icon

Ako riešiť financie pre prípad, že by sme sa rozišli?

petraretra
11. apr 2023

Dobry den chcem sa spytat na vas nazor.priatel zdedil po babke dom. Zobral si nan hypoteku na prerabku. Budeme v nom byvat spolu.mesacne budeme platit jeho splatku hypoteky pol na pol.ako riesit financie ak by sme sa nahodou rozisli? Ma to niekto podobne?

Strana
z3
veselo_neveselo
12. apr 2023

Ja by som sla na to takto: energie a prevadzka domacnosti napoly, a kazdy do spolocneho fondu prispeje nieco navyse na dalsie vydavky. Na tieto veci jeden spolocny ucet, z ktoreho sa to bude platit, a kde tie peniaze navyse zostanu pre pripad potreby.
Neviem, ako to mate so zariadenim, takze zo spolocneho by som platila veci ako vymenit rozne filtre, udrzbu plynoveho kotla, nove obliecky, a dalsie spotrebne veci.

Priamo na hypo by som neplatila, to nech financuje sam. Ty prispejes, namiesto najmu, starostlivostou o dom a pozemok, pracou na zahrade, pri stavebnych cinnostiach apod. Ak sa to zda nefer, tak prihod nieco na najom, ale urcite nie tolko, co by si platila v podnajme.
Bezne vydavky domacnosti napoly.

Podla mna je to win-win, lebo kurit, prat a varit sa musi tak ci tak, takze to usetri vam obom, ked sa o to podelite.
Vacsie kusy nabytku a zariadenia podla dohody, ci to v pripade rozchodu zostane jednemu alebo druhemu.

vevapeto
12. apr 2023

@panelacikova “radšej kúpim svoje” 😂😂😂 keby autorka na to mala, tak to nerieši. Podľa mna nemá ani na to sama platiť podnájom.

panelacikova
12. apr 2023

@vevapeto to nikde nenapísala. možno je len hlúpo dôverčivá a dala sa nahovoriť na spoločné bývanie s tým, že mu bude prispievať na hypotéku. niekedy ženy z lásky robia strašné hlúposti. a dala som aj druhú možnosť. fakt by som radšej bola v podnájme, než mu platiť polovicu hypotéky, k tomu polovicu nákladov na bývanie, znášať prerábku a robiť mu slúžku, pretože si myslím, že počas prerábky (ktorá nebude trvať mesiac, ale môže trvať niekoľko mesiacov), tam bude bordel, špina, prach... a bude sa zrejme od nej očakávať, že bude stavenisko udržiavať v čistote, čo je prakticky nereálne. ja s mojimi skúsenosťami by som absolútne s týmto nesúhlasila. za nájom dá možno o 100 viac, než požaduje od nej náklady on a bude mať ona svätý pokoj.

panelacikova
12. apr 2023

@petraretra a vieš nám k tomu napísať o čosi viac? v akej lokalite sa dom nachádza, koľko od teba požaduje hypo a koľko náklady na bývanie? či budete fungovať v dome popri prerábke alebo kde vlastne v danom čase budete?

valeria_h
12. apr 2023

To je úplne normálne. Keď bývaš v prenájme, tiež neplatíš len energie.

akiana
12. apr 2023

@petraretra Pytas sa, co bude v pripade, ked sa rozidete, na co ti tu zatial nikto neodpovedal - no co asi, chlapec si vramci svojho sikovneho biznis planu nastahuje druhu taku ako si ty, ktora mu bude ochotne hradit jeho hypoteku. A tak dalej, az kym bude hypo splatena. Potom bude mat on aj dom, aj peniaze. A babenky? Holu rit.

Tie, co sa tu ohanate najmom - lenze v pripade najmu obvykle nebyvam spolu s majitelom nehnutelnosti. A prenajom jednej izby na private, ked uz, bude asi zlomok toho, co polka hypoteky.

oblecenie99
12. apr 2023

Nie, neplatila by som, radšej by som platila dva krát toľko niekomu cudziemu v nájme, resp. splácala vlastnú hoc aj garsónku. Je to JEHO dom, ty za to nemôžeš, že sa preň rozhodol (prijal dedičstvo) a že doň treba investovať peniaze. Ak by to bolo hotové a bez hypo, tak by bolo tiež morálne čisté pýtať od partnerky príspevok na nájom okrem polovice nákladov?

gab1sol
12. apr 2023

@petraretra máš tu veľa odpovedí… Najlepšie urobíš, ak si nájdeš svoje bývanie, či už podnájom alebo niečo vlastné, budete sa len stretávať a na spoločné bývanie s partnerom zabudni, až po svadbe, pre každý prípad. Pretože ak mu prispeješ formou “nájmu”, je vypočítavý chlap, lebo ťa pošle kade-ľahšie, ak by si bývala len za “energie”, si vypočítavá ty, lebo chceš bývať zadarmo.

V každom prípade, nejako si sa odmlčala, ale možno by bolo fajn uviesť, kde by ste bývali a ako sa tam pohybujú ceny bývania… Či si na hypotéke ako spoludlžník alebo by si mu fakt platila “nájom”, ktorý by on použil na časť splátky? Rekonštrukcia sa ešte len očakáva, už prebieha, alebo už je po nej? Ako bývate teraz? Koľko ťa to stojí a koľko by ťa stála “polovičná splátka”?

dkethe
12. apr 2023

Pre tych, ktorym to pride ok, lebo ved 'najomne'...
Ak by boli v najme, platili ho pol na pol, nikomu nic nepatri. Potom by sa chceli SPOLU vybudovat, nasli by si spolocnu nehnutelnost a spolu splacali hypo.

Lenze on vsetko ma - ma dom, svoju hypo. Ona nema nic a na 99.9% spolu nic mat nebudu. Lebo on uz ma.

Cize jedina rada odo mna, rychlo zarabaj kym sa da, kup si nehnutelnost, a buduj pre seba. Lebo s nim nevybudujes nic.

katka700
12. apr 2023

@petraretra Napíšem ti nepopulárnu radu, manželstvo a vzťahy na divoko čo sa naň hrajú sú v podstate ekonomická inštitúcia. Rozumná žena si vie spočítať koľko by ju vyšlo bývať samostatne a koľko v páre. Ako hovorí klasik čas sú peniaze, takže aj čas strávený varením, upratovaním a praním je investícia. Nikdy nepôjde do vzťahu ktorý ju stojí viac ako samostatná existencia.

gerrwie_girl
13. apr 2023

My s priateľom žijeme v dome ktorý je napísaný na mňa. A áno platí mi polovicu hypotéky a nikdy by mi ani nenapadlo ze by som sa s ním po rozchode "nepodelila". Sme zasnúbeni a mame dieta. Beriem to ze už sa nikam nechystáte 🙂.

btus
13. apr 2023

@petraretra my sme to mali tak, že byt bol manželov (on dal na kúpu bytu jeho peniaze) hypotéku sme platili spolu. Tá bola na rekonštrukciu bytu. Mali sme dohodu, že ak by sme sa rozišli, tak mi on vráti peniaze, ktoré som zaplatila . Čiže napr. hypotéka by bola 30 000, tak by mi vrátil 15000. Čiže je len na vás ako sa dohosnte. Ste dospelý ľudia, snáď sa viete dohodnúť.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
marhuly
13. apr 2023

@petraretra podľa mňa je úplne správne platiť polovicu hypotéky aj poplatkov. A pri odsťahovali nepytat nič naspäť. Keďže nejde o hypotéku na nehnuteľnosť, len prerábku, stále to bude menej ako by si platila v podnájme.

senta_sofia
13. apr 2023

@petraretra nech ti polovicu domu daruje. Ak by ste sa rozisli, mohla by si mu tu polku odpredat a vratil by ti to, co si do toho investovala.

janastiskalova
13. apr 2023

@0silvia0 Žiadne pekné spomienky nezostanú. Osobná skúsenosť.

mentolka12
13. apr 2023

ja mam vo svojom okoli 2 pripady ked zena zdedila dom a spolu v jednom pripade partneri, v druhom mamzelia prerabali. A co sa stalo? dom dokoncili aj zahradu a rozisli sa. chlapom bolo blbe pytat si peniaze tak, zena navrhla, ze ich vyplati. Dali im zanedbatelnu ciastku. Teda ja by som do platby hypoteky nesla v pripade, ze nie som ma LV aj keby neviem ako velmi by som bola zamilovana

0silvia0
13. apr 2023

@janastiskalova tak som to myslela ako si napisala, len som to mala dat do uvodzoviek...

mamula20
Odpoveď bola odstránená
lacibo
13. apr 2023

@petamich ma celkom pobavil ten pojem " tvrda " matematika..😅 v suvislosti so zivotom pred manzelstvom

mamusa123456789
13. apr 2023

@jazula svadba zmení to ze ma nárok na polovicu zaplatených splatok

bambibam
14. apr 2023

@petraretra môj vtedy priateľ bral úver iba na seba, a v LV bol sám. Po cca 5 rokoch otvorili úver, "predal" mi 1/2. Splácaní sme všetko spolu, lebo sme si spravili spoločný rozpočet. Takže obaja sme mali 1/2, a potom sme sa zobrali a viac sme to nikdy neriešili. Fakt je, že dá sa ešte u notára spísať tkz. Predmanželská zmluva.
Záleží ako obaja vnímate svoj vzťah a ako chcete v budúcnosti riešiť problémy, je tam obava alebo nedôvera, možno okolie...

petraretra
autor
15. apr 2023

Dakujem vam vsetkym za rady a odpovede uz mam v tom jasno 😉

Strana
z3