icon

Ako riešiť financie pri manželovom vyššom príjme?

26. aug 2024

Ahojte. Ak bude treba info, doplnim.
Manzel zdedil starsi dom. Nase spolocne financie vystacia ako tak na nasu beznu prevadzku. Ak nieco ostane navyse, investuje to do tohto svojho domu. Lenze tym padom nevieme na nic nasetrit. Potrebovali by sme doma vymenit nejaky nabytok a ani na dovolenke sme neboli. Nasa dovolenka bola tento rok 2 tyzdne na tom dome. My mame kde byvat. Nema v plane to ani prenajimat, nechce to ani predat. Cize nam to bude zrat peniaze cely zivot, a pritom osoh je z toho 2 tyzdne v roku. Ked sa pohasterime o tom, lebo ja tvrdim ze na prvom mieste su nase potreby, v nasom byvani, nase zaujmy, deti, ich spomienky, tak povie ze mam ist viacej zarobit, ze on zarobi viac, tak si s prebytkom rozhodne ako chce. Velmi ma to mrzi, aj hneva, lebo pred materskou som dokonca ja zarabala o trosku viac a jasne, ze teraz po materskej a pri detoch zarobim menej. Deti su iba na mne. On este tak odvezie rano do skoly, ale poobede sa im nevenuje, ani domacnosti. Nie je na to, je aj neprakticky. Deti maju rozne dys, potrebuju pomoct.
Vybavila som si v praci nejaku pracu navyse na doma, mam to mat zaplatene. Uz nad tym premyslam dlhsie a dochadzam k zaveru, ze nemam najmensiu chut to muzovi priznat. Ja viem, ze zarobim menej ako on, ale moj prinos je zasa v tej rodine a domacnosti, nie vsetka hodnota je len o peniazoch. Nestotoznujem sa s tym, ze teda to co usetrime, ked si priberiem povinnosti navyse, tak to ma ist na dom, ktory ani naplno nevyuzijeme.
Ako nejaka priama diskusia, ze pocuj, zarobim viac a to co zarobim, si aj odlozim, to vobec nehrozi. Tym ze zarobi on viac a viac aj prispieva do spolocneho rozpoctu, tak to ma v rukach. Jednoducho prispeje menej a ja tym padom budem nutena zobrat z toho co zarobim navyse. Nenapadol ma ziaden kompromis, aby sme boli obaja spokojni. Co mam robit? Mate nejake napady?

Strana
z2
autor
28. aug 2024

@egonsk Ty si vobec pri tomto svojom poucovani a napadani diskutujucej neuvedomujes, aky si ty a coho sa dopustas? A to som precitala iba prvu polovicu tvojho prispevku nad tymto mojim.
A teraz citam tu druhu - waw. Takto strestat svoje vlastne deti za chyby rodicov.

egonsk
28. aug 2024

netusim ci mas selektivne citanie, ale neprekvapuje ma, ze si neprecitala to, na co som reagoval tak, ako som reagoval, ved je to tak v mode. Ak ta niekto ide urazit a este posle prec, asi sa mu podakujes a das pusu na lico, prepac, ale ja nie. Ak sa ti to nepaci, je mi luto, ale s tym ja nic nenarobim, niesom tu preto, aby som sa kazdemu zapacil, nepotrebujem si hladkat ego 😁😁😁

lienka.7
28. aug 2024

@autorka by som sa ho opytala, ze keby to bolo naopak, či by s tým súhlasil on. Asi ťažko, ze?
Mas proste doma chuja, co iné na to povedať. O žiadnych peniazoch navyse by som mu nevravela, odlozila by som si ich do budúcna, absolútne ich neminala na spoločné výlety a robila si pre seba fin.vankus do budúcna. Lebo mam pocit, ze spolu moc dlho neostanete....

autor
28. aug 2024

@egonsk Zacal si ty, napadal si nieciu zrelost.

egonsk
28. aug 2024

ked dochadzaju argumenty, zacne utok, to mi je zname, vidim to v politike denne.
Ona zareagovala na moj prispevok, kde som objasnil jeden z moznych pohladov, pohladu zo strany chlapa. Ona nasledne vulgarne a na zaklade jej osobnej zlej skusenosti zareagovala, kde som ja znovu slusne s miernou ironiou zareagoval. Ale ako vidim, ked ti niekto nepohladka hlavicku, neda pusu na celo a nepochvali co super si vymyslela a aky super mas postoj, tak iskry okolo teba zrejme lietaju viac ako z novorocnej prskavky.
Je to az cez slzy smiesne.

zorana999
28. aug 2024

@egonsk nechala ta, už ma asi iného, však? A si z toho rovnako rozvrzgany, ako ja z výchovy svojich rodičov 😉 každí sme z niečoho iného 🙂
Aj svoju ženu si nazýval citlivkou keď ti v dialogu trefne argumentovala? A tu si, lebo chceš viac porozumieť ženám? Alebo ich urážať pretože svoje ego rozkvitnuté ako májová lúka chceš pohladkat?
Samozrejme - básnické otázky....
Držím palce, pán ohrdnutý

egonsk
28. aug 2024

@zorana999 od basnika mas dalej ako ja od cernocha, takze tvoja basnicka otazka je uplne mimo, ako aj predosla reakcia 🤣
A byvala by bola zrejme tvojim idolom, tiez postradala normalnu vychovu aj jej rodicia a tak rovnako dokazala nadavat na rodicov (aj oni nadavali na svojich) aj vlastnych surodencov, ale ked od nich nieco chcela, alebo mala ziskat, ani med neni tak sladky ako sa obratila.
U mna clovek, ktory nadava na svojich rodicov klesol na najnizsiu moznu uroven. Tiez som nemal idealnu rodinu, ale svojich rodicov som si vzdy vazil.

autor
28. aug 2024

@egonsk Nebola vobec vulgarna, povedala svoj nazor, osobnu skusenost, ktorou ti ukazala, ze veci mozu byt aj inak - nebola tam ziadna drzost, vulgarnost, ani utok. Utok zacal az tebou, ked si ju nazval, ze este musi dozriet. A pokracovalo to tym, ze sa ma pozriet do zrkadla na vadny kus.
Btw, na utocne prispevky sa da reagovat aj inak, ako protiutokom - stupol by si na hodnote.
Ty ale chrlis nadalej jednu urazku za druhou, povysujes sa a zbytocne sa tym zhadzujes. Bohuzial musim suhlasit, mas extremne nizke ego, hoci si myslis o sebe opak.

mamutka
28. aug 2024

Mala by si si odkladať a nepovedať mu, keď on uprednostňuje svoj dom pred rodinou. Problém je, že všetko na tvojim úcte bude aj jeho, keby ste sa rozviedli, musis mu dať polovicu. Pričom jeho dom je zdedený a bude len jeho. Ale odkladaj si aj tak, môžeš to minút na niečo čo ti nevezme, napr kurzy, vzdelávanie sa, investujes to do seba ešte kým by mohol po tom chnapnut

ysseba
28. aug 2024

@mamutka Alebo ešte posielať na nejaký iný účet. Napríklad založený mamou. Ale tak to je tiež také, nie vždy bývajú vzťahy ideálne. Napríklad ja by som sa mohla spoľahnúť, že u mami by boli moje peniaze v bezpečí 🙂 A ak je viac dedičov, tak to hneď ošetriť, že ten účet zdedím ja (lebo však sú to moje peniaze, ktoré tam ja posielam)

mamutka
28. aug 2024

@ysseba áno, u mamy by to šlo. Ak je teda možnosť vysvetliť jej prečo a o čo ide. Nie každému sa chce priznávať doma že ma s mužom takúto patáliu. Snáď autorka ma taku možnosť

egonsk
28. aug 2024

pouzite slovne spojenia so slovami hovno, barabizna, hnily dom, nepatria medzi kulturne vyrazy v danej vete a existuju aj ine pomenovania, ktore by si vedela bez obav pouzit aj pri 5 rocnom dietati a nie decku, ako to vysperkovane pomenovala autorka. Ja som tiez povedal svoj nazor, ale zjavne s nim nesuhlasis, preto si tu obhajujes nejaku nezmyselnu komunikaciu tretej strany a nie podstatu nazoru v inom prispevku. Vadnym kusom nazvala autorka prispevku mna, ocividne nevies citat, lebo vsimla si si to len v mojom prispevku.
Na tvojom mieste sa nad sebou vazne zamyslim, inak zostanes rozvedenou mamickou a s takymito reakciami ako mas uz to mozno ostane tak az do hrobu, alebo minimalne do odrastenia deti.

luccija
28. aug 2024

Zarobené peniaze navyše nepriznávaj.Plus sa treba dohodnúť koľko zo spoločného pôjde na dom.Bude to drahy koníček prerábať starší dom, ak to je tak ako píšeš zarábas aj ty mala si deťom a sebe dopriať dovolenku a on nech je 2 t na dome
Rataj s tým, že teraz každý víkend, voľno budete tráviť tam a prerábať.Ano, je to fajn má k domu citový vzťah, nesedí v krcme, ale....bude to bezodna jama a viete použiť peniaze teraz aj na väčšie priority.

kajka2022
29. aug 2024

Určite mu nič nehovor a šetri si ich tajne prečo by mal brať tvoje prachy na jeho zdedený dom kks

lenicka999
29. aug 2024

Ešte mi napadlo že môžeš priznať iba časť peňazí aby to nebolo okaté a uvidíš ako bude reagovať n to ako ty so svojimi peniazmi nakladáš a či bude stále hovoriť že že to čo zarobí je jeho a môže si s tým robiť čo chce. Zbytok odkladaj po tajme buď v hotovosti alebo u mami na účet.

lienka.7
29. aug 2024

@egonsk v časti s tebou súhlasím, ale v časti zase nie. @autorka je uplne v prave, prečo má financovať na úkor rodiny mužov dom? A este keď si zarobí niečo navyše, toto mu ma akoze odovzdať? Ty by si to robil? Ja teda nie, to tu môžem napísať uplne verejne. Pokial si muz "splni" vsetky záväzky voči rodine, pre mňa za mňa, nech si zvyšok "svojich" peňazí dáva kam chce a kupuje si co chce.

zorana999
29. aug 2024

@egonsk ja som ta prvá urazila? Citaj si od začiatku co som písala. Najprv, že to isté som počúvala aj ja a domu som sa aj tak nikdy nedočkala a ty si ma za to nazval nedozretou a nedospelou. Začal si útočiť a prskat prvý len preto, že ti niekto pádne argumentoval. Ale sak ty vieš, prečo si rozvedený 😉

zorana999
29. aug 2024

Autorka ešte raz - zaslúžiš si ako manželka, matka nosiť denno denne od manžela na rukách. Zaslúžiš si dovolenku, zaslúžiš si mužovu láskavosť a pozornosť a zaslúžiš si, aby bol tvoj názor pre neho nesmierne dôležitý. Ak si myslíš, že to, čo robí, nie je správne tak sa ma zastaviť, rozmýšľať, prehodnocovať a robiť to dovtedy, kým jeho rodina nebude zas spokojná. Lebo o to ide - žiť v harmónii. Zajtra môžeme umrieť, o týždeň sa môžeme dozvedieť, že máme zakernu chorobu. Toto je možno posledný rok nášho života.
Život si treba užívať, naplno, jedna rana a všetky tvoje plány sú zmetene navždy preč. Ale zážitky, spomienky, príjemné chvíle- to je to jediné čo nám v mysli ostane a vďaka nim zavrieme spokojne oči.

autor
29. aug 2024

@egonsk Prepac, je to absurdne, ked mi ides kazat o tom, ci mi hrozi rozvod, od niekoho, kto to v manzelstve nezvladol. Prestan sa uz povysovat.

egonsk
30. aug 2024

nebol som zenaty, taku hlupost s nespravnou osobou som nespravil zatial 🤣

maryetta
30. aug 2024

A k comu mu je teda ten dom? Ked v nom nebyvate ani sa nechystate?

autor
30. aug 2024

@egonsk Ak potencialny sobas s ex ( a niekym podobnym) povazujes za vacsiu hlupost, ako si s niekym "nespravnym" spravit deti do nemanzelskeho stavu, ok. Pointa ti ale urcite neunikla - ty si svoj vztah a zaväzok nezvladol, ja som zatial rozvedena neni.

egonsk
31. aug 2024

podstatne je tam slovo "zatial", navyse ano, manzelstvo je zvazok navzdy, ktory aj po rozvode ostava zapisany v tvojej minulosti. Inymi slovami ja ako slobodny sa nemusim preukazovat rozvodovym potvrdenim pri niektorych aktivitach. Nevravim o takej bizardnosti ako to, ze niektori ludia si od ex manzela nechavaju platit na seba vyzivne, atd... Alebo ze ak zena otehotnie hned po rozvode, moze byt dieta/otcovstvo priradene ex, pokial ho ex nepoprie. Vsetko ma svoje pro aj proti.

Strana
z2