Ako riešiť časté návštevy svokry?
Ahojte, so svokrou mame vyslovene formalny vztah. Obi dve vnimame, ze sa nemusime, ja z nej mam nervy, ked ma prist, nemam naladu uz na nic, ale ona chce chodit, lebo deti. Vobec ju nezaujima, ze ja sa vdaka jej navsteve citim zle a bez nalady. Jednoducho, ona chce byt s detmi, a to ze obtazuje mna aj cely den ju nezaujima. Kazdy tyzden napise aj 3x, či moze prist za detmi. Ked jej napisem, ze nemoze, lebo v dany den mame program, ihned napise a co zajtra, pozajtra, no hrozne. Je neodbitna, ja sa citim jak na vysluchu, ze jej potom kazdy den mam pisat aky mame program, lebo je schopna sa aj nadrzovku opytat, co tam cely den mam, ked by nemohla na chvilku prist, ci sa neda aspon poobede alebo dooebda na chvilku a takto. Je strasne tazke s nou komunikovat, aj ked sa snazim byt asertivna, tak sa pyta dalej ako keby som povinna sa jej spovedat, ako keby sa ma snazila nachytat, ze predsa len sa da niekedy a ona mi to dokaze. V manzelovi v tomto oporu nemam, povie, ze vsak jej povedz, a tym je vybavene. Čo robiť s takou osobou?
Boze, babule, ja som si teraz uvedomila, ze som bola tyrana nevesta!!! Od 90.rokov som mala svokru(20km od seba) kazdu nedelu na navsteve, sice otravne, ale predvidatelne, nedela 14."-17." muz ju musel ist vyprevadit a to bol jej cas... Mohla by aj viac dbat na poriadok,viac sa ucit s deckami, trochu schudnut... Ten mi to vsetko vyreferoval a bol oduty, ze mamicka si vsimla nedostatky, pritom do ich podkrovia sa islo cestickou 50cm,schody zapratane ako po vybuchu a chuda bola v minulom zivote... 🐈 Kde ste boli vtedy s internetom a modrym konom!!!🐈Nechala som sa deptat od zenskej, ktora mojho chlapa de fakto vydedila a este mi chodila roky robit nervy. Ked ich nasrdila nevesta, dosla aj zo svokrom, to si rozkazali kavicku, pieklo sa kazdu nedelu nieco a uz vrkali jak kolovratok... Co je u nas, este zem neumyla, kilo masa nekupila,hodia mi maleho a den ich neni... nechaju si navarit, obskakovat. Vtedy som sa citila happy, oni sa stazuju na svagrinu, cize ja som ta lepsia, figu borovu, neznasali nas na striedacku, ale prvorodeny bol milasek. Raz na 30tku ich vidim na ulici, svokor, svokra a svagor... nasrraty, ze im musi robit taxana, neohlaseny, 11.30.doobeda,prisli vinsovat. Ten pocit si pamatam dodnes, pocit bezmoci... To uz boli par rokov mobily, ale naco si minat kredit, ked jej mozme urobit sok..predsa synovi sa moze aj o polnoci a piect nemusi, lebo vleciem tortu.... 2*mi dotiahla kolegyne, ukazat dom, na ktorom sa nicim nepodielala a to mna povazovala za chudobnu nevestu a nakoniec nam pomohli nasi, lebo ona "ma studenta" , na druhej VS. (pozicky neboli, mladomanz. skoncili a hypo boli len v plane, 2 banky, ss a vub). Nepomohla, lebo student. Vecny student... Ked ten nadstavoval, to sa isla potrhat a moj tam chodil na Panske. Tiez stylom, ze sa svagor v sobotu rano zjavil pod oknom a sadaj do auta, ideme stavat. (taky vtip, stoji pristitutka na rohu a chlapik na nu-heeej, co urobis za stovku.... Vsetko... Tak sadaj, ideme na stavbu😅) . Takze radost mat toto v rodine, netaktni, intriganski, zakerni...
@anonym_c0a251 to mi pripomína moju svokru ešte sme nebývali v dome 2 t ešte niektoré krabice neboli vybalené a ona mi povedala, že chce, aby k nám prišla jej sestra pozrieť sa aké mám pekne izbové kvety😂videla som ju za 7 r asi 3x.Ale to, že sme stavali dom, sťahovali sa 2x nikdy nepomohla s jediným vnúčatom nosili sme ho 20 km k mojej mame, keď sme chceli po malovke, stavbe upratať to je druhá vec.Ale na kávu aj so sestrou pochváliť sa domom to bola iná pesnička.Ked som jej povedala, že nevidím dôvod, aby sem sestra prišla tak povedala, že sme rodina😉potom bolo ešte pár nenormalnych veci z jej strany napr, že chcela, aby 7 r vnučka išla s dedom, jeho kamarátom a vyzenenym synom, aby sa nenudil spolu autom do HR.Ked muž povedal, že nie na návšteve mi povedala a ty prečo si ju nepustila?Keď som sa spýtala prečo nejde aj ona, tak čo by tam robila a bolo dorozpravane.Nevideli sme sa asi 8 r a konečne nie sú doma hádky kvôli mamičke a ničí život mužovi a 39 r dvere, ktorá býva s nimi bez partnera, deti.Este raz dávala by som si veľký pozor na to aka je v rodine dynamika, vzťahy
Tvojej svokre by som dala dni kedy môže prísť za deťmi budeš aj ty aj ona vediet ako sa zariadiť.
Ja dávam deti svokre vždy keď si niečo potrebujem vybaviť, upratať alebo len si oddýchnuť a samozrejme ak má ona vtedy čas. Nastavila som to tak, že nechodí k nám ale odnesiem a aj potom prinesiem deti ja. Ak sa pýta kedy by mohla tak sa dohodneme, že ich vyberie zo škôlky a školy a ja potom pridem pre ne. Žiadne návštevy u nás a ani ja u nich. Mne to pomôže, ona je šťastná, že je s nimi, deti majú zmenu prostredia...
@anonym_autor normálne by som povedala, že nemám program, ale návštevy neprijímam. Keď príde, neotvorím, bude volať, nezdvihnem. Maximálne napíšem správu, že sa venujem deťom a ďakujem za rešpektovanie súkromia a za pochopenie. Keď sa bude sťažovať, holt, vravela som, že neprijímam návštevy. A takto dookola, prestane ju to baviť.
@anonym_autor ja som tiež svokra a vnučku nosia mne. Ci si nevesta potrebuje oddýchnuť, ci chcu ist do kina, teraz boli na svadbe .... Bud rada, ze ma zaujem o vnúčatá. Poznam i mladych rodičov, ktorí by radi, keby im deti svokrovci prizreli a tí záujem nemajú...
@anonym_autor ja som tiež svokra a vnučku nosia mne. Ci si nevesta potrebuje oddýchnuť, ci chcu ist do kina, teraz boli na svadbe .... Bud rada, ze ma zaujem o vnúčatá. Poznam i mladych rodičov, ktorí by radi, keby im deti svokrovci prizreli a tí záujem nemajú...
@zahumnie prečítala si si aj autorkine komentáre? Jej nejde iba o záujem ale o to, ze nerešpektuje ju ako matku, jej výchovu, robi napriek, manipuluje dieta a hucka proti nej. Nedodržuje nic co autorka povie to nie je v poriadku
@melanta keby sa venovala, ale ona pred detmi nerespektuje, čo ja poviem, meni moje nastavenia, detim hovori veci typu mamička povedala nie, ale sak my to dnes spravime inak, nič sa raz nestane a podobne, nerespektuje ma ako matku, casto pride s tym ze sa ma 100x pyta a toto preco robis takto, ja to robim inak a je to lepsie …. Takze takuto osobu fakt nechces 3x do tyzdna a kor ked deti zacnu voci tebe pouzivat jej frazy a tvaria sa ako ona, ze tvoj nazor vlastne neni dolezity
@anonym_autor To po " dobrom" nepôjde.Zabudni na dobrú výchovu a slušnosť.TY NIE SI POVINNÁ,jej stále ustupovať,INAK EŠTE VIAC STRATÍŠ SAMU SEBA,ako doteraz.Budes sa cítiť horšie a horšie,prestane ťa baviť život.Budes myslieť len na svokru a na to ako ti ubližuje.
PÍŠEM TO Z VLASTNEJ SKÚSENOSTI.Ja som mojej svokre " uhybal" dvadsať rokov, aby bolo " dobre" ,lebo som ju mal v úcte,je mama mojej manželky,mohli sme u nej bývať, dokiaľ sme nepostavili vlastný dom.Dala by nám aj posledné,pri deti prišla pomôcť aj o polnoci.My sme boli takisto jej pomôcť 24/7.
ALE VŠETKO TO NEGOVALA TÁ SKÚSENOSŤ, ŽE NÁM STÁLE NONSTOP NEJAKÝMI NÁVRHMI NEZNESITEĽNE PCHALA DO ŽIVOTA.Skratim to...... až som vybuchol narobil som na ňu na ULICI krik, že nech sa nestará do nášho života,lebo zoberiem motorovú pílu a začnem jej po jednom vypilovat stromy v jej záhrade.Bolo to nepekné,tri dni som bol z toho rozhodený,ALE POMOHLO TO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Odvtedy sa neopováži do nás starať, chodí k nám minimálne, keď tak my ideme k nej ( k nim - mám ešte svokra) Nie som na to hrdý, ale som spokojný.
POTREBUJEŠ SI UROBIŤ REŠPEKT!!!!!! Ísť nielen do konfrontácie ( vidíš že to nepomáha) ale do otvoreného konfliktu.
Lebo to, čo tvoja svokra predvádza nie je láska starej mamy , ale čistá manipulácia a tichá agresia z jej strany.Ona sa snaží teba ponížiť, zhodiť pred deťmi,kradne ti tvoju sebahodnotu a sebaúctu,aby ona mohla mať na chvíľu pocit, že hodnotná a dôležitá.To potrebujeme všetci, ale nie spôsobom akým to robí tvoja svokra,moja svokra a tisíce ďalších svokier na Slovensku.
@anonym_autor tvoja matka ako často chodíš?
@anonym_autor normálne by som povedala, že nemám program, ale návštevy neprijímam. Keď príde, neotvorím, bude volať, nezdvihnem. Maximálne napíšem správu, že sa venujem deťom a ďakujem za rešpektovanie súkromia a za pochopenie. Keď sa bude sťažovať, holt, vravela som, že neprijímam návštevy. A takto dookola, prestane ju to baviť.
@petronela1985 chorá reakcia. Teba musia v rodine lubit
@anonym_9883a2 ako by si vyriešila, ked niekomu povies ze nemáš cas na navstevu a on to opakovane ignoruje?
@anonym_autor mne nieco take robila svagrina mam ju bloknutu vsade a odvtedy mam pokojny zivot a este sa cuduje preco 🙈
@anonym_autor deti nie sú tvoj majetok.Vies o tom, že ak by to dala na súd určia jej kedy môže byť s deťmi?manipulátor vidí v každom manipulatora.Ju nezaujímas ty, ale deti jej syna
@anonym_640370
@anonym_autor
@anonym_cd1e19 nevyhrala by. Lebo babka nemá úplný zákaz, s vnúčatami sa stretáva niekoľko x za mesiac, a hlavne jej syn má možnosť s deťmi stráviť čas s jeho matkou
@anonym_autor v tom pripade by som si s nou dohodla konkretny den a hodinu, napr. stvrtky od 16-18:00 (priklad... uz ako vyhovuje tebe), ze budu deti pripravene, ked zazvoni, dovedies vychystane deti (tie starsie) ku dveram a ked sa vratia, eventualne sa mozete spolu navecerat, to bude chvilku aj s babatkom a potom ty pojdes deti kupat a ukladat spat, ona zatial moze nosit babatko alebo sa rozpravat so syncekom 😁
a nepovolit. ked ti napise, ci moze prist utorok, nie, uz mame program, ale vo stvrtok som si nechala specialne pre vas volno v kalendari, deti sa uz na vas tiez tesia. ked sa urazi a nepride, "nieco jej do toho pride", nevadi, nic sa nedeje, kludne sa ozvite buduci stvrtok o tej stvrtej ako vzdy. a ako verklik stale takto.
pripadne ak chce byt s detmi castejsie, moze ich ku nej este napr. v sobotu doobeda zobrat manzel.
@anonym_autor ty si uplne ukážkový príklad, prečo sú vzťahy nevesta-svokra na nic. Chce ísť za tebou? Nie. Ona chce ísť za svojimi vnucatami. Keď ti tak vadi, tak jej to povedz otvorené ze môže prost vtedy a vtedy na toľko a toľko a ty odid z domu. Alebo nech muz ide za ňou. A inak, keby mu to vadilo, tak sa ozve. Keďže to necháva na teba, to ti nič nesignalizuje?
@anonym_autor ty si uplne ukážkový príklad, prečo sú vzťahy nevesta-svokra na nic. Chce ísť za tebou? Nie. Ona chce ísť za svojimi vnucatami. Keď ti tak vadi, tak jej to povedz otvorené ze môže prost vtedy a vtedy na toľko a toľko a ty odid z domu. Alebo nech muz ide za ňou. A inak, keby mu to vadilo, tak sa ozve. Keďže to necháva na teba, to ti nič nesignalizuje?
@anonym_8c6b85 ty si necitala, ze svokra absolútne nic nerešpektuje na tom co povie autorka ani ohľadom výchovy JEJ deti ani časov, kedy ma svokra chodit?
Ked chce vidiet deti pravidelne, má to tú výhodu, že si ju deti pamätajú. Moja svokra chodila raz za dva týždne, čo presne stačilo na to, aby moje plaché dieťa zabudlo, že ju pozná, takže zakaždým nový hysák bol.
Celý deň u teba je veľa. Povedz jej normálne, že potrebuješ súkromie a nevieš sa uvoľniť keď je tam tak často a tak dlho. Hovoriť, že máš niečo iné toto nevyrieši, musíš po lopate. Nech príde o 16:00, ako niekto navrhoval.
@anonym_7d26d1 len to je to ze som jej napriklad priamo napisala ze piatok a ona napise a stvrtok stredu sa neda, tam nieco uz mas? Proste vyslovene krava a spoveda da, aby ta chytala, ked jej napises ze stredu uz mam program, tak jej odpoved a cely den od rana do večer mas program…. To je na plač normalnw
@anonym_autor ja by som tie dalšie sms ignorovala, normálne by som viac nereagovala.
@anonym_7d26d1 len to je to ze som jej napriklad priamo napisala ze piatok a ona napise a stvrtok stredu sa neda, tam nieco uz mas? Proste vyslovene krava a spoveda da, aby ta chytala, ked jej napises ze stredu uz mam program, tak jej odpoved a cely den od rana do večer mas program…. To je na plač normalnw
@anonym_autor vies co, len niektori ludia to nepochopia. Ja som tiez tsky typ, ze mi obcas nieco nedojde. Preto odporucam, nevymyslaj si, ze nemas cas. Povedz jej pravdu, ale slusne, ze potrebujes sukromie, ze ta to vycerpava ked je tam tak casto.
Ty kojiš, trepú s tebou hormóny, tu je každá rada márna 🙈
@anonym_0e3dc7 presne👏
@zahumnie prečítala si si aj autorkine komentáre? Jej nejde iba o záujem ale o to, ze nerešpektuje ju ako matku, jej výchovu, robi napriek, manipuluje dieta a hucka proti nej. Nedodržuje nic co autorka povie to nie je v poriadku
@anonym_8b716d nic konkretne nenapisala.
Boze babka bude vzdy rozmaznavat. Aj moja mna a bratrancov a tu sme, vyrastli vystudovali...moja mama a svokgovci duplom vychovavsli mohe deti po svojom a cuduj sa svete nic sa im nestalo.
V prvom rade by som riešila muža. Je to jeho matka. Jemu je jedno? Ok tak mu povedz že jeho mama nebude chodiť na návštevy a hneď sa zapojí. 🙂
So svokrou by som sa dohodla 1x týždenne kľudne na celý deň s tým, že by som si vtedy naplánovala aktivity aj mimo domu. Je to podľa mňa absolútne fajn takto.
@anonym_cd1e19 tak to si myslim, ze by som si s takymto jej spravanim na tom sude obhajila, ze im neprospieva a mozno by mala zakaz uplne 😜
@anonym_autor vztah so starym rodicom je dokazane ze je nenahraditelny.
A to , ze babka dovoli, to je ok, babky nie su na vychovavanie, jasne ze nie skakat mame po hlave, ale je ok ,ze dovolia viac,ako rodic..od toho babky vzdy boli a aj budu....
A ked ti veci az tam velmi velmi vadia, razne by som jej povedala, nie drzo,ale dorazne, ze : pozrite, toto naozaj nemozem akceptovat a prepacte, ak to budete robit nadalej a nebudete nase pravidla v tomto respektovat, tak sa budeme musiet,bohuzial, menej vídat.
Ale hlavne by to mal s nou vyriesit tvoj muz... nepocujeme jej stranu a neviem ani, co tak strasne robi, ale teda niektorym zenam vadi apriori vsetko..
Viem o babke, co ma 3r vnucku a nevesta jej ju este ani raz nedala bez jej pritomnosti...babka je VS zvdelana,distingvovana moderna zena, aj ked ma 60, vychovala 3 uzasne deti a venovala sa im brutalme dobre, pracuje v skolstve.
Problem je,ze nevesta " nepotrebuje svoje dieta odkladat nikomu"...hmm ale svojej mame ju dala..takze..proste je hnusna.
@anonym_9883a2 ja si viem nastaviť hranice, takže u mňa svokra nevysedáva na dennom poriadku a na rozdiel od autorkinej svokry je to inteligentná osoba. Teba musia ale určite zbožňovať, ty anonym 😅
@anonym_autor To po " dobrom" nepôjde.Zabudni na dobrú výchovu a slušnosť.TY NIE SI POVINNÁ,jej stále ustupovať,INAK EŠTE VIAC STRATÍŠ SAMU SEBA,ako doteraz.Budes sa cítiť horšie a horšie,prestane ťa baviť život.Budes myslieť len na svokru a na to ako ti ubližuje.
PÍŠEM TO Z VLASTNEJ SKÚSENOSTI.Ja som mojej svokre " uhybal" dvadsať rokov, aby bolo " dobre" ,lebo som ju mal v úcte,je mama mojej manželky,mohli sme u nej bývať, dokiaľ sme nepostavili vlastný dom.Dala by nám aj posledné,pri deti prišla pomôcť aj o polnoci.My sme boli takisto jej pomôcť 24/7.
ALE VŠETKO TO NEGOVALA TÁ SKÚSENOSŤ, ŽE NÁM STÁLE NONSTOP NEJAKÝMI NÁVRHMI NEZNESITEĽNE PCHALA DO ŽIVOTA.Skratim to...... až som vybuchol narobil som na ňu na ULICI krik, že nech sa nestará do nášho života,lebo zoberiem motorovú pílu a začnem jej po jednom vypilovat stromy v jej záhrade.Bolo to nepekné,tri dni som bol z toho rozhodený,ALE POMOHLO TO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Odvtedy sa neopováži do nás starať, chodí k nám minimálne, keď tak my ideme k nej ( k nim - mám ešte svokra) Nie som na to hrdý, ale som spokojný.
POTREBUJEŠ SI UROBIŤ REŠPEKT!!!!!! Ísť nielen do konfrontácie ( vidíš že to nepomáha) ale do otvoreného konfliktu.
Lebo to, čo tvoja svokra predvádza nie je láska starej mamy , ale čistá manipulácia a tichá agresia z jej strany.Ona sa snaží teba ponížiť, zhodiť pred deťmi,kradne ti tvoju sebahodnotu a sebaúctu,aby ona mohla mať na chvíľu pocit, že hodnotná a dôležitá.To potrebujeme všetci, ale nie spôsobom akým to robí tvoja svokra,moja svokra a tisíce ďalších svokier na Slovensku.
@anonym_d41cac ďakujem, suhlasim s tym čo pises, nejde o lasku, ide o dokazovanie si nieco samej sebe, an ukor nas a deti …. Dokazovanie si vlastnej dokonalosti, dolezitosti, spravnosti a nadradenosti …. Tiez to tak vnima
Ja dávam deti svokre vždy keď si niečo potrebujem vybaviť, upratať alebo len si oddýchnuť a samozrejme ak má ona vtedy čas. Nastavila som to tak, že nechodí k nám ale odnesiem a aj potom prinesiem deti ja. Ak sa pýta kedy by mohla tak sa dohodneme, že ich vyberie zo škôlky a školy a ja potom pridem pre ne. Žiadne návštevy u nás a ani ja u nich. Mne to pomôže, ona je šťastná, že je s nimi, deti majú zmenu prostredia...
@daniella08 toto je to, ze ja mam pocit ze jej navstevy su vtedy kedy jej pasuje, ked nema program, nudi sa, nie podla toho, ze my potrebujeme, ale ona si prave zmysli a nehladi, lebo ona to tak chce
@anonym_8b716d nic konkretne nenapisala.
Boze babka bude vzdy rozmaznavat. Aj moja mna a bratrancov a tu sme, vyrastli vystudovali...moja mama a svokgovci duplom vychovavsli mohe deti po svojom a cuduj sa svete nic sa im nestalo.
@natalka13 “ keby sa venovala, ale ona pred detmi nerespektuje, čo ja poviem, meni moje nastavenia, detim hovori veci typu mamička povedala nie, ale sak my to dnes spravime inak, nič sa raz nestane a podobne, nerespektuje ma ako matku, casto pride s tym ze sa ma 100x pyta a toto preco robis takto, ja to robim inak a je to lepsie …. Takze takuto osobu fakt nechces 3x do tyzdna a kor ked deti zacnu voci tebe pouzivat jej frazy a tvaria sa ako ona, ze tvoj nazor vlastne neni dolezity”
Ak ti toto správanie svokry, nerešpektovanie, výsmech nevesty a podkopávaniu autority pride ok tvoja vec, kludne tak vychovavaj deti. Mne ani väčšine žien tu to normalne nepride a držím autorke palce aby to vyriešila po svojom.
@anonym_autor želám ti troch synov a nevestu ako si ty. A ešte, aby si sa naučila gramatiku. Neodbitna😉😳
@anonym_autor želám ti troch synov a nevestu ako si ty. A ešte, aby si sa naučila gramatiku. Neodbitna😉😳
@mooonika1975 len aby sa to tebe nesplnilo, aj od vlastných detí ...

@anonym_autor deti nie sú tvoj majetok.Vies o tom, že ak by to dala na súd určia jej kedy môže byť s deťmi?manipulátor vidí v každom manipulatora.Ju nezaujímas ty, ale deti jej syna
@anonym_640370
@anonym_autor
@anonym_cd1e19 iba v prítomnosti matky a raz za mesiac. Ak by dokázala škodlivosť svokry nevidela by ich vobec. Ja som za obmedzenie kontaktu ked sa rodič nerešpektuje.