Ako prelomiť hanbu pri práci na čiastočný úväzok?
Sme s manzelom v situacii, ze manzel zarobi nadstandardne v porovnani so mnou. Mam pracu na plny uvazok, nie je to velmi odborna pozicia, v podstate back-office/ asistentka. Je to praca celkom dobre platena lebo je v medzinarodnej firme a komunikujem len po anglicky. Deti nemame, mam 31 rokov. Pracujem 8 rokov. Problem je v tom, ze nie som stotoznena s korporatnou kulturou. Neustaly tlak na vykon, rast, stale vela prace. Manzel mi navrhol, ze mozem robit na part-time, ked ma praca tak velmi vycerpava. Nemam velke ambicie, netuzim byt manazerka. Mna bavi robit asistentku, mam svoju pracu rada, len nemam rada ten neustaly stres a tlak na rast. Chcem byt hlavne stastna, mat cas na rodinu, priatelov a na sebarozvoj. Dovolit si to mozeme a vo chvili, ak by manzel prisiel o pracu alebo sa chcel tiez venovat radsej sam sebe ako praci a zvolnit tempo nemam problem hned zmenit pracu opat na plny uvazok. Ale mam problem, ze sa za to hanbim, ak by som robila na part-time, a tiez sa bojim co s dochodkom, asi budem mat nizky dochodok pri takej praci a odvodoch z part-time prace. Deti nemame, ten cas by som minula hlavne na venovanie sa svojim konickom, ktorych mam dost. Mam zaujimave hobby, urcite by som nesedela doma ako knedla. ked si to mozeme dovolit, preco nevenovat ten cas radsej sebarozvoju a domacnosti a konickom, ako firme. Hanbim sa ale, ako na mna bude pozerat okolie, svokra, ci nebudem vyzerat ako leniva prizivnicka.
@zmrzlinka2021 nie je to úplne tak, našla som kompromis, nie som naivná v tomto - 24 h proste nenafúkneme a aj keby som robila na 8h, muž by robil tak či tak na 10h ako doteraz, ako som písala, má veľmi fajn plat, neviem akým zázrakom by som ho mohla donútiť aby išiel na part time lebo ja chcem robiť kariéru so svojím polovičným platom 😂. Jasné, zvážila som si opatrovateľky atď., ale neviem, tu zas nie som stotožnená s tým, spraviť toto deťom, ak mám na výber. Samozrejme, ak by som moc tlačila na to, tak on by mi ustúpil, ale ostal by v tej istej pozícii, čiže v konečnom dôsledku by som si to odsrala nie len ja, ale aj chlap a deti, všetci by sme boli pod oveľa väčším časovým tlakom. Každopádne, deti rastú, nevidím to nejako čierno s tým 8h úväzkom 😉. Chce to len čas a ja si počkám, tak, aby som doma nemala nervy a hádky. Samozrejme - toto sa týka subjektívne mojej životnej pozície. Chápem, že veľa ľudí nemá na výber, robia 8h obaja, decká si menežujú svoj voľný čas samé a dávajú to. Ja to zas týmto smerom silou mocou tlačiť nechcem. Cítim, že by to nerobilo dobrotu a nemali by to pre našu rodinu žiadnu pridanú hodnotu.
@mikadooo Chapem ta, mne je len luto u velmi vela zien ten nevyuzity potencial. Sikovne dievčatko ucí sa super, spraví si dobré školy, výšky, ovlada niekolko jazykov, ale kvoli tomu, ze ma deti neraz konci na horsich poziciach. Kym muz, neraz trojkar, neraz sa rehlil z toho dievčatka, struha si karieru a doma si zo zeny spravil opatrovatelku a upratovacku. Toto cele tu pravdaze pisem vseobecne.
Vies, kebyze si jednoduche dievča, čo bolo happy, ak pochopilo rovnice a caka ta maximalne "kariera v jednote", tak to je pochopitelne. Pre mna vsak je nepochopitelne, ak sikovna zena sa obetuje, kym muz nepolavi vobec a v podsatte mu je jedno, ze jeho sikovna manzelka sa musi prisposobovat, lebo on nie je ochotny.
Mozno je to prilis negativisticke, co som napisala, ale aj vdaka nevyuzitemu potencialu velmi vela sikovnych a mudrych zien prichadza tato krajina o velmi vela. A nebavime sa tu o brutalnych karierach. Len mi je luto, ze zeny stale su v pozicii tych "co sluzia", tych "čo su vzdy k dispozicii", tych "co vzdy sa obetuvavaju".
@zmrzlinka2021 áno, s týmto súhlasím. Keď to tak vezmeme, tak takmer každá žena si "doserie" kariéru vďaka deťom 😁. A nie je to len problém Slovenska, globálne ženy vždy inklinujú k rodine, resp. "obetujú sa" na úkor rodiny, lebo niekto musí... žiaľ výchova a genetika k tomu predurčili ženy, či sa nám to páči, alebo nie - začína to už tým, že to dieťa sa narodí ŽENE a takisto materské pudy, kojenie,... Tiež nie som s tým stotožnená, koľko krát mám chuť ujsť do roboty 😂 aj sa deckám vyhrážam že beriem spacák a idem do roboty a majte ma radi... Pýtam sa muža, že čo by spravil, keby som šla het a on, že ušiel by za mnou 😂.
Ja si myslím ze oveľa viac ľuďom hlavne ženám s detmi, by stačilo robiť part tíme, keby tu boli normálne platy. Kamoška v Belgicku robí part tíme za 3000€. To je rozdiel ak u nás dostane niekto povedzme 600€. Jasne ze je väčšina donútena potom robiť full tíme lebo z toho človek nevyzije.... Nikto okrem extra karieristov sa podla mňa netrha byť do vecera v práci (lebo reálne sa dnes končí po 17tej) a nemať nič z toho týždňa.
@mikadooo Ja som v tomto rebel a este pred dietatom som jasne muzovi povedala, ze ak do toho, len vtedy, ak rata s tym, ze bude musiet sa aj starat a to rovnocenne. Osobne si nemyslim, ze je v tom genetika, je to skor o vychove a spolocnosti, ktora to ocakava.
@rainee No ved otvor fimu a ponukaj part time za 3 litre 😉 Nikomu nič v tom nebráni to takto realizovat.
Treba si vsak povedat, ze v tom belbicku po par tyzdnoch ta zena nastupuje do prace, ziadne 3 roky prazdnin, ziadne OCRky na neviem kolkykrat
@zmrzlinka2021 ja nie, ja som sa na deti tešila a plánovala som ostať doma (aj na základe tých skúseností s korporátom, fakt som si myslela, že materská = dovolenka) a predstavovala som si aké to bude úžasné, lebo ja to s deťmi predsa viem 😂.
Pred tým part-time by som na tvojom mieste zmenila prácu. Lebo plat sa ti asi nenavyšuje, len prace pribúda. Ak máš vlastnú agendu + agendu kolegov + každý týžden vo štvrtok diplomaticky dostávaš naznačené, že si ešte musíš pridať, tak je toho veľa aj na koňa. To iba ty sa každý štvrtok spovedáš 6-tim ľuďom z čoho chceš/musíš prihodiť robotu? Oni si tiež takto prehadzujú projekty, pripadne im niekto pridáva?
@katkami123 mne autocorrect vyhodil štvrtok, chvalabohu to je len kazdy štvrť-rok
Lebo mi to prišlo, že každý týžden takéto stretká, to je moc.
ak by sa mi vo firme darilo, kľudne by som dala spoľahlivému a serioznemu zamestnancovi na part time aj vyšší plat. Lebo niekedy clovek na part time sadne a maka a stihne urobit viac, ako niekto na full time co sa polovicu prác.doby zasiva a vykecava v kuchynke. Ak si ale prejdete prac. portály tak part tíme pozícii je minimálne (napr na HR, marketing atď skoro ziadne).škoda.
Ludom nevyhovie furt niečo ofrflu. A ved by si pracovala len trosku menej ved to nie je na cely život takto takze dôchodok nemysis mat nízky. A ked ta to vyčerpáva tak prečo nepracoval menej keď si to môžeš dovoliť a partner nemá s tým problém. Dalsia vec nemusis to každému vravieť. Ci menej ludi vie tym lepsie
Hm a nevieš si vybrať jednu konkrétnu oblasť a basta? Takto lietaš v x oblastiach a ak by bola jedna, nie je vyššia šanca ze ju zvládneš jednou rukou bez stresu a bez tých tlakov okolia?
Autorka, necitala som vsetky komenty, napisem moj pohlad - keby mam moznost robit part time, beriem vsetkymi desiatimi, ale ja mam dieta, mozno poviem to hnusne, ale v pracovnom svete je to proste gula na nohe, dovody uz boli vyssie spomenute a nebudeme sa tvarit, ze to tak nie je. Co sa tyka dochodku, kym odrovis dalsich 30 rokov (minimalne), dochodok, ako ho pozname dnes, uz mozno ani nebude existovat, takze, zial, pocas zivota si clovek musi odkladat bokom, lebo ideme len do horsieho. Ak najdes part time, kde slusne zarobis na zivobytie a aj nieco dokazes odlozit, ani by som neuvazovala a brala by som to hned, vobec to nie je hanba.
Ja by som si skúsila najsť novú prácu, v tejto by som zahlásila potom odchod. Ak by mi ponúkli v tejto čiastočný úväzok, aby si ma udržali, tak by som skúsila dočasne paralelne novú a starú prácu a potom sa rozhodla. Nie je to žiadna hanba. Práca nie je životný status. Je to len prostriedok na prežitie, mať financie, aby si mohol žiť ako chceš. Ak máš možnosť žiť ako chceš a pri tom menej pracovať, tak si šťastný človek a ostatných ľudí nerieš.
@zmrzlinka2021 Toto nie je vobec pravda, ze v Belgicku sa zeny po par tyzdnoch vratia do prace. Zakonne mozno, prakticky nie. To ze "materska" trva vo vacsine zapadnych krajin len par tyzdnov neznamena, ze sa zeny vracaju do prace. Toto je casty argument na SK, kde mame 3 roky rodicak. Podla prieskumov a statistik, zeny tam vonku ostavaju vacsina nadalej s dietatom doma, takmer 70-80% zien v zavislosti od krajiny do 3 rokov, a este 30% aj nadalej po tomto veku.
Ty by si mala ísť teraz na materskú budeš mať vysokú materskú aj rodičák a po materskej riešiť menej náročnú prácu. Ak teraz pôjdeš na pozíciu s nízkym platom tak potom na materskej a rodičovskej dovolenke budeš nadávať ako málo peňazí budeš dostávať.
@lilitela pravdu mas len ciastocne. To co opisujes je pripad mozno v USA, v Zapadnej Europe dlhsie ako rok a pol doma nie su. Takze ano, nie je to len zopar tyzdnov, je to tak 6-18 mesiacov v zavislosti od krajiny ale urcite nie dlhsie ako 3 roky, to je skor vynimka ako pravidlo
@3009 to je dobry navrh ale my sa momentalne na deti necitime, je to celozivotny zavazok. Nie je dobry napad mat deti len preto, ze teraz by mi vysla lepsia materska
Áno, určite budú mnohí frflať. Ale väčšinou frflú len tí, ktorí by to mali radi rovnako 😃 vieš koľko ľudí mi ofrfllao to, že som doma s deťmi a popri tom mám mini eshop (zo začiatku skôr ako hobby)? Že vraj to nie je dosť dobrá práca, vlastne že to nie je vôbec práca.. asi čakajú, že každá žena túži makať od rána do večera kdesi mimo..
Ži si život tak aby si bola spokojná 🙂
Inak na západe teraz začína taký trochu trend, nazýva sa to "tradwife" - môžeš vygoogliť. Celkom vtipné je to 🙂
@lenkakravcova ano viem co mas na mysli, ja niesom az taka traditional wife, ani neviem ci chcem vobec deti a som dost nezavisla. Zaroven viem ze rozvodovost je 50% a nechcem sa uplne spoliehat na manzela. Mne ide skor o to aby som mala cas na svoje hobby a sama na seba, samozrejme ked uz budem mat toho casu tolko tak ho venujem aj domacnosti, ale nechcem sa uplne len venovat domacnosti a byt 100% zavisla na manzelovi. Samozrejme nic proti tomu ak to niekto tak ma ale chcem byt stale schopna uzivit seba a pripadne aj manzela ak by sa nieco stalo. zdravotne problemy atd.
Autorka, isla by som do toho, ak to tak chces. To, ze niekto pred sto rokmi urcil, ze pracovny cas je 8 dni v tyzdni po-pia je za mna uz prezitok. Ked o dalsich 20 budeme robit uz len 25-30 hodin bezne, pripadne len po-ut, strvr-pia, budeme si trieskat hlavu, ze sme prepracovali zivot. Mnoho firiem inak k tomu uz pristupuje, ze skracuje casove uvazky bez znizenia platu (zial nie na Slovensku 😀) a zistuje, ze zamestnanci su rovnako efektivni. A ludia budu len zavidiet, kazdy by predsa radsej pracoval menej a mal viac casu na seba, konicky, rodiny, keby bol adekvatne ohodnoteny 😉
Pri kratsom uvazku sa da normalne zarobit , zalezi ake peniaze potrebujes mat na konte. Vobec by som neriesila nazory, hlavne ak chces napr rozbehnut svoje veci. To pri 40 hod uvazku nie je mozne

@mikadooo lenže tvoj dôvod je manžel, ktorý rieši kariéru na úkor teba.