icon

Ako pripraviť dcéru na vážny zdravotný stav otca?

petraivet
27. apr 2025

Ahojte maminky stala sa taká vec že pred týždňom môj Exmanzel skončil v nemocnici a bojuje o život. Máme spoločnú 5r. Dcérku ktorá ho neskutočne moc ľúbi. Dcéra vie že je v nemocnici len to že má horúčku a musí tak spinkať aby nabral silu. Ide oto že Dcéra je na neho moc naviazaná stále sa na neho pýta neustále mi plače a ja už nevládzem na ňu pozerať. Zajtra idem na konzultáciu k psychologičke. Vždy keď za ním plače jej poviem nech není smutná lebo bude aj Tatinko a že to cíti srdiečkom keď je smutná. Ide oto že ja už tiež koľko krát už sa neudržim pred nou a plačem viem že by som to nemala. Ja jej nedokážem povedať to čo sa mu stalo je mala a viem že by to nezvládla .Nemáte nejakú radu prosím vás ako ju na to všetko pripraviť? Ďakujem za prečítanie

zuzanita1609
27. apr 2025

Skúsim napísať svoj pohľad,akoby som to asi vysvetlila ja (aj keď nie som mamička,otca som stratila skoro už ako dospelá). Sadla by si s dcerkou na posteľ a začala jej rozprávať,že tak ako sa narodíme,prídeme na svet,tak musíme niekde aj odísť,kde je iné miesto a každý je tam šťastný,nič už nebolí. Ocinkovi sa stalo niečo zle, pretože,tak ako sa stávajú dobré veci,smejeme sa,dejú sa aj také,z ktorých bolia srdiečka a plačeme. Ocinko nás však veľmi ľúbi a keď odíde na to miesto ,kde ho už nič nebude bolieť,už sa nemôže vrátiť späť. No vždy bude na nás dohliadať a aj keď teraz nás budú bolieť srdiečka a budeme plakať,on bude šťastný,že sa potom budeme aj usmievať. (Som sa trošku rozcitlivela,pre niekoho to možno budú zlé reči,len som sa snažila vcítiť,akoby som to vysvetlila malému dieťatku, ktoré ešte nedokáže pochopiť veci,tak ako dospelý človek).

viestta
27. apr 2025
@beata_k

@loliki Nerozumiem komu beriem nadej. Samozrejme, ze chcem aby sa chlap uzdravil. Nemam dovod mu priat zle. Ale strasit dieta, ze placom ublizuje otcovi mi pride ako ozaj zly napad.

@petraivet je mi to luto, ale ked potrebuje plakat, nechaj ju plakat. Plac je prirodzeny, nenut ju pac potlacat, narobis viac problemov ako si myslis. A suhlasim s @beata_k Toto nie je cesta.

oslo1
27. apr 2025

Ked dcera place, tak place s nou. Ja Dom SA tolko naplakala, ked muz Mal terminal rakovinu a potom zomrel.
Kludne place spolu, je to normalne a peirodzene.
Kup si knihu Dack, death and tulip, je aj v slovencije. Dalsie knihu mam v albumen.
Dcera si ten smutok musi odzit.

beronsche
27. apr 2025

@petraivet hlavne jej nevrav, že nech nie je smutná, lebo to tatinko citi pod srdiečkom..
Aj dieťa má právo prežiť emócie. Neuc ju ich potláčať. Radšej jej tu emóciu uznaj - áno, si smutná, chcela by si tatinom. Je to v poriadku cítiť smútok.. a potom ponukni nejakú aktivitu..
Keď vidí plakat teba, vysvetlí jej prečo plačeš. A nepodcenuj ju, pri vhodnom podaní , aj detí dokážu pochopiť všeličo.
Že ideš za psychologickou je fajn.

ahhola
27. apr 2025

Boze, tak strasny bolestivy uraz, to som nepocula odkedy buchla bytovka v Presove a to furt vidim toho dedka na 10.posch.,ako sa luci zo zivotom, kebo vie, ze ho nemaju ako zachranit... My plyn nemame, bojime sa💥🥀

pasomnica
27. apr 2025
@petraivet

@tim23 ako bol v pivnici tak vybuchol plynový kotol ma popáleniny 80% celého tela 3stupna. a 40% 4stupna

@petraivet je mi to velmi lúto 🥺

petraivet
autor
27. apr 2025

Dievčatá ďakujem vám všetkým zo srdca za vaše radi a podobne dcére som už vysvetlila ako to je sme si poplakali spolu myslela som si že to nezvladne ale pochopila to veľmi pekne veľmi sa mi uľavilo teraz Ďakujem vám všetkým ešte raz

anos18
27. apr 2025
@petraivet

Dievčatá ďakujem vám všetkým zo srdca za vaše radi a podobne dcére som už vysvetlila ako to je sme si poplakali spolu myslela som si že to nezvladne ale pochopila to veľmi pekne veľmi sa mi uľavilo teraz Ďakujem vám všetkým ešte raz

@petraivet držte sa ❤️

beronsche
27. apr 2025
@petraivet

@petraivet želám veľa síl!

petraivet
autor
27. apr 2025
@anos18

@petraivet držte sa ❤️

@anos18 Ďakujem budeme sa snažiť

petraivet
autor
27. apr 2025
@beronsche

@petraivet želám veľa síl!

@beronsche Ďakujem

kacena4
27. apr 2025

necitala som prispevky ale poviem ti vlastnu skusenost. je dobre ak sa dieta rozluci s niekym koho miluje, inak to v nom bude doznievat cely zivot. ja uz mam 50tku a teda mamina mi zomrela ked som bola na ZS, nik nas na to nepripravil a bola to pre mna VELKA rana a dodnes to nemam spracovane. takze pre psychicke zdravie svojej dcery ti odporucam aby sa rozlucila s otcom. zivot je aj o umierani a deti to uplne inak vnimaju ako dospely, neboja sa smrti. len ich treba na nu pripravit. drzim palceky

kiki68
27. apr 2025

Skus kontaktovat plamienok, poradit sa ako a co povedat dietatu, ako to sama spracovat. Dieta je ako spongia, vedia ze sa nieco horsie deje a mozno ta neistota zacina byt tazko unosna. Ja som vacsinou za to, vysvetlit velmi jednoducho dietatu, ze co je naozaj vo veci. Podla mna v tomto poradi psycholog, alebo ten plamienok ako presne na to. Aby mala istotu, ze co vobec sa deje a preco. Ja vzdy synovi vsetko vysvetlim, aj keby je to nejake total zle. V ramci jeho moznosti chapania. Lebo ked napr videl mna ako ma klepe, neustale zvraciam, neviem ani chodit, tak logicky povedat “ ma minke je trosku zle “ by bolo asi na dve veci. Vysvetlila som mu preco sa mi to deje a ze idem k lekarovi, ktory musi zistit preco je mi tak zle. Dokonca bol so mnou vtedy na potvrdeni tehotenstva. Zaroven mi dokazal byt velkou oporou uz vo veku 4 rokov, ked som fakt bola na srot a on mi na wc hladkal chrbat s tym ze “ ja viem, je Ti zle, lebo mas v brusku babatko “, neboj ja Ti pomozem ked mozem. Tak mozno zazijes nieco podobne, ze to dieta doda viac sily a nadeje ako si myslis. Drzim velmi palce, nech sa tatinko z toho dostane. Poznam pripad a to dost blizky, ze sa muz takto prebral z komy a tazkeho stavu, lebo beak pocul svoje dieta za nim volat, ze tato vrat sa! Tak nikdy nevieme, su veci medzi nebom a Zemou

zmrzlinka8
27. apr 2025
@ahhola

Boze, tak strasny bolestivy uraz, to som nepocula odkedy buchla bytovka v Presove a to furt vidim toho dedka na 10.posch.,ako sa luci zo zivotom, kebo vie, ze ho nemaju ako zachranit... My plyn nemame, bojime sa💥🥀

@ahhola ani nespomínaj, tiež toho dedka mám pred očami,
aj toho mladého, čo sa držal zábradlia a spadol.

bebebi
27. apr 2025
@kacena4

necitala som prispevky ale poviem ti vlastnu skusenost. je dobre ak sa dieta rozluci s niekym koho miluje, inak to v nom bude doznievat cely zivot. ja uz mam 50tku a teda mamina mi zomrela ked som bola na ZS, nik nas na to nepripravil a bola to pre mna VELKA rana a dodnes to nemam spracovane. takze pre psychicke zdravie svojej dcery ti odporucam aby sa rozlucila s otcom. zivot je aj o umierani a deti to uplne inak vnimaju ako dospely, neboja sa smrti. len ich treba na nu pripravit. drzim palceky

@kacena4 v tomto konkretnom pripade to nie je dobry napad, autorka pisala, ze ma popaleniny celeho tela 3. a 4. stupna

@petraivet mozno by si jej mohla dat nejaku drobnost (naramok, hracku...) a povedat,ze je to od ocka, ze na nu mysli. a ak by doslo najhorsiemu, bude to mat ako pamiatku na nho

loliki
27. apr 2025
@beata_k

@loliki Nerozumiem komu beriem nadej. Samozrejme, ze chcem aby sa chlap uzdravil. Nemam dovod mu priat zle. Ale strasit dieta, ze placom ublizuje otcovi mi pride ako ozaj zly napad.

@beata_k Keby si tam napísala aspoň slovíčko "AK", ale ty si to napísala ako hotovú vec (ex zomrie).

petraivet
autor
27. apr 2025
@bebebi

@kacena4 v tomto konkretnom pripade to nie je dobry napad, autorka pisala, ze ma popaleniny celeho tela 3. a 4. stupna

@petraivet mozno by si jej mohla dat nejaku drobnost (naramok, hracku...) a povedat,ze je to od ocka, ze na nu mysli. a ak by doslo najhorsiemu, bude to mat ako pamiatku na nho

@bebebi ďakujem za radu zajtra niečo poriešim toto ma nenapadlo

beata_k
27. apr 2025
@loliki

@beata_k Keby si tam napísala aspoň slovíčko "AK", ale ty si to napísala ako hotovú vec (ex zomrie).

@loliki Nechytaj ma za slovicka, kazdy to pochopil iba ty si extra especialna....

loliki
27. apr 2025
@beata_k

@loliki Nechytaj ma za slovicka, kazdy to pochopil iba ty si extra especialna....

@beata_k Ani troška ti nepripadá, že si bola netaktná? Každý sa vyjadruje v tejto téme maximálne citlivo, len ty špeciálne šplechneš autorke veci na rovinu.

beata_k
27. apr 2025
@loliki

@beata_k Ani troška ti nepripadá, že si bola netaktná? Každý sa vyjadruje v tejto téme maximálne citlivo, len ty špeciálne šplechneš autorke veci na rovinu.

@loliki Este raz. Kazdy to pochopil. Maj sa

lion777
27. apr 2025

Hovor jej o ockovi a daj aj nejaku fotku k posteli, ak by zomrel, ocko nas chrani a je s nami. Pouzit pribeh o Jeziskovi, ktory si ocka vezme do nebicka a tam ho opravi. Ak by nemal popalenu tvar, tak by som ju tam vzala, ale ostatne zakryt. No tiez by som este predtym oslovila psychologicku predtym. Vela sil drzte sa. ❤️

karolinakr
28. apr 2025
@ahhola

@ahhola pozerala som ten dokument na youtube, STV ho ma perfektne spracovany a veru aj slza sa objavila,,bola som trošku rozčulena,lebo ti hasiči dole jak na vychadzke keby boli, hore ludi bolo treba ratovat, a stareho 88r,, nechali ist a mladu ženu s babatkom pod nimi zniesli dole.

rayla
28. apr 2025

Ja ti poviem tak, že vždy som sa snažila povedať dieťaťu pravdu - primerane jeho veku. Nikdy by ma nenapadlo mu klamať, že je v nemocnici preto, že má horúčku: jednak by som sa bála, že bude mať neskor uzkosti pri teplote a strach, že aj ona pôjde do nemocnice, či zomrie a jednak keď nedajboh naozaj zomrie, nebude na to pripravená a dostane sok - lebo len teplota.. ako ti baby radia vyššie, primerane veku, no ja by som jej povedala, že ocino mal veľmi vážny úraz a že je v nemocnici.. aj to, že spinká.. Proste dávkovať to postupne...Držte sa♥️

kuggis
28. apr 2025

Musím ťa sklamať, ona má len 5 rokov ona to nechápe tak ,ako si myslíš. Deti nemajú také logické uvažovanie, ona si to v hlave môže inak uložiť. Určite sa skontaktuj s psychológom, ktorý má skúsenosti so smútkovým poradenstvom ak by došlo k najhoršiemu. Mala som skúsenosť s blízkym dieťaťom, 6 ročným, ktorému umrel ocko a začalo to reálnejšie vnímať po troch mesiacoch.

bubu4125
28. apr 2025

Môj nebohý manžel mal rakovinu. Dcéra mala v tom čase osem rokov. Nakoľko sme vedeli, že s týmto druhom rakoviny si nevieme dať rady, už v predstihu som jej vysvetlila, že žiaľ ocko dostal škaredu chorobu a občas ho niečo bude viac bolieť. A často nebude doma. Narovinu som jej povedala všetko, ale s citom. Neskôr som jej hovorila, že ocko môže povedať veci čo tak nemyslí. Keď už bol doma len v paliativnej starostlivosti a na morfiu. Našťastie sme sa týchto zlých okamihov nedožili. Manžel posledné dni len spal, dcéra mu posledný večer čítala knižku. Ráno o siedmej som videla, že tá chvíľa prichádza. Zavolala som ju rozlúčiť sa s ním. Odišiel v kľude. Zvládla to úplne úžasne, niekedy mám pocit, že lepšie jak ja...už sú to 4 roky a dcéra spomína s láskou

lion777
28. apr 2025

Tiez tak, nechala som dieta sa rozlucit.. dieta tomu nechapalo , malo 4,5 roka a bolo aj na pohrebe, no postupne sa to pretavilo do obrovskeho hnevu voci mne. Obaja sme museli pracovat na sebe, prv ja a ked som nabrala silu, tak spolocne s nim. A teraz sa rozpravame o ockovi, ako nas chrani a ako je tu. Ma fotky na stene a ked robime nieco, co som aj s nim robila a mal to rad, tak mu poviem. Inak som sa ho pytala, on je teraz starsi a povedal ze si vela toho nepamata z toho času. Takze my s ockom žijeme aj dalej, aj ked tu neni. V pribehoch o nom. Dieta je teraz dobre nastavene. Takze je pravda, ze deti to nechapu, ako my. A to o Jeziskovi si on domyslel. Ja som mu povedala, ze Jezisko ho vezme do nebicka a on ze ci ho Jezisko opravi.

maya_hi
29. apr 2025

@petraivet smútenie je normálna a POTREBNÁ vec. Nezakazuj jej to. Podpor ju v tom. To je celé, čo môžeš (a mala by si) urobiť. Ak nevieme uniesť plač a smútok svojich detí, je to skôr o NAŠEJ slabosti a strachu to zvládnuť. Neboj sa povedať že nevieš ako to s ním dopadne, že si veľmi ublížil... Ale neboj sa ani veriť, že dúfaš že sa mu polepší. Áno, asi nebude žiť život ako predtým, ale ak bude žiť, dcérke to bude stačiť.

libusak
29. apr 2025

Ako to s muzom vyzera? Nepolepsilo sa mu? 🙏

petraivet
autor
29. apr 2025

Žienky Dcérka už otom vie nevie úplne všetko ale základ tam je je veľmi statocna zvládla to úplne super na to ako som sa bála včera som jej dala náramok že to má od otca že jej to posiela tak od kedy ho má vždy sa pozrie na neho a povie si tatino bojuj každý večer sa spolu modlíme. Už vôbec tak často neplače. Dosť mi pomohla organizácia plamienok nádeje...... jeho stav v sobotu mal vysoké horúčky a podla primára je tam nejaká nádej na zlepšenie tak uvidíme ako ďalej

123467
29. apr 2025
@petraivet

Žienky Dcérka už otom vie nevie úplne všetko ale základ tam je je veľmi statocna zvládla to úplne super na to ako som sa bála včera som jej dala náramok že to má od otca že jej to posiela tak od kedy ho má vždy sa pozrie na neho a povie si tatino bojuj každý večer sa spolu modlíme. Už vôbec tak často neplače. Dosť mi pomohla organizácia plamienok nádeje...... jeho stav v sobotu mal vysoké horúčky a podla primára je tam nejaká nádej na zlepšenie tak uvidíme ako ďalej

@petraivet velmi Vam drzim palce 🩵
Verim, ze to zvladne