Ako raz vysvetlím dieťaťu, že prečo nemá otca?

29. apr 2021

Uvazovala som, ci pisat pod nickom alebo anonymne...Nezvyknem sa radit na forach, ale teraz asi potrebujem pocut nestranny nazor.
S byvalym som sa rozisla, ked som bola v 6. mesiaci tehotenstva. Povedal, ze o tom dietati nechce nikdy viac pocut ani ho vidiet. Ozval sa, ked sa mal syn narodit. Bola to len jeho otazka a moja odpoved. Potom bol par mesiacov ticho. Potom sa ozval, ze je ochotny za nim raz za mesiac prist. Nechcela som. Potom bol zasa par mesiacov ticho. A teraz ma depta, ze maly sa raz bude pytat na otca, ze co mu poviem, ze som ho obrala o otca, kompletnu rodinu. Maly ma teraz 1rok a 2 mesiace a ja neviem, ako mu to cele vysvetlim.

janula12345
29. apr 2021

Podla mna to moc skoro riesis a planujes. Mozno uz budes mat v tom case normalneho starostliveho partnera a pre neho otca, akeho si zasluzi. Ty si ho o otca neobrala. On sa obral o sancu byt so svojim synom. Uzivaj si dieta, a jeatresuj sa zbytocne. A aj keby ... jednoduxho povies, ze vy dvaja ste rodina a niekedy ocko nebyva s mamou a syncekom. Ale ja si myslim, ze realne uvahy o tom, kto a.kde je jeho otec-- pridu mozno az v skole. A to uz je dieta rozumne na to, pekne povedat pravdu.

martina1201
29. apr 2021

Ahoj, je zapísaný v rodnom liste? Platí na dieťa? Pozor aby otecko nedostal od niekoho rozumy ako ti nútene vstúpiť do zivota, teda tebe aj malému. Ak to aj vzdá a v budúcnosti sa na očká bude pýtať treba povedať pravdu. Nerozumeli ste si a tak ste išli od seba. A kde je napísané, že si nenájdeš partnera a malý bude mať otca....
Inak čo sa týka vzťahu s otcom dieťaťa občas treba myslieť na budúcnosť čo ak to dieťa bude potrebovať otca biologického a kvôli tomu, že si mu bránila pomoc odmietne? Nenavadzam, len sa pýtam. Hovorí sa priateľa si držte blízko, nepriateľa ešte bližšie....

lindous
29. apr 2021

Ja svojho otca vôbec nepoznám, tiež odišiel, než som sa narodila a mamina si našla partnera, až keď som bola takmer dospelá, takže ani nevlastého otca, ktorého by som brala ako vlastného nemám a poviem ti, že mi nikdy nechýbal a nebolo mi to ľúto, ani keď som bola dieťa a prišla na to reč v škole, ani dnes, keď už som dospelá ... nikdy som ho totižto nepoznala, neviem aké to je ho mať a keby sa ma aj rozhodol kontaktovať, keď už som bola väčšia, tak by som to odmietla, lebo je to pre mňa úplne cudzí človek, s ktorým nemám nič spoločné...nehnevám sa na neho, ani na mamu, proste im to nevyšlo ... podľa mňa je to lepšie ako otec, ktorý sa nezaujíma a sem-tam sa ukáže, keď má náladu ..

anjelicek26
29. apr 2021

O kompletnu rodinu si ho urcite neobrala, ale o otca...asi aj ano? Myslim, ze otec ma dostat sancu sa s dietatom zblizit, aj ked minulost bola kadejaka. Nemusis to hrotit, skusit par stretnuti neutralne vonku na ihrisku, pripadne u vas a uvidis... pri tak malom dietati ani nemusis nic vysvetlovat, proste kamarat, clovek s ktorym travite cas...ked ho to bude drzat, tak bude ocko...ked nie, tak sa vytrati zo zivota... podla mna by ta hnevalo, ze si to uplne zarhla... chlapi su blbi, obcas az moc... ale vedia sa zmenit. Male percento, ale vie. Sance treba davat. Len nemat proste velke ocakavania

autor
29. apr 2021

Nie je v rodnom liste a ani o to neziadal tam byt uvedeny. Na syna neplati. Stale pochybujem o buducnosti, ci sa z neho zivotom bez otca nestane “grazel” 🙂 mozno divna predstava a ja viem, ze xy deti vyrastlo bez otca/ s otcimom.. pripustit ex k synovi je pre mna nepredstavitelne z viacerych dovodov, z jeho vseobecneho spravania, nielen voci mne

ewitae
29. apr 2021

Vôbec by som sa s ním nebavila, žila si svoj život s malým a ten pravý príde 🙂 to, že sa o ňho doteraz nezaujímal hovorí za ňho a vážne nepotrebuje niekoho, kto príde raz za čas a bude sa chvíľu hrať na otecka.. Aleee, musíš Ty vedieť dôvody, prečo je to tak.. Ak chceš napíš...

lula313
29. apr 2021

Muž bol výsledkom krátkeho romániku a po oznámení tehotenstva jeho bio otec emigroval(utiekol). Bolo mu v asi 8 rokoch vysvetlené, že emigroval, on to dlhé roky neriešil, nepýtal sa, bral to ako fakt. Asi do 30tky, keď po smrti starých rodicov nasiel papiere aj s menom. Pýtal sa naňho mamy prvýkrát ako 40rocny.
Ale bio otec zije stále v zahranici, nevie kde, nevyvinul väčšiu námahu na to, aby ho nasiel. Takze syn vie fungovat aj bez otca. Ja ti prajem, aby si mala už v zivote vacsie stastie a nasla muza, ktorý syna prijme a ten v zivote nepocíti potrebu hľadať toho svojho biologickeho😊

jazula
30. apr 2021

Nikdy dieťa neuznal a teraz chce právo stýkať sa s ním? Na základe čoho? Píšeš, že už jeho správanie voči tebe nebolo ok, musel by sa veľmi snažiť a dokázať zmenu, kým by som ho pustila k malému... Čo sa týka toho, že by z malého vyrástol “grázel” len preto, že nemá otca...myslím, že väčšie riziko by bolo pustiť k nemu zlý vzor, ako vychovávať ho sama (pripadne s fajn nevlastným ockom).

jarusmischo
30. apr 2021

"A teraz ma depta, ze maly sa raz bude pytat na otca ... " Synova láska sa má získať inak, nie tým, že sa deptá jeho mama a vyčíta sa jej prípadná budúcnosť ... Je ochotný sa s ním stretávať raz za mesiac, no ďakujem pekne, to mu na ňom naozaj záleží, keď mu stačí vidieť ho raz mesačne ... Chce si pohladkať svoje ego, aby nemal vyčítky že sa nestará? Ak mu vzťah so synom nebude vyhovovať, " vykašle" sa na neho, to sa bude potom ťažko synovi vysvetľovať. Ak by ho ľúbil, a to sa dá, aj keď sú nezhody medzi partnermi, javil by záujem od narodenia a intenzívne, zaujímal by sa o neho, o jeho potreby, zdravie, či mu niečo nechýba... Takže JA by som mu šancu nedala.

anjelicek26
30. apr 2021

Kedze kazde tretie dieta dnes vyrasta s inym partnerom matky alebo len s matkou, tak pochybujem, ze kazdy treti chlapec vyrastie na "grazla", tam treba uplne ine faktory na to a nefunkcne vztahy su horsi rolovy model kazdy den, ako ked bude bez neho. Ale napriek tomu si myslim, ze on ako otec by mal dostat sancu. Nie ako partner, ta kapitola je uzavreta. Ale tym, ze mu dovolis dieta stretavat, tym aspon upokojis samu seba a budes vediet, ci je ten zaujem realny. Ludia sa menia, dokonca aj ti, o ktorych sme si to nemysleli. Mozno dozrel a o to dietatko zaujem ma. Je to aj jeho syn. Nedozvies sa to bez toho, aby si nieco zariskovala. Tym, ze dieta je male, si pripadny "neuspech" najblizsich stretnuti ani nezapamata. Lebo tazko sa ti to bude vysvetlovat ked v puberte ho niekde na fb odchyti a ukaze mu spravy, ze mama mi nedovolila ta ani vidiet ked si bol maly a pod byvat ku mne... a mas o problem postarane, kedze to tazko vysvetlis...

tinatitti
30. apr 2021

Pokiaľ nie je v rodnom liste a ani ti neplatí, tak sa s ním ani nebav. Syna sa vzdal sám a dobrovoľne. Neboj, budeš mu dobrou matkou a grazel sa z neho nestane len preto, lebo nevyrasta s bio otcom. Tvojho ex zrejme nechala jeho frajerka, preto si opäť spomenul na vás. Ja byť tebou, zmením si telefónne číslo, zablokujem ho na soc sieťach a nereagujem na žiadne pokusy o kontakt. Ten debil ta nechal ešte počas tehu. Na všetko si bola sama. Ako emocne, tak finančne. Staráš sa výlučne sama, ani tam ti nepomôže. Tak prečo by si jemu mala robiť po vôli? Synovi sa neboj povedať pravdu. Samozrejme vo veku, keď tomu bude rozumieť. Držím palce vám obom.

anjelicek26
30. apr 2021

@tinatitti problem je, ze ked jemu prepne a nastve sa, poda navrh na sud na urcenie otcovstva a ona s malym bude musiet prijst na testy DNA a uz jej ziadne, ze ho do rodneho listu nezapisala nepomoze. Taketo veci netreba nejako moc ist do konfliktu, moze to viac poskodit, ako pomoct.

leskovael
30. apr 2021

všetko to pojde prirodzene neboj. Mmale dieťa sa bude pravdepodobne pýtať na otca a hned vtedy by som mu primerane k veku samozrejme, hovorila pravdu.. Môže byť že bio ma len obdobie a ochvilu sa zase odmlčí, tak ako sa môže stať, že ho raz niekde zastaví a povie mu to.. Preto by som bola v tomto k dieťaťu max úprimná, nech vie ako sa veci majú. Ty sa na vec pozeráš inak, lebo jednak si zaujata (podla mna opravnene) a chápeš to celé ako to je.. Dieťa to vôbec nebude takto prežívať, ak mu to povieš ked nato príde téma, pravdepodobne hned ani nepochopí, ale ide to o tom vedel od teba, že to tak je.. Prijme to tak úplne v pohode a ty budeš mať dobrý pocit, že si k synovi úprimná 🙂

jarusmischo
30. apr 2021

Ak chce byť s malým raz za mesiac, to je 12 krát za rok, koľko chce s ním byť? Hodinu? Päť? Pol dňa? Nie som si istá, či toto stačí na vytvorenie vzťahu otec-syn a na ovplyvnenie jeho výchovy. Ako bude prebiehať stretnutie, budeš s nimi? Necháš ich osamote? Bude chcieť byť malý s ním osamote? Nebudete sa pred ním hádať a vyčítať minulosť? Všetko si zváž skôr ako sa rozhodneš. Držím palce, nech si spokojná ty a hlavne drobec.

basska_b
30. apr 2021

Dieťa to bude riešiť a bude sa pýtať. Potom bude treba ísť s farbou von. Čím mladšie dieťa, tým jednoduchšie vysvetlenie stačí. Tu sa asi veľa nedá povedať, len že "opustil ťa, keď si bol ešte v brušku." Bolo by síce dobré, aby mal otca a pevnú ruku, najmä ak je to chlapec. Ale aj ty mu vieš dať veľa. Ak bude mať lásku, istotu a zázemie, nedá sa do zlej partie. Verím tomu. Keď budeš totiž takto rozmýšľať, programujes mu zlu budúcnosť.

tinqua
30. apr 2021

Naozaj si nemyslím, je potrebné, aby ti kafral do výchovy niekto, kto bol schopný opustiť tehotnú ženu a povedať čo povedal. Neviem si predstaviť, čomu by to bolo prospešné. Vzťah s dieťaťom sa buduje a to sa nedá robiť raz do mesiaca a stavím sa,že ani toľko by to nakoniec nebolo.

cacianka
30. apr 2021

Takze geroj ti v polovici tehotenstva povie ze nechce o dietati ani počuť, ozve sa 2x len tak a teraz ta ma deptat ze ty si maleho pripravila o otca a čo z neho bude ?! On ti ani nenavrhol zápis do RL, ani cent ti nepomohol.....a teraz ide mudrovat ?!
Zvladas starostlivosť o malého v pohode ? Aj finančne ?
Ja by som ho odstrihla úplne, blok všade. Lebo aspon trochu uvedomely chlap by poslal €, zaujimal sa slusnejšie, nie vycitkami.
Skus mu povedať ze podavas navrh na súd - urcenie otcovstva a DNAtesty.potom uvidis rošambo.
Teraz len rýpe lebo vidi ze si spokojna a zvladas, on ma nejaky pruser a ventiluje si na tebe

cacianka
30. apr 2021

Tvoje dieta nebude grazel iba preto ze ho vychovavas sama, si milujuca matka a tvoj syn bude šťastné dieťa bez debila

tinatitti
30. apr 2021

@anjelicek26 nie je to také ľahké, ako sa zdá. Súd nie vždy nariadi dane testy. Pokiaľ matka uvedie veci na pravú mieru (že odišiel ešte kým bola tehotná, že sa o dieťa nezaujímal, len z času na čas, že tam nie je žiadna citová väzba atď. A hlavne, že ona si vie život predstaviť aj bez jeho výživného), tak sudca moze celú žiadosť zamietnuť a testy nenariadi

makova333
30. apr 2021

@anjelicek26 väcsina muzov do DNA testov nepojde, lebo potom musia platit vyzivne. A len tak z casu na cas deptat matku bez toho, aby mal nejake povinnosti je predsa len jednoduchsie.

Autorka: Nie z tvojho dietata nevyrastie grazel len preto, ze ho nevychovava bio ptec. Ak nie je v RL bud by som sa s nim nebavila vobec alebo by som navrhla, ze ok zapiseme do RL, dame navrh na vyzivne a stretavanie sa, nech je to po pravnej stranke tak, ako to ma byt a nemas problem, nech sa stretava podla rozsudku. A uvidis ako rychlo sa panko zas odmlci 😀

konikkon
30. apr 2021

Svoje dieťa vychovavaj tak, aby z neho vyrástol dobrý človek. Daj si na tom záležať. Keď príde čas, povedz mu pravdu. Ziadne klamstvá. Pochopí to. Tvoje dieťa uz teraz nemá otca a život bez neho je pre neho prirodzený, nič iné nepozná... Otec sa nestará finančne ani morálne. To nie je otec.

staskadexter
30. apr 2021

@konikkon Ako sa to robi, vychovat niekoho ako "dobreho" ? pytam sa preto, lebo to chceme snad vsetci a vidime ze v spolocnosti su aj ti zlí.

sense
30. apr 2021

Ty sa vobec s ex nemusis stykat, ani mu podavat info o sietati ani nic ...on je v podstatw len oplodnovac...nie je ani v rodnom liste tak nema ziadne prava na dieta...
Taketo veci riesis doat skoro...odstrihni sa kmplet od ex a kym pride diera do veku ze to bude chciet vediet, budes mu to moct povedat tak ako to v skutocnosti je

rooberta
30. apr 2021

Ako dieta takehoto otca ti chcem poradit ak este raz prejavi zaujem vidiet syna, dovol to. Ano mozno mu to vydrzi par stretnuti a potom sa uz neukaze, ale co ak sa stane opak a on sa zamiluje do svojho syna a bude si s nim budovat nejaky vztah. Ak to aj takto idealne nedopadne ty budes mat ciste svedomie, ze si to umoznila a tvoj syn ti nebude moct v buducbosti splechnut do tvare, ze ty za to mozes lebo ty si nedovolila.
A vo vsetkom mu hovor pravdu, nic neprikrasluj, neklam, len cistu pravdu.

rooberta
30. apr 2021

@sense a ako to v skutocnosti je? Ma mu povedat ze otec ta nechcel a opustil nas ale potom prisiel a chcel ta vidavat raz do mesiaca ale to uz som ja povedala nie a odstrihla ho. Toto keby mne spravila mama ze mi uprela co i len jednu jedinu moznost stretnut sa s otcom tak ju asi znenavidim. Ak ten chlap nie je namoceny cely den v liehu, drogach, nieje tyran a prejavil akykolvek zaujem o syna nesmie ho odstrihnut. Kvoli synovi.

sense
30. apr 2021

@rooberta môže jej to povedať adekvátne veku... A áno niekedy dieťa aj pravdu znesie ľahšie a vysporiada sa s ňou ako mu to zatĺkať a potom sa to dozvie od iných... Kľudne mu môže povedať tvoj ocko od nás odišiel keď si bol v brušku...
Keby chce byť zrazu otcom tak na dieťa platí... Otec nie je ten kto splodi ale kto výchova... A možno keď bude mať dieťa 3-4rojy si nájde autorka muža kt bude dieťa mailovat ako vlastne...
Alebo si myslíš ze kaoze zrazu opelovaca o svietilo a kontaktom raz za mesiac si vybuduje vzťah k dieťaťu? Ktoré ani neuznal za svoje?
Keby je taký Charakter a alebo sa zrazu v ňom ozve svedomie tak sa zaujíma aj o to ci ma matka dieťaťa na plienky, mlieko a nájom

autor
30. apr 2021

Tolko reakcii som necakala, dakujem🙂 Mna len udivuje, ze teraz je ochotny vidiet ho raz za mesiac, ale zeby ho prisiel pozriet v porodnici alebo chces ist so mnou na matriku ohladne RL a podobne, kde bol vtedy?? Ani neviem, ci to mysli uprimne s tym stretnutim so synom alebo je za tym nejake citove vydieranie... Ja toho chlapa uz poznam a viem, ze on je schopny kadecoho.. Malemu sme kupili detsku vybavicku a kocik a oblecenie a ja som mu musela po rozchode preplatit 50%. A on sa chce stretavat???
Co sa tyka toho “grazla”, jasne, ze ho vychovavam najlepsie ako viem. Ale okrem svagra nemam pre maleho nejaky muzsky vzor. Mozno sa tym zaoberam prilis skoro, neviem.. Lebo zatial si nejake zoznamovanie s novym chlapom neviem predstavit. Proste ma trosku desi, ze z mojho krpca vyrastie to, co casto vidim na dnesnej mladezi 😕

dinkel
30. apr 2021

Ja by som poradila, priber do toho tretiu osobu - psychologicku. Porad sa s nou a potom to cez nu ries. Uvidis ako on zareaguje. Ak to mysli vazne, ze sa stretavat chce, tak bude normalne spolupracovat. Ono to nie je sranda, malickemu dietatu povedat, tak toto je tvoj otec a potom sa ocko zdekuje, lebo si to zase inak rozmysli a bude to kazdu chvilu inak. Aby si potom neriesila doma nejake place a vycitky od dietata. Ja by som to riesila cez psychologa, ak on na to pristupi, tak potom naozaj ma vycitky. Lebo ten jeho zaujem moze byt aj vypocitavost. Mozno sa potrebuje pred ostatnymi ukazovat, ze ved on zaujem ma a raz do mesiaca uplne citovo rozrusi vasho syna a potom zase zmizne. Musia byt dane nejake pravidla. Ono totiz moze to byt aj preto, aby nebol totalny debil pred kamaratmi, rodinou, mozno novou pritatelkou. Pretoze keby nejaky muz niekde povedal, ze ma dieta, na ktore kasle a nema on zaujem, tak takeho muza kazda kopne do zadku. Ale ak sa bude prezentovat, ze ved on ma zaujem, ale ty mu v tom branis, ze ved on sa chcel stretavat, tak budes za zlu ty. Ja by som mu kontakt so synom umoznila, ale bola by som opatrna, preto by som vyhladala odbornu pomoc.

lindous
30. apr 2021

@anonym, ja by som moju mamu, keby som sa dozvedela, že otec ma niekedy chcel kontaktovať a ona to nedovolila, v žiadnom prípade nezačala nenávidieť ... prišlo by mi úplne pochopiteľné, že nechcela mať nič spoločné s mužom, ktorý ju (a teda aj mňa) opustil, keď otehotnela a bola by som presvedčená, že to robila v mojom najlepšom záujme .... už len to, že on je OCHOTNÝ za ním raz za mesiac prísť, akoby ti robil nejakú službu...ale že by sa postavil aj k zodpovednosti čo k tomu patrí sa mi nezdá .. ak ty cítiš, že nie, tak to neumožni, poznáš ho najlepšie ... a čo sa týka toho, čo z malého vyrastie ... tak nejeden "grázel" pochádza z kompletnej rodiny, ďalší z rozvedenej, iný mal single rodiča ... podľa mňa to s týmto nesúvsí, bohužiaľ nikdy nevieš do akej partie sa dostane, bez ohľadu na toto ...rodina pre mňa znamená lásku a zázemie, nie nutne mamičku a otecka ...

autor
30. apr 2021

@dinkel ano, myslim, ze presne z tejto kategorie je moj ex.