Ako presvedčiť rodinu o 1. svätom prijímaní?
Ahojte,
Som z toho uplne hotova. Ide o to ze moj syn a nevesta dali vnuka na eticku vychovu a tym padom nejde na prve sv prijimanie. Ked som sa ich pytala ze preco nejde na prijimanie tak maly nechce. Maleho do kostola nevodia ale tak je normalne ze dieta ide a nepytaju sa ho ale oni vraj to tak robit nechcu. Ako ich presvedcit?
Nech si kazdy robi ako chce. Oni su rodicia. A tvoj vnuk, uz tiez nema dva roky a vie povedat svoj nazor. Naco by mu to bolo ? A ked tak si vie dorobit nie ? Neries autorka. Lub vnuka tak ci onak. Mozno sam raz pride babka pod ideme do kostola a dorobi si. No a riadit sa tym, co si niekde citala na nete... k tomu sa radsej nevyjadrujem. To, ze niekto niekde to ma tak. A co. Ty zijes svoj zivot, vnuk svoj a tak dalej. Akceptuj to. Ty sama to aj tak nezmenis. Je to na nich
A na co to teda v zivote vyuzije?
A na čo má ísť na sväté prijímanie? Bože tieto názory z roku Krista, už dávno je doba kedy si človek môže vyberať, ja by som svoje deti tiež nedala a starki by mohli aj stojky robit nech sa starajú o seba, načo veriť keď nechce človek silou mocou
no poviem nas pribeh, dcera si mzyslela, ze chce ist na prijimanie, aj chodi na nabozenstvo, ale ake naroky si ziadaju, kazdu nedelu kostol, kazdu stredu kostol. Moj muz vytazeny,v nedelu by mozno aj chodil ale streda nehrozi pravidelne. Ja chodit nemozem, lebo ja sice pokrstena som, ale tym to tak haslo, rodicia ma neviedli, len manzel to chcel. Takze zaver je, naprijimanie nepojde.
Tu inak vidis presne ten problem, rozhodovania za inych... tvoj syn sviatosti "ma", lebo sa ho nikto nepytal, ale vo viere nezije, nevedie k tomu ani svoje dieta... mozno keby sa on kedysi rozhodol sam, vedel by svojmu synovi vysvetlit, preco to v tom veku videl rovnako a rozhodol sa tak... no ale on ani nevie, preco tam isiel, okrem toho, ze mama povedala... aspon dobre robi, ze synovi dal na vyber..
Opakujem do kostola mohol chodit s tebou, tieto veci si s nim mohla riesit ty, ked ti na tom tak zalezi. Kde si bola doteraz? Si sa dnes zobudila, ze vnuk vlastne za desat rokov nebol v kostole?
Pises, ze nechodia ani oni do kostola, tak naco by malo ich dieta chodit na nabozenstvo a na prijimanie? 🤷🏼♀️
Potom v komentari pises, ze su veriaci a maju vsetky sviatosti, tak to sa ich zrejme rodicia nepytali, ci o nieco take maju zaujem, takze ich maju a su “veriaci”.
Vidis tebe pride tato doba zvlastna, mne zas pride zvlastne nasilu niekoho trepat do kostola.
Je to ich dieta a ich rozhodnutie, ty o tom nerozhodujes.
autorka, a ty ako vedieš vnuka k viere? Rozprávaš sa s ním o tom? Vie, čo to vlastne to prijímanie znamená? Alebo čo chceš? Aby mal pekný oblek oblečený, peknú fotku a mohla si mu dať retiazku a hodinky? To mu môžeš dať aj bez toho...
@sulavikova mne? Prečo by mi mal niekto rozkazovať, či mám chodiť do kostola. Je to čisto každého vec. Keď si dáš rozkazovať ty,tak nech sa páči
Ja si ťa viem rovno predstaviť:”Musíš ísť!!!” Wtf, klasická kresťanská rodina na Slovensku, veď čo by povedali susedy???!?
@sulavikova oprava: klasická "kresťanská" rodina. Klasická kresťanská rodina by toto neriešila 😀
@domka222 prepáčte, píšem autorke príspevku
Pch! My to máme ešte viac zamotané. Syn pokrsteny nie je a na náboženstvo v škole chodí 😁
My sme veriaca rodina, ale ja nijako neviem pochopiť krstiť deti a posielať ich na sviatosti rodičmi, ktorí to robia fakt asi len kvôli babkám, aby mali radosť, lebo mimo to som ich, ani tie deti, nikdy v kostole nevidela. Načo má ísť tvoj vnuk na prijímanie, keď píšeš, že mladí do kostola nechodia??? Ja to neviem nijako pochopiť, vysvetlíš mi to, prosím ťa??? 🤷♀️
Je to rozhodnutie rodičov, akceptuj ho...aj moj syn chodi na etiku a kopu ďalších deti...a je krsteny, ale rozhodli sme sa, že etika bude lepšia....
Nechápem, načo tlačiť na pílu? K čomu mu bude 1.sv. prijímanie, keď do kostola nechodia? A určite nie je normálne, keby sa ho nepýtali a len ho pošlú. Chcelo by to trochu príkladu v rodine. Chcieť od dieťaťa niečo, o čo sama nestojím, je úplne kontraproduktívne.
Prečo. Nás sa mama už pýtala pred cca 30 rokmi, tiež mali všetko, lebo sa patrilo, aj babky chodili do kostola. My ako deti sme nechceli. A ostalo nám to. Som iba pokrstená. Moje deti ani to.
@rusalinka presne ako ďalších 99% iných oveľa krajších, magickejších a osobnejších miest na fotenie…
A pre tieto nazory dufam ze raz tato chora "viera" vyhynie (a nie len táto konkrétna). Pretoze pokial tu jej prislusnici maju potrebu nútit, nerespektovat, obmedzovat atd., tak to tu nema co robit. Ale vsak vysledkov mame v dejinách dost.
To ako vážne ??? Nemáš dosť svojich problémov??? Môžeš jedine rešpektovať ich rozhodnutie a nie ich presviedčať.
Ja svoje decko, ak nejaké bude, pravdepodobne ani pokrstiť nedám. Som sice veriaca, ale do kostola nechodím. Mam krst a prvé sväté prijímanie. Birmovku už nie. Odmietla som to.
Ľutujem, že som chodila na to náboženstvo. Nič mi to do života nedalo. Svadbu v kostole aj tak mať nebudem 😁
Pamätám si, keď som žila na dedine ako ma krstný vyháňal z dvora, ked ľudia išli z kostola domov. Ze co povedia a pomyslia si o mne, že som nebola na omši 🙈 teraz by som ho poslala do teplych krajin za to ...
Ak nie sú veriaci (nie, to že majú z donútenia sviatosti z nich veriacich nerobí) nevidím dôvod prečo by mali dávať syna na náboženstvo a 1.sv prijímanie. Aspoň nie sú pokrytci a stoja si za svojom rozhodnutím. Ja im to kvitujem. A to sme praktizujúci veriaci. Každý jeden rok vidím prípravy na birmovku a PSP, to frflanie už len na to, že niekto chce aby doviedli rodičia deti do kostola v nedeľu a prikázaný sviatok, vraj načo. Oni na to nie si zvyknutí a nebudú to robiť… tak načo tá saskaren na psp. Len pre pekne šaty a oslavu? Preto to očividne chceš aj ty. Lebo ke to zvyk, lebo sa to patrí
@rusalinka ano rozpravam sa s nim o tom ale pni ho urcite proti tomu huckaju
Nemyslím si že je to otázka doby, ale otázka výchovy. Moj otec je veriaci, jeho rodina takmer až bigotni katolíci a mňa viedli k viere. Mama je neveriaca. Mňa dali pokrstiť a mama s nami chodila do kostola lebo to bol čas strávený s rofinou. Ale keď sa ma spýtali či chcem chodiť na etickú alebo náboženstvo,vybrala som si etickú. Moja starká tiež z toho hotová. Moje sesternice a bratranci vychovávaní rovnako ale ja som jediná, ktorá mala svadbu a nežije v hriechu, a moji rodičia sú jedini nerozvedeni v rodine, takže starká pookrial a zmierila sa s tým že nemám sväté prijímanie ani birmovku, lebo zistila, že na "správny " život nie je viera potrebná. Koľko kresťanov doma bije ženu,deti, potom sa pomodliť očenáš a všetko odpustené. Hlavne nech je dobre vychovaný, čo tam po sviatostiach.
Aj tak je to sväté prijímanie väčšinou len taká šaškáreň, pekne šaty, oslava a darčeky. Davová psychóza, všetky deti sa tešia tak sa pridajú aj tie z rodin ateistov Deti veria v čokoľvek co im povieš, zubkova vila, mikuláš, jezisko .. To nema absolútne nic spolocne s pravou vierou v boha.
Všetky tieto sviatosti by podľa mňa mali podstupovat až dospelí ľudia, z vlastného presvedčenia a viery, inak to nema zmysel.
Toto je aj na zamyslenie pre teba, aký zmysel ma dať dieťa na náboženstvo, krst ked oni sami niesu kresťania a do kostola nechodia
Na a tu teraz čítaš,že sa im do toho nemáš montovať,i h dieťa,ich vec,či sa ho budú pýtať.A možno to tak vôbec nie je,len ti nechceli povedať,že ho tam nechcú dať,tak to hodili na neho.
Tvoje dieta chodilo do kostola a na sviatosti, lebo mama povedala a takto to dopadlo. Huckaju dieta proti nabozenstvu? Verit moze clovek aj bez kostola, farara a sviatosti.
...určite huckajú? počuj, nie si to ty, kto tu niekoľkokrát písal o to, ako nevesta hucká vnúčika proti babke?
V prvej sekunde ma napadlo ze toto pisala moja svokra.
Maly mi akurat minutu dozadu povedal ze mu babka povedala ze sa ma zas prehlasit na nabozenstvo. Lebo oni chcu ...

Riadis sa tým co si niekde čítala, či tým co chceš ty, alebo berieš názor aj rodičov tvojho vnuka?