icon

Ako presvedčiť mamu, aby si užívala dôchodok?

19. jún 2024

Ženy, ja už som zúfala z mojej mami. Nechce byť doma na dôchodku. Má vyše 65 rokov. Keď ju v práci nepotrebovali a nastúpila d dôchodku, tak ju "vyhodili". Zrazu, keď zistili, že im nemá kto robiť, tak ju zavolali naspäť. A ona sa tam odvtedy drží rukami, nohami. Už končila X krát. Teraz naposledy mala končiť 30.6. a dnes mi oznámila, že ona ešte ostáva, lebo jej treba peniaze a nemá kto robiť. Je to fyzicky náročná práca v kuchyni 5 dní v týždni, kde niekedy robí ešte aj soboty na svadbe vyše 15 hodín. Momentálne je tam na čierno a rozmýšľam, či mám byť taká sviňa a poslať im tam kontrolu, alebo zavolať vedúcej a povedať jej, nech ju "vyhodí". Nechcem aby sa tá žena dorobila. Má si užívať dôchodok, vnúčatá. Mimochodom má všetko dom s veľkou záhradou, ďalšie záhrady a pozemky. Peniaze na účte až až. Nám 3 deťom už dala veľa a vždy jej je málo. Poraďte mi, ako jej pomôcť. Máme výborný vzťah, no dnes, keď mi oznámila, že ostáva v robote, tak som sa s ňou prestala baviť.

dorottka
19. jún 2024

Tvoja mama je predpokladam pricetna a moze si robit co len chce. Ja tiez kolkokrat nadavam na robotu, ze mam toho dost a planujem odchod, ale ked boli layoffs, tak mi riadne stislo dupku, lebo naozaj to nechcem, len si proste rada zanadavam, ked je tazsie. Ako tu baby pisali, niektori ludia proste pracu potrebuju, lebo im to dava zmysel, pocit potrebnosti a komunity. Kazdy ma ine pohnutky a ine potreby a ty realne to nevies nikdy odhadnut, len sudis podla tych svojich. Keby to mama nechcela, sekne s tym… ale vidis, potrebuje byt zjavne potrebna a citit sa nenahraditelne 🙂 je to jej potreba, tak jej ju neber a nenut jej iny lifestyle ako chce, mohlo by to zle dopadnut.

gribka1
19. jún 2024

Musíš nájsť nejaké fakt presvedčivé argumenty, prečo by to mala nechať. Poriadne sa porozprávať, aby ste sa aj na niečom dohodli. Jedine, že bez tej präce nedokáže žiť.

sulavikova
19. jún 2024

Moja “pseudosvokra” (po 22 rokoch)lapí doma na riti od 53 rokov. O vnúčatá nemá záujem. Len kostol a klebety. Klasika na dedine. Tento rok by mala oslavovať 70tku. Nulové záujmy, len ohováranie celej dediny a nízky dôchodok ku tomu.

autor
19. jún 2024

@karolinakr Presne tak, to mi hovorí, že odmalička furt robila. Od 15 normálne v práci počas praxe a potom celý život, len popri materskej a keď sa starala o chorú mamu, tak nie. Tá jej zomrela, keď mala 32 rokov. Ja mám 37 a neviem si život bez nej predstaviť.

majka35
19. jún 2024

@andreakotesova taký primitívny koment tu už dávno nebol

autor
19. jún 2024

@sulavikova Taká je moja babka, len tá ma o 15 rokov viac.

majamat
19. jún 2024

je nehovorim o ich dovode. ale o jej dovode, preco sa tam vratila.

autor
19. jún 2024

@majka35 Presne tak a ešte tie "lajky" k tomu. Ja som na rodičovskej. Teraz mi príde sestra domov na celý júl. Mám svokru učiteľku, čo má cez prázdniny voľno, takže jej úvaha je úplná blbosť. Mne ide o zdravie mamy a nie o pestúnku pre deti. Aj keď ich miluje, tak v živote by som ju nevyužívala.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
autor
19. jún 2024

@majamat Mne sa vždy vyhovára na peniaze. Že z čoho bude žiť. Pritom žiadne hypotéky, nič. Už aj nám deťom dala "dedičstvo" a pekné peniaze stále má. No vždy je jej málo.

luccija
19. jún 2024

Tak dnes si si to vyskúšala jej to navrhnúť nech skončí a vidíš ako to dopadlo.Ten vysoký tlak je zlý, ale to asi sama vie.Tak nech spraví kompromis nechá si víkendy svadby, alebo len týždeň pár dní.
Vieš čo môj dedo bol taký istý vstával 05, aby stihol jednu záhrady, poobede druhu.Nedal si operovať srdce, lebo mu lekár povedal, že sa musí potom šetriť a on povedal, že bez záhrady a roboty radšej nebude žiť.Zomrel o 10 r na úplne niečo iné
Tak skúste si sestrou s ňou porozprávať, lebo to, čo píšeš je naozaj dosť vela

majamat
19. jún 2024

no neviem, mozno je nieco o com nevies. tazko povedat.

autor
19. jún 2024

@1ryba Len nechcem aby sa dorobila. O to mi ide. Všetci jej vravia, nech už je doma. Nie len rodina, ale aj kamoši a tak... Je iné byť učiteľka, alebo v kancli a iné fyzicky makať, keď má 50kg a dvíha 20kg hrnce s vriacou vodou.

deti95060810
19. jún 2024

môj blízky príbuzný začal podnikať v 60tke. podnikal až do 84 rokov. dožil sa 94.

autor
19. jún 2024

@majamat Práveže viem o všetkom. Ešte aj o pohrebnom 🤦. O účtoch pre moje deti, keďže má len moje deti ako vnúčata ešte aj im šetrí.

marca12
19. jún 2024

Mam takeho svokra. Ma 68 rokov a robi tazku fyzicku pracu a este po praci chodi na fusky robit murara. Ide nas z neho slak trafit. Dohovarame mu aj sme sa s nim povadili,neda si povedat. Uz sme rezignovali. Ledva chodi,vsetko ho boli,ale neda si povedat. A tiez to nie je o peniazoch,ale o tom,ze nevie a nechce byt doma.

autor
19. jún 2024

@deti95060810 Ona podnikala tiež, len keď mala úraz ruky, tak to nechala.

kaktusik007
19. jún 2024

autorka - necitala som vsetko, len ti poviem za seba -- nestaraj sa do zivota svojej mamy. To, ze ty mas predstavu o tom, aby oddychovala, je fajn, ale ona ma evidentne svoju predstavu o zivote.
moja mama ma 69 prec, a pracuje stale, ani na rok neostala na dochodku ako tvoja. ze by bola doma... tiez tie peniaze nepotrebuje, tiez mi hovori ako je to tam zle a ako sa moc narobi, ale hold -- stale nedala vypoved. Nie je sice kucharkou, ale pracuje ako zdravotna sestra v DSS - kde maju vacsinu nevladnych leziacich pacientov, takze tiez to je hodne fyzicky narocna praca, a aj psychicky, kedze ti pacienti (pardon, klienti) ktori tam su chodiaci su zase psychiatricki pacienti.

proste ju akceptuj - chce robit, tak nech robi. ze sa ti na to stazuje? aj ja sa stazujem na robotu svojim blizkym, to ale neznamena, ze idem davat vypoved a zit z nasetrenych penazi - a tiez by som mohla.

autor
19. jún 2024

@marca12 Moja kolegyna tak mala otca. Nakoniec sa fakt urobil k smrti a vobec si ho neuzili. Tiez si nedal povedat.

autor
19. jún 2024

@kaktusik007 Ja sa jej do zivota nestaram. Chceme jej vsetci len dobre. Chudak zena ma 50kg a x povedala, ze ma toho dost. No nevie si to pripustit.

dorottka
19. jún 2024

Vies co, moja kamka mala presne taku babku. Cely zivot robila chyznu, v pracovni, fyzicka robota… dokonca z prace sef vravel jej dcere, nech ju uz presvedcia, nech nerobi, lebo sa boja, ze ju z tej prace vynesu a zasluzi si uzit trochu aj dochodok. Ju bavilo aj zarabat a dalej to rozdavat. Podarilo sa ju presvedcit az v 82 rokoch, neochotne ale predsa. Babka bola doma 5 dalsich rokov, ktore stravila namrzene pred telkou. Ju to doma nebavilo, napriek domu, zahrade, kvantu penazi, vnucatam, rodine… Po 5 rokoch jej zomrel pes, to ju tak zlozilo, ze do pol roka bolo po nej. Nikdy nevieme, co sa v ludoch odohrava. Kamoska vravi, ze babku proste to nicnerobenie nebavilo, ze uplne zmenila osobnost. Z veselej energetickej zeny sa stala znudena starena bez zivota. Aj tu spominala nejaka kocka, ze ma skusenost s takymi ludmi… cize bacha na to… vies ako sa hovori, cesta do pekla je lemovana dobrymi umyslami

bobkovci5
19. jún 2024

Niekedy je lepšie keď ma stále čo robiť lebo keď sa "zasedi doma" bude to zle viem o com píšem bud rada ze sa cíti na to ze vládne chodiť do roboty keby nechcela nevráti sa a je doma.

autor
19. jún 2024

@luccija Sestra bola tiez prekvapena, ked som jej to povedala. Mysleli sme, že si konecne uzijeme prazdniny, budeme spolu a ona zas bude len v praci.

autor
19. jún 2024

@bobkovci5 mMinuly tyzden nasli zaskok, konecne si oddychla a vies aka bola spokojna? Ona sa nezasedi nikdy. Vzdy si nieco najde.

dankabetka
19. jún 2024

Ahoj, aj ja iba skromne dodam, ze zajtra oslavujeme sefovu 81 ....a do dochodku sa nechysta...do prace chodi vysmiaty a ma viac energie ako nasa kancelaria dokopy...vraj co by doma robil.... 🤗 On pre pracu zije a bavi ho... Chcela by som to mat raz uplne rovnako 😉

bobkovci5
19. jún 2024

Moja mama bola tiež taka aktívna prišiel deň dôchodku ešte zo začiatku všetko super q po 5 rokoch nemala záujem robiť do kopy nič doma sa opustila a bolo to cele zle ver mi bud rada ze je v jej veku aktivna

1ryba
Odpoveď bola odstránená
dorottka
19. jún 2024

@1ryba presne to som chcela napisat, ze zbytocne tu davat priklady a hovorit o opaku, autorka chcela proste podporu svojej pravdy a vsetko zvysne prehliada. Nevadi. Drzim palce, aby to vyslo tak, ze vsetky zucastnene strany budu spokojne.

autor
19. jún 2024

@bobkovci5 Bodaj by si mala pravdu a bola by tak aktivna este 20 rokov.

andreakotesova
19. jún 2024

@majka35 vzhľadom na "lajky" pri mojom komentári, to nenapadlo len mňa 😉