icon

Ako prežiť Vianoce bez deti?

16. dec 2022

Ako to mám prežiť? Mám citlivú povahu,neviem ako to zvládnem,určite sa rozplačem.Žijem s ex zatial v jeho dome a toto budu prve Vianoce ktoré budem sama v izbe.Odmietam si s ním sadnúť za spoločný stôl.Síce navarím všetko ako ma byť na Vianočnú večeru ale jesť to nebudem.Už teraz nemám chuť.Približne 2 týždne nespím poriadne ani jednu noc.On o tom ešte nevie! Neustále ma uz vela rokov fyzicky napadá,vulgarne mi nadáva a deptá ma.Povedala som si dosť! Rodinu nemám,takže nemám ku komu ísť,budem sama.Jediné čo ma teší ze neskôr keď deti zjedia večeru a rozbalia si darčeky od muža tak prídu na chvílu za mnou.Vedia o tom a chápu to,len rozmýšlam či im nezničim mojim rozhodnutím Vianoce.Deti sú už staršie,v puberte ale tak či tak si to budú pamätať.

michellemary
17. dec 2022

@anjelicek26 máš úplnú pravdu, toto nič nerieši...

hilda08
17. dec 2022

Deti to nechápu..len nechcú aby si trpela este viac…

dagmarovita
17. dec 2022

@malacibulka a V neTRAdičných samá harmónia že?

gerrwie_girl
17. dec 2022

Ja mam 41 rokov, ale toto by aj mňa bolelo keby mama je zatvorená v izbe. Nerob to. Ak ho chceš vytrestat, vyber si iny deň, ale tvoje deti za toto nemôžu.

luizina
17. dec 2022

@lujza123 toto je za mna veru najhorsie, ze autorka dovolí, aby deti v tomto prostredí vyrastali. Co z nich bude, ked dospeju, zalozia si rodiny... trosky ako matka, alebo tyrani, ako otec. Odist sa da vzdy, len treba mat na to gule (hlavne kvoli detom) a urobit prvy krok. Nie sa len lutovat na Vianoce a este viac nicit detom psychiku. Vzivote by som nedovolila, aby deti v tomto vyrastali, ale bohuzial jedine co citam, je sebalutost autorky. Je to velmi smutne a ubohe, skor by mala mysliet na deti a ked uz tak, tak lutovat tie. Ja toto nechapem a je mi luto deti.

dagmarovita
17. dec 2022

cely rok ste spolu s celou rodinou co uz máte aké zlé vztahy ktoré neriešiš, a na sviatok rodiny sa nezucastnis jednej spolocnej vecere, to je naozaj ako obeť, trucovanie ako pise vyssie, ako len trpím ja úbohá... Deti maju oboch rodičov, daj im svoju pritomnost aj na vianocnej veceri, daj im darčeky, objimi povedz im ze ich lubiš a chod do svojej izby, pripadne ich tam zavolaj na zakusok, za ne by som sa ,,pretvarovala";, je to minimum, co mozes spravit. Fyzicky ta napada a ty sa nechas?

brigitte93
17. dec 2022

Nerob to !
Sadni si ku stolu a najedzte sa spolu.
Nikto nehovori ze mas sa bavit s exom a usmievat sa nanho ale aspon KVOLI DETOM byt tam spolu pri veceri.

luizina
17. dec 2022

@gerrwie_girl jemu je ona zjavne u riti (pardon, ze tak hnusne pisem). Ved ju necha navarit veceru, ktoru s kludom holandana zje a utorka zdeptana bude v izbe. Nie, deti to nepochopia a verim, ze trpia roky v tom prostredi. Nici vlastne deti, to je za mna cele zle a nechapem, ze to dovolí autorka a sebecky rozmysla len na sebou, co s nou chuderou bude cez veceru.

gerrwie_girl
17. dec 2022

@luizina mne to tiež príde sebecké :( . Ze sa mu vlastne chce pomstiť cez deticky. Toto sa fakt nerobí....

magdusaaa
17. dec 2022

To nerob ,ze si nebudete spolu vecerat,premôz sa kvoli deti a je jedno ,ci su male a ci velke ,je ti jeden z najkrajsich svuatkov roka a maju byt o porozumeni pohode a lasky..

mamula20
Odpoveď bola odstránená
luizina
17. dec 2022

@jana_eyre_2 prepac, ale je mi jedno aka zdeptana je ta zena, lebo to roky sama dovoli. Ja som rozvedena, zijem sama s dcerou uz par rokov a musela som vsetko zvladnut tiez len sama, bez akejkolvek pomoci. Zamezie mam len take, ake som nam sama vytvorila. Da sa to, všetko sa da, aj ked to casto neni lahke. Preco jedna žena dovoli, aby jej deti zili takyto zivot? Mne to hlava neberie. Chapem, ak je zdeptana, ale ak si nedokáže pomoct sama, tak nech sa zbali s detmi a odide do krizoveho centra, tam jej pomozu pomaly zacat odznova. Ja osobne by som proste urobila cokolvek aby som dostala deti a seba z jeho dosahu.

malacibulka
17. dec 2022

@dagmarovita Nepoznam netradicnu rodinu ktora zostane spolu zit za kazdu cenu alebo "koli detom", a pritom sa denne otlkaju a trucuju na Vianoce. Vsetko len zeby "rodina" ostala zachovana, a vsetci trpia den co den, hlavne decka. Du blejt velebnosti.

suesue1983
17. dec 2022

Tvoj muž by mal sedieť v izbe alebo v dakom senku sam a nie ty kks. Véd si urob s deťmi večeru ty a hotovo. Jeho by som odignorovala keď je chuj.Fyzicky ta napada a ty sa nechas? Ok keď sa bojíš volaj políciu. Moja mama sa tiež takto nechávala až kým mi nepreplo a nechci vedieť co.... Keby na udal idem sedieť! Nedopust aby ta tvoju hlúposť platili tvoje deti!

jana_eyre_2
17. dec 2022

@luizina lenže nie každý je rovnaký, to snáď sama uznas.. nie každý sa vie rozhodnúť v rovnakej situácii rovnako, nie každý má rovnakú silu niečo urobiť a niekam sa pohnúť.

A možno práve tu čakala podporu lebo inde ju nemá, možno práve toto bol jej prvý krok k zmene a chcela len počuť že to dá a ona by to vďaka tomu možno dala.. možno by to boli prvé Vianoce čo by niečo urobila inak a to by ju posunulo k tomu aby niečo urobila inak aj neskôr..

to čo si ty zvládla je tvoj život, chvályhodné to že si zvládla sama to je, ale to neznamená že to tak dá každá.. všetci máme iné životy, iné povahy, inu výchovu, ine zážitky, ktoré nás formovali každého inak.. takže čo kto zvládol v náročných situáciach nevypovedá nič o tom ako by to mohol urobiť niekto iný, lebo - nie sme rovnaki..

tana85
17. dec 2022

@luizina uplne suhlasim s tebou. Riesi seba a mna boli srdce z toho, cim si tie deti prechadzaju a co si z toho same vezmu do zivota :( zevraj chapu - pardon, ale chapat mozu, co neznamena ze su s tym ok. Je mi ich velmi luto lebo im neostava nic ine len v tom zit, ona uz mala davno urobit vsetko pre to, sby deti vyrastali v kludnej a laskavej armosfere. Toto ostavanie vo vztahoch kvoli detom…:(

kristinapetronela
17. dec 2022

@jana_eyre_2 ona nie je zlá ...ak si to myslí pár ľudí tak nech .môže jej to byť jedno .je super mama určite len treba aby sa pozbierala a išla preč od debila

cicuca
17. dec 2022

Ja ťa úplne chápem, som v podobnej situácii. Staršia dcéra je v puberte a mladšia má 3 roky. Tiež necítim, že chcem sadnúť k spoločnému stolu k ľuďom, s ktorými som doteraz oslavovala každé Vianoce. A ani si nesadnem, aj keď spolu bývame. Pôjdem sa radšej s mladšou dcérou prejsť a staršej to vysvetlím. Už sa neviem tváriť, že sme rodina iba jeden deň v roku a zvyšok sa medzi sebou ohovárajú a neprajú si nič dobré.
Mám to takto a nebudem sa znásilňovať a ty nemusíš byť zavretá v izbe. Kľudne sa choď prejsť alebo do kostola sa pomodliť. A dúfam, že už budúce Vianoce budú podľa tvojich predstáv na mieste, kde sa budeš cítiť milovaná a v bezpečí, v skutočnom domove ❤️
Deti máš staršie a určite to chápu a nebudú ti nič vyčítať

dagmarovita
Autor odpoveď zmazal
dadis
17. dec 2022

@jana_eyre_2 Mne je jej luto, no tych deti viac. Ak ju bije, depta a pod. - to tie deti videli od narodenia do puberty a este neodisla? A teraz sa maju detit citit dobre, lebo sa tesia z Vianoc, no mama bude zavreta v izbe a oni s despotickym otcom? Tym detom pride jeho spravanie normalne, aj je aj normalne, ze mama im vychysta veceru a ako sluzka place v izbe? To je ake psycho :( Normalne by som im tu veceru nachystala, sebe obliekla tie najkrajsie saty, spravila vlasy a s radostou by som si ten vecer uzila. A zacal by ma deptat? Odisli by sme do izby/kuchyne. Polozil by na mna ruku? Hned by bola privolana hliadka..

naniki
17. dec 2022

Kvantum príspevkov - takých i onakých.Vždy to bolo a aj bude,avšak doba sa zmenila.Aj v pozitívnom aj v negatívnom smere.Čo sa týka uzatvárania manželstiev - áno,bolo to aj pred tým - žiť na psiu knižku - tzv. s partnerom - otcom detí.Ale nebolo to v takom rozsahu ako je tomu teraz.Je to každého osobná vec - lebo ako hovoria zástancovia takýchto vzťahov - papier mi na to netreba.Ale podľa mňa AJ treba.Manželstvo je právna istota ukotvená zákonne,hovorte si čo chcete.T.j.Peniaze sú spoločné - či sa to niekomu páči ,či nie."Manželia majú vzájomnú vyživovaciu povinnosť. Ak jeden z manželov túto povinnosť neplní, súd na návrh niektorého z nich určí jej rozsah tak, aby životná úroveň oboch manželov bola v zásade rovnaká"A nepíšem o deťoch - lebo to je každému jasné.Ďalším podstatným benefitom je,že matka s deťmi má prednostné právo ostať v byte/dome - za predpokladu,že ho nadobudli spoločne.Ak ho nadobudol partner pred uzavretím manželstva - a jedná sa výlučne o jeho majetok - MUSÍ nájsť adekvátne bývanie pre matku jeho detí + pre ich deti.Tu je však pravdepodobne situácia iná...Asi dom,kde bývajú je jeho a ona nemá nárok.On nemá voči nej - ako partnerke/matke jeho detí žiadnu povinnosť zabezpečiť jej bývanie.On má kde bývať a deti tiež.A ona nech si ide - kde chce.V manželstve by tomu bolo inak.Preto by som ja nikdy nešla do vzťahu / ak by v tom boli deti/ bez manželstva.Iba kvôli takejto právnej istote.S tým sa viaže i dedenie,lebo môže sa stať všeličo - a ostala by som s holou riťou,lebo dedili by iba deti.Bola by som v postavení cudzej osoby.Zákon nezohľadňuje,že s žena starala o domácnosť,prispievala,starala sa o spoločné deti.Je stále iba cudzou osobou bez akéhokoľvek právneho vzťahu k majetku,o ktorý sa pričinila iným,než jeho zaobstaraním.Ja osobne neverím,že autorka sa nemá ako pohnúť z miesta.Má toľko možností - len sa ich chopiť.Vytrhnúť deti z tohto toxického prostredia za podpory neziskových organizácií,alebo navigovaním právnika.Často sa tu píše - že nemá na právnika.....le neziskovky ho poskytnú zadarmo - len treba začať.Áno,ako píšu mnohé,každý je iná osobnosť,nie každá sa vie takto vzchopiť a začažť konať - ale môj osobný názor je,že mnohé ju ľutujú a kážu jej sadnúť za spoločný stôl - lebo sa to patrí !!!No nepatrí sa pretvarovať a ukazovať deťom,ako sa žiť nemá.Je to medvedia služba.Neverím,že deti v puberte nevnímajú,ako sa ich otec chová k ich mame a možno je k nim "dobrý".Nemyslím si,že na tom sa dá "budovať".Ak trpí matka - trpia deti.A dokážu rozpoznať realitu.A možno, že žijú v strachu a bezbrehej poslušnosti - podľa vzoru vlastnej matky a preto submisívne zasadnú za Vianočný stôl a schizofrenicky budú predstierať "Happy stav" - aj keď to cítia úplne inak.A to je to najsmutnejšie.Ale tu pomoci niet - ak matka neurobí rázne rozhodnutie.K čomu takéto nostalgické stukanie na MK ?Je to iba emotívny výlev zúfalej matky,ktorá sa odovzdala nepriaznivému osudu a žiada o citovú podporu anonymných žien.Aby ju uistili v jej pozícii trpiteľky a on-line súcitili s jej rozpoložením.Dokonca jej radia,aby si sadla spolu ku stolu a prekonala sa - znova v mene detí !!!!Pre mňa rada hodná...viete čoho !Tyran má živnú pôdu,lebo dosiahol a aj udržuje to,čo chce - vzťah v ťažkej lordóze matky svojich detí a poslušné deti,ktoré - aj ked sú v puberte,nevedia zdravo a racionálne oponovať, aj keď určite vnútorne dávno pochopili - kde je problém.Takto žijú ženy v Pakistane - bez majetku,bez peňazí,bité,s kŕdľom detí a bez zázemia.Počúvajú muža - lebo musia ! Lebo aj ich matky tak žili a pre nich je to "normálne ".Tam nie sú krízové centrá a ani právnik zadarmo.Záver : Preto by som ja - nikdy nevstupovala do vzťahu,kde je predpoklad ,že vzídu z neho deti,bez manželstva.Lebo v manželstve máš predsa akú takú právnu záruku - že sa rozvedieš - a muž MUSÍ prispievať na deti/ženu - čím získava žena akú takú finančnú nezávislosť.Ak pracuje,má daňový bónus,prídavky na deti,výživné na deti - musí sa vedieť aj ked skromne odpichnúť od muža.Ak nepracuje - dostane výživné aj na seba.Ak muž nemá z čoho - úlohu preberá štát a potom si to od neho vymáha.Dá sa to - aj neodkladným opatrením a pomerne rýchlo - LEN TREBA CHCIEŤ !!!! A neplakať ,ale konať.Už keď nie kvôli sebe samej - ale kvôli deťom.

zmrzlinka2021
17. dec 2022

@lujza123 Lenze zial, deti si toto nevybrali a uz teraz su adeptami na psychiatriu do buducna.

zmrzlinka2021
17. dec 2022

@autorka

Cele roky znasas tyranskeho frajera a teraz kvoli detom nie si ochotna dve hodiny?

zmrzlinka2021
17. dec 2022

@naniki
Manzelstvo ti neda ziadne taketo zaruky, ak je v nom jeden z partnerov debil. Jedina vyhoda manzelstva je v tom, ze sa trocha pretriedia magori, pretoze viazat sa, zakladat si rodinu (manzelstvom) a vsetky pravne veci su komplikacie, a vzdy sa lahsie "zbavuje" cloveka, s ktorym nie si v ziadnom zvazku, aj ked mnohe zeny sa tvaria ze su akoze "rodina", ale pravne su voci priatelom vzdy cudzie osoby.
Ale realne ak v manzelstve je niekto debil / debilka, velmi ti institut manzelstva nepomoze. Budes10 rokov behat po sudoch az budes z toho sediva a na lexaurine.

naniki
17. dec 2022

@zmrzlinka2021 mám na to iný názor,ale to už je iná vec.Na lexaurine budeš s debilom tak,či tak...A neodkladné opatrenia musia vybaviť do 30 dní - preto sa volajú neodkladné,takže aká taká právna istota tu je.Nepíšem,že manželstvo dá záruky,píšem že dá právnu istotu.Výživné na deti a manželku - v tom konajú súdy promptne,a ešte promptnejšie ,ak doložíš argumentačne - záznamy polície,ošetrenie u lekára,výpisy z účtu,platby kartou a pod...takže pre mňa má význam v tom,že to má právny rámec,ako neostať v područí debila zákonnou cestou.

dominikamacakova
17. dec 2022

Prečo by ťa mali ženy v tomto podporiť? Žijete spolu roky a ty chceš zahrať teatro pri vianočnej večeri čo mi príde už naozaj zúfalé. Bolo by dobré keby ste sa definitívne rozišli a ty s deťmi išla k psychológovi.

luizina
17. dec 2022

@dadis ja ju bohuzial nedokazem lutovat, viem, som zla, ale tak to vidim ja. Podla mna nema ani len snahu nieco urobit, vyriesis, skusit.. keby napisala, ze uz skusila vsetko, aby seba a deti od neho dostala a proste sa neda (aj take sa urcite deje), aj ked za mna je vzdy nejaka cesta, tak to je ina, ale takto vidim a citim len snahu byt lutovana, za to ze ona chuda je na nervy a nevie ako zvladne veceru v izbe a co deti!!! Tie nie su deptane cely zivot, na ne nehladi?? Citam len o nej, nie o detoch, ako takym zivotom trpia, tak ze nie, nelutujem ju. Nech sa vzchopi a nieco zacne robit pre to, aby v takej situacii neboli, ona aj deti. Ked nevie urobit prvy krok (aj ked podla mna nechce), tak moze kontaktovat krizove centra a tam jej pomozu to vyriesit, uz som to pisala. Všetko je lepsie, ako ostavat s detmi pri takom chlapovi.

maciatkolulu
17. dec 2022

@jana_eyre_2 to je všetko v poriadku, ale urobiť to na vianoce, štedrý deň, že navarí a bum, ide vedľa nie je nejaký krok, absolútne, akurát k napätiu a nervozite a smútku. Nič s tým nezmení, absolútne. Chlap to bude mať absolútne v paži jedlo a deti bude mať, zdutu ženskú nie. Co tým vyriesi? Neverím ze toto riešenie ju napadlo teraz, mala riešiť predtým. Tak, aby boli najmä deti spokojne. To, že situácia je tam kde je, nie je vina nikoho iného, ib ajej a jej partnera. Decká sú evidentne dosť veľké. Nemá zviazané ruky materskou, napríklad. A toto co che urobiť, je vyslovene zbytočne. Teatralne. Môže, ale potom nech sa nečudujme, že bude smutná ona, deti a možno aj partner. Nevieme. Ale zaručene budú minimálne par duši smutných. Hlavne, že bude stromček, jedlo a darčeky a matka zatvorená v izbe. Prepáč,nie,nie je to dobry nápad, pre nikoho

luizina
17. dec 2022

@naniki lepsie sa to naozaj ani nedalo napisat 👍👍👍. Toto nech cita autorka a vsetky co ju lutuju, alebo jej radia sadnut za stol s nim, pri ktorom mozno ani tie deti nechcu sediet, ale musia, lebo matka s tym nic nerobi.

lujza123
17. dec 2022

@luizina
@zmrzlinka2021
@katkami123

Myslím si ze v hlave dlhodobo tyranej zeny nieje miesto na zamýšľanie sa nad detmi. Mozog jej funguje úplne inak ako bežnému človeku a väčšinu veci proste vytesnuje. V jej realite to všetko vlastne trpí iba koli deťom predsa. Na 90% tak vyrastala aj ona.
Konkrétne v tomto prípade sa tým deťom nič extra nestane keď bude počas večere zavretá v izbe. Áno pre bežné dieťa z harmonickej rodiny by to boli najhoršie vianoce, jej deti sú zvyknuté na rôzne bizarné situácie. Nie každá domácnosť prežíva šťastné a veselé, sú aj domácnosti s tradičnou kazdorocnou štedrovečernou bitkou.