Ako reagovať na rasistické poznámky od detí?
Chcel by som sa poradiť, ako sa vysporiadať so situáciou, ktorú zažíva moja manželka. Je z Ázie a často, keď ide sama po ulici, sa stretáva s rasistickými pokrikmi od detí – napríklad napodobňovanie ázijských zvukov ako "cing cong" a podobne. Keď som s ňou ja, väčšinou sa to nestáva, ale už sa to stalo aj v mojej prítomnosti, a vtedy deťom dohovorím. Väčšinou však len predstierajú, že nič nepovedali, a robia sa nevinní.
Bývame v menšom meste a problém je, že keď chodí sama, stáva sa to častejšie. Dokonca sa už stalo, že ju deti nasledovali po ulici a ďalej ju obťažovali. Momentálne sa učí po slovensky, ale zatiaľ nehovorí veľmi dobre, takže sa nevie účinne brániť ani reagovať na takéto situácie.
Občas nejde len o deti – podobné správanie už zaznamenala aj zo strany mladých dospelých, čo je ešte viac znepokojujúce.
Chápem, že niektorí možno poradia "nevšímať si to", ale keď sa to opakuje každý druhý deň, je to veľmi náročné psychicky zvládať. Máte niekto podobnú skúsenosť alebo radu, ako by sme mohli túto situáciu riešiť? Prípadne ako reagovať, keď sa to stane? Ďakujem za akúkoľvek pomoc alebo podporu.
nie dietatu vysvetlujem,ze su aj dobry a aj zlu ludia tak isto ako mu vysvetlujem,ze nie kazdy musi suhlasit s jeho nazorom ale nieje rovnako dobre mu nonstop podsuvat ten jeho i ked je diamentralne odlisny od jej ... mala by si aj ty...
@ukgirls predstav si že máš zdravotný problém krívaš, alebo nosíš ortopedickú obuv a máš problém s chôdzou chodíš ako kačka
a skupinka detí ide okolo a teatrálne napodobňuje tvoju chôdzu a pritom sa rehoce
alebo sa zajakávaš a zdravia ťa do-do-do-brý d-d-d-deň te-te-te-ta a rehocú sa
tiež si povieš že nemáš byť citlivka, nebrať si to osobne a odosobniť sa?
@ukgirls predstav si že máš zdravotný problém krívaš, alebo nosíš ortopedickú obuv a máš problém s chôdzou chodíš ako kačka
a skupinka detí ide okolo a teatrálne napodobňuje tvoju chôdzu a pritom sa rehoce
@maranco ok. Itaj teraz eate rau a veeelmi pomaly aby si to pochopil aj ty a nielen ty... nikde nesuhlasim s nazorom ze je to spravne..ako pisem v niekolkych komentaroch ..je to slovenskoa. Nielen slovenako hold taky sme narod a nezmeni sa ..vzdy boli a budi ludia ako tie deti..nezmenia sa .. ak je to rasisticke a naozaj intenzivne dala som radu ist do skoly pripadne olat policiu . Uz chapes?? Treba citat vsetko a nie zamerat sa len na to co sa ti hodi
@maranco Nemyslim si, ze skonstatovala, ze to je spravne, ale len skonstatovala, ze sa to na SK bezne deje. A ty si nikdy nenapodobnil Cecha? Jooo mamo a ted si dame pastiku.. To je len priklad, mame to v povahach, deje sa to kazdy den a my sme uz trochu voci tomu otrli. Cudzinec to moze vnimat citlivejsie
Niektorí z vás píšu, že neveria, že sa takéto situácie vôbec dejú, alebo že ak áno, tak určite nie často. Rozumiem, aj ja som tomu spočiatku neveril. Preto som sa snažil manželku presvedčiť, že ľudia si tu už na Ázijčanov zvykli a že tu bude pre nás v poriadku žiť. Moja manželka je Kórejka a možno je o niečo zraniteľnejšia ako napríklad Vietnamci, ktorí sú tu už dlhšie zvyknutí. Rád by som tu rozpísal všetky naše skúsenosti, ale nechcem nikoho zahltiť, tak dám len pár príkladov.
Stáli sme pred obchodom trochu ďalej od seba, takže ľudia asi nevideli, že sme spolu, a približne po piatich minútach som počul „čing čong“. Neskôr, keď som už písal tento príspevok, sme boli s manželkou v McDonalde, prišla tam trieda žiakov a znova po dvoch minútach sme počuli „čing čong“.
To je naša skúsenosť niekedy par krat do týždňa inokedy je pokoj aj mesiac. Manželka už preto preventívne zapína kameru, keď vidí väčšiu skupinu detí. Aj by som tu dal všetky tie videá.
Ľudia nerozoznavaju či ide o kórejčanov, číňanov, vietnamcov.... tak ako oni pre nás, aj my sme pre nich jeden ako jeden. Príde mi to zvláštne nakoľko naozaj tu aziati žijú dlho. Majú tu bistra, obchody ani nevravím. A keďže spomínaš McDonald's,tak nebudeš žiť v nejakej diere, bez ele, internetu,vody.... Dokonca, možno o tom nevieš v hokeji máme aj reprezentanta, ktorý je už "pomiesany"
Kedysi, už ako teeneger som mal takého malého posmieváčka (ak odmyslím šikanu v škole), býval v našom vchode. Taký malý smrad, jeho rodičia boli... ehm... asociáli (jemne povedané, našťastie sa už odsťahovali). Furt sa mi zlomyseľne vyškieral, vyplazoval jazyk. Raz som bol vonku a on to zasa robil, posmieval sa mi. Tak som sa na neho zahľadel a povedal som mu: "No, ty ale vyzeráš?!"
Mal si vidieť tú jeho prekvapenú reakciu, to bolo k nezaplateniu! 😄👌 Odvtedy sa mi už nikdy nesmial. Možno by si tvoja partnerka mohla nájsť nejaké typy ako správne reagovať na Chat GPT. Ja som za stoicizmus, mlčanie býva často tá "najhlučnejšia" reakcia. Ale som aj za to, nenechať si skákať po hlave a trefne (slušne) tých malých h@jzlíkov takzvane "odfajčiť". Keď to tie deti nenaučia doma, holt ich naučí život, tak to proste je.
Ja som tiež, dá sa povedať 'menšina' vo svete, kde odlišovať sa je 'hriech'. Som dosť zraniteľný, no s rokmi som sa naučil vybudovať si také to svoje (do určitej miery) naučené sebavedomie, ľudia ho vycítia a potom si toľko nedovoľujú. To, že sa za seba nehanbím, ich niekedy zaskočí a nemajú odvahu rýpať.
To sú také moje postrehy, myšlienky, nie som psychológ, ani odborník. Pre mňa je Ázia srdcová záležitosť, preto ma zabolí, keď čítam takéto nemilé skúsenosti.
Tiež som z malého mesta, tiež tu máme aziatov a s takýmto niečím som sa nikdy nestretla... To kde, preboha, bývate?
ako neviem kde zijes, ale tiez som nic take ani nevidela a ani nezazila... a este "cink cong" jasne a to vsetciz azracne pouzivaju, pritom napr. ja som ten vyraz ani nikdy nepocula :D... podla mna je to smiesne a nepravdepodobne, ze by sa jej to takto casto stavalo ako to opisujes. A ked, kludne by som sa postavila s tym, co si to dovoluje a co tym vlastne mysli mladik/slecna...ci mu/jej nie je trapne. Podla mna je to bud zvelicene, alebo si to vobec neviem predstavit. A ak sa to stane raz za cas, tak proste nech sa s tym nauci fungovat, stretavat sa s tym bude stale.. a hlavne, ine to bude ked bude vediet aj rozpravat po slovensky...
Dcera ma napr. aj v skole kopu deti roznych a teda aj rodicov, a nikdy som taketo poznamky nepocula a nevidela.. ale je to aj pristupe.. jednou dobou v partii s dcerou volali kamosku cinanko (napr ty moj cinanko, pod cinanko.. a tak🙂))... vzdy to so srandou povedali a aj ona sa na tom akurat zasmial... tiez sme pred 20r jazdili napr. na madasrkych znackach a nasli si popisane auto "k***y madarske" a pod.. a co sa mame obesit? :D zvykli si vsetci a nikdy viac sa to nestavalo..
@autor väčšina slovákov sú obyčajní sedliaci. moje dieťa je o niečo nižšie od rovesníkov. každý deň, každý boží deň, sa nájde niekto, kto má potrebu komentovať, že "mu nedávame jesť, neťaháme ho za uši, to robíme schválne, aby sme nemuseli kupovať oblečenie", pýtajú sa ho, prečo je také krpaté, kedy vyrastie, že toľko rokov nemôže mať, bla bla bla. od detí až po dospelých, bez rozdielu. úplne ma dorážajú "dobré rady do života", čo mám variť, aby narástlo.
je to nepríjemné, je to hlúpe a sám v komentároch vidíš, prečo to tak je.
Vedela som,že Slovensko je rasistické,ale žeby boli problém Korejci, Číňania a Japonci? No nezažila som. Netáraj radšej sprostosti 😉.
Ja ti verim. Sme rasisticky neznasanlivy narod..
@zuzanita1609 netara, zial, vadia nam akakolvek inakost.
Ja ti verim. Sme rasisticky neznasanlivy narod..
@zuzanita1609 netara, zial, vadia nam akakolvek inakost.
@mirage Tiež si to myslím, že Slovensko je Spomínam si ako Žbirka rozprával, že keď žil s manželkou, češkou, v Bratislave, tak Slováci negatívne reagovali na jej češtinu.
Preto sa potom Žbirkovci presťahovali do Prahy.
Jediná odpoveď je že sme ako národ rasistov,posmeškarov...Nemáme radi inakosť aj keď takmer vždy je iniciátor posmeškov/nadávok/urážok debil slušne povedané. Táto tuposti sa dedí generácie .Nechcem uražat toho kto sa spozná v mojom príspevku 😁Ale áno chcem 😁Proste sme stále za železnou oponou a ešte ďalej...
Jediná odpoveď je že sme ako národ rasistov,posmeškarov...Nemáme radi inakosť aj keď takmer vždy je iniciátor posmeškov/nadávok/urážok debil slušne povedané. Táto tuposti sa dedí generácie .Nechcem uražat toho kto sa spozná v mojom príspevku 😁Ale áno chcem 😁Proste sme stále za železnou oponou a ešte ďalej...
@kristak a potom sa my, ktori ucime deti, ze dolezite je, ci je clovek ludsky, ci slusny, a nie, ci je rom, zid, gay, ci mimozemstan, potom sa my citime v zaznavanej mensine.
Sa lahko hovori tym co nemaju Korejsku manzelku ze take nic nezazili ze ti neveria . Mne sa stalo na pieskovisku -preliezkach v Ba syn mal 2r a chalani tak 8-9r nanho kricali nech vypadne ze je cudzinec lebo hovoril po Anglicky.,a to nie je ani ina rasa. Som im povedala ze to je verejne miesto pre vsetky deti ze ho nemaju co vyhanat. A jeden chlapec uznal povedal ze “ Teta ma pravdu je starsia a mudrejsia 😂” skus naucit zenu povedat “ nebud rasista Lebo nedonesie Jezisko darceky! “ Alebo na tie zvuky cing cong nech reaguje bla bla bla. Alebo čučoriedka 3x . Ked bude vediet jazyk bude vediet aj reagovat. A potom Snad daju pokoj .
Tiež sa čudujem, že dnešné deti, ktoré cez sociálne siete a internet zažívajú multikulturalizmus ak nie v realite, tak virtuálne určite denno denne, majú také poznámky. Možno pred 20-30 rokmi to bola ešte rarita, ale dnes?
Ona potrebuje posilniť zvnútra sama seba a treba jej povedať, že aj na Slovensku sú ľudia, ktorý ich majú radi q vážia si ich.
Ľudia u nás sú rasisti a veľkí. Stačí, ak je niekto snedší. Už u škôlkarky som nedávno mala tú česť si vypočuť, ako sa jej rodičia zrejme rozprávajú doma pred deťmi. Smutné.
Uplne chapem tvoje a manzelkino sklamanie. Mrzi ma, ze to musi zazivat. Ale jedine co moze pre seba spravit je ostat nad vecou. Lebo tieto prejavy nedokazete nijako eliminovat. Dolezite skor je, ci mate tu na Slovensku komunitu ludi (priatelov, susedov, znamych) medzi ktorymi sa citite bezpecne a uvolnene. Lebo ako sa najdu jedinci s rasistickymi prejavmi, tak je mnoho ludi, ktori su schopni prijat inakost a brat ju pozitivne. A takymi ludmi sa treba obklopit. Drzim vam palce. Nenechajte sa tym zastrasit.
Ak môžem, trochu na pobavenie a odľahčenie a dúfam, že nikoho neurazim, ale ujo mal so ženou takú skúsenosť ešte koncom 90. tych rokov v Košiciach na "blšáku" (bol to trh s oblečením a vlastne všeličím, ak by niekto nepoznal..). Bavili sa medzi sebou uvoľnene po maďarsky, keď zrazu na nich veľmi pobúrene vyletel jeden predavač (nevieme presnú národnosť, ale bol určite z Ázie), že: "Na Tľovensku po tľovensky!!!" Ja sa naozaj ospravedlňujem, že to aj takto "foneticky" prepisujem, ale proste to takto znelo s tym prízvukom, a oni, okrem úprimného šoku sa vlastne na tom viac menej zasmiali 🫣
No tak ale sme takí, žiaľ, a neviem veľmi poradiť, ako proti tomu bojovať.
Nemusíš zachádzať ani do rasy, zober si taký seriál Susedia, ktorý je bohato prepchatý maďarskými stereotypmi a celý národ sa na tom rehotal..
Hrozne!
To co musi tvoja zena a tie komentare tu.
Uplne smiesne ako sa bieli idu bit do prs ze oni ziadne take nikdy nezazili a teda to neexistuje.
Nech tvoja zena tie deti nafilmuje a posle tie videa to TV. Ak to TV nezoberie, dat to na FB. Podla mna postaci ak ich Ziadne take ze milo ich zaujat. Su to nevychovani spratkovia a treba im to razne zakazat.
Ja byt nou, tak tie decka sledujem domov, alebo do skoly a potom by som si velmi vazne pohovorila s ich rodicmi a ucitelmi. Jasne ze by potrebovala tvoju pomoc pri tom rozhovore.
Ale podla mna najlepsie je zo Slovenska odist. Naco zit niekde, kde sa clovek neciti dobre.
Hrozne!
To co musi tvoja zena a tie komentare tu.
Uplne smiesne ako sa bieli idu bit do prs ze oni ziadne take nikdy nezazili a teda to neexistuje.
Nech tvoja zena tie deti nafilmuje a posle tie videa to TV. Ak to TV nezoberie, dat to na FB. Podla mna postaci ak ich Ziadne take ze milo ich zaujat. Su to nevychovani spratkovia a treba im to razne zakazat.
Ja byt nou, tak tie decka sledujem domov, alebo do skoly a potom by som si velmi vazne pohovorila s ich rodicmi a ucitelmi. Jasne ze by potrebovala tvoju pomoc pri tom rozhovore.
Ale podla mna najlepsie je zo Slovenska odist. Naco zit niekde, kde sa clovek neciti dobre.
@andreatytler to je dôsledok tej hrdej a suverénnej politiky na všetky možné strany.
Ako prvé v tejto diskusii ma zaujalo to , že podľa niektorých má rozdávať cukríky (normálny rodič učí dieťa odmalička aby si od cudzích nikdy nič nevzal a hlavne nie cukríky)... možno je to vlastnosť Slovákov, že si myslia, že u susedov je obloha modrejšia, tráva zelenšia. Súhlasím s ukgirls, ten kto nezažil zahraničie tak vie prd ...aj mne sa v Anglicku vysmievali deti na ihrisku, že im skoro cvrklo z toho aký mám smiešny prízvuk, vyhrážal sa mi Angličan na zastávke, že ma zbije ak mu nepoviem , kde je jeho nevlastný otec (Angličan), ktorý so mnou pracoval v tej istej firme .... takže to nie je o národnosti ako podotkla ale o ľuďoch a tí sú na celom svete aj dobrí aj zlí....Napríklad pani z Česka v Bibione komentovala nahlas výzor môjho muža a dcéry ....tak som jej povedala, že jej rozumiem a že či si myslí, že keď jej v zahraničí nikto jej nebude rozumieť, povedala som jej nech sa pozrie sama do zrkadla....ale stará žena si z toho nič nerobila...tak teraz môžeme zaškatulkovať aj Čechov no nie ?
Autor mňa by zaujímalo prečo sa nepostavíš za svoju ženu, aj mne by bolo blbo,keby muž sedel pri mne so sklonenou hlavou, mal by si sa postaviť a povedať napríklad: Kto to povedal? Máš nejaký problém? Môžeme ho vyriešiť. Môžeme zavolať políciu, udám Vás za rasistické prejavy.
Radšej sa upokojme. Rasizmus je všade. V Japonsku je dokonca na takej úrovni, že bieli, nehovoriac už o černochoch, alebo kórejcoch, ani nesmú vstúpiť do niektorých podnikov. Teraz si to predstavte na tom rasistickom Slovensku. Na šenku nápis: Vstup povolený len bielym Slovákom.
Vedela som,že Slovensko je rasistické,ale žeby boli problém Korejci, Číňania a Japonci? No nezažila som. Netáraj radšej sprostosti 😉.
@zuzanita1609 to že 3/4 slovákov nemá moc v láske afričanov a moslimov je pohode, ale áno je u nás aj značná skupina DEZOLÁTOV, kludne 30% slovákov, ktorí si radi vybijú svoju frustráciu kludne aj na aziatoch, opálenejších, ľuďoch z iného mesta. Ak bývajú v nejakej dedine tak duplom, pre primitívov je všetko cudzie posmeškuhodné. Autor - Ja by som radil sa presťahovať do väčšieho mesta, plus sa pokúsiť priateľku obrniť. Kúpte jej Kaser, vysvetlite jej že sme z europy jeden z najprimitívnejších národov a nech si to nevšíma. Dôležité je, že sa vy máte radi.
@zuzanita1609 to že 3/4 slovákov nemá moc v láske afričanov a moslimov je pohode, ale áno je u nás aj značná skupina DEZOLÁTOV, kludne 30% slovákov, ktorí si radi vybijú svoju frustráciu kludne aj na aziatoch, opálenejších, ľuďoch z iného mesta. Ak bývajú v nejakej dedine tak duplom, pre primitívov je všetko cudzie posmeškuhodné. Autor - Ja by som radil sa presťahovať do väčšieho mesta, plus sa pokúsiť priateľku obrniť. Kúpte jej Kaser, vysvetlite jej že sme z europy jeden z najprimitívnejších národov a nech si to nevšíma. Dôležité je, že sa vy máte radi.
@kubo98 a ty si myslíš, že primitívni ľudia žijú len na Slovensku?
@kubo98 a ty si myslíš, že primitívni ľudia žijú len na Slovensku?
@kuggis to vôbec. Ale vďaka svojej profesii som pobehal trošku švedsko, holandsko, nemecko rakusko.. všade sa nájdu hlúpi ľudia ktorí sú protivní. Ale v týchto krajinách je to že úplná menšina možno 10-15%. Inak je drvivá väčšina ľudí pohode, pracovitých, povedomých o svete. U nás na slovensku je bohužiaľ tých primitívov citeľne viac, je to spôsobené tým že od nás utekajú mozgy do zahraničia. A prejavuje sa to napríklad v politike, vo vyjadrovaní tunajších "celebrít" alebo influencerov atd... jeden z našich najpočúvanejších interpretov je rytmus, už to musí napovedať o vyspelosti slovákov haha :D
Ja neverim, mi rozum zastava, ze toto este niekde je a su ludia taki hlupi…ja v pyzame par 10m mame azijske bistro a vedla nechty a pedikuru a pooci tam ludi chodi
Ako prvé v tejto diskusii ma zaujalo to , že podľa niektorých má rozdávať cukríky (normálny rodič učí dieťa odmalička aby si od cudzích nikdy nič nevzal a hlavne nie cukríky)... možno je to vlastnosť Slovákov, že si myslia, že u susedov je obloha modrejšia, tráva zelenšia. Súhlasím s ukgirls, ten kto nezažil zahraničie tak vie prd ...aj mne sa v Anglicku vysmievali deti na ihrisku, že im skoro cvrklo z toho aký mám smiešny prízvuk, vyhrážal sa mi Angličan na zastávke, že ma zbije ak mu nepoviem , kde je jeho nevlastný otec (Angličan), ktorý so mnou pracoval v tej istej firme .... takže to nie je o národnosti ako podotkla ale o ľuďoch a tí sú na celom svete aj dobrí aj zlí....Napríklad pani z Česka v Bibione komentovala nahlas výzor môjho muža a dcéry ....tak som jej povedala, že jej rozumiem a že či si myslí, že keď jej v zahraničí nikto jej nebude rozumieť, povedala som jej nech sa pozrie sama do zrkadla....ale stará žena si z toho nič nerobila...tak teraz môžeme zaškatulkovať aj Čechov no nie ?
Autor mňa by zaujímalo prečo sa nepostavíš za svoju ženu, aj mne by bolo blbo,keby muž sedel pri mne so sklonenou hlavou, mal by si sa postaviť a povedať napríklad: Kto to povedal? Máš nejaký problém? Môžeme ho vyriešiť. Môžeme zavolať políciu, udám Vás za rasistické prejavy.
@kuggis S tou pani z Čiech by som povedala, že by bolo porovnateľné s tým, čo píše autor, ak by mala komentár typu "vidno, že sú Slováci, pozri ako vyzerajú" či niečo na tej štýl.. že výzor by spojila s národnosťou napríklad.. ale súhlasím s tebou, toto nájdeš asi všade . Otázka je už len tá miera koncentrácie. Ale nie som vôbec taká scestovana, aby som vedela posúdiť, či je to u nás horšie ako inde..nie sme iste najhorší.

nie dietatu vysvetlujem,ze su aj dobry a aj zlu ludia tak isto ako mu vysvetlujem,ze nie kazdy musi suhlasit s jeho nazorom ale nieje rovnako dobre mu nonstop podsuvat ten jeho i ked je diamentralne odlisny od jej ... mala by si aj ty...
@ukgirls myslim si, ze nazor na vysmech je jednoznacny, tam nemas kde uhnut