Ako reagovať na nevhodné poznámky svokry?
Ahojte. Bola som svokre pomahat na dome cca na 3 hodinky potom som odisla. Neskor sa jej syna mojho muza pytala ze ako to ja zvladam v robote ked na dome som vydrzala 3 hodiny. Co by ste jej na to povedali ?
Autorka uz neodoveda na klucove otazky, nieco mi nasepkava ze to bude (ako velakrat) pribeh uplne ineho charakteru, ako ona na zaciatku opise.
@anonym_autor to aky velky a velmi zanedbany dom ma svokra, ak ste upratovali dve baby tri hodiny a este nebol koniec? Ci po maľovani, alebo novostavbu po muraroch? Nie je upratovanie, ako upratovanie
@anonym_43d015 Prečo by bol zanedbany? Možno nejaká generálka po zime, kríky ostrihať, rastliny presadzat, jazierko vyčistiť, altánok natrieť, bohvie čo mali naplanovane. Okolo väčšieho domu s veľkou záhradou sú 3 hodinky nič.
@anonym_autor Lebo sa ti chcelo? To co je za argument dospelej zeny? Ved ked sa ako rodina dohodneme, ze ideme pomahat, tak uprostred prac sa si nedvihnem, ze idem prec.
@beata_k a? Čo je povinná pomáhať 8 hodín?? Rovno si dať 12 aspoň že 😃😃a uvariť obed a koláč 🤣🤣
@anonym_43d015 Prečo by bol zanedbany? Možno nejaká generálka po zime, kríky ostrihať, rastliny presadzat, jazierko vyčistiť, altánok natrieť, bohvie čo mali naplanovane. Okolo väčšieho domu s veľkou záhradou sú 3 hodinky nič.
@aurelia2000 ja som sa len pytala. Inak zbytočne polemizujeme, kým autorka nenapíše presne
Chcem,nechcem,musím...zas sa isť modliť za normálnu nevestu....
@janinah tebe maju pomahat tvoje deti a nie tvoje nevesty
@anonym_autor a muža by som sa opytala, že či jej to svokra zaplati, vieš, keď ona ma blbú poznamku, môžeš mať aj ty ..
@janinah tebe maju pomahat tvoje deti a nie tvoje nevesty
@erikavesela aha,takze ak po mne syn zdedi dom,tak nevesta v nom byvat nebude a teda ani raz nemusi prist mi v tom dome trebars okna umyť ( len a jedine syn) ak ja raz nebudem vladať...divne zmysľanie
PS jeden zať mi chodi kosit zahradu,takze mu poviem,nech posle svoju ženu,nevadi,ze sa ona stara o 2 male deti
Chcem,nechcem,musím...zas sa isť modliť za normálnu nevestu....
@janinah ty tu večne prispievas ako frustrovaná svokra. Mala si si lepšie vychovať decká
@erikavesela aha,takze ak po mne syn zdedi dom,tak nevesta v nom byvat nebude a teda ani raz nemusi prist mi v tom dome trebars okna umyť ( len a jedine syn) ak ja raz nebudem vladať...divne zmysľanie
PS jeden zať mi chodi kosit zahradu,takze mu poviem,nech posle svoju ženu,nevadi,ze sa ona stara o 2 male deti
@janinah čo tu miešaš hrušky s jablkami. Podľa mňa nevesta není povinná ti pomáhať :D prečo by ti mala umývať okná preboha. Si nevieš umyť sama? No nikoho by som nevolala aby mi prišiel umývať okná a upratovať dom. Vždy si najradšej upracem sama podľa seba. A ešte čo za priblblý pohľad že syn zdedí dom tak automaticky má ísť nevesta makať na tvojom dome lebo tvoj syn ho raz zdedí a ona je jeho žena 🤦🤦
@larrylurex tak verim,ze ani ty od svokry by si nijaku pomoc nečakala napr.deti postražiť
@janinah ja by som bola v prvom rade vďačná, ak by mi niekto aj len trošku pomohol s niečím a nemala by som na to poznámky, že mi pomohol málo 🤷🏻♀️
ak by mi ona postrážila deti na 3 hodiny, mala by som teda aj ja reagovať ako ona, že prečo vydržala len toľko ?
@beata_k a? Čo je povinná pomáhať 8 hodín?? Rovno si dať 12 aspoň že 😃😃a uvariť obed a koláč 🤣🤣
@misiak7777 Nie, ale raz ked dam slovo, ze pridem a pomozem, tak slovo dodrzim. Nedvihnem sa uprostred roboty, ze ja som si to rozmyslela.
@niki35 Nie je to jej povinnost. Ale je sluzne, ak poviem, ze pomozem, tak sa uprostred roboty nedvihnem.
@beata_k možno sa nedohodli na konkrétnom čase že ako dlho tam má ostať pomáhať. Jednoducho prišla, pomohla koľko si ona myslela že je fajn a odišla. Normálne by som poďakovala za pomoc ak by niekto prišiel čo i len na chvíľku lebo viem že to nie je nikoho povinnosť. Neohovarala by som človeka ktorý mi prišiel pomôcť že nebol tak dlho ako som si ja predstavovala že bude. Trochu nevďačné od svokry. Možno si len potrebovala rýpnuť do nevesty poza jej chrbát
Keďže nevesta odišla...lebo chcela. Tak asi aj robila ...čo len chcela. Zaujímavé,že nevieme,čo nevesta robila a automaticky odsudzujeme svokru😄
@anonym_autor a muža by som sa opytala, že či jej to svokra zaplati, vieš, keď ona ma blbú poznamku, môžeš mať aj ty ..
@anonym_f00d05 zaplatiť ? To odkedy sa v rodine za pomoc platí? 🤯
Asi som z inej planéty?
@janinah ty tu večne prispievas ako frustrovaná svokra. Mala si si lepšie vychovať decká
@misiak7777 esteze ma tak dobre poznaš...kolko svokier sa tu odvaži napísať pod svojim nickom tym dnesnym premudrelym ( poniektorym) nevestam?
Do mojich deti sa neobuvaj.nepoxnaš nasu rodinu.bars by si aj ty mala tak dobre vychované deti..ak nejake vobec maš
@janinah ja by som bola v prvom rade vďačná, ak by mi niekto aj len trošku pomohol s niečím a nemala by som na to poznámky, že mi pomohol málo 🤷🏻♀️
ak by mi ona postrážila deti na 3 hodiny, mala by som teda aj ja reagovať ako ona, že prečo vydržala len toľko ?
@larrylurex zrejme sa svokra nezdvihne uprostred strazenia,ze odchadza,lebo sa jej chce odisť...
@anonym_f00d05 zaplatiť ? To odkedy sa v rodine za pomoc platí? 🤯
Asi som z inej planéty?
@aurelia2000 to bolo myslene inak ako si to ty pochopila, 🫣🫣 svokra môže tiež ppdpichnuť? Čo ak autorka ma aj u seba doma robotu? Čo ak ma naročnu pracu? Urcite by som za pomoc rodine nepýtala peniaze, ale poznamka svokry bola nemiestna, odraďujúca, jej chodiť vôbec pomáhať
@beata_k možno sa nedohodli na konkrétnom čase že ako dlho tam má ostať pomáhať. Jednoducho prišla, pomohla koľko si ona myslela že je fajn a odišla. Normálne by som poďakovala za pomoc ak by niekto prišiel čo i len na chvíľku lebo viem že to nie je nikoho povinnosť. Neohovarala by som človeka ktorý mi prišiel pomôcť že nebol tak dlho ako som si ja predstavovala že bude. Trochu nevďačné od svokry. Možno si len potrebovala rýpnuť do nevesty poza jej chrbát
@niki35 Ja nehovorim o case. Hovorim, ze ked sa slubim, tak slovo dodrzim. Ja by som nedokazala sa len tak zobrat ked ostatni este robia. By z nej neubudlo keby pomohla ostatnym nech sa robota porobi rychlejsie. Hadam jej nekazu kazdy vikend pratat.
Ale dobre, nie je moj zaujem ta tu presviedcat o mojej pravde. Ja by som sa hanbila sa len tak vytratit a ostatnych nechat robit. Raz sme rodina, tak si pomahame.
@anonym_autor svokru som poslala do riti, nie som s nou v kontakte.
@anonym_autor nevďačná svokra, miesto poďakovania ťa ešte ohovorí. Vôbec sa nečudujem, že si odišla keď sa takto správa.
To, čo opisujete, nie je úprimná obava o vašu pracovnú kondíciu, ale klasická pasívna agresia. Vaša svokra v tomto momente využíva dynamiku triangulácie, teda nekomunikuje svoje výhrady priamo vám, ale používa vášho muža ako prostredníka, cez ktorého vysiela signál, že vaša „hodnota“ je priamo úmerná vašej fyzickej vyčerpanosti na jej území. Je to pasca, akonáhle sa začnete obhajovať, potvrdzujete jej právo vás súdiť. Vzniká tam vzorec: niekto niečo poznamená „pomimo“ → vy to zachytíte ako hodnotenie vašej hodnoty → vo vás sa spustí potreba obhájiť sa alebo sa porovnať. A zrazu neriešite svokru, ale vlastný pocit, že „nie som dosť“. Nepovedzte jej vôbec nič. Hľadanie trefnej odpovede je len prejavom vašej vnútornej neistoty, ktorú ona úspešne aktivovala. Akonáhle začnete vysvetľovať, koľko toho v práci reálne máte, stávate sa dieťaťom, ktoré prosí o uznanie. Jednoduchá, pokojná reakcia typu: „Každý máme iné tempo a ja som dala, čo som vedela,“ nastavuje hranicu bez konfliktu. Ale dôležitejšie je, aby ste tomu verili vy, nie aby ste ju presvedčili. Lebo ak to vnútri nemáte uzavreté, žiadna veta nebude dosť dobrá. Čo vo vás potrebuje toto uznanie od ženy, ktorá zjavne nerozumie vašim hraniciam a prečo jej dovoľujete, aby bola auditorkou vašej únavy? Najprv si ujasnite postoj pre seba. Nemusíte nič vysvetľovať ani obhajovať.
To, čo opisujete, nie je úprimná obava o vašu pracovnú kondíciu, ale klasická pasívna agresia. Vaša svokra v tomto momente využíva dynamiku triangulácie, teda nekomunikuje svoje výhrady priamo vám, ale používa vášho muža ako prostredníka, cez ktorého vysiela signál, že vaša „hodnota“ je priamo úmerná vašej fyzickej vyčerpanosti na jej území. Je to pasca, akonáhle sa začnete obhajovať, potvrdzujete jej právo vás súdiť. Vzniká tam vzorec: niekto niečo poznamená „pomimo“ → vy to zachytíte ako hodnotenie vašej hodnoty → vo vás sa spustí potreba obhájiť sa alebo sa porovnať. A zrazu neriešite svokru, ale vlastný pocit, že „nie som dosť“. Nepovedzte jej vôbec nič. Hľadanie trefnej odpovede je len prejavom vašej vnútornej neistoty, ktorú ona úspešne aktivovala. Akonáhle začnete vysvetľovať, koľko toho v práci reálne máte, stávate sa dieťaťom, ktoré prosí o uznanie. Jednoduchá, pokojná reakcia typu: „Každý máme iné tempo a ja som dala, čo som vedela,“ nastavuje hranicu bez konfliktu. Ale dôležitejšie je, aby ste tomu verili vy, nie aby ste ju presvedčili. Lebo ak to vnútri nemáte uzavreté, žiadna veta nebude dosť dobrá. Čo vo vás potrebuje toto uznanie od ženy, ktorá zjavne nerozumie vašim hraniciam a prečo jej dovoľujete, aby bola auditorkou vašej únavy? Najprv si ujasnite postoj pre seba. Nemusíte nič vysvetľovať ani obhajovať.
@bjnr AI? 😉
@janinah tebe na stare kolena asi zasibalo....dedicstvo nikoho k nicomu nezavazuje...to, ze synovi chces zanechat dedicstvo je tvoje rozhodnutie...a co ak tam nebude byvat s tou, co ti chodila umyvat okna, ale s inou?...ze ti niekto chodi kosit, je jeho rozhodnutie, mali by to robit tvoje deti a nie nutit svojich zatov a nevesty...normalne som rads, ze nie som tvoja nevesta
Podľa mňa, je úplne jedno ako ste boli dohodnuté, koľko si spravila a prečo a kedy si odišla 🙂 Za mňa sa mala svokra ozvať, povedať niečo v zmysle ... "prečo už odchádzaš ? nepomohla by si mi ešte ? prídeš neskôr ? si unavená dorobíme to neskôr ? ... no niečo, nie ťa potom ohovárať pred synom. To by som dvihla mobil a opýtala sa jej či nevie komunikovať ako dospelá žena.
A teraz otazka znie:Ako reagoval tvoj muz?Co jej na to povedal???
@anonym_autor nic by som nepovedala,niekedy je mlčať zlato,len by som uz neprisla nabuduce.

Ako sa to? Za dobrotu...