Ako pripraviť dieťa na rozvod?
Ahojte.
Je nejaká možnosť alebo kvázi postup ako aspoň trochu pripraviť dieťa na možný rozvod? (Vek 8rokov)
Školská psychologicka, alebo iná psychologicka?
Problém je ten ze dcéra je na mňa veľmi naviazaná a ak odídem preč tak to podľa mňa nezvládne. Strašne na mne lipne od mala. Neviem či by to obdobie po odchode zvládla, kedze uz teraz su snou nejake proeblemy kedze vnima atmosferu doma a stane sa ze nam vykrici aby sme sa nehadali lebonsa rozvedieme a ona nevie koho si vyberie 😪. Je mi doplacu keď to píšem.... Moje chúďatko.
Navyše aj teoretické nové prostredie kde by som bol. (Sam neviem kde)...
Ďakujem za rady a skúsenosti.
@jozeffezoj nechcem zľahčovať to, čo spravila, ale to asi nebude hlavný problém. Problém je, či ste sa s tým zmierili a či vôbec chcete byť spolu. Takže do poradne by ste mali ísť obaja a tam už sa vykryštalizuje či má nejaký osobnostný problém alebo potrebujete pomoc pri opätovnom zblížení. Aby ste si pomenovali, či je ešte niečo na čom môžete svoj vzťah postaviť.
Ak neberieme do úvahy, že existujú vyložene patologické osobnosti, inak neexistuje nejaký "dokonalý partner/ka". Vzťah je zakaždým o komunikácii, hľadaní ciest, niekedy, obetiach, v lepšom kompromisoch.
@jozeffezoj s dovolením, spýtala som sa na tvoj problém umelej inteligencie. Tak trocha na odľahčenie... a možno aj pomôže 😉 . Citujem:
"Je mi veľmi ľúto, že si v takejto náročnej situácii. Rozvod je ťažký nielen pre partnerov, ale najmä pre deti, ktoré to prežívajú po svojom. Tu je niekoľko tipov a odporúčaní, ktoré môžu pomôcť pripraviť tvoju dcéru a aj teba:
1. Psychologická pomoc je dôležitá
Školská psychologička môže byť dobrý prvý krok, najmä ak už dcéra s ňou má vzťah alebo dôveru.
Ak nie, určite vyhľadajte detského psychológa alebo terapeuta, ktorý sa špecializuje na rodinné problémy a rozvody. Môže pomôcť dieťaťu spracovať emócie a tebe dať nástroje, ako komunikovať.
2. Otvorená a citlivá komunikácia
Keď príde čas, hovorte o situácii úprimne, ale jednoduchým a veku primeraným spôsobom.
Napríklad: „Mamička a ja sa rozhodujeme, ako budeme žiť, aby sme boli všetci šťastní. Toto neznamená, že ťa máme menej radi. Obaja ťa milujeme a vždy budeme tvoji rodičia.“
3. Nechaj jej vyjadriť emócie
Ak sa bude cítiť smutná, nahnevaná alebo zmätená, uisti ju, že tieto pocity sú normálne a že si tam pre ňu.
Pomáhaj jej pomenovať, čo cíti, napríklad: „Vidím, že si smutná. Chceš mi o tom povedať?“
4. Priprav sa na silné reakcie
Deti v tomto veku často reagujú pocitmi viny alebo strachu, že musia „voliť stranu“. Je dôležité zdôrazniť, že rozhodnutie je na vás ako rodičoch a nie na nej.
Zdôrazni, že rozvod nie je jej chyba.
5. Plán stabilného prostredia
Ak už vieš, že by si sa odsťahoval, premýšľaj o tom, ako vytvoriť pre dcéru stabilné prostredie.
Snaž sa udržať rutiny, ako je škola, záujmové činnosti, kamaráti – to jej dáva pocit bezpečia.
6. Príprava na odlúčenie
Ak je na teba veľmi naviazaná, postupne pracuj na malých krokoch, aby sa učila zvládať krátke odlúčenie. Napríklad ju povzbudzuj, aby trávila čas s mamičkou alebo inými členmi rodiny.
7. Nezaťahujte ju do konfliktov
Aj keď je situácia náročná, je dôležité, aby nebola svedkom hádok alebo nedostala pocit, že musí „zachraňovať“ rodinu. Deti v tomto veku si môžu brať na plecia zodpovednosť, ktorá im nepatrí.
8. Ona potrebuje vidieť tvoj pokoj
Aj keď je to pre teba ťažké, snaž sa byť pre dcéru oporou a ukázať jej, že situáciu zvládaš. Deti sa inšpirujú reakciami rodičov – ak vidí, že ty si silný, dá jej to pocit istoty.
9. Čas na adaptáciu
Rozvod je proces, nie okamžitá zmena. Keď sa situácia stabilizuje, deti sa väčšinou dokážu prispôsobiť. Hlavne ak vidia, že obaja rodičia sú k nim láskaví a starostliví.
10. Ty si dôležitý
Staraj sa aj o svoje vlastné duševné zdravie. Rozhovory s odborníkom môžu pomôcť tebe spracovať pocity viny, smútku či strachu, aby si bol lepšie pripravený podporiť dcéru.
Rozumiem, že to bolí, a je prirodzené cítiť sa bezmocne. Ale tým, že sa už teraz snažíš premýšľať, ako dcére pomôcť, jej dáváš to najdôležitejšie – lásku a bezpečie. Ak budeš potrebovať ďalšiu podporu, som tu pre teba."
@jozeffezoj to mi je jasne vždy sú na to dvaja. A pri malej treba naozaj len veľa trpezlivosti. Vidím to na známych. Majú dvoch chlapcov ten menší vyrastal v tom že už sú od seba rodičia a berie to ok ( rozisli sa v jeho 3 rokoch, áno mal stavy keď si ich menili medzi sebou ale už je s tým stotožnený). Ten starší to stále nespracoval a bojuje s tým a pochodili veru aj psychológov a nič. Teraz si už našli aj iných partnerov a zase to zle zvláda. Určite to v ňom niečo zanechá ale musí sa s tým vysporiadať sám.
@jozeffezoj aknmas zázemie žiadajú striedačku,už nie je doba,kedy otec len platí a všetko je ako si určí žena.Pripad z blízkeho okolia,vďakabohu za striedačku,.
Veď chodíš ku psychologicke tak tá by ťa mala vedieť usmerniť ako s dcerou niekoho odporučiť aj poradiť ako jej to povedať ako reagovať.Mas to veľmi ťažké pamätám si staršie príspevky.Tvoja žena je spokojná ako teraz žijete netúži po zmene?
Zastrašovať samovraždou sa nenechaj.Je to hrozne rozhodnúť sa na jednej strane vzťah, ktorý ti nedáva to, čo by mal na druhej zmeniť všetko bývanie...a ešte aj prísť o dcéru, lebo určitým spôsobom o niečo prídeš.Rozvod je väčšinou najvacsie fyzicke a psychické dno.Mozno si tvoja žena myslí, že to nespravis.Take talafatky kto si zabudol peňaženku atď...tak to zase sú len také rypanice to sa aj my pohadame ...dôležité je, že prišlo k nevere.Ale aj tak by som tomu dala poslednú šancu z bud začne chodiť na poštovú terapie, sama k psychológovi, alebo ten rozvod napisem.O dcéru bojuj kľudne striedavku, keď môžeš mať kvôli práci neviem prečo by si sa mal uspokojiť s víkendovým rodičovstvom.
@jozeffezoj nenechaj sa ženou vydierať. Keby chcela, riešila by to. Ale stále sa len vyhovára. Ona nemá reálny záujem niečo riešiť
@demodun asi tak.
Všetko otočí na mňa stále.
Dnes sme spolu od rána neprehovorili ani jedno slovo.
Mam jej plne zuby aj tojo správania.
Včera nedala malej pusu keď išla späť a tak mala išla za ňou do izby a tam na ňu nahucala nech si ide ľahnúť. Prišla ku mne umrčana ze mamka na ňu kričala. Tak som išiel za Jou do spálne ze co to ma znamenať tak sa výhovorka ze sa zľakla lebo už spala... čistým hovadina.
Bude lepšie aj pre malú ak nebude v takom prostredí.
Preto vždy uteká za mnou aj keď aj ja som na ňu kiekedy tvrdý alw všetko jej vraciam s láskou 10x.
Aj teraz som s nou bok na korčule.
Ale reálne sa bojím ze niečo urobí. Ale to asi každá žena keď sa jej opačne muž vyhráža ze sa zabije. Ma sa príliš rada na to aby si niečo urobila...
Nečítala som všetky komentáre...no ako psycholog by som odporučala, aby ste vy ako rodičia isli ku psychologovi a vyjasnili si veci a spolu sa dohodli hlavne na tom teraz ako dcére to oznámite a..má to počuť od oboch...to co dieťa potrebuje su silní rodičia, ktorí dokazu sa rozviesť tak, že si navzájom neubližujú a vedia spolupracovať a komunikovať tak, aby sa dieťa adaptovalo na situáciu po rozvode..t.j. veci z partnerského vzťahu ukončiť nielen fyzickým odchodom ale aj mentálne...

@jozeffezoj Načo sú dobré tieto podmienky? Kde už nie je láska, nie je ani cesta. Nečakaj na zázraky. Možno ju čaká iná cesta, ale nie s tebou.