icon

Ako rozdeliť starostlivosť o rodiča medzi súrodencami?

Dnes o 18:37

Mama má 76 a býva sama asi 10 minút od nás. Ja mám muža dve deti prácu... a posledný rok mám pocit že mám ešte jednu domácnosť navyše.
Lekári lieky nákupy úrady odvoz keď niečo potrebuje. Všetko automaticky volá mne.
Mám ešte brata. Býva asi pol hodinu autom od mamy takže nie na druhom konci republiky. Keď mu poviem konkrétne že treba toto alebo tamto tak väčšinou pomôže. Sám od seba ale nikdy nič nerieši.
A toto ma asi štve najviac... že ja musím stále myslieť aj za neho čo by mohol spraviť.
Ako ste si medzi súrodencami rozdelili starostlivosť o rodiča aby jeden človek neťahal úplne všetko?

Strana
z2
crazy_cat_lady
•
Dnes o 18:40

A s mamou si to skusala vyriesit/odkomunikovat?

janinah
•
Dnes o 18:42

Ved je to normalne,mama už mladnuť nebude. Spolieha sa na teba,meni sa na dieťa,aj to sa spolieha na mamu. Zavola tebe a ty to buď vybaviš alebo požiadaš brata. Tak brata žiadaj o pomoc castejšie,ale neťahaj do toho mamu.

janinah
•
Dnes o 18:44

A skus pouvazovat o prestahovani mamy k sebe napr.cez zimu. Jedna domacnost ti odpadne.

stelly652
•

@anonym_autor Ahoj presne ja som tak dopadol ako ty lenže moja mamina zas ma toho veľa tak musím ja za ňu robiť variť,na nakúpi,doktori,lieky a vždy niečo príde a pritom som sam na to tiež niekedy si poviem a dosť idem i ja tam kde sa uvolnim a odychnem lebo cítim,že to vplyva psychika na človeka

anonym_f9d442
•

@anonym_autor aj ja to tak mám. Mamina to vníma a neriešim to s ňou. Určite to na psychike nepridáva. V podstate to beriem tak, že ešte že mňa a môjho muža. A zbytok naozaj neriešime. Starostlivosť o rodičia nevynútiš, ked niekto nechce. Mame nič Nehovor, určite to vníma

anonym_645ea5
•
Dnes o 18:45

@anonym_autor mama je v akom stave? Nakupy lekari urady vobec sama nezvlada? A nie, mamu si k sebe nestahuj, to uz potom budes robit fakt vsetko

lukbe
•
Dnes o 18:45

Muži sú takí. Nenapadne mu, super, ze urobi, ak mu povieš. Ved sa s nim porozprávaj a navrhni, daj mu rozpis, co ma urobiť on.

autor
•
Dnes o 18:46
@crazy_cat_lady

A s mamou si to skusala vyriesit/odkomunikovat?

@crazy_cat_lady S mamou som sa o tom bavila skôr len okrajovo. Ona to podľa mňa ani nevníma tak že všetko hádže na mňa... proste keď niečo treba automaticky volá mne.

anonym_7c061d
•

@anonym_autor snáď nechceš povedať ze máš ešte maličké deti. To asi ťažko, keď mama ma 76 rokov. Aj ty raz toľko budeš mat, a iste by si nebola rada keby sa tvoje deti na teba vykaslali a sťažovali ze sa "musia" o teba starať. Neskutočné.

anonym_0be699
•

Ja som sa starala o oboch rodičov a predsa žena ma k tomu lepšie organizačné a empatickejsie schopnosti ako chlap.
Skús lepši režim tomu nastaviť alebo priamo s nim narovinu pokecat čo potrebujes a čo je schopný

autor
•
Dnes o 18:47
@janinah

A skus pouvazovat o prestahovani mamy k sebe napr.cez zimu. Jedna domacnost ti odpadne.

@janinah K sebe ju sťahovať určite nechcem a ani ona by nechcela :-/

janinah
•
Dnes o 18:49
@anonym_autor

@janinah K sebe ju sťahovať určite nechcem a ani ona by nechcela :-/

Opýtala si sa jej?

anonym_87724b
•
Dnes o 18:51

@anonym_autor a ako casto musis mame robit nejaky servis? K dcere ma mama asi blizsie poprosit o pomoc, ako k synovi a berie to tak, ze byvas blizsie. Ak je brat sucinny, tak nieco deleguj na neho, to sa vy dvaja dohodnite

anonym_a73464
•
Dnes o 18:51
@anonym_autor

@crazy_cat_lady S mamou som sa o tom bavila skôr len okrajovo. Ona to podľa mňa ani nevníma tak že všetko hádže na mňa... proste keď niečo treba automaticky volá mne.

@anonym_autor v mnohých rodinách na najlepšieho koňa najciac naložia. A neocenia to, nevážia si toho a tých nezúčastnených ešte chvália.

crazy_cat_lady
•
Dnes o 18:54

A brat ma tiez rodinu? Ci je singl a aj tak vsetko schytavas ty a ocakava sa od teba, ze vsetko zmenezujes popri rodine?

crazy_cat_lady
•
Dnes o 18:55
@anonym_7c061d

@anonym_autor snáď nechceš povedať ze máš ešte maličké deti. To asi ťažko, keď mama ma 76 rokov. Aj ty raz toľko budeš mat, a iste by si nebola rada keby sa tvoje deti na teba vykaslali a sťažovali ze sa "musia" o teba starať. Neskutočné.

@anonym_7c061d to je co za predpotopny nazor? Ma este surodenca. Preco by mala vsetko zabezpecovat len ona? Ma deti, a je uplne jedno, ci su male, alebo vacsie 🤦

anonym_83b44c
•
Dnes o 18:57
@anonym_7c061d

@anonym_7c061d vieš citat? ona sa nesťažuje že sa stará o mamu. ona sa sťažuje že ma súrodenca brata a ten nerobi nič, dokym sa mu nenakaze spraviť, ako ďalšie malé decko. tiež ma hlavu, tak by mohol samostatne premýšľať. len toto je podľa mna chyba mužov ako takých. ich nenapadne dopredu, dokym im to 20x nepovieš, nepripomenies… a toto zaťažuje aj autorku. že sám sa nezdvihne a nepomôže, ale ešte aj jemu treba davat úlohy

kabinka11
•
Dnes o 19:04

@anonym_autor Chlapovi to nedocvakne. Skús sa s ním dohodnúť. Príklad: on bude s mamou chodiť po lekároch a cestou k nej jej spraví aj nákup. Ostatné rieš ty. Zase keď potrebuje mama vybrať lieky,snáď by si kvôli tomu nehnala brata toľko kilometrov.

anonym_01342f
•
Dnes o 19:08
@anonym_7c061d

@anonym_7c061d a preco nie? Svokra ma 75 rokov a nase deti 8 a 5.

anonym_e9cc00
•
Dnes o 19:17

S bratom si sa otvorené rozprávala?
Zapájaj ho častejšie. Mama mladnút nebude. Mali by ste ai to s bratom viac prerozdeliť. Otvorene mu povedz že nemôžeš vserko ťahať sama

anonym_473d29
•
Dnes o 19:18
@anonym_7c061d

@anonym_7c061d ako dlho si musela premyslat, kym si dosla k takej hluposti? Moja svokra ma 74 a nasa dcera 4. Nasa suseda ma 82 a akurat dnes oslavovali - vnucata dvojcata mali 3 roky.

anonym_e9cc00
•
Dnes o 19:18
@anonym_7c061d

@anonym_7c061d prečo nie? Nerodia všetky ženy ako 20 ročne

2691
•
Dnes o 19:21
@anonym_a73464

@anonym_autor v mnohých rodinách na najlepšieho koňa najciac naložia. A neocenia to, nevážia si toho a tých nezúčastnených ešte chvália.

@anonym_a73464 BINGO - veru je to pravda

anonym_7c061d
•
Dnes o 19:22
@anonym_e9cc00

@anonym_7c061d prečo nie? Nerodia všetky ženy ako 20 ročne

jáj tak ale to je ich problém keď nemyslia dopredu ze rodičia zostarnú a bude im treba pomôcť.
@anonym_e9cc00

anonym_473d29
•
Dnes o 19:24

@anonym_autor pre mna je uplne normalne a prirodzene, ze matka sa s praktickymi vecami obracia na dceru a nie na syna, v preklade na zenu a nie na muza. Zeny vseobecne maju ovela viac vyvinuty zmysel pre organizaciu a praktickost. Matka predpoklada a spolieha sa, ze veci zariadis a co nezariadis, nadelegujes na brata. Nerozumiem, co ta tak strasne obtazuje, ked pises, ze brat urobi vsetko, co povies. To je problem dvihnut telefon a pivedat "Fero, mame kup karton mlieka a toaletakov a vyplat jej digi." Keby si mala sama matku plienkovat a krmit, tak su tvoje ponosy opravnene, ale dvihnut telefon a delegovat povinnosti dalej je problem?

anonym_645ea5
•
Dnes o 19:28

"Zeny vseobecne maju ovela viac vyvinuty zmysel pre organizaciu a praktickost". Nie, nemaju! To sa vytvorilo za storocia patriarchatu ked zena bola sluzkou pre vsetko. a V modernej dobe existuje zasa pojem "weaponized incompetence", ked niektori muzi umyselne robia zo seba takych neschopakov aby sa zena rozhodla ze si vsetko aj tak urobi sama a ani ich neobtazaovala

anonym_645ea5
•
Dnes o 19:31
@anonym_7c061d

jáj tak ale to je ich problém keď nemyslia dopredu ze rodičia zostarnú a bude im treba pomôcť.
@anonym_e9cc00

@anonym_7c061d Takze zena ma rodit v 20tke, necestovat, nestudovat, odkladat pracovny zivot, nemat zazitky, aby potom bola pripravena v 50tke nastupit na dalsiu "smenu' starania sa o rodicov? Takyto zivot si neprosim

anonym_a1966f
•
Dnes o 19:33
@anonym_a73464

@anonym_a73464 svätá pravda👍

anonym_e9cc00
•
Dnes o 19:36
@anonym_7c061d

@anonym_e9cc00

@anonym_7c061d môžeš mat dieťa aj v 20tich a nemôžeš vedieť čo ti život prinesie
V 50tke infarkt otca a v 52 rakovina matky a si nahrata

marca12
•
Dnes o 19:40

@anonym_autor Tiez to tak mam,ze sa staram o rodicov,sme najblizsie. Ak sa nam vynimocne neda,tak sa dohodneme so surodencami,kto by mohol ist. Ale vsetko je na nas s muzom. Mne to nevadi. Je to aj lepsie,ked jeden beha aspon v tom nie je chaos. Ak by mi to vadilo tak ako tebe,tak by som brata ziadala o pomoc. Normalne sa porozpravaj s nim a dohodnite sa. Taketo poza chrbat ohovaracky nie su dobre. Asi ta ma mama za tu zodpovednejsiu,tak sa automaticky obracia na teba a predpokladam,ze s dcerou sa jej aj lepsie chodi ako so synom.

Strana
z2