Ako reagovať, keď babka vyčíta chýbajúce pravnúčatá?
Rada na toto asi neexistuje, skôr by ma zaujímalo, ako vhodne reagovať. Ide o to, že babka má už cez 70 rokov a ja som jedno z 10 vnúčat. Všetci máme medzi sebou dobré vzťahy, hlavne ako deti sme u nej trávili veľa času. Momentálne je už väčšina z nás, vnúčat, dospelých, pracujúcich, dokonca v dlhoročných vzťahoch. "Problém" je, že nikomu sa "nechce" do rodičovstva. Nestala sa ani žiadna nehoda, ani sa žiaden pár o dieťa nesnaží, jednoducho to nie je nikoho priorita. Ja, tým že som najstaršia, som bola nejako automaticky brana ako vnúča, ktoré pravdepodobne to pravnúča privedie do rodiny ako prvé:D s mužom však deti najbližšie roky nechceme, možno sa pre ne nerozhodneme vôbec. Čoraz častejšie sa však babka začína "sťažovať", že sa v jej veku už pravnúčat nedožije, že aká je to škoda, že už dlho nebolo žiadne malé dieťa v rodine, a takéto reči. Väčšinou sa to všetci snažia otočiť na to, že však možno niekedy, alebo že aspoň nám pri návštevách žiadne dieťa neplače, nemusíme chodiť okolo neho po špičkách. Na druhej strane mi to je trochu ľúto, lebo možno má pravdu...
môj otec má vyše 90 a pravnúčat sa nedožije nikdy,lebo vnučka jedna deti nechce a druhá sa nevyjadruje na túto tému. "Chudera" moja sestra,ktorá ani vnukov mať tým pádom nebude 😂
Ja deti nemám....
V našej rodine nikto nikdy nikomu nevyčítal,že prečooooo nemáš deti a kedy už konečne budeš mať?
a akože v čom je problém? Nech si babka pofrfle, posťažuje, jedným uchom dovnútra, druhým von. Bežné babky v tomto veku už nezvyknú viesť nejaké extra duchaplné rozhovory, len tak zo seba vytresnú, čo im ide hlavou.
ja nerozumiem a nechapem pocitu, ze by som mala chciet od niekoho, aby mal deti, velmi silno vnimam, ze je to kazdeho osobna vec, ze je to kazdeho osobne a malo by byt zodpovedne rozhodnutie stat sa rodicom, urcite by som s nikym inym, okrem muza, neriesila otazku mat, alebo nemat deti, alebo kedy ich mat, a vonkoncom sa neriadila tuzbou inych
Mama mojej babky mala 8 deti a dvaja synovia (jej bratia) boli vekovo vhodni😓do II. ww. Kupodivu sa obaja vratili "jeden zubozeny z ruskeho frontu, jeden podkrmeny z italskeho". Jeden sa nevedel vysporiadat s tym co videl a zazil, zomrel slobodny bezdetny. Druhy videl tiez zmar, spalenu zem, smrt partaka v naruci a hned z vojny sa ozenil a mal 5 deti. Keby boli rovnako plodne, mal by 25 vnukov, no bolo ich 7. Ti su davno 30tnici a tiez to s mnozenim neprehanaju. Keby to pradedo Vinco videl, tiez by to nechapal.(je zaujimave mat na ociach aj tuto vetvu prarodiny🦕😅) Kedysi tak podobne hovoril reziser Klein. Vo vojne sa ako dieta ohrozene na zivote rozhodol pre vela deti, mal 3.a velmi skoro. Nuz je velmi smutne mat v 80.tke pred ocami a pri zdravom rozume mozny koniec rodu, zvlast ked spravila pre deti, vnukov prve posledne. Ale nadej zomiera posledna a dnes su tie deti o 10 rokov neskor, ako pred 89. Musi vydrzat🌷
Ale ved to je len take babkovske lamentovanie... jednym uchom dnu a druhym von... starych ludi babatka v rodine casto "omladia" ozivia.. je to pre nich radost, preto to tak nejak cakaju/vyhladavaju... proste to netreba riesit, okomentovat tym, ze ak boh da babka, raz budu.. :D alebo nieco na sposob, ale netaraj babinka, hadam nas je malo na teba? :DD a tak.. my sme s nasou babkou vedeli posrandovat na tuto temu jedna radost 🙂) kiez by tu este bola. My sme nakoniec jedno pravnuca predsa len stihli, ale vela si neuzili spolu no.. Ale mame 4generacnu fotku povinne urobenu :DD
Tiez mame este stale cipernu cast rodiny, kde bolo bezne 5-8deti :D Tak dnesne = ziadne deti, alebo jedinacik sem tam beru tak s usmevon (nastastie nie su nejaki toxicki, chapu aj dnesny iny svet)
A kam sa už chystá? Bežne ľudia žijú aj do 90r, nech sa skor zameria na seba, aby sa dožila toho. Takéto vydieracky nie sú na mieste. Ty máš koľko rokov keď už máš deti rodiť?
Moja svokra ma 73 rokov a 6 a 3 rocne vnucata. Ona strase dufa, ze oslavi aspon 18tku nasej starsej, nie este pravnucata..aj ked teda, tie mozu prist skor ako v tej 18tke 🙈
Chapem, ze babka by si este rada popestovala babatka, ale na druhej strane, vsetci ste este mladi a na deti mate este ako tak cas.
Vieš čo, nevšímaj si to...aj tak to.bude omielat dookola...A bolo by prvé, prišla by téma ze ma len jedno pravnúča. Véd ešte môže žiť 20 rokov, alebo už sú jej roky pomaly zrátané (ťažká choroba?)?
Moja mama je v 75 rokoch babka, vnúčatá 26, 15, 7 a 5. Ja rátam s tým, keďže som rodila po 40.tke, že sa možno ani len vnúčat nedožijem...
Ale ono sa to bude veľmi v budúcnosti redukovať a už sa aj...mam kamarátku, ktorá má s bratom cez 50, obidvaja slobodní, bezdetmi...A takto to pôjde stále ďalej a ďalej...všetko sa bude posúvať, a ako už vidno, mnoho ľudí potomka, deti ani len nechce.

@luccija všetky určite nie