ešte dlhšie nadčasy a ja budem pred vedením za chrumkavého ako som ušetril na mzdových nákladoch.
Keď si to finančne môžeš dovoliť ostaň doma a nerieš čo si myslí svokra, švagriná, suseda a jej mačka 😂
Dáš sa dokopy zo stresu a neustáleho tlaku a potom nájdeš niečo čo je skutočne čiastočný úväzok nielen ta istá práca za nižší plat.

slovakboy
23. dec 2023

Taká asistentka ako popisuješ ty je náročná ak máš 6 projektov to je veľa. Najviac tri projekty môžeš zvládnuť kvalitne.

rorino
23. dec 2023

Na okolie sa môžeš z vysoka......,ak si môžeš dovoliť robiť čo ťa baví,tak do toho✊,dôležité je aby ťa to napĺňalo,nie to či si nejaká manažérka,alebo "len" asistentka,kariéra nie je všetko.Krasne sviatky a odvahu na krok správnym smerom.

lujza123
23. dec 2023

Ani neváhaj, zmeň prácu. Ak ste na tom finančne dobre a máš nejaké hobby nedalo by sa to skĺbiť? Myslím tým aby to tvoje hobby bola zároveň aj práca. Ono to môže trvať pár rokov, ale ak máš čas, netlačia ta financie tak je to celkom reálne.
Podľa mňa túžba po peniazoch ľudí často obmedzuje v kariére, možno sú v niečom šikovný, vedeli by to robiť s vášňou ale nejdú si za tým, lebo častokrát by to znamenalo pár rokov minimálneho príjmu (alebo aj žiadneho) a to dokáže málokto obetovať

zorkahorka
23. dec 2023

Ten tlak na vykon je vsade. Bohuzial

eva8
23. dec 2023

Najprv si sprav prehlad, ci je na trhu prace pozicia, ktora by ta bavila, je part-time a primerane platena.

ysseba
23. dec 2023

Ale čo, kašli na druhých. A musia o tom vlastne vedieť? Prípadne sa im to dá odprezentovať tak, že robili u vás organizačné zmeny a teraz pracuješ na part-time. Alebo ešte je riešením nájsť si inú prácu 🙂 To by ti bolo možno aj najlepšie. Lebo ak je vo vašej firme tlak na výkon a kvantum práce, tak je to úplne jedno či pracuješ na full alebo part time. Keď budeš pracovať na part-time, tak ti ten nátlak vtesnajú do tých pár hodín. Aspoň ja mám takú skúsenosť, že kto bol na part-time, tak áno, mal menej práce v porovnaní s tými na full-time, ale aj tlaky na výkon boli aj na nich

babulkomale
23. dec 2023

My sice deti mame, takze som si nasla.pracu, ktora ma bavi a robim na 80% uvazok a som maximalne spokojna. Nemusis to nikomu oznamovat, snad svokra nestoji pri recepcii a nestriehne, kedy ides domov. Mame v praci par vyhoretych ludi z korporatnej "kultury" a skutocne nemas o co stat.
Zi si svoj zivot ako sa ti paci a kasli na druhych, vzdy budu mat nejaky problem. Alebo aj nebudu.

babulkomale
23. dec 2023

Ano, teraz citam ze dobre ti pisu, optimalizovat znamena hodit kvantum prace na co najmensi pocet ludi, takze ani v tomto ohlade niet o co stat.

marcellka32
23. dec 2023

Ja by som na tvojom mieste zmenila prácu na polovičný úväzok ale do inej firmy ako asistentka...
To čo píšeš...mám pocit, že ťa využívajú viac ako by mali, dokážeš povedať nestíham sama, potrebujem ďalšieho človeka..
Asistentka na polovičný úväzok robí omnoho menej veci, kľudnejsi režim, menej uloh

zmrzlinka2021
23. dec 2023

@mircalla prosím ťa, prečo je to v korporáte tak? Zlý systém práce? Slabá organizačná a procesná štruktúra? Nedostatok kvalitných ľudí a tým pádom všetko sa dáva na plecia tých šikovnycj?
Lebo systém majú nastavovať manažéri.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
rainee
23. dec 2023

Ja odkedy mam deti pracujem na part tíme. Full time ani nemozem mat, keďže by som končila o 17,18h bežne a nemal by kto deti riešiť. Nevýhoda je ze teda za kratší čas musím niekedy stihnúť to co niekto za plný, pretože práce je stále viac. Plat za skrátený úväzok samozrejme. Na dôchodok radsej nemyslim a keď ho natiahnu do 75ky tak snáď ani nedozijem. Part tíme pozícii je celkovo malo, poznám veľa žien co sú z prace na nervy a hneď by vzali part tíme ak by mali tu možnosť. Ak ju ty máš tak by som neváhala. Druhá vec je ci ti to vôbec umožnia alebo budeš hľadať niečo iné.

mikadooo
23. dec 2023

Podľa mňa pes bude zakopaný aj v nevyhovujúcej práci. Ja som part time, ale mám tri deti a v hre istú chvíľu aj bolo, že ostanem len doma. Po roku "doma" som však zistila, že mi z toho kvapká na karbid a našla som si zhodou náhod super prácu v super kolektíve (hľadala som vyslovene part time blízko pri dome, všetky ostatné podmienky šli bokom, a začala som ako dievča pre všetko za pár šušňov 😁 - a to nám vš vzdelanie a dva jazyky aktívne 🤭). A začala som po čase vážne rozmýšľať o tom, že by som tam kľuuuuudne vydržala aj 8 h denne... Lenže manžel nechce o tom ani počuť, lebo kto bude poskytovať full service doma...? On teda určite nie. Tak som sa prispôsobila, zas nepotrebujem padať na hubu každý deň, len kvôli nejakým svojim ambíciám (už dávno nerobím dievča pre všetko, zistili, že mám na viac a patrične to využili, samozrejme s adekvátnym platom). Môj muž takisto zarobí dobre, takže naozaj nemusím vôbec robiť ak by som nechcela. Takže - ak to finančne vykrývate v pohode, na tvojom mieste by som robila ako to cítim a ak po nejakom čase zistíš, že to cítiš ináč, je to tiež úplne ok. A otázky prečo? No, "vďaka" trom deťom je to jednoduchšie vysvetľovať, každopádne povedala som otvorene, že mi to tak proste vyhovuje, prečo nie? Zato že niekto niekedy povedal, že robiť sa má 8h denne, znamená to, že musíme všetci, lebo..... čo? 🤷 Však komu to vyhovuje alebo to potrebuje, nech si robí aj 10h denne - aj takí sú (napr.môj muž 😄 - paradoxne, to nikomu nevadí a nikto nerieši , že prečo 🤷).

kiki68
23. dec 2023

V Rakusku vacsina zo zien robi part time. Volame to Teilzeit a je to bezne. Neviem ako by som pri decku dala 40hod a este by to dieta aj poznalo mamu. Tych 30hod mi staci a muz isiel tiez dole s hodinami odkedy mame dieta. Po 6 rokoch sa vrati na povodny uvazok ( zo zakona ma narok)

mogaa
23. dec 2023

Tvoj problém je, že sa trápiš tým čo na teba povie okolie.....Budeš šťastnejšia keď budeš pracovať na skrátený úväzok? A za čo sa akože máš hambiť, veď sa nenecháš nikým vydržiavať, ste manželia....ak vám to bude finančne vychádzať, nerieš okolie ale seba a svoju rodinu....čo sa týka dôchodku ten je ešte ďaleko + muž bude mať dôchodok vysoký, takže vyžijete....ak by zomrel skôr, budeš poberať k svojmu dôchodku vdovský dôchodok...

jaroe
23. dec 2023

Moja kamoška robi už od cca 43 na polovičný úväzok. Je sama, bez deti, bez muža, vychádza jej to. Na 8 hodín by už nešla ani za nič. Max. 6, keby bolo nutne treba. A nie je jej to vôbec blbé, ak niekto chce drieť ako mulica, aj keď nemusí, jeho problém. Ľudí nerieš, tam ide len o čistu závist, nič iné za tým nehladaj. Ja som robila na polovičný s 3 deťmi na 1. stupni a v škôlke. Bolo to akurát. A predsa sa v práci našlo tupelo, podľa ktorého by som kľudne už mohla robiť na plný. Lebo ona vedela lepsie, koľko chcem a môžem pracovať, aby nasa rodina fungovala v pohode🤦. Takže ľudí fakt nerieš, držím prsty, aby si niečo vhodné našla.

autor
23. dec 2023

@mogaa tak ja nie som az taky optimista, 50% manzelstiev konci rozvodom, chcem mat dochodok dobry aj keby sme neostali spolu. Skor vidim riesenie v tom ze si na dochodok budem odkladat bokom.

autor
23. dec 2023

@jaroe dakujem 🙂 dufam ze najdem dobru pracu 🙂

mogaa
23. dec 2023

aj to je riešenie....ono ak prídu deti, tak tak či tak väčšina žien vezme skrátený úäzok, hlavne ak nemá kto vyzdvihnúť deti zo škôlky či školy...ale si treba aj uvedomiť že kde je dobrý plat, tam je aj stres....

mircalla
23. dec 2023

@zmrzlinka2021 Je to tak stratka nastavene. Malo ludi ma zvladat prilis vela prace. Ludia su vacsinou kvalitni, tym to nie je..

lenicka999
23. dec 2023

To že pracuješ na skrátený úväzok nemusí predsa nikto vedieť. Nikto si to nevšimne a vždy môžeš povedať že dnes máš pol dňa dovolenky alebo že si prišla skôr domov.
Ale u teba vidím skôr iný problém vyhorenia v práci pretože máš toho veľa. No jasné že tam novú osobu nevezmu, keď ty všetko spravíš. Je načase aby si povedala že spravíš len to a to a tamto nie pretože nestíhaš. A stoj si za tým.

lilitela
23. dec 2023

Ja by som nesla na part time a dovodov je viac, aj tie co si ty vymenovala, medzi inym odvody, financna nezavislost a pod. Podla mna, bezdetny clovek ma denne dost hodin na konicky a sebarealizaciu, jediny dovod, pre ktory by som venovala este viac casu konickom je potencial na vlastny biznis s realnym poriadnym zarobkom. Alebo teda, ze aj na ciastocnom uväzku by som radovo zarobila viac tisic eur, inymi slovami, ak by som zarobila 2000 eur v cistom na part time, netrapilo by ma, ze prichadzam o 4000 eur na full time (ak teda vykryjem bez problemov celu svoju reziu, aj si usetrim).
Aj ked partner zarobi, je dobre byt nezavisla, a mat aj riadnu financnu rezervu, niekdy nevies co sa udeje a potom ti konicky nepomozu. Ak by mi tlak v praci nevyhovoval, ani nezaujimala kariera v nej, zmenila by som pracu.
Aj ked to teraz vyzera, ze nebudes mat problem nabehnut na full time, kludne sa po par rokoch moze stat, ze ten problem budes mat. Z manzelovej strany sa mi zda byt cudne, ze tento krok zobral pozitivne, resp. ti to navrhol, ale mozno je ozaj fajn. Snad ti to jedneho dna nebude vyhadzovat na oci.
Ako baby napisali, moze ti byt jedno co si kto o tebe mysli, ale za mna, ozaj zenu, ktora nema deti a je na polovicnom uväzku by som vnimala s rezervou.
Taktiez som prekvapena reakciami zien na tuto diskusiu, pretoze staci polistovat v starsich diskusiach, ako sa tam kyda na kazdu jednu ktora nejde "naplno", ktora je zavisla na chlapovi, ktora sa "prizivuje", atd. Tak sa cudujem, ci to je len od stylistiky uvodneho prispevku, alebo ze su teda teraz tie Vianoce.

babulkomale
23. dec 2023

@lilitela ano presne si to vystihla, tiez som si to vsimla, ked nedajboze zena s nonstop chorym dietatom nejde hned nastupom do skolky do prace, aby mohla vykryt caste choroby pocas prvych mesiacov, uz sa tu kyda, uz je lemra, uz nebude mat dochodok 😂 pritom moze mat kludne odrobenych 15 rokov a dalsich 30 ju caka...
A tu zrazu pre konicky bezdetnej kolke pochopenie od inokedy harpyí 😃